På forsommeren går en drøm i oppfyllelse. Da reiser gemalen og jeg ut på Den store Nord-Norge-reisen. Ved hjelp av Hurtigruten og egen bil. Kirkenes, Finnmarksvidda og kysten er blant områdene som inngår, mye er åpent. Jeg må innrømme at jeg har blitt «en gammel dame» uten å ha vært lenger nord enn Vesterålen.

Jeg har Hurtigruta – en litterær reise liggende klar. Ellers viser det seg at jeg har lest sørgelig lite fra og om vår nordligste landsdel. Cora Sandels Alberte-trilogi i min ungdom. Når jeg tenker meg om, har jeg lenge hatt Bojers Den siste viking på leselisten.

Spørsmålet er: Hvordan skal jeg være best mulig forberedt. Jeg er interessert i alt – skjønnlitteratur, poesi, sakprosa og reisehåndbøker. Alle tips mottas med stor takk!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 88 svar.

Hei Lillevi!
Litt på siden av det du spør etter, men om du får litt tid i Tromsø på turen, vil jeg anbefale Septentria antikvariat på det sterkeste! En stor, liten bruktbokhandel som ligger i et lite smug i umiddelbar nærhet til domkirken i Tromsø sentrum, som igjen ligger like ved hurtigrutekaia. Jeg er sikker på at du kan finne noen riktig fine souvenirer der! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk, Galatea! Veldig artig med reisetips "litt på siden".
Har notert meg antikvariatet, og vil absolutt prøve å få besøkt det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helge Stangnes har mange fine dikt og viser, både om landskap og om kultur og samhold i Nord-Norge. Anbefales å lese :)

Videre har Knut Smistad skrevet korte skjønnlitterære bøker om livet/oppveksten i Tromsø, kan hende det er litt om Narvik også. Har ikke selv lest disse bøkene, men tanten min liker de godt. Tror nok dette er bøker med en noe humoristisk sans, uten at jeg er sikker på dette.

Hvis du er interessert i sagn og lignende kan jeg anbefale "Hodeløse menn og ihjelfrosne haikere" boken tar for seg sagntradisjoner fra Nordland, Troms og Finnmark.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helge Stangnes er en forfatter jeg absolutt har lyst til på stifte nærmere bekjentskap med! Ser jeg har fått rosende ord av flere bokelskere. Spesielt for Vintersang. Er det spesielle bøker av han du vil anbefale?

Noterer meg de andre tipsene dine også. Artig med sagn!

Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er personlig veldig glad i Landet og lyset og Lys langs en fjord: viser og dikt. Når jeg får hjemlengsel er det de jeg leter fram på nasjonalbibliotekets nettsider :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk!
Skal ha øynene oppe for denne forfatteren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du er interessert i natur så kan jeg anbefale "Norges nasjonalparker: Seiland og Varangerhalvøya" Varangerhalvøya er Norges største halvøy, og er ganske spesiell med tanke på at det er arktisk landskap her noe som ikke finnes ellers på fastlandsnorge.

Hvis du er interessert i krigen så kan kan du se mange spor fra krigen hele veien rundt varangerfjorden, fra Kirkenes og helt til Hammningberg. sikkert mye litteratur om krigen i finnmark, men kan anbefale "Partisaner i finnmark" her beskrives flere steder blandt annet mye om Kiberg (10 min vest for Vardø).

Boken nylig utgitte bok "spionbasen" kan også være interissant. Den handler om hvor mye etterretning det er i nord spesielt i Vardø og Vadsø

Eller er hisorie som pomorhandel med russerne, hekseprosesser, kvener og samer. Einar Niemi har skrevet mye om Historien i området

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke til å tro at jeg kunne glemme Norges nasjonalparker! Den står i bokhyllen, en gave fra en av mine døtre, som har designet dette praktverket. (Om jeg må få skryte litt :-)

Tusen hjertelig takk - også for dine andre tips.

Andre verdenskrig er jeg vel ikke så interessert i, men Einar Niemi er en forfatter jeg skal se nærmere på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/DNPR65008010/10-04-2012

se for øvrig denne, veldig bra dokumentar. masse info.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var virkelig et flott program! Fantastiske bilder og interssant informasjon i passe mengder. Tusen takk igjen, Ruben.

Anbefales for alle som er interessert i norsk natur utenom det vanlige!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk igjen! Denne skal jeg kose meg med i helgen.

Bokelskere på sitt beste - så mye kunnskap på ett brett!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har jeg lest Hurtigruta - en litterær reise

God bok, men litt langdryg på slutten.
Terningkast 5

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også jeg landet på en 5-er. For meg var det helst språklig rusk som trakk ned. Etter hvert klarte jeg å la være å henge meg opp i for eksempel klisjeen «handel og vandel» hver eneste gang det var snakk om handel. Er enig i at det ikke var like mye driv hele veien. Men alt i alt er jeg godt fornøyd med utbyttet.

Nå har jeg reist (fortsatt litterært) langs norskekysten tre ganger på rad og føler behov for en avveksling. Er i villrede, skal jeg fortsette mitt nordnorske prosjekt eller velge på fritt grunnlag … Ikke har jeg så mye kapasitet til lesing for tiden heller. Føler behov for noe lett og muntert (ikke mer fisk på en stund :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denn anbefaler jeg! Og så morsomt at du kommer til Finnmark! Anbefaler et besøk til Heksemonumentet i Vardø! Gripende og sterkt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har veldig lyst til å se noe av Varangerhalvøya – Vardø og det såkalte heksemonumentet. Tusen takk for din anbefaling, Tibba!

Jeg mener at strekningen Varangerbotn – Hemningsberg er blant Nasjonale vegminner, (har ikke boken her så jeg får sjekket). Anbefaler du å kjøre helt ut til Hemningsberg – og nå er vi selvfølgelig langt utenfor bokelskeres domene – men hva vet du om kvaliteten på veien?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anbefaler absolutt å kjøre hele veien ut! Det er som å komme til en annen verden! Veien er bra, men smal. Det er lagt opp møteplasser underveis, sånn at man kan kjøre til siden ved møtende trafikk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har overbevist oss! Om været er på vår side, legger vi inn en ekstra dag og kjøre ut til Hemningsberg. Siden du virker lokalkjent, spør jeg om du kan anbefale et hyggelig overnattingssted i området omkring Vardø. Dette hørs virkelig spennende og flott!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bor i Alta, så er litt kjent. Tok også turen til Øst - Finnmark senest ifjor sommer. Veien til Hamningberg er nesten mer eksotisk og "breathtaking" i litt gråvær, men er jo kjedelig å kjøre i regnvær. Jeg skal sjekke overnattingssteder i Vardøområdet, og komme tilbake til deg med mer info. Ofte kan man finne (bedre?) steder å overnatte enn de typiske (overpriset) turiststedene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

AirBnB?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen hjertelig takk, Tibba. Du må ikke legge for mye arbeid og tid i dette. Jeg ser jo at Vardø hotell ligger der, men tenker som deg at det kanskje finnes både billigere og bedre steder.
Send meg gjerne en privat melding :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

AirBnB?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er Finnmarks patrioten i meg som ønsker at de utenfra skal oppleve det beste av det beste her oppe. Tenke seg til, siden jeg egentlig er fra Troms ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ser ut som denne veistrekningen bare er åpen om sommeren. Her står det at den er åpen fra mai til november.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for din omtanke, gretemor! Jeg er fortsatt på planleggingsstadiet og håper og tror at veien er åpen når vi kommer så langt. Jeg har også kikket på de nettstedene du henviser til.

God påske!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En riktig god påske til deg også! Når går ferden nordover?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ferden går ikke nordover før i slutten av mai :-)
Jeg er glad for alle gode tips, og for det jeg har fått lest om landsdelen. Interessant og nyttig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Da har jeg lest Inn i elden og synes absolutt det er en god bok. Innsiktsfull og godt skrevet. Spesielt er jeg imponert over hvordan Basso skaper en stemning som gjør at vi forstår, i hvert fall til en viss grad, hvordan disse heksebeskyldningene og forfølgelsene kunne oppstå. Hvordan mangel på kunnskap, rykter og fantasi veves sammen, hvordan skillet mellom virkelighet og overtro viskes ut.

Jeg kunne tenke meg å gå dypere inn i disse spørsmålene, og da er kanskje noen av dine andre anbefalinger verdt og ta utforske.

Jeg tittet på Willumsens Dømt til ild og bål på biblioteket. Willumsen skal være en kapasitet på feltet, men denne boken ble for stor og tung for meg. Kunne også tenke meg å se nærmere på Trondheims siste heksebrenning av Ellen Alm.

Hva anbefaler du eller noen av dere andre?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tusen takk for tipsene. Jo, jeg er absolutt interessert i hekseprosessene i Finnmark. Inn i elden trodde jeg var en ungdomsbok (uten at det behøver å bety noe). Jeg noterer meg også Flammer. Hvis jeg skulle lese bare en av disse bøkene, hvilken ville du anbefale?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Skal si det var sprik i terningkastene! Okke som, Flammer er lagt til ønskelisten. Takk skal du ha, Tao.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er så kresen når det gjelder språk at jeg heller velger en ungdomsbok som er nominert til Nordisk råds litteraturpris, enn en bok som «språklig sett ikke er stor litteratur» :-))
Altså Aino Bassos «Inn i elden», fremfor Ross Kolbys «Flammer».

Takk for oppklaringen, Tao!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

flott innlegg

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk Hurtigruta - en litterær reise for noen dager siden (fra Adamstuen antikvariat).
Har lest første kapittel. Veldig bra.

Og så må jeg jo selvfølgelig foreslå den prosalyriske romanen om
"Nordlandssommerens evige dag":
Pan. Av løjtnant Glahns papirer (1894) av Knut Hamsun.
Skulle bare mangle.

God (litterær) reise :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har nå lest «Pan» og er åpen for at det er en bok som antakelig bør leses flere ganger for å få fullt utbytte av den. Når det er sagt, har jeg stadig problemer med Hamsuns personer. Utdyper det nærmere her.

Takk for tipset, Kjell. Glad jeg endelig har lest denne klassikeren!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest det du skriver om Hamsuns personer, og du har nok rett når det gjelder vanskene med å nå inn til Hamsuns litterære karakterer. Jeg synes ikke Pan er en høysang til kjærligheten. Den finner du i større monn i Victoria
Edvarda er også med i romanen Rosa, og om ikke annet får man her et mer nyansert bilde av denne nesten uforståelige Hamsun-karakteren. Pan er nok en roman som bør leses flere ganger, ja. Helst om våren, særlig pga. prosalyrikken og naturskildringene og -mystikken.

Ifjor var jeg med på et seminar med tittelen "Hamsun - Harr - Handelsstedene". Der holdt universitetslektor Hella Busch (mastergrad 2013 med ei avhandling om Edvarda Mack) et foredrag med tittelen "Edvarda Mack - en underlig og pervers avlegger av sin far?".

Siterer litt fra foredraget:
"Noe av mitt poeng med å bruke evolusjonære teorier (litterær darwinisme) i analysen av Edvarda, er å vise at visse mekanismer, taktikker og strategier er universelle og ikke nødvendigvis må knyttes opp mot en biografisk, kulturell eller historisk kontekst, og at hennes adferd slett ikke er så merkelig som den kan se ut til."

Skuespiller Henny Moan var gjest på seminaret, og ble intervjuet av Nils Magne Knutsen (prof. emer.) Moan spilte Edvarda i NRK-serien "Benoni og Rosa", og hun berømmet Busch for hennes foredrag og var stort sett enig med henne i tolkningen av Edvarda.

God helg :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da er jeg endelig klar for å gi meg i kast med litteratur fra vår nordligste landsdel. Tusen takk til alle for så mange gode tips!

Først ut er Den siste viking av Johan Bojer og nettopp Hurtigruta - en litterær reise, som jeg har lest sporadisk i før. Enig med deg, Kjell. Dette er bra.
Jakter fortsatt på Nordlands trompet (Haugen bok hadde den ikke likevel). Usikker på hvilken av alle utgavene på antikvariat.net jeg skal velge.

Tusen takk for spennende forslag, Kjell. Denne har jeg, så jeg legger den frem med det samme. Skjønner at jeg ikke kommer utenom Hamsun :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den siste viking leste jeg for mange år siden, og så leste jeg den på nytt sist jul (for noen uker siden). Minst like bra som jeg husker den. Bojers beskrivelse av Trollfjordslaget er trolig mer kjent (berømt) enn selve de historiske fakta. Mener jeg å ha lest en eller annen plass. Jeg vil påstå at du har noe å glede deg til.

Jeg vet ikke hvor mange utgaver av Nordlands trompet som er utgitt eller som det er mulig å få tak i, men det er nok en fordel å ha en utgave med ordforklaringer (noter, kommentarer), da språket er (selvfølgelig) temmelig gammelmodig med mange ord og begreper som ikke brukes lenger.

Lykke til.

(Nå skal jeg følge Øystein Rottem på hurtigruteturen fra Måløy til Kristiansund ("Fjord og fjell"))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er kommet til Hamarøy, Knut Hamsuns barndomsrike. Neste etappe går over Vestfjorden til Stamsund i Lofoten. I Hurtigruta – en litterær reise beskriver Øystein Rottem en fengslende og interessant reise langs Norges kyst. Gir flotte bilder, både i tekst og fotografier/malerier, av kystlandskapet og en skattkiste med kystlitteratur.

Artig er det å møte Kristaver Myran og mannskapet på «Kobben» igjen. Du har så rett, Kjell, Bojers Den siste viking er litteratur som holder seg. Bojer fører et imponerende språk og holder et sånt driv over fortellingen. Flere har sagt så mye bra om boken. Jeg slutter meg til dem, en soleklar 6-er fra meg og en favorittbok.

En annen bok Rottem stadig kommer tilbake til, er Karel Capek, En reise til Norden, en herlig bok jeg så vidt har lest litt i. Spekket med skarpe observasjoner, kunnskap og humor.

Øystein Rottems bok er en strålende døråpner til norsk kystlitteratur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

God tur vider :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha! Fortsatt foregår reisen rent litterært :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok, da misforsto jeg nok litt, men dersom jeg hadde lest mitt eget tidligere innlegg, burde jeg ha skjønt at det er den litterære reisen du holder på med foreløpig.
Jeg får kanskje heller si: God litteraTUR videre!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Min feil, Kjell og takk for gode ønsker!

Endelig har jeg fått tak i Nordlands trompet med latinske bokstaver og ordforklaringer (som du anbefalte). Enkelt var det ikke.

Utgaven fra 2007 (Gyldendal) er altså så «utgammel» at den hverken finnes, eller vil bli trykt opp på nytt. Etter å ha sjekket diverse bokhandlere (også Haugen, som sjelden svikter), samt antikvariatnet.no, klarte Ark å skaffe meg et eksemplar fra Trondheim. Jeg tror jeg må ha fått landets siste!!

Jeg slutter ikke å forundre/ergre meg over at gode bøker nærmest er ferskvare. Nok om det, nå gleder jeg meg til å lese – og å fortsette min Nordnorske litteraturreise!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rart med slike klassikere. De kommer stadig ut på ny. Og jeg som trodde jeg hadde en heller ny utgave. Min er nemlig fra 1907! Også med tegninger av Th.Holmboe og med latinske bokstaver og ordforklaringer. Min er på et annet forlag, nemlig H.Aschehoug & Co (W. Nygaard), KRISTIANIA anno 1907. Lenge siden jeg har bladd i den- for jeg trodde til nå den var med gotiske bokstaver (som jeg hadde foretrukket ved et sånt gammelt verk!). Hadde jeg ikke trodd så feil hadde jeg sendt deg den, Lillevi! Har lest den nemlig og det grundig. Etter slitasjen må andre ha gjort det før meg. Erindrer den likevel som høyst leseverdig tekst. Lykke til med den ! (også.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjertelig takk for omtanken og dine gode ønsker, Rolf!
Vi (eller rettere sagt gemalen) har en utgave med gotisk skrift. Dessverre ga jeg tapt for den, i hvert fall i første omgang.

Nå følger jeg Kjells råd, og min egen intuisjon, og leser "trompeten" langsomt, konsentrert og andaktsfullt. Har en god følelse for denne boken, allerede etter noen få linjer :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei, Lillevi! Jeg la den i hyllen for dem jeg skal lese på ny med det aller første. Og jeg garanterer: Også du vil finne "Trompeten" verdifull,en som gir deg god følelse, for å bruke dine egne ord. Den kan ikke sammenlignes med noe annet, den er genuin! Gi deg tid.Den må nytes.
Ellers takk for god respons.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gratulerer med Nordlands trompet.
Lykke til med lesingen :-)

Trompeten bør leses med tålmodighet, konsentrasjon og andakt (PD var jo prest).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at Herbjørg Wassmo så vidt er nevnt lenger ned. Jeg kan anbefale triologien om Tora (Huset med den blinde glassveranda, Det stumme rommet og Hudløs himmel). De tre romanene forteller historien om ungpiken Tora, som vokser opp i et lite øysamfunn nordpå. Det er en gripende beretning om den ensomme «tyskerungen». Bøkene er fortalt i et poetisk språk med humor og bevegende alvor, og gir et nyansert og vakkert bilde av Tora. Herbjørg Wassmo fikk Nordisk Råds litteraturpris for siste bind i trilogien, Hudløs himmel, i 1987.

Wassmo har også skrevet boken Hundre år. Dette er historien om tre generasjoner kvinner, om hverdag, slit og drømmer i et stort nordnorsk landskap. Jeg leste denne boka for noen år tilbake. Kan ikke si at det var en favoritt mens jeg leste den, den var nok bare sånn midt på treet. Men i ettertid tok jeg meg i å tenke på disse menneskene, og skulle så gjerne ønske at jeg kunne lese mer om livene deres.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for gode tips, Lene! Jeg leste trilogien om Tora da bøkene kom ut og likte dem godt. Absolutt verdt å lese igjen (men nå ser jeg at bind 1 mangler i hyllen...)
Ellers har jeg ikke lest mer av Wassmo (tror det henger sammen med at jeg har en tendens til å skygge unna de mest "synlige" forfatterne, dumt av meg :-))

Noterer meg også Hundre år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at det forrige innlegget mitt nok ble temmelig malplasert. Oppdaget nå at dette er en lang samtale om litteratur som passer til reiser i Nord-Norge. Jeg kom bare inn mitt i og så at det ble snakket om Herbjørg Wassmos bøker. Men den unge jenta Dorthe i "Et glass melk takk" kommer ikke lenger nord enn til Trondhjem (tror jeg det er), der hun stort sett blir holdt innelåst i en leilighet, så den hører jo til en annen sjanger. Beklager!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen grunn til å beklage! Bare hyggelig og fint med boktips.
For øvrig er vi stadig på viddene på dette nettstedet :-) :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den boken av Wassmo jeg likte best av de jeg har lest er uten tvil "Et glass melk takk". Den handler om en ung jente fra Baltikum (husker ikke hvilket land) som havner i traficking, først i Sverige og så i Norge. Den er skrevet med en utrolig innlevelse i det uutholdelige marerittet som livet hennes plutselig er blitt til. Helt grusom, fortalt på en meget troverdig men dempet måte. Bortsett fra slutten, som kanskje ble litt melodramatisk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Får jeg komme med et forslag til, om en forfatter jeg ikke har lest noe som helst av? Det slo meg nemlig at Anneli Drecker nylig kom med en plate der hun har oversatt til engelsk og tonesatt dikt av nordnorske Arvid Hanssen, og du er jo glad i dikt... Da jeg slo opp Arvid Hanssen på Wikipedia, ble jeg minnet om at Drecker som tolvåring spilte hovedrollen i filmatiseringen av Hanssens roman Søsken på Guds jord - altså skrev han i mange ulike sjangre; han var journalist også. Fra Senja - men bysten av ham står på Finnsnes. Ifølge WIkipedia. Og her har du søkeresultatene for Arvid Hanssen på bokelskere.no – hvorfor Oluf har sneket seg inn blant dem kan man jo bare lure på...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da er vi to som heier på Arvid Hanssen - du burde unne deg en smak av lyrikken hans i det minste! Anneli Dreckers tonesetting har jeg ikke hørt, men Tove Karoline Knutsen skrev i sin tid de vakreste melodier til en del av diktene hans. Dette, for eksempel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hanssen sine stykke om "Johannes og eg" var noko av det kjekkaste eg las i Norsk Barneblad på 70-talet. Eg var ikkje klar over at dei kom ut som bøker. Noko å halde utkik etter på loppemarknad etc i framtida. Eller kanskje skal eg late det vere, det kan jo hende desse sogene har blitt ein Bjednekniv for meg.

PS
Oluf-boka kjem opp på trefflista fordi Arvid Hanssen er oppført som redaktør.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Cecilie Enger har skrevet romanen Himmelstormeren, som handler om den radikale legefruen Ellisif... -ja, hva het hun nå igjen? Hun var i alle fall en høyst virkelig legefrue, som som ung nygift i starten av 1900-tallet fulgte sin mann nordover til Kirkenes. Der ble hun forferdet over de vanskelige kårene folk flest levde under, og dét vekket hennes samfunnsengasjement og politiske interesse. Jeg liker Engers romaner, så også denne!

Edit: æææ - hadde jeg lest litt lenger ned hadde jeg sett at krira alt hadde foreslått den, og at du hadde lest den. Sorry! (Men i det minste slapp jeg å gå langt for å finne igjen etternavnet, for det skriver krira: damen het Wessel. Naturligvis.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Anbefaler også denne sterkt inspirerende boka, om en dame som ikke mistet sitt engasjement og tro på mennesket tross tragedier i eget liv. Hun er godt kjent blant fagforeningsfolk nordpå, for hun var sentral i å stifte fagforeninga "Nordens klippe". Hun hadde heller ingen problemer med å gå kirken midt imot når det trengtes, tross sin egen gudstro. Attpåtil fikk hun omgjort mannen fra Høyremann til glødende sosialist med et engasjement for sosial ulikhet og diskrimineringa av den samiske befolkning. Et rivjern av ei dame med et stort hjerte og ei sterk vilje! Helt etter mitt hjerte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En god ting kan ikke sies for ofte! God bok og et godt forslag!
Tusen takk for omtanken.

Akkurat nå driver jeg og vurderer om jeg skal lære meg å lese gotisk skrift eller kjøpe en annen utgave diktverket som absolutt hører Nordland til. Jeg snakker altså om Nordlands trompet av Petter Dass (vi har en vakker, men etter mitt skjønn, nærmeste uleselig utgave av verket...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Solas sønn og månens datter - Kjell Kristensen
Sånn ble det - Maren Uthaug
Malstrømmen - Frode Granhus
Alle dine brenninger - Villy Solheim


Sjøvær : eldre nordnorske fortellinger i utvalg (1982)
Isfjell : nordnorsk fortellekunst i dag (1984)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når har jeg lest Sjøvær, fornøyelige fortellinger jeg gjerne anbefaler videre! Gleder meg til å ta fatt på Isfjell. Tusen takk for tipset!

Jeg har skrevet en omtale av Sjøvær her, om du er interessert :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk! Jeg kjenner ikke disse titlene, men vil sjekke dem ut. Synes spesielt de to bøkene med fortellinger, eldre og fra i dag, høres interessante.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan glede deg! - Det er fantastiske landskap og mye flott nordpå :-) Jeg er søring, men har feriert en del "der oppe" og synes det er flott (bare du er forberedt på allslags vær.... og ta med mygg-midler som kan trengs på vidda). Når dere kjører over vidda: Juhls sølvsmie i Kautokeino er et interessant sted.

Litteratur: jeg foreslår Himmelstromeren av Cecilie Enger. Jeg likte den godt, og jeg lærte en del av den (det er en faksjon; både fiksjon og fakta). Den har fått gjennomsnittlig terningkast 5 her på bokelskere:
"Romanen handler om Ellisif Wessel. Hun blei født i 1866, og i stedet for å leve et beskyttet overklasseliv, valgte hun å bosette seg i Kirkenes og å kjempe for de menneskene som hadde aller minst. Ved bruk av kamera og ord dokumenterte hun elendigheten blant landets fattigste arbeiderklasse. I tillegg til å kjempe for rettferdighet, kjempet hun også sin egen personlige kamp mot utstøtelsen, tvilen og sin egen sorg."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk både for reisetips og boktips, krira!
Himmelstormeren har jeg lest. Enig med deg - en interessant og velskrevet bok. Absolutt verdt å anbefale.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare å glede seg, ingen plass som er vakrere enn Nord-Norge, spesielt dersom dere er heldige og får litt sommervær:) Men jeg er nordlending, så er vel programforpliktet til å si det, hehe.
Enig med Krira under her, Alta er vel verdt et besøk. Dersom dere er glad i gå på tur, er denne boken veldig fin: Altaturer. Mange gode forslag til både fjell- og sykkelturer. Også mange fine fiskeområder. Boken var ikke så lett å finne her inne på bokelskere, eller på
bibliotek på østlandet, men de har den iallefall på biblioteket i Alta: lenke.

Ellers er det utrolig flott i Tromsø og omegn, samt selvfølgelig Helgelandskysten og Steigen/Hamarøy, som er en liten perle. Omringet av massive fjell, og deilige sandstrender med turkist vann og utsikt til fjellveggen i Lofoten. Minst like vakkert der som i Lofoten uten at det er fullt så mange turister.

Av skjønnlitteratur tror jeg ikke Wassmo er nevnt ennå? Hun har jo mange fine romaner med handling fra nord. Kos dere masse når den tid kommer :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, vi gleder oss! Artig at jeg også får så fine reisetips av dere, tusen takk! Jeg noterer meg alle, så får vi se hvor ferden går.

Wassmo er notert :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig :-)
Kirkenes: Du, vet du hva, jeg ville tatt kontakt med Kirkenes bibliotek (skrevet epost og forklart og så ringt). De vil trolig kunne gi deg lektyre-tips. Og du skal ikke se bort ifra at de har tips om severdigheter osv. Jeg var i Kirkenes i forfjor og stakk innom biblioteket (midt i byen/på torget). Der møtte jeg en ytterst behjelpelig russisk bibliotekar (hun snakket naturligvis norsk). Der er mange russere i Kirkenes - noe du vil høre i gatene og på butikkene. Og veiskiltene er også på russisk - noe som er eksotisk for en søring, he-he. Hun lot meg låne bøker enda jeg hadde glemt Norges-lånekortet. Ikke minst hadde en del tips om det ene og det andre.

Ellers så vil jeg slå et slag for Alta. Vakker natur og varierte aktiviteter å by på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har nettopp ferda Havboka av Morten Strøksnes, og vil tilrå den til alle som er viljuge til å høyra på meg for tida. Fleire hakk lenger sør enn Finnmark, men om de tek Hurtigruta nordover passerer de Vestfjorden og Lofoten, der handlinga i denne er. Flott litterær sakprosa med mange lag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk! Havboka har jeg allerede på ønskelisten. Så artig når dere relaterer litteraturforslagene til konkrete steder på reiseruten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er en side om Nordnorsk litteratur - men jeg synes nok at Petter Dass sin Nordlands Trompet hører hjemm her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for en fin lenke! Jeg er enig med deg i at Nordlands trompet hører med i en slik oversikt. Har den på leselisten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ga den en liten omtale i bloggen for noen år siden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin omtale!

Gemalen har den utgaven av Nordlands trompet som du omtaler på bloggen din, med gotisk skrift og tresnitt av Gustav Vigeland. En nydelig bok. Problemet er bare at jeg strever såpass mye med den gotiske skriften at jeg ønsker å kjøpe meg en annen utgave.

Jeg ser at både Haugen bok og antikvariat.net har flere utgaver til salgs. Haugen bok har Nordlands trompet, Gyldendal 2007, illustrert av Thorolf Holmboe og Petter Dass’ Mest kjente dikt illustrert av Kaare Espolin Johnson. På anikvariat.net finner jeg blant annet Nordlands trompet. Den nordiske Dalevisa, 1985.

Har du noen synspunkter på hva jeg bør gå for?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke spesielt "flink" med å tyde skrifter - men jeg har aldri reagert på skriften i den der. Men hvis man ikke er vant med enkelte av de bokstavene, så bør man bruke litt tid i forkant og lære seg de få man trenger - f.eks at den lange "f" er en s osv. Det finnes flere sider på nettet, f.eks denne som gir litt info.- Jeg synes den skriften passer så godt til språket og innholdet at det skaper litt "andektig" stemning når man leser den slik. Men hvis du vil gå for noe moderne, så er vel den fra 2007 helt OK.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjenner du til Marion Palmer? Hun bor i Kvalsund, og har blant annet skrevet BARE KIRKA STO IGJEN. Fortellinger om krigen i Finnmark.

Tidligere, mens hun var industriarbeider og tøff og rød fagforeningsleder, ga hun blant annet ut diktsamlinga

Alle pikene løper til vinduet på fabrikken
(for å se
om trailersjåførene
er noe å satse på)

Og det er de jo :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hamsun kommer du vel ikke utenom? Benoni, for eksempel?
Roy Jacobsens De usynlige og oppfølgeren har du kanskje lest?

Dag Skogheim har skrevet en kort og lettlest beretning som heter Erindringer om Thorvald, med utgangspunkt i Finnmark. (Egentlig ville jeg ha anbefalt Sulis av Skogheim, men den er kanskje for litt mer spesielt interesserte: Arbeiderkamp i gruvemiljø).

Ragnhild Nilstuns Trilogien om Anna Figenschou beskriver liv og slit på finnmarkskysten fra sist på 1800-tallet fram til slutten av andre verdenskrig og evakueringen.

Jeg vil anbefale Arvid Hanssen fra Senja som reisefølge langs kysten fra Lofoten og nordover. Han skrev både romaner og lyrikk, og diktsamlingene hans er små og lett bærbare. Kanskje dialekten er litt krevende i starten, men de fleste diktene er korte og enkle. Titteldiktet fra samlingen Godt at grå-måsen song er jeg spesielt glad i:

Det va så laga langs leia her
at sangfaugglan strauk ujnna vijnn og ver.
Ajldri dejnn strofa du fekk som du trong -
om 'kje grå-måsen song.

Gauken va gjæst på ei Sankthans-grein.
Gol ikkje lenger ejnn sola skein.
Tålt' ikkje kjyilla på selkstjerten fjong.
Godt at grå-måsen song!

Det va så laga så langt mot nor.
Så mange tok sangstemman med sæ og for.
Hausten va mager, og vijnntern va trong.
Godt at grå-måsen song!

Koselig å ha noe å glede seg til. (Sjøl er jeg innlands-nordlending og har hav-fobi!)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk for gode tips og et herlig dikt!

Hamsun ja, sukk. Jeg er ikke så glad i han. Er det du og jeg som har diskutert han tidligere, Hamsun kontra Falkberget, menneskesynet hos de to? Vel, kanskje tiden er kommet for Benoni … med et åpent sinn.

Roy Jacobsens De usynlige har jeg lest, praktfull. Ikke oppfølgeren.

Dag Skogheim selvfølgelig. Hvordan kunne jeg glemme han! Jeg regner meg blant de «spesielt interesserte» og noterer meg begge forslagene dine. Noterer meg også Ragnhild Nilstun og Arvid Hanssen.

Da er det bare å stupe inn i bruktbutikken med Nord-Norge i blikket. Skjønt her på Østlandet spørs det om jeg ikke også må ty til biblioteket ...

Tar gjerne imot flere tips og synspunkter!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Diskusjoner om Hamsun... det var kanskje meg? ;) For jeg fikser jo ikke Hamsun så godt, jeg heller, og jeg vet at jeg her inne blant annet har grunngitt det med menneskesynet hans....

Høres ut som gemalen og du har en flott tur i vente!

Flere nordnorske forfattere: Laila Stien, fin novellekunst. Stien er vel finnmarking; det tror jeg også unge Aina Basso er. Har ikke lest henne ennå, men hun har blant annet en roman fra heksebrenningen i Finnmark. Eldre litteratur: samiske Matti Aikio, og Regine Normann som jeg for flere år siden fikk tips om her inne. Anbefaler som jeg pleier bokhylla.no for den eldre litteraturen. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, nettopp - visst var det deg! Beklager Marit :-)

Hjertelig takk for tips. Fått mange gode forslag. Flere av de foreslåtte forfatterne kjenner jeg jo av navn, men det viser seg at jeg har lest sørgelig få av dem.
Ja, denne reisen skal bli fin. Gleder meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dere bør kanskje se "Heftig og begeistret" også, sånn for å være forberedt...?

Og så har jo for all del Lars Saabye Christensen bodd lenge i nord, og lagt handlingen i flere bøker dit! Jeg så for meg omslaget, men måtte sjekke i egen oversikt hvilken bok jeg spesielt tenkte på: Jubel er tittelen. Vaskeseddelen sier:

"Romanen handler om den underlige Jonatan Grep. På sommerjobben som dansemusiker på det minst besøkte hotellet i Nordland, møter han en rekke mennesker med vidt forskjellige personligheter og egenskaper. Jonatan får del i deres historier og i den nordnorske sommeren kommer også hans egne historier fram, bl.a. en oppvekstskildring fra Oslo som Jonatan Grep er ganske alene om."

Det jeg mener å huske fra boken, som kom ut på 1990-tallet, er en 17. mai-feiring i blond nordlandsnatt ute i øygapet...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ha, ha, ja absolutt! Alltid kjekt å vite hva man går til ...

Når det gjelder Saabye Christensen liker jeg hans dikt bedre enn hans mursteiner. Jonatan Grep høres imidlertid ut som et interessant bekjentskap. Stor variasjon i terningkastene!

Jeg er imponert over den responsen jeg har fått på min lille forespørsel. Prøver å svare alle. Tusen takk til dere alle i fall noe glipper for meg! Artig at det er stor interesse for den nordnorske litteraturen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

(Jubel kom ut lenge før LSB begynte å produsere mursteiner! Helt "vanlig romanstørrelse" på den boken. Måtte bare ile til og få avklart det.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kunne like gjerne ha vært meg. Falkberget og Hamsun har ganske ulike tilnærminger til figurene sine: Hamsun ler litt av en del av dem, men smiler likevel til dem, slik jeg leser han.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har du lest "Våke over dem som sover" av Sigbjørn Skåden? Hvis ikke, så må kanskje den sjekkes ut. Jeg tenker også at Vera Henriksens "Sølvhammeren" bør leses, den utspiller seg på Bjarkøy i vikingtiden, en øy utenfor Harstad som dere vil anløpe med Hurtigruten.
For å komme litt under huden på en Finnmarking, så bør du kanskje lese "Dankert Anna", jeg husker ikke forfatteren, men tror det var en journalist sørfra som besøkte Anna, en sprek gammel dame, og senere skrev om henne.
Til sist synes jeg "Finnmark brenner", skrevet som en dagbok under okkupasjonen av en ung jente (Thorsen). Den beskriver okkupasjonen på Magerøy, hvor dere vil anløpe Honningsvåg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for interessante tips, Anniken! Artig at du relaterer dem til Hurtigrutens anløp - det liker jeg :-)
Jeg har ikke lest noen av de du foreslår, og noterer meg alle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Christoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienSigrid Blytt TøsdalBjørg Marit TinholtTrude JensenkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendlieIngvild SmgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik Vale