Jeg likte Middagen veldig godt, og var spent på oppfølgeren Sommerhus med svømmebasseng. Jeg ble absolutt ikke skuffet.
Handlingen denne gang er sentrert rundt en drøm om et sommerhus med svømmebasseng og et besøk ved et sådant. Marc Scholler er fastlege for de rike og berømte. Han blir stadig vekk invitert på premierer, lanseringer og fester.
En dag kommer skuespiller Ralph Meier på kontoret, og snart blir Marc, kona og de to tenåringsdøtrene invitert til familien Meiers sommerhus i Frankrike. Kona til Marc drømmer om et sommerhus med svømmebasseng, men siden de ikke finner noe de liker og har råd til , liker hun best å feriere i telt.
Marc er en spesiell- vil jeg helst like å tro- fastlege, som er ganske lei av pasientene sine, men som gir dem en illusjon av ekstra omsorg siden han gir dem ekstra mye tid.
Feriene er hyggelige avbrekk, og ferien ved sommerhuset til Meiers gir ekstra piff, men blir brått forvandlet til uhygge. Ungene liker seg, men ikke kona som synes Meier selv er en ekkel fisk. Det synes også Marc, særlig når han oppdager at Meier også sikler både på kona hans og den eldste dattra. En kveld kommer ikke dattra hjem etter en tur på en strandbar sammen med Meiers eldste sønn Alex. Alex kommer oppjaget tilbake, da han ikke finner Julia.
Også i denne boka er en av de sentrale problemstillingene: Hva gjør du når noe hender ditt barn? Hvor langt er du villig til å gå for å beskytte barnet samt straffe en eventuell synder?
Herman Koch er en mester i å skape spenning med uhyggelige elementer. Til å skape karakterer vi både kan kjenne oss igjen i samt ta avstand fra. Han pirker i det politisk korrekte, tar opp ubehageligheter og skisserer etiske problemstillinger med en skarp og nådeløs penn.
Dette var en drivende god roman, som jeg både lyttet og leste meg gjennom nesten uten stopp. Denne egner seg godt til lydbok også i bil. Jeg kjørte mange timer i bil i går og vanligvis blir jeg trøtt av lydbok, men ikke av denne. Her var det driv og spenning hele veien, og jeg greide ikke å slå den av eller legge den fra meg, uten når jeg var absolutt nødt.
Jeg gleder meg til neste roman fra Herman Koch.
Takk til Pax for leseeksemplaret og biblioteket for lånet av lydboka.
http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/09/herman-koch-sommerhus-med-svmmebasseng.html#more
En vidunderlig bok om vidunderlig kjærlighet, - Carl-Johan Vallgren
Den vidunderlige kjærlighetens historie av svenske Carl-Johan Vallgren er en bok som nesten tok pusten fra meg.
Hercule vokser opp sammen med kvinnene og jenta Henriette, som han knytter sterke bånd til. Etter den dagen de skilles, blir Hercules liv en eneste jakt etter sitt livs store kjærlighet, Henriette som han aldri glemmer. Gutten møter en brutal virkelighet utenfor bordellets vegger, da gledeshuset blir stengt. Han blir sendt på asyl, i kloster og havner etterhvert i inkvisisjonens søkelys via Pavens menn i Rom. En underlig begavet gutt med et slikt grusomt utseende må da være et djevelbarn?
På tross av all fornedring og brutale behandling reiser Hercule seg gang på gang. Og det som holder ham oppe er drømmen om igjen å møte Henriette.
Jeg skal ikke røpe mer av handlingen her, men bare si at dette er en helt spesiell og enestående roman, med en fortellerkunst vi kan se langt etter hos de fleste av nåtidens skandinaviske forfattere. Vi møter brutaliteten i 1800-tallets Europa, inkvisisjon og overtro, menneskers hang til ondskap men også det motsatte; kjærlighet og omsorg. Vi følger Hercule gjennom flere land, og får et innblikk i utviklingen av de døvstummes kår.
Jeg synes dette var en magisk roman. Språket er vidundelig, som om det var skrevet i de dagene handlingen utspiller seg. Romantisk, overdådig, rikt og frodig. Jeg måtte riktignok ta meg lange pauser i løpet av helga for å fordøye noen kapitler. Dette var sterk lesing. En bok jeg nøt å lese på grunn av det fantastiske språket , samtidig som jeg led med Hercule og Henriette, som de barn de var og med de skjebnene de fikk. En ny favorittforfatter er funnet.
Forfatteren kommer forøvrig til Oslo Bokfestival 14-16 september. Gjett om jeg skal forsøke å få med meg et møte med ham. Jeg lurer virkelig på hvor han tar det fra når han skriver slik som dette? Kanskje kan han gi noen svar på hvor inspirasjonen kommer fra og hvordan han jobber.
Vallgren fikk også den prestisjetunge Augustprisen for beste bok i Sverige i 2002.
Jeg har denne boka liggende, og flere har skrevet at de ikke kommer noen vei med den. Skal jeg virkelig gidde å bruke tid på den?; ja, forfatteren fortjener vel det...at jeg prøver. Kanskje kan jeg like den? Forventningene er hvertfall ikke så store, så da kan det bli overraskelser.;)
Sterk historie, og veldig annerledes på en måte. Kunne en ung jente levd sliki Norge? Neppe..
Bloginnlegget mitt: http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/09/en-elv-en-gang-av-bonnie-jo-campell.html#more
En elv en gang av Bonnie Jo Campell- Sterk historie om ung forlatt jente
En elv en gang er debutromanen til amerikanske Bonnie Jo Campell. Hun har skrevet tre novellesamlinger tidligere. Boka dedikerer hun til alle barn som er oppfostret av ulver.
Boka handler om unge Margo, som 16 år gammel mister sin far som blir skutt.
Hun har levd sammen med sin far ved Stark-elva i Michigan siden moren forlot dem for noen år tilbake. Margo ble voldtatt av onkel Cal Murray som bor på den andre siden av elva. Det forandret alt i Margos liv, og var en årsak til at faren ble drept.
Margo har ingen steder å bo da faren blir drept. Hun vil ikke gå på skolen og streifer langs elva i båten sin hvor hun treffer forskjellige menn som blir en viktig del av hennes liv. Hennes mål er å treffe moren igjen, men moren skriver i brev at det passer dårlig. Margo venter på den dagen da det skal passe.
Margo er en dyktig skytter og har en stor overlevelsesevne og kan beskytte seg selv. Hun lever av det naturen kan gi henne, og noen ganger får hun mat av de hun treffer.
Margos evne til kjærlighet er ikke skadet, men hun gjør valg som fører til at hun ikke lenger er en som er forbundet med andre mennesker. (side 252) Likevel treffer hun menn hun blir glad i, men som også forsvinner fra henne gang på gang.
Det er en sterk historie Campell serverer oss. Historien om Margo er så annerledes enn det vi er vant til her hjemme. Kunne en 16-år gammel jente levd alene, streifet i en båt, eller bodd i en hytte i skogen uten å bli plukket opp av barnevern eller andre etater i flere år her hjemme? Sannsynligvis ikke..
Det er en brutal historie på mange måter. Brutal og samtidig naturnær og varm. Forfatteren maler pent med fine naturskildringer, til tider svært vakkert. Hun bruker et nøkternt språk når det gjelder de brutale hendelsene som overgrep og drap er.
Dette var ikke en bok jeg slukte fort. Jeg brukte en del tid på den. Den er ikke tunglest, men den var ingen pageturner heller. Kanskje fordi handlingen som smyger seg avgårde inneholder så mange sterke scener og historier.
Takk til forlaget for leseeksemplaret.
Forlaget skriver at romanen ble kåret av Washington Post til en av de fem beste romanene i USA i 2011!
Bonnie Jo Campell: En elv en gang, 402 s
Vigmostad & Bjørke 2012
http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/09/en-elv-en-gang-av-bonnie-jo-campell.html#more
Bortsett fra et pocketsalg på cdon.co (3 til 99) hvor jeg kjøpe noen eksemplarer av Gert Nygårdshaugs serie om Fredric Drum, samt Harens år av Arto Paasalinna og Arsenikktårnet av Anne B Ragde, kjøpte jeg Kon-tiki ekspedisjonen på tilbud på ark.no sist helg til 99,-.
Og ooops..så var det visst en bokfestival på Norli i Trondheim forrige uke hvor jeg kom ut med noen små reisebøker--
Jeg og. En av min absolutte favoritter gjennom årene.
Jeg fikk også lyst å dra til Cuba ettter denne boka., fordi skildringene var så gode- ikke av samme grunner som kvinnen i romanen nei, som du også sier..haha..
Enig! Fikk den i går og humret og koste meg med den i går kveld. Kommer garantert til å ta den frem flere ganger.
Denne fenget meg ikke så mye som Honningkrukken. Mulig det ble for oppstykket høring på lydboka..
Du må bare lese den selv..:) Det er forresten mange her som har lest den, og lovpriser den--Det står vel flere kommentarer under selve boka.
Lånte den i dag. På lydbok. Han er jo bare skjønn.:)
Denne skal jeg hente på biblioteket i dag. Har som mål å høre meg gjennom alle bøkene om Fredric Drum. Har lest/hørt den første- Honningkrukken, som jeg likte godt.
Måtte ta den frem i dag, slik som det regnet ute. Og er ferdig. Den bygget seg opp til å bli en meget spennende krim. Nesten uutholdelig de siste sidene, slik en god krim skal være. Har blogget om den: http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/08/leste-jakthundene-av-jrn-lier-horst-i.html#more
Fikk denne fredag, dvs i går. Har den på vent litt, må lese en bok først..kanskje, om jeg greier.
Så forskjellig kan man lese en bok. jeg syns den var fantastisk spennende, uhyggelig, godt skrevet.
Gleder meg spesielt til nr to i trilogien til Deborah Harkness. Nattens skygge, samt Udødelighetens elixir av Gabi Gleichmann, samt en del til, blant annet Orman Pamuks Herr Cevdet og sønnene hans og Jørn Lier Horst` Jakthundene.
Meget spennende debutroman med maneg overraskelser. Greide omtrent ikke å legeg den fra meg. Terroren i Oslo 22.juli kom jo like før boken skulle gis ut, så den ble jo utsatt siden det er en del likheter. (men likevel forskjellig) Politikrisen i nyhetsbildet i dag en uke etter at kommisjonens rapport ble lagt frem, har også paraleller til oppvask hos politiet i boka. Veldig interessant. Men først av alt, en meget god krim om terrorisme, islam, kjærlighet, hat og hevn,
Hørte 2 CDer på lydboka. Det fenget aldri, så jeg avbrøt.