Mandeltreet

av (forfatter) og Mari Johanne Müller (oversetter).

Schibsted 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.85 (66 terningkast.)

154 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Morten Bolstads eksemplar av Mandeltreet

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Kjøpt norge

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Mandeltreet er en gripende og sterk beretning, som også er full av håp og optimisme. 1955. I en fattig palestinsk landsby, underlagt israelsk militærstyre, blir den 12 år gamle Ichmad vitne til at lillesøsteren på grusomt vis blir drept av en landmine. Kort tid etter blir faren arrestert, og familiens levebrød, den frodige appelsinlunden, og hjemmet deres
konfiskeres. Familien tvinges til et liv i fattigdom - et liv preget av frykt og uvisshet. Ichmad er fast bestemt på å forsørge familien, og han får etter hvert et universitetsstipend. Dette fører ham ut i en verden hvor han møter mange fordommer, men som også gir ham store muligheter.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788251682060

EAN 9788251682060

Omtalt tid 1945-1999 2000-tallet

Språk Bokmål

Sider 367

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 38 11 4 1 0

Bokomtaler

Om Israel-Palestina-konflikten

Michelle Cohen Corasanti er en amerikansk forfatter, som er utdannet jurist, har bachelorgrad fra Hebrew University i Jerusalem og mastergrad fra Harvard University, begge i Midtøsten-studier. "Mandeltreet" er hennes debutroman og den utkom i USA i 2012. I vår utkom den i norsk oversettelse. (Kilde: bokas smussomslag)

Handlingen i boka starter i 1955 og vi befinner oss i en fattig palestinsk landsby. Bokas jeg-person er Ichmad Hamid, og han er 11 år i 1955. Innledningsvis blir vi vitne til at Ichmads to år gamle lillesøster Amal springer på en landmine som familien selv har lagt ut på et jorde et stykke fra der de bor. Hun dør av skadene. Etter dette står tragediene i kø for familien. Kort tid etter blir de nemlig jaget fra huset sitt av israelske soldater, og må flytte inn i et lite skur et stykke unna. Skuret er så lite at de må flytte ut en hel del av tingene sine for at alle skal få plass til å sove der om nettene. Det som på mange måter veier opp for det hele er et stort og vakkert mandeltre, som det er mulig å klatre opp i. Derfra kan Ichmad se de jødiske bosetningene - og også sitt tidligere hjem.

Natten før Ichmads 12-årsdag kommer en fremmed til huset og mer eller mindre tvinger Ichmad til å tilby ham å grave ned noen våpen. Disse blir gravd ned ved foten av mandeltreet. Den fremmede mannen blir imidlertid tatt, og det kommer for en dag at noen av våpnene er nedgravd på familien Hamids eiendom. Israelsk etterretning går uten videre ut fra at det er familieoverhodet som er ansvarlig, og Baba må i fengsel. Familien straffes ved at huset og det meste av det de eier blir brent ned. Etter dette må familien - nå merket som terrorister - leve under kummelige forhold i et telt. Byggetillatelse kan de se langt etter.

Ichmad - eldstesønnen - lover faren å tre inn i hans sted som familiens overhode, og han bestemmer seg for å søke jobb hos israelerne. Under tvil får han og broren Abbas jobb på en byggeplass, hvor de bygger hus for dem de anser som fienden. De har ikke noe valg, for alle som hjelper dem blant deres egne, blir hardt straffet av israelerne.

Ichmad er en stor begavelse innenfor matematikk, og da det blir utlyst en matematikk-konkurranse, hvor premien er universitetsstipendier, stiller han opp og vinner førstepremien. Med farens velsignelse og mot morens vilje, begynner han sine studier som den eneste araberen på et jødisk universitet. For broren Abbas, som i mellomtiden er blitt krøpling etter at en misunnelig israeler dyttet ham utfor et byggestillas, blir dette et svik han ikke kommer over. Og verre skal det bli etter hvert som brødrenes skjebner antar helt forskjellig form ... For mens Ichmad reddes av sine matematikktalenter, engasjerer broren seg i Hamas-bevegelsen.

Mer av handlingen har jeg ikke tenkt å røpe. Ikke annet enn at dette er en historie om splittelse mellom to folk - palestinere og israelere - og splittelse innad i familier. Der man trodde at toleranse fantes, der er den ikke når det virkelig kommer til stykket. Og der man skulle tro at den absolutt ikke var - der dukker den opp og gir håp om en bedre fremtid. Og selv om Baba, Ichmads far, ikke er skolert, innehar han mye visdom - nesten såpass at jeg fikk Nelson Mandela-fornemmelser av å lese om rådene han gir sin sønn da han står midt opp i et av sine lovs store dilemmaer på universitetet:

"Grunnen til at folk hater, er frykt og uvitenhet. Hvis de bare kan bli kjent med dem de hater, og klarer å fokusere på det man har til felles, kan de bekjempe hatet." (side 186)

Og så ber Baba Ichmad om å finne ut hva hans fiende på universitetet hater, for så gjennom dette å forstå hatet. Vi har nå kommet frem til 1966, men det er fremdeles nokså kort tid siden Holocaust og opprettelsen av den jødiske staten Israel. Det er også rett før seksdagers-krigen ...

"Mandeltreet" er en pageturner man bare får lyst til å lese videre i og ikke slippe taket på, og selv leste jeg den ut på en dag ute i sola. Boka er lettlest, historien er gripende og den er helt greit skrevet (men stor litteratur er dette ikke). Det som trekker ned helhetsinntrykket er at det hele blir litt for ensidig, selv om forfatteren gjør flere iherdige forsøk på å skape balanse i historien, og også består denne prøven et stykke på vei. For eksempel er fremstillingen av situasjonen på Gaza-stripen realistisk og troverdig, ut fra det jeg kjenner til av historien fra før av. Og det er også mange flere nyanser i historien som bidrar til å fremstille konflikten noe bredere enn hva jeg har sett i mange av bøkene av denne typen, som florerer på bestselgerlistene. Det dyptfølte hatet på begge sider, som fører til en fullstendig demonisering av motparten, er nok også temmelig realistisk, dessverre. Alle palestinere er ikke terrorister og alle israelere er ikke onde - og dette er på mange måter hovedpoenget i boka, slik jeg tolker dette. Når dette er sagt er nok "Mandeltreet" en bok pro-palestina-meningsfeller vil elske, mens den neppe kommer høyt opp blant pro-israel-meningsfeller. Derimot vil jeg anta at den kan komme til å provosere ikke rent lite, fordi det aldri er noen tvil om hvem som sitter igjen med sympatien til slutt.

Noen bøker vil jeg nødig gå glipp av - selv om jeg på forhånd tenker meg at de litterære kvalitetetene ikke er helt i toppskiktet - og dette er en av dem. Jeg blir aldri lei av å lese om Midtøsten-konflikten, Holocaust, andre verdenskrig og lignende temaer. For øvrig tror jeg at dette er en roman mange vil elske! Den gir nemlig Midtøsten-konflikten noen menneskelige ansikter, og det i seg selv er en god ting! Dessuten bygger den opp til at det er håp, tross alt - bare man klarer å se forbi generaliseringene og oppdager menneskene oppi det hele.

I rettferdighetens navn - det meste som skrives om Palestina-Israel-konflikten er ikke balansert, så sånn sett skiller kanskje ikke denne boka seg ut fra mengden tross alt. Det skrives atskillig flere pro-israel-bøker, så jeg synes nettopp derfor at det er et poeng å få med seg det lille som er av pro-palestina-litteratur. Så blir det i alle fall mer balanse min lese-regnskap!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Likte boken veldig godt. Brutal, men også varm.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en fantastisk vakker og god roman med tyngde. Har ikke noen problemer med å leve meg inn i fortellingen og bli revet med og lar meg frustrere av hendelsene. Den er nær da vi følger en person tett gjennom livet i de nære ting som hender med han og familien. Jeg kjenner igjen landskapet, folket og miljøet helt ned til lyktene etter mitt eget besøk i Israel og Vestbredden. En varm og troverdig fortelling fjernt fra trygge Norge.
Vanskelig å legge fra seg og synd den er slutt!
Anbefales alle som liker Midtøsten!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ei sterk bok om palestinere kontra israelere. Interessant og spennande.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er søndag ettermiddag. Jeg har lagt fra meg boka Mandeltreet. Den er ferdiglest og ligger på salongbordet med permen bøyd litt oppover som viser at den har blitt åpnet mange ganger, fordi jeg har trengt litt tid til å stoppe opp og tenke.

Nå sitter jeg og tenker på reklamen for Aftenposten der skuespilleren snakker med sin behandlende psykolog og får sin diagnose.

«Du lider av skråsikkerhet», sier psykologen.

Boken Mandeltreet handler om konflikten mellom palestinere og israelere, og hvor ille dette er for menneskene i regionen. Samtidig gir boka også et glimt av håp for dem som bor der.

Så hvorfor tenker jeg på Aftenposten-reklamen?

Jeg tenker at håpet kanskje ville hatt større muligheter for å slå gjennom hvis ikke alle var så skråsikre på at de har rett.

Forfatteren er amerikansk og av jødisk herkomst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var en sterk historie, som jeg kommer til å huske lenge. Her får vi innblikk i hvordan det er å være Palestiner og vokse opp på Gazastripen. Vi følger en fattig familie gjennom sorg og glede. Ichmad er et geni når det gjelder Fysikk og matematikk. Men han må slutte på skolen, fordi han må skaffe penger til familien. Pappa'n sitter i fengsel og han er den eldste sønnen.
Lærerik bok om Israel Palestina konflikten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg ble dette en av favorittene..!!! Veldig brutal men forklarer litt hvorfor hatet har blitt så stort. Men du verden for en bok...!! Nå har jeg lest to "Palestina" bøker etter hverandre så må kanskje prøve å finne en fra "den andre siden"..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken traff virkelig en nerve hos meg. Jeg hadde lest og hørt mye om Palestina konflikt og har hørt mye om historien og hørt fra ulike parter av sidene hvordan de ser på konflikten osv. Jeg har aldri ønsket å ta stillingen i konflikt på noens sin side og forblir forsatt nøytral. Likevel var bok fantasisk rørende skrevet og hadde et godt innhold, men vinkler dette helt klart fra hovedpersonen synsvinkel. Man får likevel en del personer i boka man liker og kan sympatisere med figurene. Sterkt sterkt og derfor gir jeg den terningskast fem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ikke la skyldfølelsen tre inn i hjertet ditt. Den følelsen er en sykdom, lik kreft, den vil spise deg opp og tære på deg til det ikke er noe igjen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når alt er godt, er det vanskelig å velge. Men når alt er vanskelig, har man ikke noe valg.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Suksess her i livet handler ikke om hvor mange feilsteg vi mener vi har begått, men hvordan vi reagerer på de feilene vi gjør.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Grunnen til at folk hater, er frykt og uvitenhet. Hvis de bare kan bli kjent med dem de hater, og klarer å fokusere på det man har til felles, kan de bekjempe hatet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dyrene skrek og sparket og kjempet. Nå skjønte jeg hvorfor Baba og Albert Einstein var vegetarianere. Etter det vi så og hørte i slakteriet, var det ingen i familien som noensinne spiste kjøtt igjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Før du dømmer en person, må du forsøke å forestille deg hva du ville følt om du hadde vært utsatt for det samme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så snart jeg hadde banket på døren, ble jeg bekymret for at jeg hadde dårlig ånde. Munnen var så tørr. Hvordan kunne jeg be om å gifte meg med henne når jeg hadde dårlig ånde?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Suksess handler ikke om aldri å falle, men om å reise seg når det skjer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva er bedre? Å tilgi og glemme, eller å forakte og huske?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Verden skulle ha stanset, men den spant videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her legges alle bøker jeg har lest i 2014 inn. Et mål for i år er å lese mer skjønnlitteratur, for jeg begynner å bli lei av alle krimbøkene!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har laget en liste av ti bøker som har overrasket meg enten lest i år eller tidligere.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Leppestift i Afghanistan" av Roberta Gately
  • "Reisen til Havanna" av Armando Lucas Correa
  • "Duft av parfyme" av Kathleen Tessaro
  • "Hvit krysantemum" av Mary Lynn Bracht
  • "Den siste perlen" av Leah Fleming
  • "Et hus uten vinduer" av Nadia Hashimi
  • "Livet i Catfish alley" av Lynne Bryant
  • "Urmakeren i Auschwitz" av John Donoghue
  • "Ved stupet - roman" av Lori Lansens
  • "Margarets frihet" av Jessica McCann
  • "Hemmeligheter fra et levd liv - roman" av Susan Meissner
  • "Håp i høstfarger" av Susan Meissner
Alle bokanbefalinger for dette verket