Jeg er ganske lett å behage når det gjelder bøker, og som oftest leser jeg bøkene ferdig. Denne gangen valgte jeg riktignok å bryte. Mulig boken en bedre på orginalspråket, uansett synes jeg den norske oversettelsen hadde ett platt språk. Spesielt merket jeg meg adverb-bruken, som gav meg følelsen av at jeg lese en halvgod skolestil. Det var også en del selvmotsigelser underveis, som f.eks. sier hovedpersonen at "stemmen" bare spør henne om ting, og ikke gir henne befalinger, men allerede tidlig i boken sier stemmen "Du må ikke stole på dem, uansett hva de sier".
Det er noen gode sitater underveis, blant annet om tilstedeværelse, men det er ikke noe ny visdom hvis man allerede er litt bekjent med buddistisk filosofi.
Det overnaturlige elementet i boken er heller ikke min greie, og gjør at jeg med en gang mister interessen. Egentlig var jeg litt nysgjerrig på historien til "stemmen", men det platte språket og mangelen på troverdighet i fortellingen førte til at jeg heller søkte en ny historie, i en annen bok...
En ubehagelig, og ikke minst spennende, bok. Til tider også litt morsom. Handlingen i "Leieboeren" foregår i Paris. Hovedpersonen leier en leilighet som står tom, da kvinnen som eide leiligheten hoppet ut av vinduet. Kvinnen dør, og hovedpersonen overtar leiligheten, men under strenge premisser. Det er stadig dunking i gulver, tak og i vegger. Misfornøyde naboer som banker på dørene, klager på støy og bråk ved hver minste lyd. Han føler seg stadig mer forfulgt og overvåket, og det begynner å skje mystiske ting i leiegården. Det hele skal vise seg å bli et skikkelig mareritt. Som leser kan du virkelig føle på panikken og angsten, som en krypende despereasjon etter å komme til neste side for å se hvordan handlingen utvikler seg...
(...), mens det japanske kjøkkenet virker ... vel, hverken ungt eller gammelt. Evig og guddommelig.
Artig bok om 7 bøller som har kapret et hundehus. Figurene er nok til at boka er verdt en titt; Bøllene er 7 dame-fugler, med skjørt og hårete legger, hovedpersonens venn er en pølse, for ikke å glemme "pinsedyret". Historien var dog noe "trøtt" og uengasjerende...
Torill Stokkan har skrevet en bok tidligere (1996) om Munchs tilhørighet til Østfold; "Anene, kvinnene og livet". Den har jeg ikke lest enda, men er en av de neste på "skal lese"-listen :)
"...og vendte mig igjen om mod Munchs syge Pige med den grædende mor. "Hva er det for noe de rare Striberne der ned over Munchs Billede", spurgte Fyren om en stund. Han hadde git sig til at se paa det igjen han ogsaa. "Det er Geniet som er rendt i store Strimer ned over det". Fyren lo haansk". Hans Jæger i Dagen 20.10.1886"
"Det må engang bli slutt på å male strikkende kvinner og lesende menn. Jeg skal male mennesker som puster og føler, elsker og lider. Folk skal fattedet hellige ved det og ta hatten av som i en kirke" (Edv.Munch)
En morsom bok, som i vårt tilfelle vekket interessen for månelandingen i 1969. Artig vri på historien, spennende og utfordrende språkbruk. Boken hadde også en dypere side, der vi fikk kjenne på følelsen av å ikke tørre, og å ikke tørre å fortelle det.....
Utrolig festlig variant av eventyret om de tre bukkene bruse. Kreativt!
En litt slapp bok, uten historie eller noe særlig spennende illustrasjoner. Boka kan muligens benyttes til samtaler rundt redsel, men er lite engasjerende. Kan virke noe "over-pedagogisk", budskapet blir for tydelig. Jeg er mer ute etter de spennende og dype fortellingene/illustrasjonene.
En nydelig bok, med helt fantastiske illustrasjoner. Fortellingen har en religiøs tone, men er skrevet med et filosofisk språk som gjør at den også vil være aktuell for lesere som ikke er religiøse. Språket sammen med illustrasjonene bidro i vårt tilfelle til fine samtaler rundt hvert eneste oppslag.
En morsom barnebok, med en enkel og sprø historie. Illustrasjonene er virkelig fiffige.
En fantastisk doku-roman om Edvard Munchs liv. Ketil Bjørnstad klarer kunststykket gi et solid innblikk i kunstnerens liv, samtidig som jeg etter endt lesing ville vite enda mer. Fra å ha et forholdsvis likegyldig forhold til Munchs kunstverker, har boka bidratt til at jeg har fått stor forståelse for kunsten han skapte, og Munch står nå som en av mine favoritt-kunstnere. Boken anbefales på det sterkeste!
Boka sluttet med "happy ending", uten noe særlig dramatikk. Historien om Spinalonga har flere sider, men i denne sjangeren synes jeg det var rart at Hislop ikke har benyttet seg av adskillelsen menneskene opplevde til å skape mer dramatikk, samt menneskenes frykt for smitte og den påfølgende stigmatiseringen. Figurene i boken er ensidige, enten snille eller slemme. Jeg ventet på den grusome vendingen i boken, men den kom aldri, og det gjorde den veldig ufarlig. Med andre ord: boka behandler historien om Spinalonga alt for snilt.
Jeg opplevde både "alkymisten" og "valkyriene" som tunge å komme seg igjenom, og de gav med ingenting. "Veronika vil dø", derimot, likte jeg veldig godt. Den var spennende, og kanskje mer konkret? Ser for meg at den kan være en lett-lest inngangsport til utforsking av forfatteren :)
Min første "Jæger"-opplevelse, men ikke den siste. En kjenner så godt igjen bejæret i boka, samtidig som en ønsker å be Hans Jæger ta seg sammen, og komme over det hele. Hovedpersonens kjærlighet formidles gjennom et enormt behov for bekreftelse, og et ønske om egen ro og tilfredstillelse, og er det kanskje en av de mest ekte skildringene jeg har lest. Kanskje det er nettopp derfor ubehaget oppstår; man blir konfrontert med at til og med kjærligheten er egoistisk....
"Jeg synes jeg kjenner duften av syriner, men når jeg ser ut av vinduet har bjerkene nesten ingen blader."
Uff...det er ikke noe hyggelig. Den er virkelig verdt å lese. Var jeg deg ville jeg i så fall investert i et eget eksemplar :)
Ute etter en vondt klump i magen, og en vemodig følelse som sitter i kroppen flere dager etter siste side er snudd? "Oda!" er en fantastisk roman, der dagboknotater og brev, i skjønn forening med fantasi, skaper en dokumentarroman rundt livet til Oda Lasson Krogh. En vanvittig sterk historie om en modig kvinne. Inspirerende. Vakker. Sår.