I skrivende stund er det litt mer enn to døgn igjen av (lese)året 2017, og for min del har jeg begynt å tenke tilbake på bøkene jeg har kommet gjennom dette året. Flere gode opplevelser - ikke minst "Krystallslottet" og "Sølvstjernen" av Jeanette Walls, og Vilhelm Mobergs serie om utvandringen til Amerika. Hvilken/hvilke bøker har gledet deg mest i 2017 ??
Og : Noen som helt/delvis ikke innfridde dine forhåndsforventninger ??

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Mine beste leseopplevelser i år har vært disse:
Bobla av Siri Pettersen
Bli hvis du kan trilogien av Helga Flatland
Bird Box av Josh Malerman
bok 2-4 i serien The Raven Cycle av Maggie Steifvater (leste den første i 2016)
More Happy Than Not av Adam Silver

Utenom det har jeg forsøkt å lese mer nordisk krim, men verken Kepler eller Nesbø har imponert meg noe særlig.

Årets merkeligste bok: Nutshell av Ian McEwan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I 2017 har jeg lest 169 bøker (det kommer opp 187 på lista, men det er fordi jeg har lagt inn en ny dato på serien 'Historie på en ny måte' når jeg har sett på DVDen som jeg har sett 18 av ifjor) og av de har jeg gitt terningkast 6 til 20 stk hvorav 8 er tegneserier, 2 er kalendre med tegneserier (Peanuts) og 'funny signs'.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et veldig godt leseår! De fleste jeg har lest har endt med seksere, kun et par femmere, som forstås er kjempebra det og. Jeg leser sjelden bøker jeg ikke har smugkikka i eller har forventninger til, på forhånd. Føler jeg har nese for sånt, en slags erfaring bygd over flere tiår.

Trilogien til Roy Jacobsen må i mine øyne både sammen og hver for seg, få en sekser. Andre favoritter er En Sånn Jente av Monica Flatabø, Av Lys Er Du Kommet av Britt Karin Larsen, Fordi Det Er Bittert Og Fordi Det Er Mitt Hjerte av Joyce Carol Oates, Bienes Historie av Maya Lunde, Bienes Død av Lisa O`Donnell, Vær Snill Med Dyrene av Monica Isakstuen og Medaljenes Pris av Mads Drange. For å gi ti gode eksempler på bøker av ulike temaer og innhold jeg anbefaler videre. Men sjekk boksida mi for andre gode eksempler :-)

Et godt leseår ønskes alle bokormer og lesehester!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

2017 har vært et veldig bra leseår for min del. 62 bøker er fullført, noe som er svært mye for meg. Tydelig at jeg begynner å ha store barn og dermed anledning til å bruke mer av min fritid til egne hobbyer :-) Og jeg har lest mye bra - de aller fleste bøkene har fått terningkast 4 eller 5. Etter at jeg kom inn her er jeg som flere andre også nevner blitt mer bevisst når jeg velger bøker, og leser nesten bare bøker jeg har et bevisst forhold til at jeg har lyst til å lese.

Jeg har trillet sekser på terningen på disse fire bøkene:
Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel
Drep ikke en sangfugl av Harper Lee
Og fjellene gav gjenlyd av Khaled Hosseini
Graverens datter av Joyce Carol Oates

Ellers likte jeg Norsk Sokkel av Heidi Linde veldig godt, selv om den ikke nådde helt opp til sekseren.

Den største overraskelsen gjennom året har vært at jeg ble så begeistret for Olav Duun sine bøker, da jeg tidligere har opplevd dem som veldig tunge.

Den største skuffelsen var nok Lille linerle. Kanskje mest fordi jeg hadde veldig høye forventninger, også syntes jeg ikke den nådde opp verken mht. handling eller språk.

Jeg har bare lest ei bok som var skikkelig dårlig, den trenger jeg ikke nevne en gang... ;-)

Jeg gleder meg allerede til nytt leseår, og ser fram til fortsatt mye god inspirasjon fra forumet :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Litt artig at du har havnet på nøyaktig likt antall leste bøker i 2017 som jeg har. At mitt antall er blitt såpass høyt, skyldes mye at været her på Vestlandet har vært ganske så dårlig i lange perioder. Spesielt sommerværet. Olav Duun har jeg faktisk til gode å lese noe som helst av, men han står på neste års leseliste. Har fått ham anbefalt av flere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det skal innrømmes at jeg har prøvd meg på han før uten å 'få han til'. Språket hans er ganske muntlig, med en del gammelmodig dialekt. Nå har jeg hørt han som lydbok, og ble totalt oppslukt. Kjempebra! Så det er en anbefaling du kan ta med deg inn i det nye året :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har fått lest alle oversatte bøker av Patrick Modiano for jeg har blitt veldig glad i hans forfatterskap. Stephan Zweigs sjakknovelle var en opplevelse og også verden av i går...har akkurat vært på biblioteket og lånt to til av ham, mye pga Rosa99 sine omtaler.Martin Chuzzlewit av Charles Dickens koste jeg meg veldig over og tenkte jeg skulle ta for meg alle av ham...det var i sommer...ingen fler har det blitt, får ta det i 2018!
Jeg kan ikke komme på noen skuffende...kanskje pesten av Camus for den husket jeg som veldig god første gang jeg leste den, 30 år siden?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

2017 var et godt leseår for min del, jeg har lest bøker som har truffet i både hjerte, hode og mage. Jeg har oppdaget for meg nye forfatterskap, nye genre og gamle perler.

Derfor er det ikke lett å plukke ut én bok som har vært den beste leseropplevelsen. Jeg ser at jeg har gitt 6’er til hele 6 romaner i året som gikk. Jeg oppdaget to nye forfatterskap, Han Kang og hennes fantastiske Levende og døde og den «glemte» romanen Allis sønn av Magnhild Haalke. Jeg leste en ny nobelprisvinner, Never let me go, som også for meg representerte en «ny» genre, og en vinner fra 1909, Selma Lagerløf. Jeg koste meg virkelig med hennes Lövenskjöld-triologi.

Min største litterære nedtur var min gjenvisitt i Erlend Loes forfatterskap. Jeg elsket hans romaner som student på 90-tallet, men har nå bestemt meg for å innkapsle de gode leseropplevelsene fra den gang ved å ikke lese mer Erlend Loe!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Eg har fått lese mange gode bøker i året som snart er omme. Om eg skal framheve to som gjorde ekstra sterkt inntrykk, må det vere:
Manilahallen av Ruth Lillegraven og
Tung tids tale av Olaug Nilssen.
Begge desse rørte meg uvanleg sterkt, det var ikkje fritt for at eg fekk "..ei lita tåre i øyekroken".

Håper på mange gode leseopplevingar også i året som kjem.
Godt nytt leseår 2018!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg ser at jeg er ganske slepphendt med seksere og femmere, - jeg leser bare bøker jeg liker! Den eneste som av meg fikk dårlig karakter (4!) var "The Underground Railroad" som ikke svarte til forventningene.

Året startet med at jeg avsluttet det siste bindet i Napolikvartetten til Elena Ferrante. Hele kvartetten var en gigantisk opplevelse som imidlertid for mitt vedkommende satte mer preg på leseåret 2016. Av årets leste bøker vil jeg særlig fremheve de tre bøkene til Roy Jacobsen fra Helgelandskysten, - de to første leste jeg om igjen, mens den siste, Rigels øyne, var også en av årets største leseopplevelser.

Men det er også to bøker til som må nevnes. De har begge satt dype spor, kanskje fordi de har blitt lest som "oppfølgere" etter reiser og på den måten har vært med på å utvide reiseopplevelsen. Det er Axel Munthes "Boken om San Michelle" som jeg leste etter å ha vært i villaen hans på Capri, - en fascinerende bok av en like fascinerende mann, og George Mackay Browns "Winther Tales", - tidløse fortellinger fra Orknøyene.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har selv blitt mer bevisst på å kun lese bøker jeg liker / bøker jeg tror jeg kommer til å like. Før hadde jeg en tendens til å velge bøker ukritisk, dvs uten på forhånd å tenke særlig mye over hvorvidt boken ville passe mine preferanser. Nå er jeg langt mer bevisst på å sjekke ut aktuelle bøker på forhånd. Dette har ført til at jeg i 2017 ikke har avbrutt en eneste bok. Og terningkastene har vært jevnt høye. Kun en bok har fått en treer, ellers er det bare firere, femmere og seksere.
Roy Jacobsens bøker har også for meg vært fantastiske leseopplevelser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det ser ut for at eg trillar berre tre 6'arar i år (er jo framleis eit par dagar att), dei gjekk til tre veldig forskjellige bøker, Faren ved å være Skrake av Kjell Westö, Don Camillo av Giovanni Guareschi og En av oss av Åsne Seierstad. I den grad eg greier å gjere ei objektiv samanlikning så er den sistnemde den beste, men eg visste jo på førehand at den skulle vere veldig godt skrive. Den største positive overraskinga av desse var såleis Faren ved å være Skrake, for her hadde eg moderate forventningar på førehand.

I andre enden av skalaen er det ingen 1'arar eller 2'arar, eg har vel i det heile greidd å styre unna dårlege bøker (eller kanskje er eg uvanleg ukritisk?). Det blei tre 3'arar, Pesten av Albert Camus, Mashi and other stories av Rabindranath Tagore og Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger. Her var det den førstnemnde som levde minst opp til forventningane eg hadde på førehand. Sidan Camus var glad i fotball og eg er det same så tenkte eg at han kanskje skreiv på ein måte som tiltala meg. Men fotballspelet har nok endra karakter dei siste 50-60 åra ...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg fikk en god opplevelse ved å lese Berge Jan Kjærestad, Det er alt av Marugueirte Duras, Half of yellow sun Chimanda Ngozi Adichie. Jeg hadde kjøpte meg brukt boka sjalet fra Kashmir Rosie Thomas var jeg ikke helt fornøyd og ble skuffet hadde veldig høye forventinger til den. Ellers har de fleste bøkene av 111 i 2017 vært stort sett en fornøydhet og glede. Godt nyttår til deg og alle bokelskere :) håper vi får et godt nytt leseår i 2018 :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa