Yarden

en fortelling

av (forfatter) og Trude Marstein (oversetter).

Flamme 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.86 (56 terningkast.)

175 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den første boka i trilogien om Kristian Lundberg.

Omtale fra forlaget


Yarden er beretningen om hvordan forfatteren Kristian Lundberg, gjeldstynget og uten fast inntekt, ser seg nødt til å forlate poesien og kulturjournalistikken til fordel for knalltøft skiftarbeid på havna i Malmö. Romanen forteller om et arbeidsmiljø og en livssituasjon vi kanskje trodde tilhørte 50-tallet, ikke 00-tallet; u-land, ikke i-land. Lundberg foretar en omvendt klassereise - og reiser samtidig tilbake, mentalt, til sin egen oppvekst, med en psykisk syk mor og en småkriminell vennegjeng. Romanen ble i 2010 belønnet med Ivar Lo-Johanssons personlige pris.

Bokdetaljer

Forlag Flamme

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788202350284

EAN 9788202350284

Omtalt sted Sverige

Omtalt person Kristian Lundberg

Språk Bokmål

Sider 123

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 31 15 1 0 0

Bokomtaler

Det var utrolig forfriskende å bli berørt av rettferdig harme, beskrivelser fra havnearbeidermiljøet etter "Wire", fri flyt av arbeidskraft, solidaritet og tidvis glitrende formuleringsevne. Så kort at man kan lese den på en liten ettermiddag. Denne boka ble jeg veldig glad for. Den ble anbefalt her på Bokelskere, i tråden om arbeiderlitteratur. Det er den også. Håper riktig mange vil lese den.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Yarden, om klassereise, både oppadgående, og nedadgående, tilbake dit man kom fra. Om en syk mor og en far som feiler. Handlingen smyger seg frem, i begynnelsen lurte jeg på hvor han ville, men det stoppet fort. Han kommer dit han skal, og jeg klarte, etter 40 sider, ikke å legge fra meg de resterende før jeg var ferdig. Språket avslører at forfatteren har skrevet dikt, og boken er proppet med små perler.

På tross av at følgende sitat: «Jeg var blitt en klassereisende, og som alle som forlater klassen sin, så jeg meg aldri tilbake – ikke på den måten jeg gjør i dag. Jeg var blitt et menneske uten historie. En skikkelse uten biografi» ikke stemmer for min egen klassereise, kjenner jeg igjen det han beskriver i eget levd liv. Det er altså gjenkjennelig for en med lignende bakgrunn, og han skildrer svært godt håpløshet og urett. Les den om du er klar over din klassebakgrunn. Les den også om du tror du ikke har noen.

«Så jeg gjør det eneste jeg kan gjøre – skriver et par tusen tegn som jeg gjemmer unna og håper å kunne plassere i riktig sammenheng en gang.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det er umulig ikke å legge livspuslespillet hver morgen. De mindre bitene forsvinner etter hvert i de større, venner som jeg ikke lenger treffer, situasjoner jeg ikke forstår, håpløsheten som er blitt det brødet jeg bestandig spiser. Det er så enkelt. Å være ingenting.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg er ikke bare den jeg ser ut til å være akkurat nå: livet mitt gjennomsyres også av den jeg har vært, den jeg aldri ville bli og den jeg forgjeves prøver å være.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Moren min er også en bærer av sin egen historie. Hun er uløselig knyttet til sammenhenger som jeg ikke kan se, knapt ane. Jeg anklager henne ikke. Det er som å skrike til en benløs at han skal løpe. Likevel: Alt er igjen inni meg, blir dypere, som et hvelv innenfor et hvelv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hva er det som utgjør et menneske? Ofte stopper tanken der: Hva utgjør et menneske? Jeg kan ikke svare på det. Av og til tenker jeg at det som skaper et menneske, er evnen til å velge det gode. Andre ganger tror jeg ikke engang at det finnes noe som heter godhet. Hva kreves av oss som kaller oss mennesker? Jeg tror mer og mer at det som kreves av oss, er å skape forutsetningene for at vi kan velge det gode hvis vi vil. En utsultet har ikke de forutsetningene, en som er redd for å miste jobben, har heller ikke de forutsetningene. Det gjør oss umenneskelige. Systemet utnytter dette. Bruker oss.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En av de få bygningene i Malmø jeg virkelig elsker; da jeg var yngre, gikk jeg ofte dit, satt i ventehallen på en av benkene og så mennesker komme og gå.

Selv ble jeg igjen. Jeg kom meg ingen steder. Jeg så de andre dra og komme hjem igjen; så dem forvandles og bli til lyse skygger av framtidshåp. Jeg satt igjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste over bøkene jeg leste i 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdateres løpende


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Og alt skal være kjærlighet - roman" av Kristian Lundberg
 • "Det hun visste - utvalgte fortellinger" av Lydia Davis
 • "Aaliyah" av Audun Mortensen
 • "Blå kvelder - memoarer" av Joan Didion
 • "Purkene snudde seg - notat" av Kjersti Rorgemoen
 • "Pyongyang - en tegnet og meget begrenset reise i Nord-Korea" av Guy Delisle
 • "Anleggsprosa - kortprosa" av Tina Åmodt
 • "Legender om et selvmord" av David Vann
 • "Vi dyra" av Justin Torres
 • "Heimdal, California - roman" av John Erik Riley
 • "Arbeidsnever - noveller" av Jan Kristoffer Dale
 • "Verden finnes ikke på kartet - poesi fra hele verden" av Pedro Carmona-Alvarez
Alle bokanbefalinger for dette verket