Det finnes en del bøker som har et spesielt fokus på mat og drikke.
Kulinarisk litteratur, rett og slett.
Ikke kokebøker - selv om mange av bøkene inneholder også matoppskrifter.
Her er det altså snakk om skjønnlitteratur som leses med vann i munnen og en anelse av deilige dufter i nesen...
Helst vil jeg ha bøker på norsk på denne listen, men unntak kan taes til vurdering.
Bon appétit! Enjoy! Vel bekomme! Hyvää ruokahalua! ¡Buen provecho!
Bom apetite! Vælgagnist! Jó étvágyat! Verði þér að góðu!
Dobrú chuť !
Ith gu leòir! Bonum appetitionem! Selamat makan! Kia mākona!
Forlaget skriver om denne boka:
Når alle spørsmål om tid, rom og meningen med livet er besvart, gjenstår bare ett spørsmål - "Hvor skal vi spise middag?". Svaret er Milliways, Restauranten der Universet slutter - et av de dristigste spisestedene som noensinne er skapt, med et helt spesielt program på menyen: Historiens Slutt. Stedet der uttrykket Det var alt omsider får betydning og hvor det for en gangs skyld ikke er noen grunn til å bekymre seg for morgendagen.
Dette er fortsettelsen på "Haikerens guide til galaksen".
Forlaget skriver: "Gabriel Lightfoots liv er på skinner. Han skal snart fri til kjæresten, en rødhåret jazzsangerinne, og karrieren er på riktig vei. Han gjør det bra som kjøkkensjef i det fordums storslåtte Imperial Hotel i London, og i all hemmelighet planlegger han å åpne sin egen restaurant. Men så blir en av de ansatte funnet død i kjelleren under kjøkkenet. "
Den Norske Bokdatabasen skriver: "Forfatteren byr på egne erfaringer med afrodisiaka - det erotisk stimulerende - i form av en humoristisk vandring i sex, appetitt, sagn og historier fra alle verdens hjørner og mer enn hundre sider hete matoppskrifter."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: Duck City var en gang en vel ansett by, men nå mister den prestisje på grunn av sine overvektige borgere. Under mottoet "frihet er å forsake", erklærer president Mikke krig mot fettet. Krigen får navnet Operasjon Ahab II - jakten på Den store, hvite hvalen. Innbyggerne blir satt på streng diett, med svært ubehagelige konsekvenser for dem som sluntrer unna.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Johannes Svendsen drømmer om et jevnt sig av catering-oppdrag, penger i banken og rolige dager med familien. Men så enkelt skal det ikke være. Etter at gjestene i et bryllup blir matforgiftet, oppløses det gamle firmaet. Kona trekker han med til samlivsterapeut, og han sliter med kustusen på tenåringsdatteren. I forsøket på å etablere Svendsens catering blander Johannes business og familie, og dermed får han enda flere problemer."
Romanen ble tildelt Brakeprisen 2007.
Den Norske Bokdatabasen skriver: "Pierre Arhtens, gourmet, venter på døden. Pierre bryr seg ikke mye om det, han er på jakt etter den ene smaksopplevelsen som han vet kan bringe frem et bestemt lykkelig minne fra barndommen."
Aurélie, som eier sin egen restaurant, har kjærlighetssorg. Helt uten forvarsel har kjæresten gått fra henne. Hun streifer ulykkelig gjennom Paris, og i en bokhandel kommer hun over en roman som beskriver ikke bare restauranten hennes, men også henne selv.
Historien om storfamilien Larkins frodige paradis med mye matlaging, spennende barskap, blomster, husdyr, venner, uvenner ...
Forlaget skriver:
Livet til Ella Brady er ukomplisert, helt til hun faller for en gift mann som svikter på det groveste. Hos ekteparet Brenda og Patrick Brennan, som driver restauranten Quentins i Dublin, finner hun omsorg og inspirasjon til å komme seg videre. Ella kaster seg inn i et nytt prosjekt: en dokumentarfilm om Quentins, hvordan den har preget byen de siste tretti årene og vært et viktig samlingspunkt for en hel generasjon.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "To søstre, døtre av den avdøde prosten, lever her sammen med en aldrende menighet et ærbart liv i forsakelse. Inn i denne stillferdige tilværelsen kommer en fargerik, fransk flyktning, Babette. Rundt disse personlighetene utfolder det seg en historie om hva et måltid kan bety, men dypest sett om livet og kunsten."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:
Anna eier et lite bakeri på Søder i Stockholm. Her har hun en liten, men trofast kundekrets. Etter hvert utdypes relasjonene, og uten å være klar over det selv, blir Anna en viktig person for tolv morgenvandrere. De kjøper brød hos henne, men de får med seg så mye mer.
Forlaget skriver om denne boka: "Etter 25 år med "sex, dop og gourmetmat" har den amerikanske kjøkkensjefen og forfatteren Anthony Bourdain bestemt seg for å fortelle alt! Bli med gjennom Bourdains elleville karriere fra jobben i oppvasken - aller nederst på rangstigen - til kjøkkenet på restauranten Rainbow Room på toppen av Rockefeller Center."
Året er 1819. Kokken Owen Wedgwood jobber for en velstående engelsk adelsmann, da den skruppelløse sjørøverkapteinen Mad Hannah Mabbot bestemmer seg for å kidnappe ham.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Forfatteren tar oss med på en kulinarisk reise for å finne det perfekte måltid."
Omtale fra forlaget: "Når det koker er en innsiktsfull, morsom og uhyre velskrevet beretning om en glad amatørs heroiske kamp for å overleve som kjøkkenslave i den berømte gourmetrestauranten Babbo på Manhattan."
Bli med til stasjonsbyen Whistle Stop i Alabama og møt Idgie og Ruth, innehavere av byens eneste kafe. Den er berømt for sine stekte, grønne tomater og Big George's grillmat, og er samlingspunkt for såvel stedets innbyggere som langveisfarende omstreifere.
Fortellingen om matskribenten Rachel Samstat, sladder og samlivsforviklinger i Washingtons sosietetsmiljø. Flere matoppskrifter er bakt (!) inn i historien.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Bokens unge par, Tita og Pedro, elsker hverandre, men får ikke gifte seg. ... For å kunne være nær sin elskede går Pedro med på å gifte seg med Titas eldre søster Rosaura. Titas liv blir på kjøkkenet, husets hjerte. Her lager hun de vidunderligste retter,omhyggelig og lidenskapelig tilberedt, som har forunderlige virkninger, ikke bare på Pedro."
Dagbladet 02.10.08: "Matlaging og matskikker har en dominerende plass i denne romanen. Gjennom for eksempel beskrivelsen av hvordan moren Kaur lager en kyllinggryte, får Gill sagt mye om hverdagslivet. Om grønnsakmarkedet, den lokale slakteren, hvordan blåse liv i en chullah-ovn, vidunderlig krydder og tidkrevende retter. Maten er da også det Harjeet kommer til å savne når han reiser fra India."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "I boken skildrer forfatterne en mat og - vinreise gjennom Chianti i Toscana. Leseren følger reisen gjennom det italienske landskapet blant drueranker og i livlige samtaler i kjøkkenet og rundt matbordet."
Forlaget sier:
To søstre, forskjellige på alle måter. Den eldste fornuftig, ambisiøs og direktør i et revolusjonerende internettselskap, forlovet med en IT-gründer. Den yngste drømmende, idealistisk filosofistudent med deltidsjobb i et antikvariat, kjæreste med en miljøverner.
Vel er Jess og Emily forskjellige. Men det var før Emily ble utsatt for et svik som truer med å velte hele henne eksistens. Og før Jess tok på seg oppdraget med å katalogisere en merkelig samling gamle kokebøker. Begge opplever at virkeligheten deres vakler, de må på nytt finne ut av hvem de er - og hvor de kommer fra.
:D Litt på kanten til å være med på denne listen, kanskje.
Hope, skilt og mor til en datter på tolv, driver det gamle familiebakeriet på Cape Cod. Bestemoren Rose er på vei inn i glemselen, men i et glimt av klarsyn gir hun Hope en liste med navn og ber henne reise til Paris for å finne ut hva som skjedde med familien under krigen.
Forfatterens niende diktsamling.
Her står hverdagslige ting som oppvaskkost, kaffetrakter og skjærefjøl fram som nye og underlige saker.
Den Norske Bokdatabasen skriver: "Vianne slår seg ned med datteren Anouk i en liten fransk landsby, og starter en sjokoladebutikk. Fra første stund er landsbypresten fiendtlig, han beskylder henne for å forføre innbyggerne med sin konfekt og for å være en heks."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Ulrich er vinhandler i Köln, hans bror var narkoman og ble til slutt drept av en langer...Ulrich lurer på hva som førte broren ut i katastrofen? Under en opprydding i kjelleren under vinhandelen gjør han et oppsiktsvekkende funn, som skal vise seg å sette ham på et høyst levende spor."
En fornøyelig fortellling om Holger Haglund, en entusiastisk soppekspert, og først og fremst om hans sønn Gunnar som lever i skyggen av sin karismatiske far.
Gunnar begynner å utforske soppens ulike bruksområder: som delikatesse, afrodisiakum og dødelig våpen etter at faren gifter seg med Madeleine...
Utrolig hva som kan skje i en svensk skog full av sopp...
Inneholder "de matrelaterte diktene": "Middagsbetraktning", "Bolledeig", "Lykke"
Forlaget skriver: "En dag for paprika er en roman om matlagingens sanselige gleder og ekstaser. Og det er en roman om å finne en vei til dypere selvforståelse. For Anton Poll går veien via en tyrkisk restaurant i den tyske byen Krefeld til svartehavsbyen Trabzon i Tyrkia."
Forlaget skriver: "Med én fot i Stockholm og én i barndommens trygge småby står Agnes støtt. Hun har en familie som stiller opp, en bra jobb i restaurantbransjen, en kjæreste som elsker henne og en bestevenninne som hun kjenner ut og inn. Eller gjør hun det? ... Snart ser restauranten «Små sitroner gule» dagen lys."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "13 noveller om mat: om å spise, og om å bli spist, om ernæring og fortæring. Denne prosessen belyses her fra en rekke ulike vinkler."
Montys resturant befolkes av et fast klientell, som spiller sitt spill om posisjoner, meninger og kvinner
Vi følger en 107 år gammel mann som forynges mens han bor på et aldershjem i Västerbotten i Sverige; han ser ut til å ha overlevd alderdommen. Han begynner å skrive igjen etter 50 års pause som oppsto pga at sjefredaktøren i avisen forbød ham å skrive flere (oppdiktete?)notiser. Nå skriver han igjen, om merkelige hendelser og om to merkelige menn som får smaken på "hakkepølse" og som setter som mål å smaksprøve flest mulig varianter av denne tradisjonretten. På en motorsykkel drar de på 23 turer for å finne den ultimate hakkepølsen.
Fra bokomslaget:
Fire mennesker. Én middag. Én rystende hemmelighet. Rundt et bord på en dyr restaurant sitter to par: Paul og Claire, og Serge og Babette. Aperitiffen kommer på bordet, stemningen virker god, men Paul er nervøs. Han har nemlig oppdaget at tenåringssønnen og nevøen skjuler en helt forferdelig hemmelighet. Spørsmålet er om Paul skal fortelle de andre tre det han vet.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Denne gangen tar forfatteren oss med på vinprøve hvor han erfarer at man ikke spytter ut en Chateau-neuf-du-Pape."
Forlaget skriver: "Feelgood-roman om mat og kulturforskjeller - - - Hassan Haji vokser opp i Mumbai, India, hvor familien driver restaurant. Da moren dør i en tragisk ulykke, bestemmer familien seg for å bryte opp og begynne på nytt et annet sted. Hele familien - Hassans far, seks barn, tante, onkel og kokken Bappu – reiser til England. Etter det første sjokkartede møte med kulturen der, spiser familien seg videre gjennom Europa."
Kristin er i slutten av 30-årene, singel og barnløs. Hun er odelsjente til en gård i Romsdalen, men ønsker ikke å overta gården. I stedet har hun utdannet seg til kokk, og starter sin egen restaurant, "Små gryter", i Åndalsnes.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Rosa Fiore har innfunnet seg med at hun må leve et liv uten kjærlighet, og hun bruker sin lidenskap på å lage mat. En dag kommer en engelsk kokk som er interessert i siciliansk matlaging til Rosa."
Dette er en underholdende historie om matkritikeren Ruth Reichl som jobber for New York Times. For ikke å bli gjenkjent på de forskjellige restaurantene må hun gå i forkledning. En sann historie som nesten ikke er til å tro. Fortellingen er ispedd mange spennende oppskrifter!
To mennesker, den livstrette Katinka Stordal og rallaren Stivhatten, begge ensomme og på en måte utstøtte, møtes tilfeldig på Kranes konditori i en by nordpå. De føler en eller annen kontakt seg i mellom, og begynner å åpne seg for hverandre, fortelle om sitt liv, om de tilfeldigheter og den angst som førte dem på feil kurs.
En bok med mye humor og optimisme, men også mye alvor. Bokens hovedperson, Angel, bor i Kigali, Rwanda, sammen med sin mann og de 5 foreldreløse barnebarna sine. Angel har spesialisert seg i å bake svært lekre kaker som hun selger til naboer og venner. Angel er en tillitsvekkende person som kundene forteller sine gleder og sorger til.
"With the humor of Bridget Jones and the vitality of Augusten Burroughs, Julie Powell recounts how she conquered every recipe in Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking and saved her soul."
Thomas Lieven er en sjarmerende svindler og spion med sans for kvinner, mat og rettferdighet. Boken er omtalt som "den ultimate mat-romanen"!
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Boken inneholder et knippe skildringer som skildrer de ypperste av Frankrikes gastronomiske gleder."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Max Skinner har en god jobb i Londons finansverden, men da sjefen stjeler hans største kunde og presser han ut av firmaet, bestemmer Max seg for å reise til vingården i Provence som han har arvet etter den nylig avdøde onkel Henry. Men utfordringene er mange; gården er forfallen, vinrankene er skrøpelige, og forpakteren er en lur rev."
Romanen er selvbiografisk. Den inneholder 108 oppskrifter og mange fortellinger om mat som har betydd noe spesielt for den italienske forfatteren. Fascinerende lesing!
Boken omhandler en kvinnelig forfatter som etter et foredrag blir værfast hos Hadar, en mager, dødssyk mann som bare spiser saltmat. I nabohuset bor broren hans, Olof, som er like syk og som bare spiser søtmat. Brødrene hater hverandre og venter bare på hverandres død. Forfatteren går mellom husene som observatør og forhandler. Hun forstår at hun ikke kan forlate stedet før brødrenes historie er avsluttet. En tragikomisk fortelling full av menneskekunnskap.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Restaurantkongen Pratt involveres i en mordsak som detektivene Wolfe og Goodwin engasjeres i."
Forlaget skriver bl.a.: "I tillegg til et intrikat plot, har denne, på flere måter en annerledes krimroman, det som skal til: vakre omgivelser, hjertevarme personer, aktuell samfunnsdebatt, en dash romantikk og godt med mat og vin - i en elegant komposisjon."
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: "Unge Henri er med i Napoleons hær og reiser rundt i verden som keiserens betrodde kokk. Den fyrige Villanelle får hjertet sitt knust i Venezia og legger deretter ut på en lang reise. Omstendighetene vil at disse to møtes i Russland. Henri og Villanelle tror begge at de har funnet den store kjærligheten, og sammen flykter de til Venezia for å skape seg et bedre liv."
En "feelgood-roman", som handler om mye annet i tillegg til matlaging. Men mot slutten av boken får konditori-drømmen til hovedpersonen en så pass stor plass, at jeg tar denne boken med på listen.
Egentlig er det ikke meningen å ha kokebøker med på listen. Men denne boken skal få plass her likevel.
"Recipes inspired by celebrated works of literature, and the passages that feature them".
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:
Boken består en roman og en novelle. I "Kjøkken" har 20 år gamle Mikage mistet sin siste slektning. Hun lar seg overtale til å bli med hjem til den snille blomsterhandleren Yuichi og hans vakre mor, Eriko, som viser seg å egentlig være faren, men som skiftet kjønn da hans kone døde. Mikage blir tatt godt hånd om av disse to mens hun sørger. Senere må hun trå støttende til og hjelpe Yuichi når han mister sin mor/far (Eriko). Novellen "Moonlight shadow" handler også om en ung kvinne som har mistet en som var henne kjær og om hennes vei gjennom sorgen.