Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Forlag De norske bokklubbene
Utgivelsesår 1985
Format Innbundet
ISBN13 9788252512588
EAN 9788252512588
Språk Bokmål
Sider 342
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
For en fortelling!
Jeg bruker som regel ganske lang tid på å lese en bok av en slik lengde. Når det gjelder Ajtmatovs roman tok det bare tre dager å komme til side 339. Det skyldes først og fremst forfatterens skrivekunst, hans miljø- og personskildringer og måten han driver handlingen framover på. Og handlingen(e) er følgende:
Noen mennesker drar avgårde for å begrave en gammel mann, Kazangap. Den døde er landsbyens stasjonsmester og eldste innbygger. Følget drar fra Boranly - et jernbaneknutepunkt ute på den gule kirgisiske steppen - til et sted, Ana-Bejit, der flere er blitt begravet opp gjennom tidene. Ana-Bejit er et viktig,hellig og myteomspunnet sted for Boranly-beboerne.
Begravelsesfølget ledes av den gamle frontsoldaten Jedigej. Han eier den vakre og brunstige kamelen Karanar, som sammen med Jedigej utgjør et spesielt og originalt par som kan oppfattes som hovedrolleinnehavere i boka. I alle fall har disse to svært viktige funksjoner for handlingen og de gir forfatteren mulighet til å beskrive hva som skjer på det fysiske og mentale plan, og i samspill med og mot andre karakterer. Det gjør Ajtmatov med mesterskap.
Og det opptrer mange andre interessante og viktige personer (og dyr) som fortelleren beskriver og analyserer inngående. Leseren får ofte en intens følelse av at han/hun nesten er inne i personene og deltar og føler med dem i deres gleder og sorger. Akkurat denne opplevelsen er det absolutt mest inspirerende, tårefremkallende og spenningsfylte under lesingen.
Romanen har en parallell handling. Her anvender Ajtmatov sci-fi-sjangeren for å få fram spenningen mellom tradisjon (nedarvede verdier), moderne teknologi og storpolitikk. De to plottene beskrives hver for seg underveis, men man har hele tiden en følelse av at de har mye med hverandre å gjøre. Og det har de.
Jeg siterer fra Jahn Otto Johansens etterord:
"Det er en bok som er skrevet i flere litterære genre samtidig - science fiction, fine og vare naturskildringer, legendeberettelser, treffende psykologisk personskildring og avslørende politisk litteratur. Ajtmatov behersker alle former like godt og støper dem sammen til en enhetlig beretning som griper leseren fra første øyeblikk og holder ham eller henne til siste side. Det gir en stor leseopplevelse - både i øyeblikket og lenge, lenge etterpå. "Og dagen varer lenger enn et århundre. . ." er en av de sjeldne bøker som kommer tilbake til deg lenge etterpå."
Godt sagt, JOJ! Kunne ikke vært mer enig.
Les! Gjenles!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTil tross for dette kom Abutalip aldri med noen forbannelser verken over Boranly eller denne delen av den gule steppen. Han tok både ondt og godt for hva det var. Til sjuende og sist var jorden ikke skyldig noen noe som helst. Mennesket kunne selv bestemme hvor det ville leve eller ikke leve. . .
La oss si at du reiser - men du reiser jo ikke bort fra deg selv for det! Du kan slå deg ned hvor du vil, men din egen ulykke kommer du aldri bort fra. Den vil du bære med deg overalt. Nei, Jedigej, hvis du er noe til kar, er det nettopp her du må prøve å få deg selv på rett kjøl. Å reise herfra er ikke særlig modig. Hvem som helst kan reise, men ikke alle kan ta et oppgjør med seg selv.
Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.
Dette er min midlertidige liste, men den endrer seg nok litt i løpet av året:
1. En bok utgitt i 2018: Simon Stranger, Leksikon om lys og mørke
2. En bok skrevet av en forfatter med et navn på A: Arne Dahl, "Åpen sjø"
3. En bok med handling et sted du har reist: Tore Renberg, Vi ses i morgen
4. En bok du leste og likte som barn: Mark Twain, Huckleberry Finn
5. En bok skrevet av sør-am. forf.: Juan Vásquez, Lyden av ting som faller.
6. En bok med flere fortellere: Nicola Yoon, The sun is also a star
7. En bok på nynorsk: Carl Frode Tiller, Innsirkling 2
8. En bok med handling i fremtiden: T. Ajtmatov, "Og dagen varer lenge enn et århundre"
9. En bok med gull på omslaget: William Shakespeare: MacBeth
10. En bok som har vunnet Brageprisen: Carl Frode Tiller, Innsirkling
11. En bok m. pronomen i tittel: Tor Bringsværd, "Når du minst venter det"
12. En debutbok: Karin Fossum, Evas Øyne"
Har du lyst å være med på denne leseutfordingen, finner du gruppen på her:
Leseutfordring - gruppe på Facebook
1. Bok utgitt i 2019
2. Bok du har stående som du ikke har lest ferdig
3. Krim eller grøsser
4. Bok der hovedpersonen er et barn
5. Bok du har fått tips om i Leseutfordringsgruppen
6. Bok som handler om et urfolk
7. Bok om eller basert på en virkelig hendelse
8. Bok det er referert til i en annen bok
9. Bok fra en annen verdensdel
10. Bok som er en del av en serie
11. En bok av en Nobelprisvinner
12. Bok med et personnavn i tittelen
13. Bok på over 600 sider
14. Bok fra Oprah's Book Club liste
15. Bok hvor et dyr har en viktig rolle i handlingen
16. Bok med en matrett i tittelen
17. Nonsenslitteratur
18. Bok skrevet fra flere synspunkt
19. Bok med en person/personer du ser avbildet bakfra på coveret
20. En Bookcrossing bok
21. En historisk roman
22. Bok med myter eller legender
23. En avdød forfatters siste bok
24. Bok du har lånt
25. Bok hvor musikk spiller en viktig rolle
Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.
I listene på bokelskere er det plass til berre 100 bøker, og første bokhamstringa for snart tre år sidan gav ei breiddfull liste. Det kjem framleis nokre bøker rekande no og då, så det er like greit å lage ei supplement-liste.
Takk igjen, kjære mor.
Saknar ein funksjon på bokelskere der ein kan markere når ein anskaffa seg dei enkelte bøkene. Lagar derfor eigne lister fom 2018 for å bøte på dette.