Hvordan skal vi kontakte deg/admin, hvis vi har behov for å sende en privat melding? Du følger mange fra oppstarten, men få av de som er aktive i dag.
Books are the carriers of civilization. Without books, history is silent, literature dumb, science crippled, thought and speculation at a standstill. Without books, the development of civilization would have been impossible. They are engines of change (as the poet said), windows on the world and lighthouses erected in the sea of time. They are companions, teachers, magicians, bankers of the treasures of the mind. Books are humanity in print.
– Barbara Tuchman
Jeg er nybegynner på historiske romaner, men WOW dette var fascinerende og underholdende lesning. Gleder meg tl å fortsette med "Bring up the bodies".
Anbefales på det varmeste!
En fantastisk informativ og altoppslukende bok som bør leses av alle. Den gir et innblikk den politiske utviklingen i Israel, samtidig som bikket for menneskene i landet alltid er til stede. Sidsel Wold klarer å formidle historiens kontinuitet og brudd på en forståelig måte, og hun løfter fram hvordan kunnskap alene kan endre hvordan man ser den verden man lever i. Dette er ei bok jeg kommer til å lese igjen.
Ein interessant artikkel om bøker frå heile verda som dukka opp på facebook, med klikkbare kart! Your guide to reading the world
Beklager hvis denne har vore posta før!
SVAR #1
Har du spasert nedover gaten, og sett panikken i mengdens øyne? Hvordan Kirkeveien syder av innestengt, nagende frykt? Redselen for brennende svovel og evig pinsel i helvete, ja den kan saktens ikke undervurderes, eller hva?
Unnskyld meg, men fra hvilket århundre er du?
He he, bare spøker, her følger det egentlige svaret, nemlig:
SVAR #2
Ja, innenfor de nevnte religionene tror man på et liv etter døden, som et resultat av det levde liv. Samtidig er det lenge siden helvete skremte noen inn i himmelen, som noen sa det. De evige pinsler har nok lang mindre rekrutterende kraft enn paradiset.
Uansett kan religion, mener jeg, utøves ulikt. Det er neppe slik at alle troende mener at alt som står i deres hellige skrifter skal gjøres nøyaktig slik det står. De fleste leser og tolker med ulike filtre. Ett vanlig filter dannes for eksempel av flere hundre års avstand. Samtidig fins det kristne som tror jorden er seks tusen år og det fins kristne som ikke gjør det. Innenfor for eksempel islam eksisterer det svært mange grener, også betydelige retninger som drar i sekulariserende og moderniserende lei.
Jeg forsøker ikke å undergrave at alt alt alt for mange mennesker lever under regimer hvor toleranse og ytringsfrihet er sørgelig fraværende, men dette er ikke automatisk et resultat av religion, men er lang mer komplekst enn som så. Ved siden av religion kan andre stikkord være kultur, nasjon, stat, territorium med mer.
Terrorister har ett fremtredende mål, nemlig å skape splid og et verdensbilde basert på kun to alternativer: enten er du med oss eller er du mot oss. Og det funker tydeligvis som bare faen.
Anbefaler også denne sterkt inspirerende boka, om en dame som ikke mistet sitt engasjement og tro på mennesket tross tragedier i eget liv. Hun er godt kjent blant fagforeningsfolk nordpå, for hun var sentral i å stifte fagforeninga "Nordens klippe". Hun hadde heller ingen problemer med å gå kirken midt imot når det trengtes, tross sin egen gudstro. Attpåtil fikk hun omgjort mannen fra Høyremann til glødende sosialist med et engasjement for sosial ulikhet og diskrimineringa av den samiske befolkning. Et rivjern av ei dame med et stort hjerte og ei sterk vilje! Helt etter mitt hjerte.
En av verdens første kriminalfortellinger. Litt krunglete og treg start, men historien tar seg opp etter hvert. Historien er fortalt i brevform og har et overnaturlig tilsnitt, men det overnaturlige oppklares mot slutten, som for øvrig har en overraskende vri. Han var virkelig forut for si tid, Maurits Hansen. Skikkelig kul kriminalhistorie som anbefales for krimnerder i alle aldre.
Vil i anledning 8. mars slå et slag for kvinnelige forfattere. Fremdeles er det i stor grad mannlige forfattere som anses å lage "høyverdig litteratur", mens "kvinnelitteratur" er et nedlatende begrep. Så, en utfordring til alle bokelskere på 8. mars: Les en bok av ei dame denne uka! Spesielt hvis du vanligvis ikke gjør det. Anbefaler ellers dette innlegget av Marta Breen:
Er du en halvstudert røver?
Det er deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad er blitt fortalt fra ett kjønns perspektiv.
https://martabreen.wordpress.com/2016/03/07/er-du-en-halvstudert-rover/
Hva mener du med "historien"? Jeg er historiker, og lærte tidlig på universitetet at man i lang tid kun fokuserte på de politiske prosessene. Senere har man flettet inn en rekke områder, som sosialhistorie, mentalitetshistorie osv. Legg merke til begrepet "historie," ikke "historien" som du skriver. Det samme med begrepet "krigen." Mener du 1. verdenskrig, 2. verdenskrig, borgerkrigen i Spania, eller i Statene?
God bedring, Vibeke!
Sjøl ergrer jeg meg over at værmeldinga aldri stemmer om dagen... Jeg ville ut på ski i går for det var meldt fint vær, men innen hørevidde fra huset hadde løypemaskina fått stopp pga 3+ og klabbing, så jeg slo fra meg tanken og fyrte opp bålpanna i stedet. Det ville blitt mye klabb på guttungen også, ettersom skiene hans er umulige i sånt vær...
Er jo hjemme hos junior med diagnosene sine, så jeg må krangle meg til lesetid. Ironisk nok har leselysten hans omsider våkna, han er kry av å ha lest over 1000 sider hittil i år. Jeg skal være glad om jeg klarer 25 bøker i år... Nå går det i lesesirkelbok i redusert utgave, Brødrene Karamasov, og Quo vadis av Henryk Sienkiewicz. Veksler mellom romernes Roma og Russland, m.a.o.
Fortsatt god helg til alle!
Jeg er kommet til Hamarøy, Knut Hamsuns barndomsrike. Neste etappe går over Vestfjorden til Stamsund i Lofoten. I Hurtigruta – en litterær reise beskriver Øystein Rottem en fengslende og interessant reise langs Norges kyst. Gir flotte bilder, både i tekst og fotografier/malerier, av kystlandskapet og en skattkiste med kystlitteratur.
Artig er det å møte Kristaver Myran og mannskapet på «Kobben» igjen. Du har så rett, Kjell, Bojers Den siste viking er litteratur som holder seg. Bojer fører et imponerende språk og holder et sånt driv over fortellingen. Flere har sagt så mye bra om boken. Jeg slutter meg til dem, en soleklar 6-er fra meg og en favorittbok.
En annen bok Rottem stadig kommer tilbake til, er Karel Capek, En reise til Norden, en herlig bok jeg så vidt har lest litt i. Spekket med skarpe observasjoner, kunnskap og humor.
Øystein Rottems bok er en strålende døråpner til norsk kystlitteratur.
Jeg er nok av den oppfatning at man kan uttale seg og ha meninger om fenomener som ikke er erfarte. Noe annet forekommer meg unødig tungvint.
Hva angår tolerant eller ikke, og mine "bombastiske" uttalelser, mener jeg at islam, på samme måte som andre religioner, er mangesidig, og kan dermed helt utmerke være både undertrykkende og tolerant - det avhenger av trosutøvelse. For meg blir det videre et spørsmål om hvordan man ser andre mennesker og hvordan man tenker om andre mennesker: møter vi andre med tillit, preget av en vennligsinnet holdning, eller av mistro og skepsis? Dette er avgjørende for hvordan vi mennesker samhandler og forholder oss til hverandre. Med andre ord: hvilke sider ved islam og muslimer ønsker vi å fremheve, hvilke sider ønskes fremhevet av religiøse selv? Og jeg tror, at intoleranse og vold ikke kjennetegner flertallet.
Det er kanskje dristig å hevde at man har funnet en bokskatt etter bare å ha bladd litt, tittet på bilder og lest noen avsnitt hist og her. Jeg våger likevel påstanden!
Boken inneholder reisebrev den tsjekkiske forfatteren Karel Capek sendte hjem fra en reise gjennom Danmark og Sverige, til Bergen og fra Bergen med båt til Nordkapp.
Mitt inntrykk er at Capek tar landskapet, naturen og folkene på kornet. Han fører en treffende, lett og humoristisk penn. Et eksempel fra Fyn: «Og det ser virkelig ut som var det tatt ut av en enorm eske med leketøy og satt pent utover det jevne, flate landskapet; her har dere, barn, lek nå; her er små hus og fjøs, her er brune kyr og her er hester med hvit man. Her har dere en hvit liten kirke, og jeg skal fortelle dere hvorfor det er tretten tagger på tårnet; det er tolv apostler og øverst Kristus selv. Og plant nå alt dette utover den grønne marken i rader og ruter, slik at det blir pent og fullstendig å se på; her setter dere en vindmølle og her postbudet i sin røde jakke (…) her er jo Odense, H.C. Andersens lille by; derfor er disse lekende blitt levende, derfor vifter disse kyrene med halen (…)»
De tilsynelatende enkle strektegningene formidler den samme treffsikkerheten og lune humoren. En nydelig bok.
Capek og konas reise foregikk i 1936, men boken ble først oversatt til norsk i 1995. 1936 var også det året Salamanderkrigen, kom ut, en bok som gjorde Capek aktuell for nobelprisen. Jeg skal prøve å gjemme En reise til Norden til reiselektyre. Dette lille møtet med Capek førte også til at Salamanderkrigen rykket frem i min lesekø. Gleder meg til begge bøkene!
Jeg fikk kjennskap En reise til Norden i Hurtigruta, en litterær reise – en skattkiste når det gjelder kystlitteratur.
PS - se Salamanerkrigen også her!
Enig. Jeg følger ingen. Følgelig er det ingen som kan sende meg en privat melding. Hvis jeg nå begynner å følge noen, vil alle få vite hvem jeg tillater å sende private meldinger til meg.
Oi. Dette kan vel ikke være den beste løsningen?
Jeg er enig med de som skriver at vi heller kan få muligheten til å blokkere brukere som sender uønskede meldinger. Å frata oss som oppfører oss skikkelig muligheten til å kommunisere med hverandre er en noe rar måte å løse det på, synes jeg.
Så nå må jeg få folk jeg får lyst til å sende en melding til å følge meg først? Håpløst.
Det er uten tvil ett behov for mulighet til å blokkere/sperre for de man finner plagsomme, men dette synes jeg virket veldig drastisk.
På kjøpesenteret der jeg bor finnes flere bokhyller med gratis bøker. Du kan ta med deg den boka du vil hjem helt gratis. Du trenger ikke registrere deg, og du forsyner deg av bokhyllene når du vil. Det er ikke noe krav om at bøkene skal leveres tilbake. Du kan også sette dine egne bøker, som du ikke trenger lenger, i hyllene slik at andre kan få glede av dem.
Dette uforpliktende systemet ser ut til å fungere helt utmerket. Der er alltid mange gode bøker i hyllene. Folk finner bøker og de fyller jevnlig på med andre bøker. Jeg lar meg stadig begeistre av dette fine tiltaket. Og jeg er litt stolt av kjøpesenteret som huser rom for dette. De tjener jo ingen penger på det. Men de skaper trivsel!
Hvorfor ikke lage flere sånne tiltak rundt omkring?
Apropos: I London har en gammel telefonkiosk blitt nabolags-bibliotek :-) Se en videosnutt om det her:
http://www.nrk.no/urix/mikrobibliotek-i-london-1.11652437
Hvis ikke dette er et stort problem for mange, så hadde det kanskje vært bedre å legge inn en mulighet for den enkelte til å sperre for mottak av meldinger fra de bokelskere de opplever som plagsomme?
Jeg fortsetter min aksjon for flere kvinnelige forfattere, særlig siden leseperioden går over 8.mars..., og fordi det så langt kun er kommet inn forslag på mannlige forfattere (!)
Mitt forslag denne gang er Historien av Elsa Morante, en bok som følger årene 1941-47 til den fattige enken Ida Ramundo. Boken ble beskrevet som Århundrets roman i Politiken og Berlingske tidendes anmeldelser, noe som bekreftet seg da den ble innlemmet i Den norske bokklubbens serie med Århundrets romaner.
Boken ble for øvrig utgitt i 1974.