Takk skal du ha Preben, helt supert altså. Nå har jeg lagret lenken du oppga og lest gjennom.
Jeg har ennå ikke lest Kjetsaa sin biografi om F. D. kun Peter Normann Waage's biografi.
Litt av noen typer, men du verden, tenk hvor mange mennesker de har gledet med sin litteratur.....
Selvfølgelig finnes der overflødige fremmedord som vi bare bruker av narraktighet. Dem bør vi unngå. I sin tid var det udannet å tale om fødsel, det var krenkende for sarte følelser. Ettersom det var storken som kom med barna, måtte man ikke antyde at de var født; de hadde ingen fødselsdag, men en geburtsdag. Slikt sproglig juks må vi kvitte oss med.
Den tilvekst til vår kultur som landsmålet og landsmålslitteraturen gav oss, satte vi ikke alltid pris på. Ofte møtte vi den med en snobbete ringeakt.
Dette synet på landsmål er nu borte. Det viser seg bare i spredte tilfelle av tankeløshet.
Jeg kan ikke huske jeg oppfattet noe i boka om at tyskere, franskmenn og polakker som folkeferd fikk sitt pass påskrevet, og at han hadde forakt for de, slik du skriver det gjør i boka.
Jeg har ikke lest brever og notater av ham, kan du henvise til en bok hvor disse tingene kommer fram. Det hadde vært interessant å lese det.
Men det er jo klart når hovedpersonen i "Spilleren" (dette er en roman, selv om det er mye av forfatteren selv i boka) spiller bort buksa si og smykkene til kona, da kan det vel gå ei kule varmt for enhver, hehe.
En fantastisk bok er det i allefall, og selv i dag er det vel noen som dessverre spiller av seg både skjorta og andre ting rundt rulettbordet.
Jeg skal nå begynne å lese "Sprog og usprog", som er ei samling av Øverlands foredrag og artikler om sprogsaken.
Bak på bokomslaget står det:
"Med like stor rett kan man spørre seg hvor riksmålsbevegelsen hadde stått i dag om ikke Arnulf Øverland efter krigen hadde satt alle sine krefter inn på å gjenreise det forbund som Bjørnstjerne Bjørnson hadde stiftet 40 år tidligere".
Var jeg deg vil jeg vente med å lese den til du er ferdig med prosjektet ditt.
I denne boka får du liksom en liten oppsummering av hva som skjedde, derfor er mitt råd å vente til du er ferdig med mursteinsboka.
Jeg gjenkjente hendelser og humret litt med meg selv når jeg las om Monsignor Quijote, og de mange situasjonene de to karene kommer ut for.
En artig bok, og morro å lese den nå som jeg er ferdig med boka om den "virkelige" Don Quijote.
En herlig og varm fortelling med to tilårskomne herrer i hovedrollene.
Jeg lar meg også friste, men jeg kjøper sjelden nye bøker. Jeg er i "eldre bøker modus" og da må jeg handle andre steder, som på Finn.no, QXL eller på bruktbutikker og av noen bokelskere. Samtidig som jeg selger bøker på de samme stedene.
Mange av de bøkene jeg ønsker meg er utsolgt fra forlagene.
Jeg synest det er sjarmerende å være på leiting, og så plutselig dukker det opp ei "ønskebok" eller "må bare eie bok" et eller annet sted. Da hiver jeg meg rundt og bestiller.
Selv om vi kan kalle oss hekta på bøker Jorunn, er ikke det den verste manien vi kan ha. En ting er helt sikkert, vi er ikke alene, hehe.
Det er så vakkert og poetisk.
Han bodde jo på Tromøya, og da er det klart du må slå et slag for din gamle "nabo".
Neste gang "Jernbyrden" blir oppført i Høvåg må du ta deg en tur, hvis du ikke allerede har overvært forestillingen da.
"Fergemannen" er også en typisk Scott roman, og den siste han skrev. Ikke den beste boka, men du verden....
"Han vil gjøre opp sitt bo og sin tanke, før han – som han selv skal ha sagt ”går om bord i ferjen som bringer oss Gud vet hvor".
Det er ingen dårlig avslutning på forfatterskapet.
Kjempebra at du også Liv er med på å trekke fram Gabriel Scotts bøker.
Den siste boka jeg las og som jeg nettopp er ferdig med er "Alkejegeren", er herlig bok om jakt og sjøfiske, menneskene i sitt miljø.
"Kilden" er vel den boka som det er lettest å få tak i, den ble utgitt av Bokklubben og er dermed i et større opplag enn de andre bøkene.
Det blir nok ikke noe krim på meg, jeg er mer eller mindre ferdig med krimlesing. Tror jeg har blitt litt pysete når det gjelder spenningromaner, hehe.
Bare en gang i blandt finner jeg fram til en krimbok, men det blir sjeldnere og sjeldnere.
Lesing blir det denne helgen også, og jeg holder på med "Sju brødre" av Alexis Kivi, en finsk roman. Samtidig vil jeg lese "Reisen" red. er Kjartan Fløgstad og Morten Harry Olsen. Den boka er jeg visst alene om å registrere her inne, det er overraskende.
Så har jeg "Monsignor Quijote" av Graham Green på lur.
Min bok er fra 1983, den er oversatt fra svensk ved Hartvik Kiran.
Jeg har ikke kommet så langt enda, men tror det er ei artig bok. Det er her inne jeg har fått tips om denne boka, og når jeg kom over den så nølte jeg ikke med å kjøpe den for 20 kr.
De fleste boktipsa henter jeg her på bokelskere, det er jo bare så herlig med en slik side. Det er også morro å dele gode bokopplevelser videre til dere andre når jeg har lest en god bok.
Noko av det likaste brørne visste, var å slå trinse, ein leik som dei gjerne øvde seg i jamvel i sin manndoms alder. Då tevla dei hardt, delte seg i to flokkar og kappsprang mot fastsett mål. Høgt oma det då av skrik og sprang og ståk, og frå andleta rann sveitten i stride straumar. Susande hoppa trinsa bortetter vegen, og rett som det var, spratt ho frå kjeppen opp i andletet på mannen, så når dei gjekk heim att etter leiken, kunne somme ha eit digert horn i panna eller kjaka som svall ut som ein kveitebolle.
Nå har jeg tatt fram "Monsignor Quijote", har lest så mye bra om den her at nå er det snart min tur tilå begynne på den. Fin samling Green bøker som er på vei til deg.
Jeg tror jeg vil anbefale deg å begynne den mest kjente boka som heter "Den siste viking".
Etter det er det i grunnen det samme, men bøkene Troens makt, Folk ved sjøen og Vår egen stammer er meget gode bøker, Jeg skal snart begynne på Kongens karer. gleder meg.
Her står det litt om noen av bøkene.
De selvbiografiske er etter min mening utrolig gode, Læregutt og Svenn - Erindringer. Når du har lest et par romaner kommer du kanskje til å ønske å vite mer om livet til forfatteren, og kanskje da oppdage ting i romanene som har en link til barn og ungdomstiden hans.
Heldig er du Kirsten som har de til gode. Jeg synest de var både gode og interessante.
Her kan du se Scotts bøker. "Til fremme for Gabriel Scotts litteratur"
Her er boka. Var så heldig at jeg fant den i en bruktbutikk, det er en "må eie bok".
Som Bojer tror jeg Gabriel Scott er en litt "glemt" forfatter, og det er blodig urettferdig, de fortjener mye bedre, hehe. (Mange kjenner mitt varme forhold til begge). De to traff hverandre i sin tid bl.a. i Paris.
Her på sørlandet vet mange å sette pris på Scott, heldigvis, bla. a. har de vist "Jernbyrden" flere ganger som uteteater med stor suksess. En fantastisk forestilling og bøker (2 bind).
Jeg har sagt det i en annen tråd at jeg vil ta for meg hans forfatterskap, der er så mange gode bøker, de står i kø.
Jeg sammenligner han litt med Bojer, begge beskriver de mennesker og miljø på en utmerket måte, med respekt og kjærlighet.
Herved slår jeg et slag for Gabriel Scotts bøker, slik som det har blitt gjort med Johan Bojers bøker.
Det er lurt av deg KjellG, at du nevner de i liste for da kan flere lettere finne fram til de. ( siden du la ut Bojer tenkte jeg nok du ville ta for deg Scott også, satt bare å ventet... helt supert altså)