2018
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hvordan er det egentlig med nordmenns vaner og adferd rundt mat og måltider? Hvilken status har egentlig matpakken i Norge? Hva er det med oss og kaffen og hvorfor er det så vanskelig å få servert bare vann? Hvorfor spiser vi fortsatt kjøttkaker og hvorfor drikker ikke flere lettøl? Forfatteren i boken foretar feltarbeidet sitt i et lite tettsted i Østfold. Han ønsker å se om matvanene våre kan gjenspeile samfunnet vårt og om vi virkelig er på vei inn i en kultur med økende individualisme.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2003
Format Innbundet
ISBN13 9788253025711
EAN 9788253025711
Språk Bokmål
Sider 389
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
"Rype med lettøl" er en interessant bok som et inngangssted til norsk samfunn og kultur. Runar Døving velger i sin analyse å se på fenomener som: kaffe, vafler, matpakke, sjokolade, lettøl, pizza, pølse, rype og kjøttkaker. Disse fenomenene utgjør bare et startpunkt for analyse av ulike sosiale fenomener i Norge. For eksempel snakkes det mye om kjønn i kapitlet om vafler, ikke minst med tanke på arbeidsfordeling. Mens i kapitlet om sjokolade kommer Døving inn på dette at mens bestemor kan gi deg sjokolade en hvilken som helst dag i uken, kan foreldre gjøre det kun i helgene. Lettøl blir fort koblet til det å være alkoholisert i hverdagen, mens i helgen er det "ikke godt nok".
Boken har definitivt gitt meg mye å tenke på, og ting som jeg kan bruke i min undervisning.
Men boken ble gitt ut i 2003, og samfunnet har forandret seg mye på den tiden. For eksempel skrev Døving i kapitlet om kaffe at nordmenn ikke tar et nei til kaffe som riktig svar på spørsmålet. Men i dag opplever jeg at det er mer toleranse for å si "har du te", "kan jeg få litt vann i stedet", eller lignende. Kanskje viser dette, for å bruke Døvings egne måte å analysere på, at samfunnet i denne perioden har blitt tydeligere flerkulturelt, det er mer åpenhet for ulike måter å gjøre ting på, og så videre.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket