Det egoistiske genet

av (forfatter) og Arne Hem (oversetter).

Humanist forlag 2009 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.30 (43 terningkast.)

209 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Her kan du lese om livet på jorda sett fra genenes synsvinkel. Genenes eneste mål er å bringe flest mulig kopier av seg selv videre til nye generasjoner, og enhver organisme, mennesket inkludert, kan betraktes som en genstyrt robot. Forfatteren gir mange eksempler på altruisme blant levende organismer, men understreker at motivet dypest sett alltid er egoistisk: Den gode handling eksisterer bare i den grad den er til individets beste. Han hevder også at mennesket er den eneste arten som kan gjøre opprør mot genenes diktatur.

Omtale fra forlaget

Er kroppene våre bare overlevelsesmaskiner for genene? Knapt noen bok innen biologi har, siden Darwins Om artenes opprinnelse, vakt slik oppsikt som Dawkins' The Selfish Gene. Dette er boken som maktet å gjøre genteori og evolusjonsbiologi til folkelesning! Her kan du lese om livet på jorda sett fra genenes synsvinkel. Genenes eneste mål er å bringe flest mulig kopier av seg selv videre til nye generasjoner, og til dette trengs et verktøy - organismen. Enhver organisme, mennesket inkludert, kan derfor betraktes som en genstyrt robot, en marionett under DNA-trådene. Men hvor blir det da av menneskets frie vilje? Fritar et slikt verdensbilde oss fra moralsk ansvar? Nei, hevder Dawkins. Mennesket er ikke totaldeterminert, men kan, som eneste art, gjøre opprør mot genenes diktatur. Innledningen er skrevet av professor Dag O. Hessen.

Bokdetaljer

Forlag Humanist forlag

Utgivelsesår 2009

Format Heftet

ISBN13 9788292622506

EAN 9788292622506

Språk Bokmål

Sider 396

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

21 15 6 1 0 0

Bokomtaler

Foredling av Darwins teori. Boken er skrevet fra genets perspektiv. Det er etter min mening et fantastisk pedagogisk grep, som gjør boken lettlest, underholdende og i enkelte sammenhenger svært morsom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Richard Dawkins' mest kjente bok Det egoistiske genet er en populærvitenskapelig bok hvor han argumenterer for at det naturlige utvalg og evolusjonen virker på genene snarere enn individene. Helt klart en sterk og velformulert bok, og til tross for at jeg har lest den norske versjonen føler jeg at det har vært minimalt med informasjon og formidlinger som har blitt "lost in translation". Boken har rikelig med genuine aha-opplevelser og inviterer til mange innsiktsgivende øyeblikk, imidlertid føler jeg at store deler av boken blir for mekanisk og matterorientert for den vanlige mannen i gata, inkludert meg. "That being said" så er boken relativt intuitiv og godt oversatt, og det er ikke i min hensikt å skremme folk fra å lese den, men det er ikke til å komme utenom at en del av boka byr på tunge mentale løft hvor man virkelig må stoppe opp og lese ett par ganger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Briefly, then, we can draw two conclusions: (a) that the battle of sexes has much in common with predation; and (b) that the behaviour of lovers is oscillating like the moon, and unpredictable as the weather. Of course, people didn't need differential equations to notice this before.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Darwins teori om evolusjon ved naturlig seleksjon er tilfredsstillende fordi den viser oss en vei hvor enkelhet kunne endres til kompleksitet, hvor uordnede atomer kunne gruppere seg til enda mer komplekse mønstre, inntil de endte med å fremstille mennesker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Favorittene mine blant non-fiction - først og fremst fordi de er svært velskrevne.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker jeg ønsker meg.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "The Blind Watchmaker" av Richard Dawkins
 • "God Is Not Great - How Religion Poisons Everything" av Christopher Hitchens
 • "Gud - en vrangforestilling" av Richard Dawkins
 • "Vårt utrolige univers" av Stephen W. Hawking
 • "Skyatlas" av David Mitchell
 • "De som beveger verden" av Ayn Rand
 • "Våpen, pest og stål - menneskenes historie gjennom 13 000 år" av Jared Diamond
 • "Nevromantiker" av William Gibson
 • "Myten om Sisyfos - essay om det absurde" av Albert Camus
 • "De besatte" av Fjodor M. Dostojevskij
 • "Tenke, fort og langsomt" av Daniel Kahneman
 • "Øyeblikkets tyranni - rask og langsom tid i informasjonssamfunnet" av Thomas Hylland Eriksen
Alle bokanbefalinger for dette verket