Klikk på en bok for å skrive en omtale.

Viser 1 til 20 av 26 bokomtaler

Personlig og nær dokumentasjon av holocaust i Norge.
Boka er en tydelig oppfølger av "Leksikon om lys og mørke". Forrige gang dokumenterte han gjennom et leksikon. Denne gangen bruker han museet som medium. Gjenstander, fotografier og tekster som avslører for oss de forferdelige forbrytelsene som ble begått mot våre jødiske landsmenn/kvinner under andre verdenskrig.
I denne romanen opplever jeg at det halter litt. Vi kommer ikke helt inn på personene som uretten ble begått mot. Der blir som om vi står utenfor og iakttar. Blir det for mye fakta og for lite fiksjon?
Men for all del: en viktig bok om noe vi aldri må glemme. Derfor er museet viktig!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Noen bøker faller helt sammen...
Karolines kjærlighet av Kim Leine har et spennende plot fra den politiske verden. Legg til agentvirksombet, Russland, Krim og en kommende politisk stjerne , så virket dette som en interessant bok.
Dessverre har forfatteren for mange ideer og makter ikke å gi fortellingen en troverdig løsning.
Resultatet blir en roman som faller fra hverandre, lettvinte og utrolige løsninger.
Som leser faller jeg av og gidder ikke bruke tid på oppfølgeren!
Det finnes så mange bedre bøker jeg heller vil bruke tida mi på!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høstens sensasjon er en annerledes roman!
I stil minner den om Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Det er den språklige stilen som er årsaken. Men der Shakar nøyer seg med at en av hovedpersonene har et ungdommelig, muntlig flerkulturelt ungdomssspråk, så tar Lovrenski det helt ut.

Heldigvis har boka en ordlise som hjelper leseren! Men det er likevel krevende for en hvit etnisk norsk mann i 60 årene å henge med i svingene! Til tider blir språket for meg en hindring og derfor ender jeg opp med å trille en 4'er. Men jeg er da heller ikke målgruppen.

Boken har en dyster handling som gir en ærlig og deprimerende skildring av et ungdomsmiljø preget av rus, kriminalitet og slåsskamper.
Boken er skrevet med kjærlighet og omsorg for kamerater, kjæreste, foreldre og søsken!
Den muntlige stilen gjør at sidene er korte og boka leses raskt.

Boka anbefales. Den gir oss en troverdig skildring om en hverdag som er fjern og uforståelig for mange av oss. Men som dypest sett handler om at vi alle dypest kun er mennesker med de samme behovene, og vi alle ønsker å ha det godt med de vi er mest glade i!

At det er en svært ung mann som står bak romanen er imponerende!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka gjør deg klokere! Gjennom idehistorikeren Trygve Riiser Gundersen får vi en spennende og omfangsrik innføring i enevoldstiden fra 1660 til begynnelsen av 1800 tallet. Brage prisen for sakprosa 2022 er vel fortjent!
Selv om bokas tittel er Haugianerne, så forsvinner hovedpersonen Hans Nielsen Hauge innimellom, men så gir Riiser Gundersen oss i stedet mye kunnskap om forholdene både vanlige folk, den såkalte "allmuen" og embedsverket til enevoldskongen levde under.
Det dreier seg om alt fra oppstarten av de første budstikke, hovedfartsåren i Norge på den tiden og tukthuset i Christiania og mye mye mer.
Dersom du er historisk interessert er det bare å ta for seg!

Dette er en skikkelig murstein på over 600 sider som innimellom kan være krevende, og andre tider veldig spennende!
Om det indre livet til haugianerne får vi ikke vite så mye om, men det kommer forhåpui en seinere bok!
Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg slutter meg til de som er litt skuffet over Terapeuten. Skuffelsen skyldes nok de svært gode anmeldelsene boka i sin tid fikk. Jeg synes ikke den er veldig spesiell og til å være en thriller mangler den tempo. Det er først i siste tredjedel at jeg som leser rives med og må lese videre.
Vi følger jeg-personen, men jeg opplever ikke at hennes utvikling gjennom romanen er troverdig. Løsningen er også litt for enkel og lite sannsynlig. Du går ikke glipp av noe spesielt ved ikke å lese denne romanen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En interessant bok om kanskje verdens viktigste leder!
I boka får vi en litt overfladisk oppramsing av oppvekst og bakgrunn til Kinas mektige leder, president Xi Jinping. Årsaken til dette er som forfatteren forteller oss at det finnes svært lite kilder om denne lederens oppvekst.
Sun Heidi Sæbø har tydeligvis forsøkt, men ender opp med å antyde mer enn slå fast hvorfor og hvordan Kinas makt er blitt den han hat blitt. Det nærmeste en autentisk kilde er en «professor» som kjente Xi da han var ung. Men selv denne kilden er usikker, han kan jo ha sin egen agenda som Sæbø konkluderer.
Derfor blir vi ikke så mye klokere på hvem Xi Jinping er, hva som har formet han eller hvorfor det nettopp ble han som i dag utvilsomt er verdens viktigste leder. På dette området må jeg innrømme at boka skuffer.
Der Sun Heidi Sæbø er på sitt beste er i sin skildring av enkeltmennesker som hun har møtt på sine reiser i Kina. Dette er små beretninger som gir oss et inntrykk av hvordan det er for både uigurene, opposisjonelle og «vanlige folk» å leve i Kina i dag.
På den måten blir vi likevel litt klokere av å lese denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En ærlig bok om både han selv og hans mor.
Denne boka er valgt ut til å være boka «hele Rogaland» leser. Det er lett å forstå. Det er blitt en Stavanger bok med god skildring av deler av Stavangers historie.
Mimir Kristjansson deler mye av seg selv gjennom å fortelle som mors historie. Den er varm, ærlig og et godt tilskudd til Stavanger litteraturen.
Innimellom litt mye politikk sett med «Rødt»- perspektiv, men det tåler vi!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utvandrerne på norsk. En bok som gjør at vi forstår litt mer

Det som er å si er allerede skrevet av andres omtaler.
En roman som lar oss få et innblikk i forfedrenes slit, offer og håp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ord om tro satt inn i vår hverdag.
Denne boka er en samling av radioandakter som Geir Gundersen har holdt gjennom vel et tiår i NRK. Det er korte refleksjoner i et muntlig språk som er lette å lese og samtidig inneholder det dype sannheter.
Gundersen klarer å formidle ord fra Bibelen inn i vår kontekst. Sammen med hans ærlige egne erfaringer blir dette en bok å bli glad i. Selv har jeg lest den som en andaktsbok, et stykke hver dag og det har gitt meg mye! Ikke minst glede og håp! Og det er noe vi alle trenger!
Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Assosiasjoner som leder til nye preger denne boken. Det kan være underholdende en stund, men for meg blir det for mye av det gode! Det blir rett og slett vanskelig å holde tråden i perioder og jeg savner en god struktur i boka. Det interessante er innblikket vi får i noe av kulturen som preget folkene som utgjorde det tidligere Jugoslavia. Forfatteren tar oss tilbake til sin bosniske opprinnelse og lar oss bli med på en reise tilbake til egne røtter. Dette er jo felles for alle mennesker: vi har behov for å vite og kjenne etter hva som har gjort at vi ble de vi ble. At Stanisic er en god og burlesk forteller får vi mange eksempler på!
Men jeg klarer ikke helt å henge på.
Dersom du trenger en annerledes bok i sommer anbefaler jeg deg likevel å prøve denne!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For meg ble denne boka en nedtur. Ikke fordi romanen er dårlig, men fordi den hadde så gode anmeldelser. Forfatteren forteller godt, men jeg tror ikke helt på historien. Hovedpersonen overlever litt for mange «umulige» situasjoner og etterhvert skjønner leseren at dette går bra likevel. Til å begynne med er det spennende og interessant å lese nyttige og unyttig informasjon sne og is, men etterhvert blir det too much.
Jeg kommer nok ikke til å lese mer av Peter Høeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke den beste boka i trilogien. Jeg likte bedre de to første bøkene som fortalte en historie om unike mennesker på 50 og 60 tallet. I denne boka blander forfatteren seg for mye inn. Tanken er sikkert at den skal gi romanen en ny dimensjon. For meg blir det mest forstyrrende og jeg finner meg sjøl i å glede meg til forfatteren igjen trer til side og jeg får møte Stine, Jesper, Maj og Jostein og de andre igjen!
Forfatterskapet er det likevel ingen tvil om: en av de aller beste norske i vår tid!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En rar bok som jeg verken blir klok på eller klok av! Det virker ikke som om forfatteren blir enig med seg selv om hva boka skal handle om. Det er på en side en spenningsroman der helt og skurk kommer seg unna umulige skyteepisoder på mirakuløst vis. Og så er det en snart pensjonert politimann som filosoferer over livet. Ingen av greiene blir troverdig og jeg føler at jeg har kasta bort tida på en dårlig bok. Ikke alle bøker er gode!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for at vi fikk bli med på reisen(e), Erika!
Vi er mange som har bladd i atlaset og drømt om å få besøke noen av stedene og landene med rare og eksotiske navn.
Erika Fatland har fulgt drømmen mange ganger! Hun er heldigvis så raus at hun tar oss andre med og lar oss ta del i møter med helt vanlige mennesker som hun oppsøker/støter på. Ofte har disse menneskene også en spesiell historie å fortelle. I tillegg klarer hun på en elegant måte å plassere disse enkelthistoriene inn i den større Historiefortellingen om folk, land og regioner. Imponerende!
På denne reisen får vi minst 14 ulike perspektiv på vår store nabo i øst, Russland. 14 land som alle har grense til denne mektige bjørnen og som har erfaringer med å takle bjørnen både når den sover og ikke minst når den er rasende.
Som forfatteren selv skriver fører reisen til flere spørsmål enn svar. For meg førte det til et behov om å prøve å forstå vår nabo bedre. Takk for tidvis rystende lesning, svært god underholdning og ikke minst lærerik reise!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Historiefortelling til å bli klok av!
Geert Mak formidler Europas nære historie på en nær og levende måte. Han gjør det gjennom møter med levende personer som opplevde vårt forrige århundre. Nettopp disse autentiske glimtene fra levd liv i ulike deler av Europa gjør denne boken unik!
Her møter vi mennesker fra mange land i Europa. Vi får høre hvordan de opplevde de historiske hendelsene og hvordan de påvirket deres liv. På denne måten er det ikke den «offisielle» versjonen som kommer fram, men den menneskelige. Vi blir kjent med hvordan mennesker i både Russland, Frankrike og Tyskland opplevde den 2.verdenskrig.
Geert Mak supplerer de unike skildringene med glimt fra hva de ulike avisene skrev både før, under og etter hendelsene. Og han vise oss de overordna strukturene - slik han mener at de påvirket hendelsene.
Boken ha allerede rukket å bli 17 år, men gjør oss bedre i stand til å forstå hva som skjer i Europa i dag.
Les og nyt og bli litt klokere!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lahlum skriver alltid bøker som er lette å lese. Han er også historiker som går grundig til verks. Det mest interessante i denne boken er å lese om Steens oppvekst og hans møte med lederne i Ap da han kom inn i Sentralstyret som representant for AUF.
Det er også interessant å få kjennskap til de ulike maktkampene som fant sted i Ap mens Steen var en del av ledelsen.
Boka blir imidlertid for lang. Det er for mye Lahlum vil ha med. Mot slutten er det et oppsummeringskapittel om mennesket Steen hvor det blir mye gjentakelser fra bokens tidligere kapitler. Vurderingen av politikeren Steen er interessant, men kun vært gjort mye kortere.
Lahlum skal ha honnør for å behandle Steens personlige utfordringer på en ærlig, men anstendig måte!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet over denne boken. Erdogan er en av de mest spennende internasjonale politikere og Tyrkia spiller en sentral rolle på grensa mellom Vesten og den muslimske verden.
Hvorfor klarer da ikke boka å engasjere. Jeg opplever at det blir for mye oppramsing og gjenfortelling fra andre kilder. Forfatteren klarer aldri å formidle hvem denne mannen er og hva som har gjort han til den han er.
Tyrkia som folk og kultur blir vi heller ikke så god kjent med. Men med kun 3 år i et land så kan man vel ikke forvente noe mer?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En flott fortsettelse av trilogien. I boken om Maj følger vi både Maj og hennes sønn Jesper og Jespers venn, Jostein. I tillegg til alle de andre personene på Fagerborg på slutten av femtitallet. I denne boken kommer vi enda mer på innsiden av menneskene og følger deres tanker og det som ligger bak deres valg.
Jeg synes nok at denne boka er mer melankolsk og til dels depressiv enn den første. Det er en tendens til at personene rømmer fra sine utfordringer og deretter angrer sine valg.
Men definitivt en god leseopplevelse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne biografien ble mye omtalt og fikk god omtale da den kom. Forventningene mine ble dessverre ikke innfridd. Den mest interessante delen er nok den hvor Michelle Obama forteller om prosessen der hun bestemmer seg for å støtte Obama i å forsøke å bli president.
Beskrivelsen av hennes egen bakgrunn gir også god forståelse for at hun er så tydelig på at alle kan lykkes - og spesielt jenter fra afro-amerikansk bakgrunn.
Dette er så viktig for forfatteren at det bikker litt over. Det blir gjentatt så mye at jeg blir litt lei av å lese om det fra ulike vinkler. Boka kunne nok vært slanket med en del sider.
Fra tiden som First Lady i Det hvite hus gir hun oss mange eksempler på det å forsøke å kombinere et vanlig familieliv med det å være Amerikas førstefamilie. Konklusjonen hennes er vel at det er ikke mulig. Hun målbærer ofte en bekymring for den belastningen de utsatte sine to barn for.
Alt i alt en interessant bok som gir et lite innblikk i hvordan det er å befinne seg ved siden av verdens mektigste leder. Men det hadde vært enda mer interessant å få vite litt mer om nederlagene - det de ikke fikk til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En varm skildring av etterkrigstidens Oslo - konsentrert om Fagerborg/Majorstua. Persongalleriet er begrenset og forfatteren lar oss komme nær både barn og voksne i ulik alder. Det er det daglige livet som beskrives, og vi ser hvor store forandringer som har skjedd i løpet av disse 75 årene etter krigen. Det går på forholdet mellom kjønnsroller, skole, fritid, ferie, kommunikasjon (den første telefonen i blokka/ i hjemmet) og hva som «passet seg» - hva man sa og gjorde og hva man i hvert fall ikke burde si/gjøre!
Gjennom spaserturer og trikketurer gjennom Oslo blir Oslo på tidlig 50-tallet malt for oss. Dette er en bok full av kjærlighet til byen Oslo!
Vi blir kjent med et persongalleri på en måte som berører oss. Jeg kjenner at jeg blir både glad i og nysgjerrig på disse menneskene og får lyst til å følge de videre. Noen av dem er «annerledes» på ulike måter. Vi aner at dette er personer som kan komme til å berike andre i årene framover, men klarer de å overleve?
Jeg er allerede i gang med bok nr 2 i serien; Maj!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

VibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli HagelundReadninggirl30Harald Kmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterHanne Kvernmo RyeIngeborg GTor-Arne JensenCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari MeretePi_MesonPiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtLinda NyrudTone SundlandJulie StensethSolveigMonica CarlsenJBStine SevilhaugTone HRufsetufsaEgil StangelandsvarteperMargrethe  HaugenTine Sundal