Den ulende mølleren

av (forfatter) og Nøste Kendzior (oversetter).

Aschehoug 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.59 (192 terningkast.)

605 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ronnie M.A.G. Larsens eksemplar av Den ulende mølleren

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

I en nordfinsk bygd, like etter annen verdenskrig, dukker en ukjent mann opp. Når han kjøper den lokale mølla som ikke har vært i bruk på over 30 år, er det mange som tror han er gal. Men han setter den i stand etter alle kunstens regler. Og Gunnar Huttunen er så absolutt ikke gal, han har bare en svakhet: ved den minste motstand må han ut i skogen og ule litt. Alle disse pene menneskene i bygda som fra tid til annen hindres i sin søvn, har plutselig bare ett ønske, å få sperret inn mølleren. Men Huttunen vil ikke legges inn, og etter et første mislykket forsøk starter en krig der nesten alle midler tas i bruk. "Ikke før hadde jeg ledd fra meg over den finske forfatteren Arto Paasilinnas første bok på norsk «Harens år», før forlaget byr på ny moro i form av «Den ulende mølleren» fra 1981. Det er egentlig en ganske alvorlig bok, men jeg fant det stadig vanskeligere å holde latteren i sjakk." - NRK P2, Leif Ekle

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788203210471

EAN 9788203210471

Serie Aschehoug pocket

Omtalt tid Etterkrigstiden

Språk Bokmål

Sider 218

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

22 90 62 16 2 0

Bokomtaler

En dag dukker Gunnar Huttunen opp i en nordfinsk bygd. Han kjøper den falleferdige mølla, og alle i bygda mener at han må være splitter pine gal. Men han setter mølla i utmerket stand og folk strømmer til for å benytte seg av Huttunens tjenester. Hadde det ikke vært for at Huttunen må ule litt som en ulv når noe går ham i mot, ville livet ha fortsatt som før.

Folk får ikke sove pga. Huttunens uling nattestid og blir besatt av tanken på å få ham innesperret på galehus. Dette blir starten på en jakt på liv og død.

Dette er nok en bok fra Paasilinna, som det bare er å gi seg over til og la seg begeistre av. Men selv om humoren ligger under hele tiden, rommer romanen et dypere alvor. Temaet er hva som skjer med mennesker som skiller seg ut fra hopen og er litt annerledes i et lokalsamfunn der reglene er definert på forhånd av trangsynte og snevre mennesker. Dette er en historie om vold og maktmisbruk overfor et menneske som ikke kan forsvare seg mot en dom fra øvrigheten om at han er sinnsyk. Huttunen kjemper i mot av alle krefter, men hvor lenge vil han klare seg ute i ødemarken?

Boka rørte meg dypt og jeg vil virkelig anbefale den!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Den ulende mølleren", Arto Paasillina
Veldig tragikomisk bok om en møller som flytter til ei bygd for å pusse opp en gammel mølle, for å forsøke å tjene til livets opphold. Problemet er bare at han er en fremmed, har en annen oppførsel enn bygdefolket - og et temperement som til tider kan være litt utfordrende. Man kan vel godt si at han har en god kombinasjon av sterk arbeidslyst, sterk rettferdighetssans og manglende impulskontroll - og da er det jo lett å komme i konflikt med bygdedyret og øvrigheten. I boka kom det godt frem at det var de som turde å ha kontakt med mølleren, som så hans gode sider, mens de som sto i flokk og var betenkte, gjorde situasjonen mer betent og "måtte" til slutt jage i flokk. Hmmmmm. Dagsaktuell med andre ord......
En morsom bok som nok har et budskap om hvordan vi som samfunn forholder seg til folk som avviker litt fra "normalen", men som gjør så godt de kan.
Kanskje det beste er om de får gjøre akkurat det - la dem gjøre så godt de kan, uten å gi dem en "tvangstrøye" eller en tvangstrøye.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gunnar Huttunen er smågal, og han veit det sjølv. Sjølv om han er ein dugande arbeidskar, så blir han sett på med skepsis av dei flesta av innbyggarane i bygda han flyttar til for å overta og setje i stand ei gamal og nedslita vassmylne. Det er hangen hans til å ape etter dyr, og særskilt vanen med å ule som ein ulv, som er det største opphavet til skepsisen. Når bygdefolket bestemer seg for å sende han på galehus startar trøbbelet for alvor.

Handlinga er lagt til det nordlege Finland, i tida rett etter den andre verdskrigen. Det er eit herleg persongalleri Paasilinna diskar opp med, og med mange fornøyelege observasjonar frå livet i ei lita nordfinsk bygd. Der er også ein del flotte skildringar av naturen i området.

Det er uklart for meg om historia er meint som rein underhaldning, eller om der er ein større bodskap. Eg ser sjølvsagt at boka inneheld ein del kritikk av «bygdedyret» og av mentalsjukehus, men utover dette har eg spekulert på om den også skal vere ein satire over eit eller anna. Kan det vere at den også seier noko om finsk politikk i etterkrigsåra?

Angåande problematikken om kor gal nokon må vere før han skal sperrast inne, så måtte eg spørje meg sjølv om eg ville ha kjend meg komfortabel med at nokon i mitt eige nabolag handla som Huttunen gjorde i boka. Svaret er nei (og det handlar ikkje om ulinga). Så kva skal ein gjere? I dag ville det truleg vere ordningar med medisinering og oppfølging slik at galskapen får mildare utslag og ein kan unngå innlegging. Men helsetilbodet for psykisk ustabile var nok ikkje heilt på dette nivået for 60-65 år sidan, korkje i Nord-Finland eller i Norge for den saks skuld. Så dersom eg hadde budd i bygda til Huttunen, er det stor fare for at eg ville ha kome på parti med bygdefolket etter kvart.

Likevel heia eg sjølvsagt på Huttunen i boka, og håpte i det lengste på at det skulle gå bra. Spørsmålet er om det likevel gjekk bra til slutt. Eg er sanneleg ikkje sikker, men slutten var fin likevel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

som alltid- humor og alvor- dybde og letthet- En herlig mix

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fin bok! Veldig Paasilinna.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Tre dager i uka måtte Piittisjärvi bære ut brev til stasjonsbyen og to dager til nabobygda. Det som var igjen av uka var ikke nok til hjemmebrenning, ettersom hans egen drikking også krevde en del tid.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Huttunen beit presten i ræva, men dette førte ikke til noen alvorlige skader, iallefall ikke for prestefruen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Huttunen gjorde enda et forsøk på å komme seg unna.
- Men jeg er jo egentlig ... litt smårar. Er det ingen i bygda som har fortalt Dem det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Lista er laget i forbindelse med utstilling i biblioteket


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker eg har lest, eller har leseklare i bokhylla, der det er ein yrkestittel i tittelen.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

bøker jeg har lest i 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg faktisk eier og har.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Volomari Volotinens første kone og andre gamle ting" av Arto Paasilinna
  • "Tordengudens sønn" av Arto Paasilinna
  • "Harens år ; Den ulende mølleren ; De hengte revenes skog" av Arto Paasilinna
  • "De hengte revenes skog" av Arto Paasilinna
  • "Adam og Eva" av Arto Paasilinna
  • "Den senile landmåleren" av Arto Paasilinna
  • "Prosten og hans forunderlige tjener" av Arto Paasilinna
  • "En lykkelig mann" av Arto Paasilinna
  • "Den elskelige giftblandersken" av Arto Paasilinna
  • "Den klønete skytsengelen" av Arto Paasilinna
  • "Harens år" av Arto Paasilinna
  • "Fallvann" av Mikael Niemi
Alle bokanbefalinger for dette verket