Tante Karen

kvinnen bak Edvard Munch

av (forfatter).

Orfeus 2013 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 6.00 (1 terningkast.)

10 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Da Edvard Munch mistet sin mor som liten gutt, ble hennes søster Karen det nærmeste kunstneren kom en morsskikkelse under oppveksten og senere i livet. Karen Bjølstad behandlet barna som sine egne, og hun var alltid oppmuntrende i forhold til Edvards kunstneriske ferdigheter. Hennes tro på hans begavelse sviktet aldri. Tante Karen ble stående som et viktig praktisk og emosjonelt tyngdepunkt for Edvard og hans fire søsken, også etter at Sophie døde som 15-åring og de andre var blitt voksne. I denne boken forteller Torill Stokkan om det uvanlig sterke båndet mellom kunstneren og hans tante. Bildene og brevene som blir presentert, illustrerer på en rørende måte hvilken rolle det nære forholdet spilte i begges liv. Vi får også se hvor hans tegne- og malebegavelse kom fra. Boken er rikt illustrert med tegninger fra flere av Edvard Munchs familiemedlemmer, særlig hans mor og tante, søstrene Bjølstad.

Bokdetaljer

Forlag Orfeus

Utgivelsesår 2013

Format Heftet

ISBN13 9788293140191

EAN 9788293140191

Omtalt person Edvard Munch Karen Bjølstad

Språk Bokmål

Sider 176

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 0 0 0 0 0

Bokomtaler

Det er nettopp utgitt en biografi om Edvard Munch, Stormen første del, av Ivo de Figueiredo. Andre bind kommer høsten 2024. Biografien ble omtalt her i Åpen bok. En person som ble omtalt i radioprogrammet var en kvinne som hadde betydning for livet til Edvard Munch: hans tante Karen.

Tante Karen er tema i Torill Stokkans bok Tante Karen. Kvinnen bak Edvard Munch. Boken som ble utgitt i 2013 har stått «på vent; etter at jeg leste om den i A magasinet. I boken er geniet på sidelinja. Det er grunn til å stille spørsmålet: Hvordan hadde det gått med Edvard Munch dersom han ikke hadde hatt tante Karen i livet sitt.

I boken er brevene mellom familiemedlemmene fortellerstemmene:

«Korrespondansen mellom familiemedlemmene Munch var stor. Og brevene var etterlengtet De begynte tidlig å skive til hverandre, og det er et tegn på at det å lære og å lese var viktig. De aller første brevene, etter brevene mellom Christian og hans kone Laura Cathrine, er brevene mellom Christian og Karen og Christian og barna.»

I tillegg til brev som er sitert, er boken full av bilder og tegninger. Det var mange i familien som var kunstnerisk anlagt, også tante Karen.

Edvard Munchs tante Karen Marie Bjølstad ble født i 1839, to år etter søsteren Laura Cathrine. Søstrene stod hverandre nær under oppveksten og etter at Laura Cathrine ble gift med Christian Munch i 1861. Christian Munch var 20 år eldre enn Laura Cathrine. De var gift i 7 år og fikk 5 barn før Laura Cathrine dør av tuberkulose i 1868. Edvard var nummer 2 av søsknene, han var 5 år da moren døde. Det er vondt å lese brevet moren skriver før hun dør. Hun trøster seg selv og familien med at de skal møtes igjen i himmelen.

Christian Munch, som er lege, henfaller etter dødsfallet til religiøse grublerier, blir oppfarende og deprimert. Det er Karen som blir barnas oppdrager og trygge holdepunkt. Etter eldstedatteren Sofie som døde av tuberkulose 15 år, finner de en lapp hun har samlet på der det står:

«Min tante Frk. Bjølstad har givet mig det Løfte at blive hos oss saa lenge hun lever, det er jeg Vidne på er sandt. Sofie Munch 31te August 1876. «

Tante Karen ble hos familien, og hadde stor tro på at Edvard ville bli en stor kunstner. Brevene gir inntrykk av en familie som hadde det bra selv om de materielt sett ikke levde i overflod. De hadde ingen stor formue å tære på, og var avhengig av det Christian Munch tjente som lege. Men takket være tante Karen og stipend kunne Edvard utvikle seg til den kunstneren han ble.

Boken er ingen tristesse. Men det er ikke å komme fra at det gjør inntrykk å lese om en familie som det er knyttet så mye sykdom og død til. Også søsteren til Edvard, Laura, dør av kreft da hun er innlagt på asyl. Broren Peter Andreas er den eneste av søsknene som gifter seg og får barn. Han har en lysende fremtid foran seg. Men dør av lungebetennelse da han jobber som lege i Vesterålen og får aldri sett sin datter. Inger, den yngste, overlever både tante Karen og Edvard.

Jeg er spent på å lese hva Ivo de Figueiredo skriver om det jeg har lest om i boken til Torill Stokkan.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"Det må engang bli slutt på å male strikkende kvinner og lesende menn. Jeg skal male mennesker som puster og føler, elsker og lider. Folk skal fattedet hellige ved det og ta hatten av som i en kirke" (Edv.Munch)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"...og vendte mig igjen om mod Munchs syge Pige med den grædende mor. "Hva er det for noe de rare Striberne der ned over Munchs Billede", spurgte Fyren om en stund. Han hadde git sig til at se paa det igjen han ogsaa. "Det er Geniet som er rendt i store Strimer ned over det". Fyren lo haansk". Hans Jæger i Dagen 20.10.1886"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Munch - en biografi" av Atle Næss
  • "Edvard Munch - nærbilde av et geni" av Rolf E. Stenersen
  • "Frøken Island" av Auður Ava Ólafsdóttir
  • "Barndom ; Ungdom ; Gift" av Tove Ditlevsen
  • "Mitt grådige hjerte - fire kvinneportretter" av Hege Duckert
  • "De som ser etter tegn" av Britt Karin Larsen
  • "Historien om Edvard Munch - dokumentarroman" av Ketil Bjørnstad
  • "Barndommens gate - roman" av Tove Ditlevsen
  • "Det hvite badehuset" av Thorvald Steen
  • "Verden av i går - en europeers erindringer" av Stefan Zweig
  • "Arr" av Auður Ava Ólafsdóttir
  • "Fornemmelsen for slutten" av Julian Barnes
Alle bokanbefalinger for dette verket