Var du en av dem som elsket filmen "Rain Man"? Da er det høyst sannsynlig at du også vil like "Lottomillionæren". En sjarmerende bok, om Perry "som er litt sein", med familiemedlemmer som ikke bryr seg om ham før han vinner i lotto.
Boka er lettlest, men har et velformulert språk, med en moralsk snert og et bakteppe, som både sparker til skolevesenet og vår egen holdning til mennesker som skiller seg litt ut.
En morsom historie, med både alvor og tårer, - hovedpersonen Perry er en elskelig fyr, og kanskje kan han lære oss noe viktig?
Forfatteren viser oss hva ekte venner er og ikke er, og hva som kan skje når mennesker får nye sjanser og utfordringer i livet sitt. En feel-good bok av ypperste klasse, med en terning som lander på fem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Historien om "Enken" er både melankolsk og spennende til tider. Forfatteren skildrer hovedpersonens flukt fra ektemannens hevnende brødre, - gjennom vill natur og i møte med de utroligste menneskesjeler.
Alle med en "bagasje" som maner til ettertanke og forundring.
Enkens indre liv er mesterlig skildret, og språket er noe av det beste jeg har lest på lenge, - mye også takket være en glitrende oversettelse.
Til tross for slike superlativer synes jeg boka i visse partier er kjedelig. Forfatterens unike styrke blir her også hennes svakhet, etter mitt kritiske blikk. Sjelens mørke irrganger blir noen ganger gjenstand for overdrevent fokus etter min mening, og gjør at historien, - som er fengende i seg selv, mister noe av gløden og driven.
Uansett en høyst lesverdig historie, som får terningkast fire og plass i bokhyllen: "Den gode historien".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den sjeldne følelsen, når bøker er solstråler, sjelevarmere og så følelsesmessig gjenkjennbare, uansett hvilket sted man er i livet, - akkurat den følelsen sitter jeg med nå. Forfatteren Berit Helberg byr på seg selv, i vakre bilder og tekster og skaper gjenklang i enhver menneskesjel, enten vi strever, gleder, nyter eller gråter i livet vårt.
Boka er både trøst og gjenkjennelse. "Tanker i naturen 2" er en høyst etterlengtet oppfølger til "Tanker i naturen", som kom i 2011.
Dette er en annerledes bokserie, - ingen pageturner, heller tvert i mot. Bildene og tekstene vekker ettertanke, og skal nytes. Denne refleksjonen tror jeg alle mennesker anno 2013 har behov for. Et verktøy for pauser i hverdagen og mentalt påfyll.
Bøkene anbefales på det varmeste. Terningkast seks på grunn av ekthet, det spennende og annerledes konseptet og ikke minst roen/ettertanken som kommer sigende etter å ha lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du noengang lurt på hva som egentlig ligger bak konflikten mellom Palestina og Israel, - hvordan det hele begynte? Hva inngikk i det osmanske riket, og hvorfor synes araberverdenen å hate USA så sterkt? Hvordan kan noen bli selvmordsbombere? Disse og mange, mange flere spørsmål kan du få svar på ved å fordype deg i "Arabernes historie", en omfangsrik bok man trenger tid på å fordøye.
Boka er lettlest og detaljert, og gir et godt innblikk i bakteppet til konfliktene vi fremdeles ser rulle over TV skjermene i dag. Ønsker du å få bekreftet eller avkreftet myter og såkalte sannheter om midtøstenkonflikten og arabernes moderne historie som helhet er dette et verk som gir kraftfulle argumenter og ny innsikt.
Jeg synes boka er knakende god, men dessverre slutter den i 2009 og har ikke med de senere års begivenheter som har preget nyhetsbildet.
Et lite minus jeg bet meg merke i, er at tiden fra 2001 til 2009 ikke er like dyptpløyende som de første delene av boka. Boka kunne også med fordel blitt revidert med tanke på å få med de siste års hendelser, bare så det er sagt.
Ellers meget lesverdig og interessant tematikk som burde berøre de fleste som synes å mene noe om bl.a midtøstenproblematikken og hvorfor det aldri synes å bli fred.......

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lars Petterson er et ubeskrevet blad når det gjelder bokskriverkunst, men pass opp alle dere "krimforfatterwannabees" der ute; denne mannen kan skrive!
Det er sjelden mine leseopplevelser forårsaker terningkast seks, stående ovasjoner og superlativer på øverste hylle, men denne boka er et must for alle spennings- og krimfantaster.
Jeg klarte ikke å legge boka fra meg, og det resulterte i en lesemaraton av de helt sjeldne.

Miljøbeskrivelser, karakterene og selve plottet er bare helt nydelig og svært troverdig presentert.
Petterson skriver om snø, Finnmarksvidda og reindrift slik at det føles som selv å befinne seg på boksidene, ved siden av hovedpersonen Anna Magnussen.
Sistnevnte skal bistå juridisk i en voldtektssak der gjerningsmannen befinner seg i hennes egen slekt. Anna finner ut mer enn lokalsamfunnet synes behagelig. Etterforskningen eskalerer, og i takt med denne skjer to drap. I tillegg kommer hun selv i fare.
Med forfatterens nennsomme skildringer blir vi med på en reise gjennom hovedpersonens egne røtter i samisk kultur og tradisjon, der det finnes mye usagt og sosiale koder som skal forstås. Saken rulles opp i takt med at Anna også finner ut mer om seg selv og sin morskultur, - et flott bakteppe til krimplottet.
På sett og vis minner tematikken og det usagte litt om filmene "Jegerne" ( I og II), for de av dere som har sett dem.....
En heidundrende debut, Lars Petterson, jeg gleder meg til fortsettelsen!
Har sagt det før over her, men sier det igjen; sekser på terningen, anbefaler denne godteposen av ei bok på det aller varmeste!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For å si det sånn; jeg liker Dan Brown og tematikken i bøkene han skriver. Det er spennende, medrivende og gir en passelig ettertanke. En nesten perfekt harmoni av spenning, kunnskap man kan sitte igjen med og forundres over, tilsatt en akkurat tilstrekkelig og nødvendig porsjon fiksjon og røverstreker.
( Et liten digresjon som jeg bare må forfekte; Tom Egelands bok Sirkelens Ende er MYE bedre enn Da Vinci Koden, og da snakker vi i en klasse for seg, fordi DVK er fantastisk. )
Men så går årene, også for Dan Brown, og personlig synes jeg det er en grense for hvor mange ganger man skal bruke den samme oppskriften.
Det gjelder på kjøkkenet så som i bokverdenen. Finn på noe nytt, Dan Brown. De første 200 sidene var utrolig spennende, men så flatet det liksom litt ut for min del. Jeg er imponert over Dan Browns research og kunnskapsnivå, men synes det blir en overdose kunsthistoriske utbroderinger i denne boka. Plottet er elegant, men den overraskende vendingen historien tok var dessverre svært forutsigbar for min del. Pluss for gode beskrivelser av blant annet Firenze og Istanbul.
I de tidligere bøkene hans synes jeg det kunsthistoriske krydderiene var mer balansert enn det det er her. (Det er litt som å bestille seg en sterk indisk rett; litt er akkurat passe, for mye et kulinarisk overgrep av smaksløkene.)
En absolutt lesverdig bok, for all del, og spenningen tok seg opp igjen på slutten. Likevel kunne boka med fordel vært kortere og strammere i regien. En veldig god firer på terningen blir min dom over Dan Browns litterære utgytelser denne gangen, - og god spenning til late sommerdager. At "Inferno" er et must for Dan Brown fans, - det går det uansett ikke an å komme bort fra, overdose kunsthistorie eller ikke.....

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som tittelen tilsier, dreier dette seg om ulike underholdningsartister som har gjestet byen, med hovedvekt på nyere tid. Selv om boka gjenspeiler Trondheims gjøglere, kan den nok også finne klangbunn i Norge som helhet, da det som nevnes nok er felles for de fleste steder i landet og tidsepoken.
Jeg koste meg i selskap med små historier om byoriginaler, sirkus, kraftmenn, tivoli, kor, kino og markeder, for å nevne en liten brøkdel. En godtepose av en bok, som for min del gjerne kunne gått mer i dybden og hatt flere sideantall. (ca 200 sider med mange bilder) Det at den er spekket av bilder og gamle annonser bidrar til en realistisk og troverdig gjengivelse av de ulike gjøglere og deres storhetstid.
Boka er både underholdende og informativ og et must for både skaptrøndere og de som har føttene godt plantet i Trondheim og omegn. Språket er frodig og varmt, og gir lesestunden en lun atmosfære. Anbefales på det varmeste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Glitter og glamour, grådighet og gys. I denne boka får vi et gløtt bak forhengene til filmbransjen, og det er ikke noe pent syn, noe Coelho skildrer på en forbilledlig, men dog litt langdryg måte. Plottet er flott, historien gjennomtenkt og krydret av bittersøte betraktninger på hvor galt verden bærer av sted.
Jeg liker samfunnsrefseren Coelho som vi kan skimte bak de ulike karakterene.
Boka er vanskelig å beskrive, - litt belærende til tider, men høyaktuell når det gjelder temaer som skjønnhetshysteri, grådighet og menneskets drivkrefter.
Det som trekker ned er at historien er langdryg. Spenning mot slutten, det er jo tross alt en slags krimroman også, men den kunne med fordel vært litt mer komprimert uten at budskapet blir utydelig: vær deg selv! Terningkast fem, Coelho drar det hele i land denne gangen også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig med deg, ei fantastisk modig dame! Høyaktuellt verk i disse dager også, mtp det som har skjedd i den arabiske våren og det som nå skjer i Tyrkia.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En ti år gammel bok, kan den være aktuell i dag? Mitt svar til det er: absolutt. Denne modige damen, som taler presteskapet i mot, og som innser at revolusjonen i 1979 førte til et annet samfunnssystem, mye verre enn det allerede ekstisterende. Hennes historie er formidlet med varme og innsikt, både i fortelling og analyse av såvel politiske systemer som eget privatliv. Ebadi har kommet med flere bøker, men det har ikke lyktes meg å finne disse på norsk. Det siste jeg vet er at hun nå enten befinner seg i London eller New York, - hun var nødt til å forlate Iran og søke tilflukt.
For all del, les boka om Shirin Ebadi og trekk sammenligninger til det som har skjedd jfr. "den arabiske våren" der folk forsøker å protestere mot religionens klamme grep om kulturliv, ytringsfrihet og hverdagsliv.
Høyaktuell i disse dager med tanke på det som skjer i Tyrkia. Likhetstrekkene med det som skjedde i Iran er slående likt det den tyrkiske befolkningen nå opplever. Så var det denne terningen da, som triller avgårde, nesten helt av seg selv og lander på... tja, la meg nå se... en veldig, veldig god firer. Eneste grunn til at den ikke fikk en femmer er fordi at sånn ble det i dag. Jeg kan være streng sånn.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ved en gedigen misforståelse lånte jeg denne boka som påskelektyre. Selv om tittelen er krystallklar i sin tale, trodde jeg dette var en samling "røverhistorier" fra jaktlag og fangstmenn opp gjennom tidene. Etter å ha lest noen sider og skumlest enda flere ble jeg mistrøstig klar over at dette faktisk er en håndbok for jegere som skal ut og fange vilt. Her kan man boltre seg i ulike fangstmetoder og stifte nærmere bekjentskap med ulike typer feller, spor og metoder for flåing for å få et vakkert skinn.... Ingen bok for undertegnede altså, med mindre sivilisasjonen går under og det blir en dyd av nødvendighet å ta i bruk urmenneskets kunnskaper.
Språklig kunne den trengt litt flere runder i "vaskemaskinen", men jeg gir den terningkast 5 ene og alene for at den er så gjennomarbeidet. Her har man virkelig samlet erfaringer fra et helt liv, noe som er imponerende i seg selv. Et "must" for enhver jeger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka ble min ved en tilfeldighet, det var noe med omslaget som fenget i tillegg til at vaskeseddelen beskrev noe jeg aldri har lest om før. Det er ei lettlest bok, både sprudlende og ettertenksom i all sin enkelhet. Hvordan arter livene seg for en familie som pusser fasader og lever på løgner? Tematikken er på ingen måte ny eller original, men bakteppet, det at handlingen foregår både i India og England over flere generasjoner, er flunkende ny for min del. En helt grei historie, - innimellom med ettertenksomme og gode ord, som maner til ettertanke. Ei perfekt bok på stranda, hytteveggen eller toget. En artig historie som godt kunne egne seg for TV skjermen i form av drama. Terningkast? En firer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha nærmest "slukt" "Den glemte hagen", var det med mildt sagt store forventninger jeg gav meg i kast med den monstrøse "En svunnen tid".
Ettersom lesingen skred fram, ble boka mer og mer en tyngende murstein, - på mange måter. For all del, - plottet er flott, strukturen i boka er flott...... MEN: Hvorfor må den være så laaaaaaaang??! Et fint virkemiddel er nettopp å dvele i tanker, stemninger og det som ellers foregår i karakterenes hode, men dette er å trekke det for langt, min kjære Kate. Du trenger ikke utdype absolutt ALT.......Kanskje er det meg som er en utålmodig sjel, men jeg synes dette ble uttværing av poenger og stemninger. Beklager altså, men jeg forventet mer "driv".
Sukk... mener ikke å være slem, men dette ble paradoksalt nok for "tynt" for meg.....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var med en viss forundring jeg registrerte at nettopp denne boka lå i øverste skikt på boktoppen over lang tid. Går det an å skrive fengende og underholdende om ved, liksom? Vegret meg for å følge "strømmen" i lang tid. (jeg gjør gjerne det....) men ble tilslutt så nysgjerrig at jeg gav meg "vedhuggingen i vold", i allefall på papiret...... Boka er snedig oppbygd, med fakta, historikk og små stemingsrapporter innimellom. Må motstrebende innrømme at jeg likte det. En smart struktur på et tema som i utgangspunktet er dørgende kjedelig. Anbefaler boka på det varmeste, nettopp fordi den gir varme, omsorg og stolthet omkring noe ekte og håndfast vi mennesker har vært, og til dels er så avhengige av.
Det er nesten så du kan lukte ved og kjenne suset fra storskogen når du leser denne boka. Ja, og så fikk jeg sånn sansen for den gamle mannen i forordet....

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne boka har jeg bevisst styrt utenom i mange år, da kjærlighetshistorier ikke fenger meg helt, selv om jeg er en romantiker av rang, - bevares! Da en venninne så gavmidt skjenket meg boka som ekstrajulegave, måtte jeg bare begynne å lese, og la det være sagt med en gang; det er en rørende historie. Vel, den kunne vært veldig rørende. Jeg synes imidlertid forfatteren ikke makter å nå helt inn til hjerterota mi, - om det er språket eller personbeskrivelsene skal være usagt, men den " gikk ikke helt inn" for å bruke fotballspråket...
Tematikken derimot, er særdeles interessant.
Jeg har ikke lest bøker som har tatt for seg tilsvarende vinkling, godt foret opp på stakkars-amerikaner-syndromet som jeg har vært, gjennom utallige filmer om Pearl Harbor. Dette var nytt friskt og spennende, men forfatteren kunne gjort det til så mye mer. Synes nå jeg da.
Terningtrilling på nyåret gir......... en treer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Camilla Lackbergs forfatterskap er relativt upløyd mark for undertegnede, men denne boka var spennende og overraskende lesning. Liker godt vekslingen mellom fortid og nåtid, og i denne boka var historiene sydd nennsomt og effektivt sammen til et hele som absolutt kan anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den svenske krimdronningen har jeg lest mye om, men snodig nok har jeg aldri lest noen av bøkene hennes. Det gjorde jeg noe med for to dager siden, og boka var alt man kan ønske seg av en god krimbok. Boka var nærmest limt til hendene mine i to døgn, før jeg endelig fikk løsningen på mysteriet. Snedige intriger og godt oppbygd spenningskurve. Overraskende godt språk i partier av boka. Dette lover godt for videre boklesing av samme forfatter, det må jeg bare få si. Min terning lander på en solid femmer, nesten så den triller over til sekstallet, - men kresen som jeg er holder jeg litt igjen.... :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har prøvd å få med meg alle bøkene til Johan Theorin, - Nattefokk var en skikkelig gyser og "pageturner", så når denne forfatteren klinker til med noe nytt er det bare å kaste seg over produktet. Har litt blandede følelser vedrørende Sankta Psyko, absolutt spennende og godt skrevet, - for all del. Men er ørlittebittegrann skuffet, da jeg synes litt av engasjementet og "driven" som skinner så godt gjennom hans andre bøker, ikke viser seg annet enn som små glimt i denne. Likevel solid håndtverk, og lesverdig, - det er det ikke noen tvil om. Terningkast? Tja, en god firer.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Historie kan være tørt sprukkent knekkebrød eller en saftig bolle med små godbiter inni. Denne boka er definitivt andre kategori. Jeg koste meg mens jeg leste nødvendig research, og synes Alnes har gjort historiefaget adskillig mer spennende. Boka gav mersmak, og jeg kommer nok til å lese de andre bøkene i samme serie. Well done! som vi sier på norsk...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeffrey Archer har laget et imponerende familiedrama som spenner gjennom 3 generasjoner, fra 1906 til 1967. Boka har spenning, nerve og en god fortellerstemme, med overraskende poenger. Likte spesielt godt delene som beskriver hovedpersonenes barndom og prøvelsene de på hver sin kant må gjennom, men boka er absolutt lesverdig i de andre delene også. Jeg klarte nesten ikke å legge fra meg denne, - super lesning og jeg anbefaler den på det varmeste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

NikkaPiippokattaMetteKirsten LundEllen E. MartolVegardTanteMamieAvaJohn LarsenMarianneNMorten MüllerGodemineSiljeNeraBjørg L.Andreas BokleserTheaGro Anita MyrvangSynnøve H HoelOddvarGJulie StensethKjetilLaila StenbrendenritaolinekriraKarin BergAmanda AHarald KGro-Anita RoenRavnBerit RBjørg Marit TinholtAkima MontgomeryChristofferSigrid NygaardStian AxdalBeathe SolbergEgil StangelandStig TCathrine Ø