Jeg blir nå aldeles døgnvill av disse juledagene - men jovisst er det helg igjen :-)
Og så bra at du Jostein drar i gang helgetråd - elegant, på rim, som du begynner å skjemme oss bort med! Herlig!
Denne helga har jeg julegavebok liggende klar: Berge av Jan Kjærstad, som jeg gleder meg skikkelig til å ta fatt på. Denne har jo fått strålende omtaler, så her har jeg virkelig høye forventninger. Dette skal bli stas :-)
Ellers har jeg hatt et strålende leseår ja, mange gode bøker lest, både ute og inne, hjemme og borte, i sol og styggvær. Jeg har i 2017 lært meg å like lydbøker veldig godt, dette gjør at jeg får 'lest' også når jeg er i farta, f.eks. ute på tur, når jeg gjør hus- og hagearbeid, og andre ting.
Ønsker dere alle en fin nyttårshelg :-)
Det skal innrømmes at jeg har prøvd meg på han før uten å 'få han til'. Språket hans er ganske muntlig, med en del gammelmodig dialekt. Nå har jeg hørt han som lydbok, og ble totalt oppslukt. Kjempebra! Så det er en anbefaling du kan ta med deg inn i det nye året :-)
Jeg er godt tilfreds med leseåret 2017 - det endte opp med 62 fullførte bøker. Tre påbegynte bøker blir med inn i 2018. "Takket være" tidenes dårligste sommer ( det er statistisk bevist) her på Vestlandet ble det ekstra god til å sitte inne og lese. Som allerede nevnt i et annet innlegg (Leseåret 2017), var det Jeanette Walls sine bøker "Krystallslottet" og Sølvstjernen" - pluss Roy Jacobsens "Hvitt hav" og Rigels øyne som havnet blant mine favoritter fra 2017. Jeg holder ellers på med å sette opp leseliste for 2018. Vil benytte anledningen til å ønske alle her inne et givende leseår 2018 :)
Ja dette året var mitt beste leseår er veldig fornøyd. Jeg tenkte å lese videre litt i boka av Cat eye av Margaret Atwood, men får se om jeg får lest så mye. Jeg ønsker alle bokelskere en flott helg med lesning, og glede over bøker og et godt nyttår med nye flotte bøker og opplevelser :) Forresten flott at du skrev helgeinnlegget og flotte linjer :)
No er fredagen over og laurdag snart gått
Og med lesehelgtråd gjekk det frykteleg trått
Så eg klaskar i hop nokre linjer på rim
For å få i gang praten før søndag set inn
Her i heimen er romjula roleg og fin
Og med bakenden planta i godstolen min
Les eg Uår av Faldbakken, måtte det ei
Bli eit omen for nyåret som er på vei
Apropos – er de nøgde med året som gjekk?
Vart det tid nok til bøker, var lesinga kjekk?
Eg vil vone at alle, ja kvinner og menn
Får eit givande bokliv i året som kjem
2017 har vært et veldig bra leseår for min del. 62 bøker er fullført, noe som er svært mye for meg. Tydelig at jeg begynner å ha store barn og dermed anledning til å bruke mer av min fritid til egne hobbyer :-) Og jeg har lest mye bra - de aller fleste bøkene har fått terningkast 4 eller 5. Etter at jeg kom inn her er jeg som flere andre også nevner blitt mer bevisst når jeg velger bøker, og leser nesten bare bøker jeg har et bevisst forhold til at jeg har lyst til å lese.
Jeg har trillet sekser på terningen på disse fire bøkene:
Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel
Drep ikke en sangfugl av Harper Lee
Og fjellene gav gjenlyd av Khaled Hosseini
Graverens datter av Joyce Carol Oates
Ellers likte jeg Norsk Sokkel av Heidi Linde veldig godt, selv om den ikke nådde helt opp til sekseren.
Den største overraskelsen gjennom året har vært at jeg ble så begeistret for Olav Duun sine bøker, da jeg tidligere har opplevd dem som veldig tunge.
Den største skuffelsen var nok Lille linerle. Kanskje mest fordi jeg hadde veldig høye forventninger, også syntes jeg ikke den nådde opp verken mht. handling eller språk.
Jeg har bare lest ei bok som var skikkelig dårlig, den trenger jeg ikke nevne en gang... ;-)
Jeg gleder meg allerede til nytt leseår, og ser fram til fortsatt mye god inspirasjon fra forumet :-)
Jeg har fått lest alle oversatte bøker av Patrick Modiano for jeg har blitt veldig glad i hans forfatterskap. Stephan Zweigs sjakknovelle var en opplevelse og også verden av i går...har akkurat vært på biblioteket og lånt to til av ham, mye pga Rosa99 sine omtaler.Martin Chuzzlewit av Charles Dickens koste jeg meg veldig over og tenkte jeg skulle ta for meg alle av ham...det var i sommer...ingen fler har det blitt, får ta det i 2018!
Jeg kan ikke komme på noen skuffende...kanskje pesten av Camus for den husket jeg som veldig god første gang jeg leste den, 30 år siden?
Jeg ser at jeg er ganske slepphendt med seksere og femmere, - jeg leser bare bøker jeg liker! Den eneste som av meg fikk dårlig karakter (4!) var "The Underground Railroad" som ikke svarte til forventningene.
Året startet med at jeg avsluttet det siste bindet i Napolikvartetten til Elena Ferrante. Hele kvartetten var en gigantisk opplevelse som imidlertid for mitt vedkommende satte mer preg på leseåret 2016. Av årets leste bøker vil jeg særlig fremheve de tre bøkene til Roy Jacobsen fra Helgelandskysten, - de to første leste jeg om igjen, mens den siste, Rigels øyne, var også en av årets største leseopplevelser.
Men det er også to bøker til som må nevnes. De har begge satt dype spor, kanskje fordi de har blitt lest som "oppfølgere" etter reiser og på den måten har vært med på å utvide reiseopplevelsen. Det er Axel Munthes "Boken om San Michelle" som jeg leste etter å ha vært i villaen hans på Capri, - en fascinerende bok av en like fascinerende mann, og George Mackay Browns "Winther Tales", - tidløse fortellinger fra Orknøyene.
I skrivende stund er det litt mer enn to døgn igjen av (lese)året 2017, og for min del har jeg begynt å tenke tilbake på bøkene jeg har kommet gjennom dette året. Flere gode opplevelser - ikke minst "Krystallslottet" og "Sølvstjernen" av Jeanette Walls, og Vilhelm Mobergs serie om utvandringen til Amerika. Hvilken/hvilke bøker har gledet deg mest i 2017 ??
Og : Noen som helt/delvis ikke innfridde dine forhåndsforventninger ??
Jeg har nettopp lest boka for første gang og er glad jeg slipper den typen julefeiring! Tenk å skulle feire jul i ukevis, med de samme aktørene på hvert et ball og ved hvert et middagsbord, huttetu! Boka var fornøyelig nok; ei salig blanding av dameroman og forviklingskomedie - jeg strekker meg til en firer under tvil.
Onsdag 20. desember 2017.
Jeg ønsker lesesirkelens deltakere GOD JUL!
Håper vi kan starte opp igjen tidlig i januar 2018.
I jula skal jeg gjenlese Familien på Gilje av Jonas Lie.
Dessuten har jeg begynt å lese David Copperfield (engels utgave) av Dickens. Jeg følger også serien Dickens jul på NRK 2. Meget severdig.
Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne! Nå har jeg plukka den fram som førjulslektyre. Tanken var å lese litt nå og da, men jeg kan vanskelig legge den vekk. Her er det mye kunnskap og mange tankevekkere! Kattekapittelet likte jeg svært godt, men enda bedre synes jeg Bringsværd er som moralist i kapittelet "Om hundre år er allting glemt". (Hva er det i veien med nåtidsmennesket, som beundrer og kopierer fortidas bøller?) Jeg gleder meg til resten!
For veldig mange år siden hørte jeg på deler av en opplesningsserie av Aleksis Kivis bok Sju brør i radioen. Jeg kan fortsatt huske at jeg tenkte at den boka må jeg lese selv om jeg i dag ikke husker noe av opplesningen. I høst feirer Finland 100 år som selvstendig nasjon og hva passer ikke bedre da enn å lese romanen som sies å være den første romanen skrevet på finsk og som er en klassiker innen finsk litteratur på linje med Kalevala.
Boka Sju brør forteller om sju brødre som bor sammen i skogen. En dag bestemmer en prost at guttene må lære seg å lese. Det går ikke så bra, men er utgangspunktet til mange ville eventyrer. Boken er morsom og underholdende og er skrevet med et helt unikt språk.
Fram til 1860 var det bare tillatt å gi ut religiøse bøker og bøker om økonomi på finsk språk. Boka til Kivi kom ut i 1870 og fikk dårlig kritikk av litteraturanmeldere.
I dag er ”Sju brør” en av de mest kjente og elskede bøkene i Finland, men Aleksis Kivi fikk selv aldri oppleve denne anerkjennelsen. De siste årene i livet hans var Kivi syk, fattig, deprimert og alkoholisert. Han var pasient på mentalsykehus og døde hos broren sin, når han var bare 38 år gammel, før ”Sju brødre” kom ut i bokform.
Det har vært en stor fornøyelse å lese boka som er full av artige påfunn, kanskje litt for usannsynlige. Jeg valgte oversettelse til nynorsk og følte at det var riktig valg. Det har vært vanskelig å begrense seg med hensyn til sitater fra boka, men les de jeg har lagt inn her.
Eldre klassisk litteratur har en masse å gi, både til meg og denne boka har betydd mye for senere finsk litteratur.
Og så noen spørsmål til slutt:
Hvilket forhold har du til klassisk litteratur?
Hva har du lest av finskspråklig litteratur og hvilken betydning har disse bøkene hatt for deg?
Og så helt til slutt: Finn boka og les den. God leseopplevelse!
Dette er mi fyrste bok skrive av Hoem, og ikkje visste eg at han førde eit slekt vidunderlig vakkert språk, og skreiv så meisterleg og poetisk på nynorsk. Ei virkelig nydelig bok der han skriv om mor si og far sin, og viser med måten han skriv på forståelse for livets krav og sut, og livets gleder og gåver. På måten han skriv om foreldra, virkar det som han har mykje kjærleik og respekt for dei. Eg får sjølv respekt for Hoem, og tenkjer at han er ein forfattar som har mykje ved seg; Klokskap, kunnskap, undring, varme -og utfrå inntrykket mitt frå denne boka; eit gudegjeve forfattartalent.
Lesehelg! Førjulshelg :-)
Ukene siden jeg sist skrev lesehelgtråd raste avgårde før jeg rakk å merke det. Jobb, jobbreise, familieliv, oppfølging av barn og juleavslutninger. Et kjapt blikk innom bokelskere nå, og jeg ser at Jostein har vikariert på lesehelgtråden - noe jeg setter stor pris på :-) Takk, Jostein!
Jeg ser ellers at Jostein har startet en tråd om lydbøker på norsk. Det er en god ide å rette fokus mot norske lydbøker, så jeg håper at den tråden/debatten kan engasjere bokelskerne. Det er jo vi som er leserne, en del av målgruppen, og da bør vi kunne komme med konstruktive innspill ift lydbokutgivelser, hvordan lydbokordningene fungerer og hva vi ønsker. En fordel med å engasjere seg er mulig påvirkning av lydbokprodusentene/forlagene i retning av best mulig utvalg av lydbøker på norsk? Selv har jeg av flere grunner i årevis sverget til den engelskspråklige Audible-lydbokbutikken. Én viktig grunn til at jeg er Audible-abonnent er utvalget og en annen er prisen. Et engelskspråklig marked er naturligvis svært mange ganger større enn det norske, og det er lettere å få inntekter av å produsere engelskspråklige lydbøker. Jeg vil tro at norske lesere er villige til å betale litt mer for å få et bredt utvalg kvalitetslitteratur på norsk (med gode opplesere, vel å merke).
Mer enn lesing, så har det blitt podcast-lytting de siste ukene. Lettere å lytte til podcaster enn å lese sammenhengende når livet er lit hektisk - det opplever jeg akkurat nå. Har begynt på Murakami sin Kafka on the Shore. Men en papirbok jeg vil fremheve, og som jeg både bruker og leser for tiden, er Let's Preserve it. Denne "bibelen" fra 1970-tallet inneholder grunnoppskrifter på svært mange typer syltetøy, geleer, pickles, chutneys og det å konservere frukt og grønt på en naturlig måte. Noen julegaver har blitt produsert takket være denne konsise boken.
Bokelskere - hva leser dere, hva opplever dere, hva engasjerer dere? La oss gjerne høre fra deg.
Inntil videre: lev vel i og utenfor litteraturens verden.
En fin førjulshelg ønskes alle bokelskere!
Skal det først kremtes, så kan man vel koste på seg Gabriel Scott, Barbra Ring, Hans Aanrud og Marie Hamsun også, bare for å ha nevnt noen norske. Flere? Går vi enda lenger tilbake, nærmer vi oss vel kategorien "Gavnlige og morende Fortællinger for Børn", der det som regel ikke var barna som ble tatt mest på alvor.
Eg heldt det for ganske sannsynleg at eg kom til å bli arrestert på dette ikkje alt for gjennomtenkte innspelet, så eg hekta på ein "kanskje" for sikkerheits skuld. Det var kanskje lurt.
Da har jeg oppdatert lenka i mitt innlegg.
Jeg tror faktisk ikke jeg har lest noe av Bojer, selv om jeg har planlagt det flere ganger. Når jeg ser et sånt program er det veldig verdifullt og inspirerende å finne utdypende informasjon på bokelskere. Slik kan ting som skrives her leve videre i lang tid. Tråden om Johan Bojer starta jo for sju år siden.
Bra!
Veldig fint program om Johan Bojer på NRK 2 nå, søndag kveld. Hvem tror du at du er, med olderbarnet Odd Nordstoga. (Jeg veit ikke hvor lenge lenka vil funke).
Flott tråd du har lagd her annelingua.
Kurt Vonnegut: Jeg har grublet mye på hvorfor man skriver bøker, når presidenter og senatorer og generaler så allikevel ikke leser dem. Mine erfaringer fra universitetet har gitt meg en god grunn. Man skal fange folk før de blir generaler og senatorer og presidenter, og forgifte deres sinn med menneskelighet.
Fra essayet Litteraturens Chaplin, om Kurt Vonnegut.