2023
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Forlag Bonnier norsk forlag
Utgivelsesår 2023
Format Innbundet
ISBN13 9788234710926
EAN 9788234710926
Serie Tue (1)
Språk Bokmål
Sider 280
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det mest oppskrytte boka på lenge. Den er ikke dårlig, men den er middelmådig. Og den har ingenting med Edouard Louis å gjøre - som er en helt annen liga.
Det som er tragiske oppvekstforhold for Tue og familien blir også til hjertevarme og komedie når den som forteller denne historien er et mer eller mindre uskyldig barn som tolker og reagerer på omgivelser og hendelser etter beste evne. Nettopp den troverdige og orginale fortellerstemmen er det som imponerer mest med romanen. Det er også det som gjør den trist, at barn trenger å normalisere det når de som står dem nærmest svikter dem. Jeg vil lese mer om hvordan det går med unge Tue.
Gode skildringer av en barndom i oppløsning.
«På nyttårsaften hadde mora mi fortsatt ikke født. Hun hadde kjørt til sykehuset med faren min noen dager før og ikke vært hjemme siden. Faren min kom snart tilbake fra sykehuset. Han skulle jobbe og gikk ute hele dagen og møkka fjøset og melka kuene om morgenen og ettermiddagen. Derfor passa mormor Ruth og O.P. på oss. De sov over og skulle få tida til å gå mens vi venta på den nye lillesøstera. Mormor foreslo at vi skulle dekke på i stua nå som det var nyttårsaften, så vi kunne se på tv mens vi spiste. Hun sto ute i gangen i den gule vindjakka si og smilte til meg. Hun hadde akkurat vært ute og spurt faren min om når han trodde han var ferdig i fjøset. O.P. kom ut i gangen.»
Romanen Hvis det skulle komme et menneske av den danske forfatteren Thomas Korsgaard ble utgitt i 2017 og på norsk i 2023. Jeg har stått lenge på bibliotekets venteliste for å få lest boken som er første roman i en trilogi. Jeg har satt meg på venteliste for å få lest neste bok: En dag vil vi le av det. Den siste i trilogien utgis i februar: En måtte nok ha vært der.
Trilogien er inspirert av forfatterens eget liv. Det er en tragisk tilværelse hovedpersonen Tue lever under. Sammen med mor, far, og to søsken. Og mange hunder. Vi kommer inn i romanen etter at moren har hatt en dødfødsel. Hvordan tilværelsen til familien har vært før dette, forteller romanen lite om. Men etter at moren kommer hjem tilbringer hun livet sitt foran dataskjermen med pengespill som finansieres av O.P., kjæresten til mormoren. Omsorgssvikt, fattigdom og utenforskap er stikkordene for den tragiske tilværelsen foreldrene har satt barna i. I tillegg er faren tidvis voldelig. Tue lyver og stjeler. Han mistrives på skolen. Med nøkternt språk forteller forfatteren om livet til Tue frem til han skal begynne på videregående skole.
Anbefaler dette intervjuet med forfatteren Thomas Korsgaard kunne ikke være homse på bygda. Men også denne samtalen Å skrive seg ut av fattigdom. Thomas Korsgaard og Vigdis Hjorth
Dyster og ærlig om en ung gutts oppvekst på tidlig 2000-tall. Han bor sammen med sin deprimerte og spilleavhengige mor, sin slitne og sinte far som driver et småbruk som går trått og to små søsken. Alt i historien virker gjørmete og trått, men hu jedan mig, den er godt skrevet! Jeg likte den godt og begynner straks på oppfølgeren.
Første bok i en trilogi, gleder meg til neste. En sterk oppvekstroman, gode skildringer, men litt brå slutt.
Liker språket til forfatteren. Anbefales virkelig!
Lettfattelig og smått humoristisk bok om brytningstid i en dysfunksjonell familie på bondelandet i Danmark.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketNoen ganger satt jeg i saccosekken min og lette etter pulsen med fingrene. Det er godt å vite at man er i live.
Jeg hadde ikke engang særlig dårlig samvittighet. Det var så mange andre fæle folk i verden at jeg umulig kunne være den verste.
Det var som om døden satt i meg, selv om jeg ikke var så gammel. Den var på en måte alltid med. I begynnelsen hadde jeg ikke engang sett et menneske dø, men en liten gutt vet både altfor mye og nesten ikke noe om døden. Jeg tenkte på hva som kom til å skje hvis faren min døde i morgen. Som om døden var det eneste som kunne forandre alt. Hvis faren min døde i morgen, tenkte jeg, men så ble jeg rammet av en voldsom tristhet, som satte seg fast i magen og brant som sult. Man må bare ikke tenke sånn. Likevel kom tanken tilbake hele tida.
Man kunne like gjerne innstille seg på det verste, livet kommer nok til å by på litt av hvert.
"Hva ønkser du deg?"
Jeg svarte at det eneste jeg ønska meg, var en ny familie, og så gikk jeg inn på rommet mitt.
Ja, det høres lurt ut, sa jeg, og tenkte at det var fint å ha en far som tok saken i egne he der og fikk problemene til å løse seg, uansett hvor store de var.
Det føltes merkelig å trøste sin egen mor. Det var jeg virkelig ikke god til, tenkte jeg, men jeg ville ikke la være heller.
Hun så seg rundt i rommet. Noen ganger virka hun ikke syk i det hele tatt. Hun var aldri den samme.
Bøker eg har lest/hørt i 2023.
2023 var dessverre eit år med dårlig leselyst,
men då er det godt at det finnes lydbøker.
Bøker jeg har lest sommeren 2023
Sommerens store leseopplevelse: De 4 bøkene om Lucy Barton. Lettleste, men sitter i! Sterk kvinne med vanskelig barndom, blir forfatter. Drama og relasjoner beskrives nydelig og reflekterende: "Det er dette jeg prøver å si..." Mye å kjenne seg igjen i og reflektere over!
2 bøker fra Afrika om fattige jenter som drømmer om utdannelse og et verdig liv. Jenta som fikk en stemme fra Nigeria (handlingsmettet, dramatisk, medrivende), og Nervøse tilstander (mer politisk, mer refleksjon) fra Rhodesia før det ble et uavhengig Zimbabwe. Begge gode bøker!
2 norske bøker om far-/sønnforhold: Fjellet, geværet, vannet (drama om slekt, arv og tape alt), og Johannes åpenbaring (far død, sønn rydder opp og oppdager sider ved faren han ikke har visst om). Særlig den siste av disse to fascinerte (hva vet vi egentlig om våre nærmeste?)
2 bøker av Cecilie Enger: Ett minutts stillhet - en roman om språk, litteratur, identitet og minner. Hvordan husker vi viktige hendelser som har vært med å forme livene våre? Veldig bra bok! Det hvite kartet om Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs som på slutten av 1800-tallet etablerte seg i et forhold, og som suksessrike skipsredere. De hadde ikke noe kart å navigere etter, men måtte finne sin egen vei. Enger skriver godt og gripende, en fryd å lese!
Brannen av Daniela Krien: Relasjonsroman fra Tyskland. Et ektepar som har glidd fra hverandre, deres forhold til hverandre og til deres voksne barn. Godt språk, psykologisk innsikt. Winterferie ble for slitsom for meg. Underholdende forsåvidt, men for mye bisarre hendelser og oppkonstruerte dialoger. Fullførte senere som lydbok. Hvis det skulle komme et menneske: Oppveksthistorie fra Danmark, en familie i fattigdom. Fin fortellerstemme. Trist, sår, men også svart humor. Første bind i en trilogi.