Jeg er veldig fornøyd med denne lesesirkelen, Nå har jeg ikke vært med så veldig lenge, men håper absolutt at lesesirkelen består. Særlig i år med mye nedstenging ellers i samfunnet er det fint å ha en lesesirkel der man kan treffes virtuelt og diskutere. Selv om jeg bare kjenner dere ved navn (og knapt nok det), er det som å ha noen ekstra venner.

Apropos diskusjoner. Med dette ordet mener jeg MENINGSBRYTNINGER. Det har det (etter min mening) vært heller lite av. Det er blitt servert mange kloke tanker om bøkene vi har lest, men lite direkte uenighet har kommet fram. Jeg skulle ønske vi valgte bøker som passet godt til å få i gang en skikkelig diskusjon.

Inndelingen nytt, gammelt, nordisk, verden passer meg veldig bra. Under gammel litteratur får jeg ofte anledning til å gjenlese en bok som jeg først ble kjent med under en intens leseperiode på 1960/70-tallet. Og når det gjelder nyere litteratur, kommer jeg borti bøker som jeg sannsynligvis ellers aldri ville ha lest.

Til slutt noe jeg ennå ikke har forstått. På slutten av valgperioden kommer det fram på skjermen «trådløfting»/»trådheving». Hva betyr dette? (Noen ganger ser det ut til at valget endte med en annen bok enn den som først så ut til å gå av med seieren. Et valgkupp???)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er sjelden vindstille på Shetland, men denne morgenen virket vinden fornøyd med å hviske, og sjøen lå stille bortsett fra noen små bobler av hvitt skum i vannkanten.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Lesesirkelen har vært en berikelse. Tusen takk til alle for interessante og fine diskusjoner - og en spesiell takk til deg Kjell for din gode måte å lede oss på. Takket være lesesirkelen har jeg lest mange bøker jeg ellers ikke hadde lest, blitt kjent med nye forfattere og fått utvidet min horisont. Jeg er glad jeg har vært med på dette - så gjenstår å se hva som skjer videre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg er veldig glad i Tracy Reese, men her gikk jeg rett og slett litt lei mot slutten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for en opplysende og interessevekkende omtale. Applaus til deg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Felicia, 18 måneder. Offer for to voksne mennesker som ikke skulle hatt barn. Snart måtte du ha sertifikat for å kjøre gressklipper. Men ikke for å ha ansvar for et lite vesen, fullstendig avhengig av deg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her var det mange fine forslag. Alle de tre hittil foreslått bøkene («Lasso rundt....», «Allis sønn» og «Musikk fra...») har hørt til blant mine yndlingsbøker som jeg veldig gjerne skulle få anledning til å lese på nytt. Nå drister jeg meg til å trekke fram enda en av de sterke, knallgode bøkene som har gjort et dypt inntrykk på meg, nemlig «Av måneskinn gror det ingenting» av Torborg Nedreaas. Denne boka er lett å få tak i, den finnes i handelen både i papir- og lydversjon.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bare hyggelig – og ideen var din, Vannflaske!

Mange gode bøker på listen, både nyere og litt eldre.
Nå tror jeg neppe disse løser «problemene» med alle referansene i Nootebooms Allesjele. Så langt jeg leste, var det mange referanser til mindre kjente forfattere, journalister og kulturpersonligheter. Uansett, jeg gleder meg til å lese flere av foreslåtte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv takk, Harald. Ja, jeg gleder meg til å ta fatt på flere på listen. Kom gjerne med flere titler du mener hører hjemme her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er så klart viktig at boka kan inspirere til gode diskusjoner. Men samtidig er det viktig at boka vi velger, passer for så mange som mulig. Er det en bok som flere av oss får lite ut av, synes jeg heller at de avanserte leserne bør lese boka i privat sammenheng. (Jeg regner med at de fleste av dere har kapasitet til å lese mer enn én bok i måneden.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

OK! "Ork" var kanskje et dumt ord. Jeg skrev det fordi det virker som om flere fra denne lesesirkelen ga opp lesinga på grunn av tungt innhold. Skal lesesirkelen favne om mange forskjellige lesere, bør man helst unngå bøker som bare likes av "feinschmeckere".
Jeg glemte forresten et tredje kriterium: Det er også viktig at boka egner seg for diskusjon. At den kanskje er litt kontroversiell på en eller annen måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes absolutt at vi bør stille to krav til valg av framtidige bøker. Det ene er at det blir en bok som det er relativt lett å få tak (som fins både i handelen og på de fleste bibliotek) og der vi kan velge mellom papirutgave, E-bok og gjerne lydbok. Det andre kravet er at det bør være en bok som ikke kommer til å oppleves som et ork, men som er leselystvekkende. Er dere enige? Selv leser jeg for tida parallelt to av de andre bøkene fra forslagslista.: «Årene» og «Vanære». Begge disse bøkene oppfyller kravene ovenfor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden jeg føler meg litt "skyldig" i denne avsporingen, har jeg tatt din oppfordring og samler alle forslagene i en liste. Så mange gode forslag at det tar litt tid, men listen kommer!

Håper det blir mer fart i diskusjonene om "din" bok, Allesjele. Uansett - boken har avstedkommet en fin diskusjon om tysk litteratur. Takk for det!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et slag for tysk og tyskspråklig litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Denne klassikeren er hermed lagt til min ønskeliste. Tusen takk, gretemor!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har hatt denne boken på ønskelisten lenge. Nå rykker den sannsynligvis frem i køen. Takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er det vel bare å gå i gang med "An-Magritt" :-)))

Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siden jeg ikke kjenner deg og heller ikke vet hva du vanligvis leser, er det vanskelig for meg å si om «An-Magritt» er noe for deg. Men jeg synes du gjør lurt i å gi boken en sjanse! Lurt også å bare låne An-Magritt til å begynne med, så kan du se hvordan det går.

Jeg brukte ikke ordlisten mye (syntes det ble forstyrrende). Selv om jeg ikke er trønder, er ikke dialekten så ukjent for meg. Jeg har bodd lenge i Trondheim og har også vært mye på Røros.

Lykke til!
Hilsen Lillevi

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest lite tysk litteratur selv, men siden du ikke har fått noen respons, får du mine anbefalinger.

Den tyske forfatteren Siegfrid Lenz (1926–2014) har skrevet flere svært gode bøker. Min favoritt er Tysktime, som vi har diskutert i flere omganger her på Bokelskere.no. Jeg liker også godt Ett minutts stillhet, en helt annen type bok, stillferdig, kort og lettere. (Dermed ikke sagt at «Tysktime» er tung.)

En eldre og glitrende forfatter er Erich Maria Remarque (1898–1970). Hans Intet nytt fra vestfronten er en nesten uutholdelig rystende skildring fra frontlinjen under 1. verdenskrig.
I Tre kamerater møter vi igjen noen av mennene fra «Intet nytt fra vestfronten». Boken forteller om hvordan denne mellomkrigsgenerasjonen sliter – skrevet med presisjon, varme og humor. Også en av mine favoritter.
Disse to bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre. Jeg leste «Tre kamerater» (som jeg tilfeldig fant i en feriebolig) først.

Håper du finner noe du liker, Vannflaske – og håper på flere tips!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det handler antakelig ikke om din «kulturelle kapital», Vannflaske men om at boken er full av referanser til personer og hendelser, ukjente for de fleste av oss. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

I utgangspunktet har jeg trukket meg tilbake fra lesesirkelen, men så hadde jeg altså «Allesjele» på ønskelisten. Min motivasjon var nettopp å bøte på noe av det nevnte. Jeg har lest snaut femti sider, men melder som deg pass. Det er så mye jeg må slå opp for å for å få tak i tankerekkene. Slik situasjonen nå er, har jeg valgt noe lettere og mer medrivende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

IngebjørgHarald KPiippokattaSigrid Blytt TøsdalSissel ElisabethHilde Merete GjessingMads Leonard HolvikEllen E. MartolBirkaGroSynnøve H HoelLinda RastenAnne-Stine Ruud HusevågTanteMamieEirik RøkkumToveVigdis VoldEivind  VaksvikRisRosOgKlagingKikkan HaugenLailaKaramasov11Bente NogvaNina J.B.Tove Obrestad WøienMorten MüllerTor Arne DahlEgil StangelandLilleviLindaBOddvarGGro-Anita RoenAgnete M. HafskjoldKirsten LundLars MæhlumCecilie MEileen BørresenBård Støremay britt FagertveitAndré Nesse