Viser 1 til 9 av 9 omtaler

Interessant og tunglest bok. Her tar forfatteren for seg hvordan mennesket tar beslutninger og hvilke feil som kan oppstå under prosessen. Om du er interessert i psykologi og økonomi er nok dette boken for deg. Om du ikke er så interessert, kan den fint styres unna.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant, men tunglest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi overtolker og analyserer, trekker slutninger og lager historier i hodene våre - selv om datagrunnlaget kan være spinkelt. Vi forveksler korrelasjon (det at ting samsvarer) og kausalitet (det at en ting skjer på grunn av noe annet). Vi overser hvor stor rolle flaks og tilfeldigheter spiller, både i egne liv og i verdenshistorien. Vi brenner etter å gjøre verden forståelig, og derfor tenker vi ikke særlig godt. Fascinerende om menneskelig tenkning, og definitivt en bok som gjør noe med troen på egen rasjonalitet. Men 551 sider er for langt. Hele omtalen ligger på Sølvberget sine nettsider.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne får det til å smelle i nepa!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Av og til leser jeg bøker som berører meg dypt - dette er en slik bok. Jeg blir å sette den i bokhyllen sammen med andre populærvitenskapelige bøker som de av Stephen Hawking og Oliver Sacks. Det er ingen andre plasser enn i litteraturen man kan omgåes genier, og en viktig grunn til å lese sett fra min side. Gjennom bøkene kan jeg treffe levende og døde. Frihetsforkjempere, mennsker som har gjennomlevd krig, mennesker med stor politisk innsikt, mennesker med stor kompetanske. (Og en og annen tulling - men da kan jeg lukke boken, og starte en ny)

Grunnen til jeg blir berørt er flere. En av de er en nydelig og presis skrivestil - helt uten alt skrytet og "fluffet" som mange andre bøker er fulle av. Det andre er selvfølgelig at verden her beskrives i detalj og ikke som så mange andre bøker beskriver resultater, konklusjoner og symptomer.

I nesten hele mitt voksne liv har jeg vært overbevist om at jeg var steintøff, og grunnen til jeg trodde det var at jeg holdt ut ting som ga meg store blåmerker uten å klage. For tre år siden ble jeg oppringt av sykehuslegen min som innsisterte veldig alvorlig på at jeg måtte ta en ny blodprøve om fire uker for å sjekke blodplateverdien min. Rett hjem til min elskede google oppdaget jeg fort at lave blodplateverdier kunne være et tegn på leukemi, så det ble en måned i spenning. Senere ble det konstantert at jeg bare hadde et veldig lavt (litt under nedre normalgrense) antall blodplater generelt. Så mye for tøffheten! Det var med andre ord ikke mitt mot og tapperhet som gjorde at jeg "holdt ut" smertene - det var bare det at jeg lettere enn andre fikk blåmerker.

Denne boka ga meg samme nyttige - men kanskje ikke så flatterende - innsikt. Jeg har alltid hatt mye lettere enn andre for å vurdere både meg selv og andre realistisk. Jeg har da trodd at jeg kanskje var spesielt smart, men ved å lese denne boken oppdaget jeg at dette skyldes helt andre faktorer. Den ene er at jeg er mer på vakt enn andre, og derfor lettere aktiverer det systemet som gjør at jeg blir mer realistisk. Det andre er mest sannsynlig at jeg i mange sammenhenger ikke handler intuitivt, fordi jeg ikke er "trent opp" i en spesiell tankegang.

I tillegg styrket boken troen min på at liberalisme ikke fungerer. Jeg er veldig fasinert og tiltrukket av de liberale partiene, og det virker forlokkende å tro at folk vil handle på en rasjonell måte. Grunnen til at jeg har null praktisk tiltro til liberalismen er at jeg har sett hundrevis av eksempler på at folk ofte velger det som gir de en kortsiktig, lav gevinst fremfor å velge det som gir en mye høyere gevinst (men med lang tidshoriont og stor spredning). Denne boken forteller hvorfor - og det er jo lite som varmer så kraftig som det at man har rett, i tillegg forslår han en ny politisk retning: "liberalistisk paternalisme" som jeg øyeblikkelig falt for.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dypper innom, men kommer meg liksom aldri helt i mål...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herlig å se hvordan psykologien som vitenskap har klart å tvinge frem forbedringer i tradisjonell tenkning hos oss økonomer. Boken er full av overraskelser - her er i tillegg fakta til ettertanke for noen og enhver :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tankevekkende bok om beslutninger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En virkelig øyeåpner hva gjelder hvordan vi oppfatter (og feiloppfatter) verden rundt oss. Dette er interessant i seg selv, men i tillegg har man større mulighet til å gripe tak i sine egne feiloppfatninger når man er oppmerksom på i hva slags situasjoner slike feiloppfatninger har en tendens til å oppstå.

(Kom til denne boka via "Folkeopplysningen"s Hesselberg -- Tankesmed)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågHarald KEgil StangelandAlice NordliTine VictoriaAvaTor-Arne JensenHanne Kvernmo RyeRisRosOgKlagingJarmo LarsenFrode Øglænd  MalminGroSolEli HagelundAud Merete RambølBeate KristinNtotheaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudalpakkaHilde Merete GjessingConniePilarisKjerstiSynnøve H HoelBjørg RistvedtEllen E. MartolLena Risvik PaulsensiljehusmorFindusChristoffer SmedaasAnn ChristinNina M. Haugan FinnsonBeathe SolbergJan Arne NygaardVannflaskeMarit HåverstadKirsten LundMonica CarlsenArne SjønnesenMartinReidun Svensli