Tekst som har fått en stjerne av sangvin:

Viser 141 til 160 av 268:

Hun var en av mine favorittforfattere på 70-80 tallet, tror jeg har lest det meste hun har skrevet.
Hennes feministiske bøker kom i rett tid og hun var aktiv i kvinnebevegelsen noe som gjenspeiles i bøkene hennes. Må innrømme at jeg har ikke gjenlest noen av bøker men jeg velger å tro de vil være like herlige som de var dengang for meg. Flott dame!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Herlighet det er jo så lenge siden. Syns den var god den gang...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Var det snakk om en gang i tiden at vi skulle få en egen bolke på profilsidene kalt "[Et eller annet navn] sine favorittforfattere"? Snakk eller ei, det kan da ikke være annet enn en god idé! ;-)

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Jeg kjøper nok bøker for ca. kr. 7-800 pr. mnd. Det er jo litt galskap også, særlig når jeg har svært mange bøker i hyllene som jeg ikke har lest. Det er i alle fall MENINGEN å lese alle bøkene jeg kjøper, meeenn...

Men riktig så biblioman som Erasmus fra Rotterdam (1465-1536) tydeligvis var, er jeg nok ikke. Sitat:

"Straks jeg får litt penger mellom hendene, kjøper jeg bøker, og blir det noe til overs, kjøper jeg mat og klær."

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Mine egne favoritter er klassikere som du må lese:

Pesten av Albert Camus

Prosessen av Franz Kafka

Steppeulven av Herman Hesse

Alle tre er verdt å lese og er fortsatt aktuelle. Må også nevne at du allerede har fått utolig mange fantastiske gode tips

Gled deg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg elsker poesi. Et godt dikt kan si mer enn en hel roman. Det er mange flinke forfattere som skriver poesi. Her kommer noen av de norske forfatterene jeg liker best : )

Olav H. Hauge
Andrè Bjerke
Hans Børli
Rolf Jacobsen
Arne Garborg
Jens Bjørneboe


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og under hvilken identitet leste De den?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Utruleg velskriva og reflektert barnebok med god appell også til vaksne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ond og god roman, som for meg står øverst, sammen med "Beatles", i Saabye Christensens varierte forfatterskap. Det er noe krypende og ekkelt her som tiltaler meg, og som fenger interessen langt bedre enn de spillopper og rariteter noen av hans bøker er proppet litt for fulle av.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I går besøkte min sønn på 10 år og jeg , stedets bibliotek. Han har aldri før syntes noe om dette, har bare ventet på at jeg skulle bli ferdig med å låne , OG GLO i alle disse gamle bøkene.!! Men i går kveld så jeg plutselig han satt i en god stol i kroken av biblioteket og var helt fordypet i en bok. Jeg tok med meg min utvalgte bok og satte meg sammen med ham. Der satt vi og leste hver vår bok i en times tid og jeg nøt hvert sekund. Det var en stemning jeg kommer til å minnes for bestandig. Og da dukket mine minner opp , med meg og min mor , på bygdas bibliotek for mange år siden. Vi satt også sånn , oppslukt i bøkenes verden . Er man født til å bli en lesehst, født til å elske bøker? . Eller blir man påvirket av foreldre , søsken , skolen. ? Kan man lære seg å elske bøker tro. ? Jeg for min del husker luktene og stemningen fra barndommens bøker i bibliotekene og lurer på om det er årsaken til min leseglede. I alle fall, er jeg veldig glad for vår hyggelige kveld , meg og min sønn på stedets bibliotek i, i går kveld.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Les ho høgt likevel, du! Det er boka verdt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk og lov at jeg fant denne flotte boka av Bjørneboe.
Du verden hvordan denne mannen kan skrive, så ærlig og rett fram. I denne boka lar han oss få et lite innblikk i de utallige artiklene han har skrevet for aviser og magasiner samt andre manuskripter.
Han tar bl. a. et oppgjør med de "lærde" herrer i rettsvesenet og andre i et avsnitt som heter " De siste dagers skinnhellige". Ikke bare sin egen rettsak skriver han om men også "skandalene" ang. Mykle og Hamsuns saker.
Han skriver også "myndighetene har alltid rett" og om urettferdigheter flere blir utsatt for og Bjørneboe forklarer alltid hvorfor han mener det. Det synest jeg er en sterk side ved disse artiklene/manuskriptene, han slenger ikke bare ut påstander og meninger han grunngir hvorfor.
Han har skrevet artikler og han navngir mange utenlandske forfattere og filosofer, og fornøyelige episoder som han selv har opplevd.
Jens Bjørneboe er en av de norske forfatterne jeg setter stor pris på, og håper det er flere der ute som setter pris på hans forfatterskap.
Kommer dere over denne boka, ikke nøl :)


Godt sagt! (6) Varsle Svar

I romanen "Frihet" introduseres vi for ekteparet Berglund, som en gang var svært, svært lykkelige småbarnsforeldre og faktisk et idealektepar i Barrier Street. Idet barna er blitt store og så smått er i ferd med å forlate redet, slår imidlertid idyllen sprekker. Den tidligere så perfekte husmoren og gledessprederen Patty er umerkelig blitt en sur gneldrekjerring, mens mannen hennes Walter mer og mer går opp i jobben og vender oppmerksomheten sin andre steder enn i hjemmet. Han som en gang forgudet sin kvinne med stor K og kunne ha båret henne til månen om det var dét Patty hadde ønsket ... Og barna? De er langt på vei skuff på skuff ... toppet av tenåringssønnen Joeys opprør da han flytter inn hos de mest håpløse naboene i hele gata fordi moren ikke klarer å like kjæresten hans Connie ... Skjønt Joey har vært i opposisjon til foreldrene sine fra han kunne snakke, der han konstant har utfordret deres autoritet - for ikke å si mangel på sådan.

I bakgrunnen "truer" Walters barndomskamerat Richard, rockesangeren og drittsekken som aldri har blitt såkalt voksen og ansvarlig, men som nedlegger damer for fote. Hva har han som f.eks. Walter ikke har? Og Patty som en gang var betatt av ham, men som endte med å velge Walter, har egentlig aldri glemt Richards dyriske og hensynsløse tiltrekningskraft ...

Så hva gikk egentlig galt for familien Berglund? Ble det for mye frihet? Klarte ikke foreldrene å sette seg i respekt overfor barna? Og hvordan endte glade og kvitrende Patty opp som en bitende og besk kvinne? Som begynner å drikke for å holde ut sitt eget liv? Og som synker dypere og dypere ned i depresjonen ...

Denne romanen har blitt omtalt både som et mesterverk og en moderne klassiker, og jeg kan for egen del bekrefte at jeg synes romanen fortjener akkurat så store ovasjoner!

For det første er språket helt i ypperste klasse! Og jeg må virkelig berømme oversetterens jobb! Jeg tror ikke noe særlig kan ha gått til spille når romanen har blitt oversatt til norsk.

For det andre er personskildringene fantastiske! Noen ganger kan man selvsagt spørre seg selv hvem som eier sannheten om andre mennesker. Så også her. Når forfatteren lar naboer og bekjente beskrive ekteparet gjennom sine sympatier og antipatier, er dette noen ganger treffende og andre ganger åpenbart urettferdige - særlig når deres motiver og dårlige agendaer skinner så tydelig gjennom. For det er ikke til å stikke under en stol at enkelte synes det er meget tilfredsstillende å se at alt likevel ikke var så perfekt som de trodde. Enkelte ganger holdt jeg rett og slett på å le meg fillete av personskildringene som truet med å vippe over i det parodiske, for ikke å si ondskapsfulle - uten at dette noen gang gikk på bekostning av det mesterlige ved romanen. Kanskje var det vrengebildet av det moderne menneskets bunnløse egoisme som gjorde størst inntrykk? Nettopp fordi forfatteren skildrer dette så presist og så til de grader tatt på kornet? Bitende ironisk så det holder!

Sist men ikke minst vil jeg fremheve dramaturgien i historien. Forfatteren benytter flere fortellerstemmer. I et kapittel er det Patty som forteller, i et annet er det Walter som får komme til orde. Så får vi Richards historie og deretter Joeys. Og slik veksler det gjennom hele boka. Dermed belyses de samme hendelsene gjerne fra flere ulike perspektiver. Mens hver av personene dyrker sin egen fortreffelighet og sitt krav på den eneste sannhet - som er så totalt annerledes sett fra de andres perspektiver at bare dét er fascinerende i seg selv. Samtidig er bl.a. 11. september, invasjonen av Irak, finanskrisen og Obamas inntreden i det politiske liv, et bakteppe for det som skjer. Alt er veldig gjenkjennelig også sett med europeiske øyne. Forfatteren gir en stemme til de mer kritiske røstene i USA i forhold til politikernes bedrag av folket - toppet av amerikanernes påstander om at det faktisk fantes kjemiske våpen i Irak, for derigjennom å skaffe seg legitimitet til å kunne invadere landet for deretter å sikre seg tilgangen til oljen. Sånn sett er dette en roman som bare er nødt til å gå rett hjem blant europeiske lesere!

Intet mindre enn terningkast seks fra meg! Og det gir jeg selv om romanen i små-små glimt har en og annen svakhet, hvor trøkket og drivet i boka opphører noe, men for så å ta seg voldsomt opp igjen.

Jeg har herved funnet meg en ny yndlingsforfatter som jeg har intensjoner om å lese absolutt alt av!




Godt sagt! (19) Varsle Svar

Boken Anna Karenina av Leo Tolstoj har jeg lest både som veldig ung, samt i voksen alder og den er fantastisk.

Til søndagen sender NRK første del av denne klassikeren :)
Jeg skal følge med på denne serien og ville bare tipse dere om at det nå er mulig å se historien om Anna Karenina :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dette høres ut som en flott bok, med mange aspekter, - jfr. ønsket om bøker om galskap. Og for noen sitater om å skrive! :-) Cathrine Krøger i Dagbladet mener hun skiver fletta av Knausgård!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men ingenting forstyrrer følelsen av å være spesiell mer enn nærværet av andre mennesker som føler seg like spesielle.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Hm, hvorfor skulle bøker som får deg til å smile og le være mindre viktige?

Tror mange, inkludert meg selv, liker å lese litt tunge, triste, depressive saker fordi vi liker å føle. Skal være en sabla bra solskinnshistorie for at den skal få meg til å føle like mye som en skikkelig depressiv historie kan gjøre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei, om en bok er lys eller mørk, lett eller tung avgjør ikke hvor viktig eller "bra" den er. Bokas viktighet er heller ikke avhengig av hvilken av bås den kan puttes i, hvorfor skulle den være det? Det er nok også slik for mange at når man endelig begynner å gi seg i kast med "de store bøkene i litteraturhistorien" finner man ut at de fleste slett ikke er så tunge og traurige som man har forventet, snarere tvert i mot; man finner ut at det er en grunn til at så mange synes de er fantastiske: Det er nettop det de er!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det er verdt et forsøk! Nå for tiden hører jeg ikke så mye på lydbøker som tidligere. "Prisen" jeg betaler for dette er at jeg nå kanskje får lest 4-6 bøker pr. måned, mens jeg med flere lydbøker fort kunne komme opp i 10-12 bøker pr. måned. Jeg savner å få lest mer! Samtidig er høsten en så krevende periode for meg jobbmessig at jeg trenger å høre tankene mine innimellom også. ;-)Dette kommer garantert til å ta seg opp igjen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I RLE - undervisningen snakker vi ofte med elevene og moral og etikk. På ungdomssskolen er det alltid aktuelt å ta opp dette temaet. Sokrates har sagt noe veldig klokt om dette med det som kalles The trippel filter test. (Sikkert gammelt nytt for mange her inne.) En leveregel det er vanskelig å leve opp til, men godt å ha i bakhodet.

Dette er et sitat, men da jeg ikke har funnet det i en bok, men på nett må jeg legge det her. Håper på forståelse for dette:)

"Socrates' Triple Filter Small distinctions separate wise men from fools. Perhaps one of them has to do with what the wise man seems important. Socrates' Triple Filter. In ancient Greece, Socrates was reputed to hold knowledge in high esteem. One day an acquaintance met the great philosopher and said, "Do you know what I just heard about your friend?" "Hold on a minute," Socrates replied. "Before telling me anything, I'd like you to pass a little test. It's called the Triple Filter Test." "Triple filter?" "That's right," Socrates continued. "Before you talk to me about my friend, it might be a good idea to take a moment and filter what you're going to say. That's why I call it the triple filter test. The first filter is Truth. Have you made absolutely sure that what you are about to tell me is true?" "No," the man said, "Actually I just heard about it and..." "All right," said Socrates. "So you don't really know if it's true or not. Now let's try the second filter, the filter of Goodness. Is what you are about to tell me about my friend something good?" "No, on the contrary..." "So," Socrates continued, "You want to tell me something bad about him, but you're not certain it's true. You may still pass the test though, because there's one filter left. The third filter is Usefulness. Is what you want to tell me about my friend going to be useful to me?" "No, not really." "Well," concluded Socrates, "If what you want to tell me is neither true nor good nor even useful, then why tell it to me at all?"

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

BertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaPiippokattaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsEllen E. MartolTanteMamieHarald KHenrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagKirsten LundTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineHilde H HelsethMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTherese HolmmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenGrete Aastorp