I går var jeg i Oslo hos kusinen min og leverte og fikk med meg julegaver til slekta, spiste lunsj og koste oss men gosj så glatt det var! I dag broderer jeg iherdig julekort. Ambisjonen var 4 kort men ender opp med 3 håper jeg! Så lesing har ligget litt brakk men har begynt på Australia som siste land i årets rundreise på bibben. Den jeg er i gang med er Kate Grenville:"Den hemmelige elven" følger en straffange med kone og små barn fra London 1806 som så mange andre ble sendt til Australia for å sone ferdig å skape seg nytt liv. Virker spennende og interessant. Det er visst forfatterens egen slektshistorie som beskrives.
God søndags ettermiddag og kveld!
På trettiårsdagen sin, blir Josef K. arrestert. Han har knapt våknet! Han skjønner ingenting, og enda rarere blir det da det viser seg at han får fortsette livet som før. Jobben i banken, og møter på det lokale vannhullet går med andre ord som før. Men, det spisser seg til. K. må møte et spesielt sted hver søndag, og prosessen mot ham fortsetter. Ennå vet han ikke hva han er skyldig i.
Godt skrevet om en absurd rettssak, og Josef K`s tanker og følelser rundt det hele, men det blir veldig spesielt for min del.
Ble lest som årets siste bok i Elidas 1001 lesesirkel, der det skal leses en bok gitt ut mellom 1901 og listas slutt.
En velskrevet og god bok fra Lykke men for meg ble det for monotomt og kjedelig til at den nådde helt opp.
Les gjerne omtalen min her.
Mitt forslag er Godnatt jord av Ivar Lo-Johansson. Jeg har begynt på den og ble betatt fra første side. (Men et eller annet kom i veien …)
Nå er det ikke meningen å gå Marit, som foreslår «Kungsgatan» av samme forfatter, i næringen. Men jeg sitter med en fornemmelse av at det er en fordel å ha lest nummer 1, «Godnatt jord» før nummer 2, «Kungsgatan. Og det er kanskje flere enn meg som ønsker denne rekkefølgen.
For å underbygge mitt forslag, siterer jeg Marit, som «dessverre» allerede har lest boken:
«Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg.»
«Godnatt jord» er å få kjøpt på antikvariat.net
Dystopisk framtidsroman, som er månedens tema i Trondheim folkebiblioteks utfordring.
Verden er totalt forandret. Sentralt står troen. Religiøse fra alle trossamfunn har gått sammen mot de gudløse. En rekke skjebner er vevet inn i dette innfløkte spillet, og det evige spørsmålet - finnes Gud?
Gjennom mange små brokker, males bildet om hvordan verden har blitt. Interessant, mystisk og skremmende.
Ha, ha, ha! Morsomt - og sannelig kom det litt av hvert ut av mitt enkle spørsmål.
Også jeg vil understreke at mine innlegg ikke er noen kritikk av Martes omtale. I utgangspunktet lurte jeg på om boken kunne være aktuell for et av mine barnebarn. Siden jeg jeg syntes det var et sprik mellom teksten og terningkastet, etterspurte jeg begrunnelsen for terningkastet. Det har jeg fått! Takk til deg, Marte.
Artig at du tar Tassen i forsvar og gir han oppreisning i en festlig og tankevekkende omtale.
Og plutselig havnet vi inn på et par omfattende temaer; hva er en god bok (somniferum), og hva avgjør hvor terningen lander. Jeg går ikke inn i disse spørsmålene nå; vi har jo også diskutert dem tidligere. Et lite generelt tips bare – begrunn gjerne terningkastet ditt, spesielt hvis det ikke harmonerer helt med det du skriver. Mange her bruker bokelskere som hjelp til å finne gode bøker.
messericing
tja
Det var synd, Bjørg. Du er en viktig stemme her inne, verdt å lytte til.
Jeg håper du finner grunn til å "slenge deg med" titt og ofte - eller aller helst ombestemme deg :-)
Du vil i så fall ikke ha vært den eneste som har gitt Tassen terningkast 1, men dog med en annen begrunnelse :-)
Enhver får snurre terningene som de vil.
Mitt poeng er bare at det, etter denne logikken, blir litt vanskelig å for andre å bruke terningkast som en veileder.
Takk for svaret.
Da er vel ditt terningkast egentlig ikke basert på selve boken, men på at den ikke passet for deg? Det ble litt forvirrende.
Jeg takker ja tusen takk til videre deltakelse.
Fint med en opprydning - og håper riktig mange, gamle og nye deltakere, melder sin interesse. Anbefales!
Bokas navnløse hovedperson dør fem ganger. Først som spedbarn i Galicia i 1902. Deretter som forelsket tenåring i Wien, så som forrådt partifunksjonær i Moskva, som hyllet forfatter i Øst-Tyskland, og til slutt som nittiåring på aldershjem i Berlin. Da har muren falt.
Uhyre interessant om politikk, skjebne, uforklarlige hendelser, og tilfeldigheter. Det er samtidig en reise i Europas nyere historie. Knallgod!
Hei Marte,
Du skriver rosende om «Helsesista», både innholdet og språket, omtaler den som en perfekt gave til ungdom og voksne, og anbefaler den til ansatte i helsetjenesten – og gir den terningkast 4. Det henger ikke sammen, synes jeg. Hvordan begrunner du ditt terningkast, hva er det som trekker ned?
PS: Bare så det er sagt, jeg kjenner ikke boken, men blir usikker på din omtale.
Kristin Lavransdatter – de tre bøkene er blant de bøkene jeg setter aller høyest. Nå har det seg slik at jeg har lest hele trilogien tre ganger, som ungpike, midt i livet og som «gammel». Jeg har opplevd bøkene fra ulike epoker i mitt eget liv, og hver gang funnet ny innsikt og forståelse og nye perspektiver.
Det er ikke så lenge siden jeg leste trilogien for tredje gang, så jeg føler meg ikke helt klar for en ny runde nå. Likevel anbefaler jeg lesesirkelens deltakere på det varmeste å stemme den frem. Dette er bøker jeg unner alle å lese.
Er det en fordel å ha lest Godnatt, jord før Kungsgatan?
Jeg begynte på Godnatt, jord for en tid siden og falt for den. Men så kom et eller annet i veien og boken ble lagt på vent inntil videre.
Det er ikke uten grunn at jeg lar meg fascinere gang på gang av ordene til Gerdur Kristny. Hun har en helt unik og særegen stemme som gir meg frysninger hver eneste gang jeg leser noe av henne. Hun mesterer på en helt fantastisk måte å blande eldre tider med samtiden, noe som gjør at det er moderne dikt som man kan kjenne seg igjen i samtidig som de har med seg eldre historie og gjerne norrøn mytologi. Dette er en av de aller beste bøkene jeg har lest i år! Anbefales på det aller sterkeste!
Les gjerne hele omtalen min her.
Forfatteren forteller om et liv med en alkoholisert mor. Barndommen, fram til han var fem år, var lykkelig. Etter det var det uhygge, usikkerhet, med få lysglimt. Alex og brødrene, lærte tidlig å se etter tegn på at noe var galt. At mor var syk, og de måtte leke musestille. Moren var en dame med ufattelige ressurser. Hun snakket flere språk, og var uhyre flink i jobben sin, i hvert fall når hun orket å gå på jobb...
I voksen alder forsøker Alex å konfrontere moren med drikkingen, men det er vanskelig. En stilltiende overenskomst med far og barn - dette skal ingen vite om. Hemmeligheten må holdes innenfor husets fire vegger. Men, Alex vil ha tilbake moren sin, og prøver å få henne innlagt til avrusning.
En sår, vond og viktig bok om å prøve å forstå hvor det gikk galt for Lisette Schulman. Det er også historien om fortielse og fornektelse fra Alex`side.
Jeg leste Allis sønn sist du foreslo den og kan skrive under på at det er en meget god bok. Jeg siterer meg selv:
"En rystende og gripende god bok som bør nå ut til mange. Det er noe med språket som driver handlingen fremover, selv om det i det ytre skjer tilsynelatende lite. Vi kjenner morens hjelpeløshet og fortvilelse så det gjør vondt. Vi tar del i Ellings opplevelse av omverdenen, meget godt og troverdig beskrevet. Elling handler slik han finner det naturlig og riktig – og vi, leserne, kjenner en uro ved at dette ikke kan gå bra."
Magnhild Folkvord har skrevet biografien Der livet brenn om Magnhild Haalke.