Viser 1 til 1 av 1 omtaler

"Rype med lettøl" er en interessant bok som et inngangssted til norsk samfunn og kultur. Runar Døving velger i sin analyse å se på fenomener som: kaffe, vafler, matpakke, sjokolade, lettøl, pizza, pølse, rype og kjøttkaker. Disse fenomenene utgjør bare et startpunkt for analyse av ulike sosiale fenomener i Norge. For eksempel snakkes det mye om kjønn i kapitlet om vafler, ikke minst med tanke på arbeidsfordeling. Mens i kapitlet om sjokolade kommer Døving inn på dette at mens bestemor kan gi deg sjokolade en hvilken som helst dag i uken, kan foreldre gjøre det kun i helgene. Lettøl blir fort koblet til det å være alkoholisert i hverdagen, mens i helgen er det "ikke godt nok".
Boken har definitivt gitt meg mye å tenke på, og ting som jeg kan bruke i min undervisning.
Men boken ble gitt ut i 2003, og samfunnet har forandret seg mye på den tiden. For eksempel skrev Døving i kapitlet om kaffe at nordmenn ikke tar et nei til kaffe som riktig svar på spørsmålet. Men i dag opplever jeg at det er mer toleranse for å si "har du te", "kan jeg få litt vann i stedet", eller lignende. Kanskje viser dette, for å bruke Døvings egne måte å analysere på, at samfunnet i denne perioden har blitt tydeligere flerkulturelt, det er mer åpenhet for ulike måter å gjøre ting på, og så videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ingunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikPrunellaLailaHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar h