Om hvor vanskelig det kan være å finne seg selv og å finne sin plass.
En poetisk perle om kjærlighet, sorg og å få barn. Som det så fint står bak på boken: "Om redselen for å elske noen, men å våge det likevel." En mor forteller episoder fra livet til sitt barn. Jeg opplever det som at forfatteren skriver fra sine egne erfaringer. Personlig syntes jeg det var gripende og interessant (og trist) å lese mer om hennes minner og betraktninger om vennen som døde (det fikk vi bare små hint om i boken Monstermenneske). Jeg hadde nok en forventning om å lese noe gripende og allmenngyldig rundt det livsomveltende med å få barn, men det temaet var ikke like mye i fokus som jeg hadde trodd da jeg plukket opp boken. Men jeg likte boken veldig godt! Hun er veldig god til å sette ord på følelser. Usikkerheten og tankene hennes om det nye forholdet, mange har nok kjent på en del av disse følelsene selv.
Lettlest biografi om Katarina den store. Fint illustrert av Jenny Jordahl. Den har egne faktabokser med årstall og andre opplysninger vi vet sikkert. I biografien er det diktet litt slik at vi føler vi blir litt kjent med Katarina og hvordan hun kan ha følt det gjennom alle hendelsene og opplevelsene i levet hennes. Det blir ikke tørt og vanskelig å få med seg slik jeg av og til kan føle faktabøker kan være. Kanskje fordi den ikke overøser oss med detaljer og årstall. Den gir en kort oppsummering av hennes liv, og kanskje husker man det litt bedre på grunn av måten det er presentert. Tror den passer godt for målgruppen, ca 4.-7.klasse.
Amanda er 13 år og har fått sin egen hest, Ila. Den er mye vanskeligere å trene enn rideskolehestene, og hun blir etter hvert kjent med Kaja som hjelper henne med Ila. Kaja er eldre enn Amanda, og hun har problemer hjemme. I første kapittel får vi vite at noe forferdelig har skjedd. En av hestene er borte, og Kaja forsvant da sommeren tok slutt. Så begynner det på begynnelsen, to måneder tidligere. Starten gjør oss nysgjerrige, og vi kommer raskt inn i handlingen. Amanda er lett å kjenne seg igjen i. Hun er 13 år og skal begynne på ungdomskolen, hun er veldig opptatt av hester, hun og bestevennen har vokst fra hverandre og hun er ganske usikker på seg selv og ridingen. Det mystiske og spennende i handlingen er Kaja. Vennskapet som vokser fram mellom henne og Amanda, og alle de små hintene om at det er noe med moren, og at Kaja er redd for noen som leter etter henne. Dette fører også med seg flere spenningstopper underveis, så boken blir aldri kjedelig.
En kjempefin, spennende og lettlest bok for hestejenter i ca 5.-7.klasse.
En helt nydelig og hjerteskjærende trist bok om Leo som går i 7.klasse. Han er forelsket i bestevennen Ellinor, men hun er forelsket i Viktor, den nye gutten i klassen. Leo har foreldre som krangler og en storebror som ikke bryr seg om regler. Et stykke ut i boka skjer det en tragedie.. Forfatteren er utrolig flink til å beskrive hva karakterene føler. Og hvordan de påvirker hverandre med hvordan de oppfører seg. Jeg følte at jeg ble så godt kjent med Leo, og ble så glad i han at jeg må nok lese de to andre bøkene i trilogien! Og boken lærte meg noe om vennskap og sjalusi, om foreldrekrangling og barn, og aller mest om sorg og kjærlighet.
Faren til Mathias er blant Stavangers rikeste menn. Men en dag kommer politiet på døra fordi de mistenker svindel. Mathias har allerede et komplisert forhold til faren som er en skikkelig alfahann, men nå blir livet snudd på hodet. Mathias vet ikke lengre hvem faren er, hvem han selv er, og han dras inn i et mørke. En kort og intens bok om identitet, status, svindel og far og sønn -forhold.
Denne likte jeg! Antagelig fordi jeg kjente meg så veldig igjen i dette mamma-raseriet..Og den dårlige samvittigheten over å ikke klare å være mild og forståelsesfull ovenfor sine urimelige, masete, sutrende barn. Den er både alvorlig, trist, humoristisk, og glitrende skrevet.
Hovedpersonen vert uventa gravid og går gjennom endringar både fysisk og mentalt. Me følger ho gjennom heile svangerskapet og dei første månadane med baby. Brått vert det viktig med fast jobb for å få foreldrepengar. Ho tenker på barndommen sin, og ser mor si med nye auge. Ho tenker på korleis samfunnet ser på morsrolla. Ho leiter etter dei heilt subjektive erfaringane om korleis fødselen er. Ho vil førebu seg, men som alle nye mødre blir verda snudd opp ned når ein blir mor. Eg kunne kjenne meg att i mange av tankane hennar, og hugsar sjølv at eg las alt eg kom over for å lære om det nye tilværet med barn. (Eg har ei liste med svangerskapslitteratur her på bokelskere, og ei med foreldrelitteratur!) Eg hugsar eg likte veldig godt Vinterbarn av Dea Trier Mørch, men denne kjem endå tettare på korleis det er å få barn no i 2019. Vinterbarn hadde mange flotte skildringar, men ber likevel preg av å vera frå 1977. Eg har nok meir til felles med hovudpersonen i Dyret. Perfekt bok for ventande mødre!
Kjempefin diktsamling om norsk-pakistanske Sarah fra Holmlia. Mest av alt handler det om å være ung. Her er minner fra oppveksten, drømmer om fremtiden, hverdagen på godt og vondt. Jeg kunne egentlig tenke meg å lese en hel roman om Sarah fra Holmlia, for jeg følte stemningen og karakterene var så levende og interessante! Men diktformen er knallgod. Med få ord fanger hun stemninger, følelser, lager fargerike bilder og får frem interessante originale formuleringer som jeg får lyst å sitere. Sarah Zahid føyer seg i rekken av en fin gjeng unge kvinnelige poeter som klarer å treffe meg med lyrikk. Kanskje det er at de klarer å fange essensen av å leve i 2019?! Andre jeg har liker godt er Ida Lorien Ringdal, Ingvild Lothe og Kjersti Wøien Håland for å nevne noen. Gleder meg til neste diktbok fra Zahid!
Kjempesøt bok om å tørre å prøve nye ting. Fungerte kjempebra som høytlesing for barnehager i biblioteket!
Man blir nesten andpusten av å lese første kapittel i denne boka! Vi hopper rett inn i en travel hverdag med henting og levering i barnehage og skole, stressende jobb med telefoner og eposter og logistikk og tidsklemma. Neste kapittel endres skrivestilen totalt. Hovedpersonen segner om og klarer ikke gjøre noen ting. Det korte og få setninger på hver side. Skrivestilen gjenspeiler hvordan hun føler seg. Hun klarer nesten ikke å tenke. Det står at når hun leser en halv side i en bok får hun melkesyre i øynene. Men som tittelen sier; hun vet ikke helt hva det er. Er det ME, utmattelse, har hun gått på veggen? Hvordan skal hun bli frisk? Eller hvordan skal hun leve med dette? Hvordan får man hverdagen til å gå rundt? Boken er både lettlest, morsom, alvorlig, trist, menneskelig og lærerik. Og lettlest (noe som passer godt for en småbarnsmor som har lite tid til lesing). Jeg ble utrolig engasjert av å lese denne boken, og jeg kan anbefale den på det varmeste.
Traff meg midt i hjertet. Fikk klump i halsen og tårer i øynene på halvparten av diktene. Andre halvparten fikk meg til å smile. Er man midt i småbarnstilværelsen kan denne diktboka anbefales på det varmeste! Dikt er jo også et praktisk format for småbarnsforeldre i tidsklemma :-)
Supersjarmerende tegneserie for tweens om venner, kjærlighet og instagram. Morsom for voksne også
Nei det har du helt rett i! Jeg har nok bare innbilt meg at det var en øy på grunn av flåtebyggingen og farfaren med båten, og ferja. Av og til dikter man litt ekstra med i bøkene man leser ;-)
Heilt nydeleg forteljing som vil gleda heile familien som høgtlesingsbok. Lena og Trille har blitt litt eldre sidan Vaffelhjarte, og det er nye utfordringar som står for døra. Her er det morosame situasjonar, spanande episoder, og ikkje minst eit rikt og realistisk persongalleri. Forfattaren er utruleg flink til å skildra kjensler og konfliktar mellom menneske. Trille opplev nye kjensler når ei ny jente flyttar til øya. Korleis er det for Lena når Trille inviterer den nye jenta med på det topphemmelege flåtebyggingsprosjektet deira? Når Trille får endå eit søsken medan ho framleis er enebarn, og når ho ikkje får vera keeper på fotballaget lengre?
Det er den varmeste sommeren man kan huske, det kryr av veps, og folk begynner å bli syke uten at noen vet hva sykdommen skyldes. Herbert får øye på en av de syke midt på natten. Han er likblek med røde øyne og blodige fingre! Hva i all verden er i ferd med å skje i Eldsala?
Spennende og lettlest bok. Spenningsdelen er ganske bra, mens delen om hovedpersonens familieproblemer ikke er like bra. Selv om forfatteren beskriver forholdet mellom gutten og bestefaren fint.
Jeg synes kanskje ikke den klarer å holde på spenningen til siste slutt, og det var mange løse tråder som tilfeldigvis ble knyttet sammen på slutten. Men det er ikke sikkert målgruppen for boka vil være enig i denne kritikken!
Ollis har vekse opp med berre mamma, men det siste året har ho både fått ein veslebror og ein irriterande stefar. Heldigvis har ho bestevenen Gro, og saman er dei stadig ute på nye eventyr. Dei oppdagar ei mystisk postkasse i skogen, og i den er det eit postkort til Ollis! Ikkje nok med det- det bur ei mystisk dame i skogen som mottek og katalogiserer alle feiladresserte brev.
Denne boka har både originale, morosame og overraskande momenter, samt gjenkjennelige tema. Det er godt skildra korleis Ollis opplever det når mora har fått ein ny kjærast og eit nytt barn som ho elskar. Ollis som tidlegare har fått all merksemd kjenner seg brått gløymd.
Boka har masse humor og varme, fart og driv. Ei god lesaroppleving med eit fint bodskap om familie, venskap og mot.