Det var en gang en bokhandler i Kabul

av (forfatter) og Finn Thiesen (oversetter).

Damm 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.50 (6 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren er på forretningsreise og befinner seg på et hotellrom i Karachi. Der våkner han av at to norske troll står ved sengen hans. Han håper det hele er en luftspeiling, men trollene forsvinner ikke. De har kommet for å finne sannheten om bokhandleren i Kabul. Han forteller trollene sin versjon av historien. Bokhandleren beretter om afghansk samfunnsliv, om det krigsherjete landets historie, og han peker på de stedene der han mener en viss journalist fra trollenes hjemland, tok feil.

Omtale fra forlaget

Alle historier har to sider - minst. Les bokhandlerens tilsvar - og bedøm selv.«Du kan ikke stoppe rennende vann», har Shah Muhammad Rais sagt om Bokhandleren i Kabul, den omdiskuterte og utleverende boka om Rais og hans familie. Uansett hva han gjør, er Åsne Seierstads bok en realitet, intet tilsvar kan endre det.


Rais har likevel valgt å fortelle sin versjon av historien.


Eventyret om Bokhandleren, journalisten og de to trollene er en halsbrekkende sjangerlek og utgjør et ertete ekko av opponentens bok. Rais er en krass debattant i det ene øyeblikket, en fabulerende bokhandler i det neste.


Historien begynner på et hotellrom i Karachi, der Rais er på forretnings-reise. Han vekkes av et uforklarlig lys. Ved siden av sengen materialiserer det seg to norske troll. En søvndrukken Rais håper det hele er en hildring og vet ikke annen råd enn å by på noe fra minibaren. Men trollene er ikke ute etter forfriskninger. De søker sannheten om bokhandleren i Kabul.


Rais gir trollene sitt syn på saken. Han forteller om afghansk samfunnsliv, om det krigsherjete landets historie. Og han peker på alle steder der en viss journalist fra trollenes hjemland etter hans mening trådte feil.

Bokdetaljer

Forlag Damm

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788204131232

EAN 9788204131232

Genre Personlige beretninger

Omtalt sted Afghanistan

Omtalt person Shah Muhammad Rais Åsne Seierstad

Språk Bokmål

Sider 94

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 3 3 0 0

Bokomtaler

Femordsomtale: Foruretta forsvarstale med magisk realisme

Omstendeleg omtale:
Boka er eit tilsvar frå Shah Mohammad Rais, «Bokhandleren i Kabul», til enkelte påstandar i Åsne Seierstad sin bok med denne tittelen. Seierstad sin bok har, sjølv om den er interessant lesing, vakt ein del debatt omkring det etiske ved å utlevere privatlivet til familien Rais. Bokhandlaren sjølv og familien hans har opplevd boka som ærekrenkande, og meiner endåtil at den kan ha satt livet til enkelte familiemedlem i fare.

Forteljarteknisk har Rais gjort eit strålande grep, ved at han ved ein slags magisk realisme får vitjing av to norske troll medan han er på forretningsreise i Karachi. Dei to trolla, som ein må tru er ein metafor for folkeopinionen i Norge, har fått i oppdrag av Trollkongen å få Rais sin versjon av påstandar og hendingar som han meiner er feilaktig framstilt i Seierstad sin bok.

Bortsett frå forteljargrepet med trolla, var den beste delen i boka der Rais raljerer over at Seierstad hevder å ha anonymisert bokhandlaren i boka si. Men for det meste vart boka for mykje einsidig forsvarstale. Det skal godt gjerast å skrive ei god og sakleg tekst når ein er foruretta og harm, og Rais greier det berre unntaksvis. Og på spørsmål frå trolla om enkelte tema som blei tatt opp i boka, t.d. om forholdet til den første kona si, veslesøstera «Leila» sin posisjon i familien, og om pengetransaksjonar ved giftemål som for ein utlending fortoner seg som kjøp av brud, så gir Rais seg ut på ei serie med retoriske spørsmål i staden for å svare direkte på spørsmåla.

Direkte pinleg blir det når han hevder at Seierstad insinuerer at det er menneske som Reis som er skuld i alt elendet i Afghanistan. For ikkje å snakke om denne påstanden på side 66:

«Kvinner i Afghanistan er ikke mer undertrykte enn menn.»

Her tillet eg meg å la fordomane mine sleppe til og påstå at Rais er rimeleg langt ute i bærskogen.

Det er nesten ein føresetnad å ha lest Seierstad sin bok for å få utbytte av denne boka. Men sjølv for den som berre les Rais sin bok vil det vere mogleg å få grei innsikt i kontroversane som leia til rettsak i Norge. Ei rettsak som Rais vann i første omgang, og der Seierstad vann ankesaka, og der den vidare anken til høgsterett vart avvist. Eg skal ikkje ta på meg å uttale meg om korvidt utfallet vart rett, men eg meiner Rais hadde grunn til å vere foruretta. Men det blei altså likevel berre ei middels bra bok ut av det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Teppet ble liggende rett ut i luften, mens frynsene viftet svakt i vinden. Trollene steg ut på teppet, det bølget så vidt, og de ga tegn til at jeg skulle følge etter.
"Er ikke dette det foretrukne magiske fremkomstmiddelet i din del av verden?" spurte trollene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå gjenstår det å se om Trollkongen vil ønske deg velkommen til sitt rike i nord. Men vi kan trøste deg med at Trollkongen behandler slike saker raskere enn UDI.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker eg har lest, eller har leseklare i bokhylla, der det er ein yrkestittel i tittelen.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Om artenes opprinnelse gjennom det naturlige utvalg, eller De begunstigede rasenes bevarelse i kampen for tilværelsen" av Charles Darwin
 • "Og tok de enn vårt liv - sagaen om Morset-familien" av Per Hansson
 • "Haugtussa" av Arne Garborg
 • "Det tredje tegnet" av Yrsa Sigurdardóttir
 • "De krenkede - historier fra Tsjetsjenia" av Åsne Seierstad
 • "Bokens folk" av Geraldine Brooks
 • "Gutten som ville være en av gutta" av Lars Saabye Christensen
 • "Pilegrimsreisen" av Paulo Coelho
 • "Historikeren" av Elizabeth Kostova
 • "Skyskraperengler" av Tove Nilsen
 • "Farvel til våpnene" av Ernest Hemingway
 • "Odel - roman" av Anne Karin Elstad
Alle bokanbefalinger for dette verket