Dette er en perfekt gave til ungdommen og voksne selvsagt. Boken er innom kropp, tanker og følelser med mer. Her kan ungdommen få svar på de spørsmålene de har knyttet til ulike temaer. Hun skriver direkte og enkelt. Anbefaler personer som jobber med barn og unge enten i skolehelsetjenesten eller helsetjenesten å lese boken. Hun tar opp tabubelagte temaer og gir tips om hvordan en kan snakke med barn og unge om vanskelige temaer. Jeg beundrer helsesista for den gode jobben hun gjør. #happymoment.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Hei Marte,
Du skriver rosende om «Helsesista», både innholdet og språket, omtaler den som en perfekt gave til ungdom og voksne, og anbefaler den til ansatte i helsetjenesten – og gir den terningkast 4. Det henger ikke sammen, synes jeg. Hvordan begrunner du ditt terningkast, hva er det som trekker ned?

PS: Bare så det er sagt, jeg kjenner ikke boken, men blir usikker på din omtale.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er jo over 30 og den var nok ikke helt for meg i og med at jeg ikke er i den aødersgruppen, jeg er både SPL og jobber i helsetjenesten så det var ikke noe nytt for meg. Men at barn og unge kan ha nytte av den det er jeg absolutt ikke i tvil om. Det å lese boka for innblikk i hvordan barn og unge tenker og snakker. Jeg kunne fint gitt den i julegave til min niese for der er «alt» nytt. Så jeg gir terningkast 4, fordi jeg kjenner til det hun prater om og at det ikke var ny informasjon som jeg ikke kunne før. Hvis denne hadde kommet ut når jeg var 11-13 så hadde jeg nok brukt den som en bibel. Så jeg leste den fordi jeg jobber med ungdom og tenkte jeg kunne få nå litt mer inni deres verden og det gjorde jeg. Jeg følge helsesista på snap og det er mye gjennopptaking der ifra. Men absolutt en god bok til ungdom i rett aldersgruppe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for svaret.
Da er vel ditt terningkast egentlig ikke basert på selve boken, men på at den ikke passet for deg? Det ble litt forvirrende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boken var nok ikke helt i min kategori, men kan varmt anbefale den til foreldre og ungdommer nettopp fordi den tar frem viktigste temaer som vi trenger mer kunnskap om. Den er nok mest beregnet for ungdommer, men kunne fint ha vært pensum på skolen. Jeg har min utdannelse innenfor helsen, så det var ikke noe ny «aha» opplevelse for meg. Men jeg likte måten hun skrev på nettopp fordi en ikke trenger å ha helseutdannelse for å ha nytte av boken. Hadde jeg ikke hatt min utdannelse og jobbet i det feltet jeg gjør så hadde jeg lært mye. Det var mye «dobbelt» opp for meg, fordi jeg følger henne på SM og har sett serien hennes. Det kom ikke noe nytt som jeg ikke hadde sett og hørt henne si før. Derfor får den 4 og ikke høyere ifra meg. Den er absolutt en perfekt bok for ungdommer, der kan de få svar på det de lurer på og skulle ønske jeg hadde lest denne når jeg var i ungdomsårene da hadde den vært til stor hjelp. Da hadde den nok vippet opp i karakter også

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men jeg kan forstå logikken, for eksempel har jeg bare positivt å si om "Tassen" bøkene med alle de forunderlige lukene, men det blir likevel terningkast 1 for meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje det også kan være greit å nevne at Tassen er over 30 år gammel. Han er dau for lenge sida! Kjenner det er på tide med nye helter, ja, altså om ikke de nifse Pompel & Pilt kan vende tilbake i nye frakker. Pompel & Pilt i høyrevridd zombieutgave, med Moffetassen som spiser børshaier til frokost og raper dollartegn! Da snakker vi!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enhver får snurre terningene som de vil.

Mitt poeng er bare at det, etter denne logikken, blir litt vanskelig å for andre å bruke terningkast som en veileder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er jo enig. Med den noe ironiske posten min ovenfor, mente jeg at jeg nettopp derfor aldri ville "anmelde" Tassen bøkene her. Eller lest dem på nytt, for den del!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eller en "objektiv anmeldelse" kunne jeg nok ha gjordt (om det overhodet var forlangt av meg) , men snurre noen terning......nei det ville vært hjerterått ovenfor Tassen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil i så fall ikke ha vært den eneste som har gitt Tassen terningkast 1, men dog med en annen begrunnelse :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg må bare presisere at selv om jeg er enig med deg, er det på ingen måte noe angrep på Marte's anmeldelse av "Helsesista" - det er det at jeg skjønner dilemmaet med å gi terningkast til en bok som ikke er beregnet på sin egen aldersgruppe.
Ettersom jeg så den uforskammede 1-terningkastet av "Hvor er Tassen" har jeg, tross mine ord nedenfor, tatt meg den frihet å nettopp gi terningkast 6, samt å anmelde, nettopp den Tassen-boken, som jeg husker så vel; dette som en motvekt til den urettferdige og kyniske behandling denne klassikeren har fått her. Kall det en "prøve hvordan det føles å bite i seg sine ord"-utfording, om du vil. Jeg kunne nok falt på 1'ern om jeg aldri hadde lest boka før nå, i 2019, og ikke tidligere, men dette er jo ikke tilfelle. Så min anmeldelse er jo partisk, det må innrømmes.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ha, ha, ha! Morsomt - og sannelig kom det litt av hvert ut av mitt enkle spørsmål.

Også jeg vil understreke at mine innlegg ikke er noen kritikk av Martes omtale. I utgangspunktet lurte jeg på om boken kunne være aktuell for et av mine barnebarn. Siden jeg jeg syntes det var et sprik mellom teksten og terningkastet, etterspurte jeg begrunnelsen for terningkastet. Det har jeg fått! Takk til deg, Marte.

Artig at du tar Tassen i forsvar og gir han oppreisning i en festlig og tankevekkende omtale.

Og plutselig havnet vi inn på et par omfattende temaer; hva er en god bok (somniferum), og hva avgjør hvor terningen lander. Jeg går ikke inn i disse spørsmålene nå; vi har jo også diskutert dem tidligere. Et lite generelt tips bare – begrunn gjerne terningkastet ditt, spesielt hvis det ikke harmonerer helt med det du skriver. Mange her bruker bokelskere som hjelp til å finne gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, der er et tydelig eksempel på noen som leser Tassen fra en voksens, subjektive øyne.
Det blir helt feil.
Fra en 3 årings øyne er de helt super - ihvertfall fra mine, i 1984

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er vel fåtallet av oss som er profesjonelle bokkritikere her på bruket, så alle terningkast blir jo en personlig affære å regne; selv favorittbøkene mine har jeg vanskelig for å gi en 6-er til grunnet alt fra designfeil fra forlaget (eller rett og slett en "stygg bok"), skrivefeil i teksten, ujevn tekst i mer moderne boktrykking hvor dette ikke burde være noe strev å få til, visse paragrafer som jeg selv føler er unødvendige, mine egne inntrykk av hvordan en flott historie kunne blitt fortalt enda bedre eller mer effektivt, osv., selv om hele verket er strålende i seg selv. Boken er ikke kun ordene til forfatteren, men hele samspillet fra godtakelse av manuskriptet til redigering til publisering; alle valgene langs veien. Jeg arbeider som oversetter og er veldig kresen på sluttprodukter i sin helhet, så fokuset mitt inkluderer alle disse nyansene som majoriteten kanskje ser bort i fra når de rangerer en bok etter leseslutt. Også hvis jeg leser en senere utgave av en bok (f.eks. 2019-utgave av en bok utgitt i 1979), så kan jeg umulig gi den høyere enn terningkast 5. Det samme vil i veldig stor grad gjelde alle oversettelser også. Originalversjonen vil alltid ha muligheten for et høyere terningkast hos meg, selv om den ikke nødvendigvis kan nå en 6-er. Dette var mine tanker om emnet.

Legger til at det er flott å kunne være litt partisk i ny og ne også. Noen kan jo finne på å gi Tassen 6/6 grunnet personlig sentimentalverdi alene, noe jeg har både forståelse for og støtter fullt ut. Det viktigste med terningkastene, i min bok, er nettopp det å skape referansepunkter for ditt senere liv, som en veiviser til hvem du var, hva du tenkte og følte, og hvor du har kommet hen.
Vi har vel alle lest en bok to ganger og følt annerledes den andre gangen den ble lest - enten med et favoriserende eller realiserende utfall?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

EckhoffAnne-Stine Ruud HusevågTone SundlandHarald KHanne MidtsundLibraritas vIngunn SLeseberta_23Marita LoeJohnny OlsenRisRosOgKlagingTorill Elisabeth RevheimtuhamreMarit HåverstadVersionMarianneMarit AamdalNaitsAndreas BokleserLene AndresenLilleviErikBjørg L.BabynemiAjiniakraIdaGro Anita MyrvangGjeddakbsSolMari Nordø LommelunSynnøve H HoelMonica CarlsenSten E. MoeLinda SolheimEgil KristiansenAnne Berit GrønbechJulie StensethVidar RingstrømHilde H  HelsethMonaBLKaroline in Wonder