Ved et tilfelle kom jeg i juli 2010 over en pocket-utgave av Den siste viking i en brukthandel i Brevik. Til kun kr. 20,-. Jeg skjønte at nå kunne jeg ikke gå utenom lenger: det var på tide å skaffe seg denne klassikeren. Noen dager senere kom boken frem fra feriesekken. Jeg ventet meg en tung leseøkt - så feil kan man ta! Boken var glitrende, og ble lest nærmest i ett jafs. Så startet jakten på flere bøker av Johan Bojer...

Dette er listen over de bøkene av Bojer som jeg har fått tak i så langt. Jeg er nå blitt en svoren fan av denne forfatteren; Bojer skriver drivende godt, tidvis også morsomt, og han har et blikk for menneskenaturens styrker og svakheter som gjør at historiene han forteller angår nåtidens lesere, selv om levekårene han skildrer står oss fjernt. Jeg ønsker meg en Bojer Revival!!!


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Veldig fint program om Johan Bojer på NRK 2 nå, søndag kveld. Hvem tror du at du er, med olderbarnet Odd Nordstoga. (Jeg veit ikke hvor lenge lenka vil funke).
Flott tråd du har lagd her annelingua.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, takk - både for ros til tråden, og tipset om NRK-programmet! (For min del har jeg sett det allerede, og kjente til koblingen. Men bra å få det inn her også! Din lenke førte meg nå til et Elton John-dokumentar, så jeg legger inn en ny lenke direkte til programmet med Odd Nordstoga - og der står det at dette programmet i denne omgangen er tilgjengelig til onsdag 10. januar 2018 kl. 10:42.
:)

ETA: for noen dager siden kom jeg forresten uforvarende "i kontakt med" Johan Bojer på nytt. Nei - ikke noe overnaturlig på gang; jeg snublet over en omtale av et skuespill av en mann ved navn Otto Valseth, og begynte å "forske" litt på hvem nå han måtte være. Og etter hvert som jeg rullet opp historien om Valseth, oppdaget jeg at jeg faktisk hadde lest om ham før. Nemlig i Bojers "Læregutt"! Bojer skriver blant annet:

En forfatter er stått fram også her i byen, han heter Otto Valseth, og hans roman «Forskruede» har fått ros både hjemme og ute. Jeg følger etter ham på gata en dag, han ser ut som en alminnelig dødelig, brunt, kortklipt helskjegg, grå frakk, sigar, han går og ser ned og hilser ikke på noen. Ved posthuset legger han et brev i kassa og går så utover byen igjen, og stadig følger jeg med. Hans far er skipskaptein, og han bor hos sine foreldre nede mot havnen, men han er juridisk kandidat, og hva oppmuntring kan han være for deg?
(---)
Men en vakker dag våger jeg meg ned til Otto Valseth. Jeg har en papirrull under armen, en stor roman, som heter «Vårliv», og nå spørs det om han vil kike på den. Jeg kommer inn i et lite enkelt rom, pika sier hun skal hente ham, og da skritt nærmer seg i en trapp, begynner jeg å skjelve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg oppdatert lenka i mitt innlegg.
Jeg tror faktisk ikke jeg har lest noe av Bojer, selv om jeg har planlagt det flere ganger. Når jeg ser et sånt program er det veldig verdifullt og inspirerende å finne utdypende informasjon på bokelskere. Slik kan ting som skrives her leve videre i lang tid. Tråden om Johan Bojer starta jo for sju år siden.
Bra!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har forlengst fortalt hva som fikk meg til å lese min første Bojer, men jeg tar en reprise nå: jeg var på ferie, manglet lesestoff, og fant "Den siste viking" til 25,- kroner på bruktbutikken. Så jeg ga den en sjanse, etter å ha tenkt i alle år at Den bør man jo ha lest, men den er jo så tung og dyster... Som så ofte når jeg har slike fordommer mot bøker jeg ikke har lest: jeg tok grundig feil. "Den siste viking" er en lesefest av de sjeldne!

Ut fra inntrykket jeg har dannet meg av dine lesepreferanser, Geir, tror jeg bestemt at du også vil like Bojer. Her er det dybde, humor, store følelser og små mennesker... alt, egentlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har visst fått stort gjennomslag, annelingua, for Bojer dukker opp på de mest uventede steder. I årets julehefte fra Nemi, står det et Bojer-sitat under sitater med tanker å ta med seg inn i det nye året: For hver time som går er det én mindre igjen.

Litt mindre overraskende var det kanskje at jeg fant dette i et hefte om "Lofotdrifta frå Trøndelag - ei hundreårs saga.": Jeg hadde min lagsbåt fra Koja i Rissa det første år. På denne var også den bekjente Jakob Aasan, som Bojer tittelerer som den siste viking. Der blev senere flere båter i Rissa som hadde sitt tilhold ved Kosjøen. Johan Bojer bodde da som smågutt i en plass i nærheten, og han var nok en flink iakttager når disse båter reiste og når de kom. Heftet er utgitt av Museumslaget Staværingen, og det er interessant å lese om samfunnet og tradisjonene rundt lofotfisket.

Det er også en fisker som sier at han kjenner seg igjen i det Bojer skriver, mens en annen sier at "Bojerboka" (altså Den siste viking) er interessant, men den er for lita. Det artigast vart igjen. Berre om siste reisa hans Jakob Åsan kunde vorte ei heil bok. Men begge unnskylder dikteren og sier at ...han kunde ikkje veta alt han heller. Jeg skulle gjerne ha lest om det dikteren ikke visste ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så gøy! Nemi også, da gitt... men det er vel heller tvilsomt om jeg kan ta den referansen til min inntekt. ;-P

Jeg samler stadig Bojer-bøker når jeg finner dem - leser jo endel annet også, så nå har jeg flere nye (vel, "nye" for meg, da) å ta fatt på. OG jeg fikk franske P.G. La Chesnais' Bojer-biografi (på norsk, altså) fra 1932 med meg fra Damms antikvariats flyttesalg rett før jul - et kupp! Antar jeg - i alle fall morsomt å ha fått kloa i.

Det er også skrekkelig morsomt å få "Bojer-innspill" fra andre - det blir liksom som en felles oppdagelsesreise, dette her. (Og du og jeg er jo også på fellesekspedisjon i "Don Quijote" for tiden - det er så fint å ha fått bokelskere.no, og få impulser fra andre underveis i lesingen!) Og så gjorde du meg også nysgjerrig på hvilke artige historier dikteren gikk glipp av når det gjaldt Jakob på lofotfiske....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva er Bojer Revival?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siden jeg skrev dette første gang, har "Bojer Revival" nå på sett og vis blitt min private lille kampanje (som alle er hjertelig velkomne til å delta i!) for å få fornyet interessen for Johan Bojers forfatterskap. (En "revival" kan vel best oversettes med en "gjenoppliving".) For han skriver så FANTASTISK bra at jeg unner mange flere å oppdage bøkene hans! Men det virker som om nesten ingen leser ham lenger...

Selv så jeg lyset ved et tilfeldig kjøp av "Den siste viking" hos Fretex i Brevik sommeren 2010 - hittil har jeg lest ti av bøkene hans (romaner, historier og erindringer), og jeg jubler fortsatt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra du hadde nytte av listen - jeg er som du skjønner storfan av Bojer. Du minnet meg indirekte også om at jeg må oppdatere listen - jeg har fått lest "Dyrendal", og har fått tak i enda en roman "Kongens karer", siden sist jeg var inne og redigerte den. Jeg håper virkelig du vil bidra på bokelskere.no med dine synspunkter etterhvert som du får lest flere av bøkene hans - Bojer Revival er fortsatt en fanesak for meg, men det er jo morsommere (også for andre) jo flere stemmer som omtaler bøkene hans... :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjempebra. Så flott å finne slike norske kvalitetsbøker og kjempe at du nå formidlere det videre. Jeg vil jakte på bøker av Johan Bojer, skjønner jeg kan ikke være bekjent av å bare ha lest ei bok, nei det går ikke.

Vi heier fram Johan Bojer, han må frem fra glemselen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg melder meg herved inn i "Bojerklubben". Neste utfordring blir å få tak i alle bøkene? Noen på lager, Karin?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å jada. pr i dag har jeg: "Den siste viking", "Vår egen stamme", "Kongens karer","Folk ved sjøen", "Troens makt". Så nå vet du det. Jeg tror jeg har lagt de til i "Til salgs" lista mi også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er det bare å smi mens jernet er varmt. Da blir det 3 bøker på meg: Troens makt, Vår egen stamme og Kongens karer. De andre har jeg. Detaljene kan vi jo ta pr.meld.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det må han! Flott at vi er flere i heiakoret! Det virker som det er ganske lett å komme over Bojer i brukthandlene, dét kan vi jo i det minste glede oss over.

Det er en fryd å lese Bojer - både romanene og selvbiografiene; jeg koser meg med "Svenn" nå: Bojer er nygift, og paret har bodd to år i Italia - nå er de akkurat ankommet Sveits for sommeren, som vel må være 1900 (eller 1901?). Veldig morsomt å lese hans beskrivelser av folk han treffer og ting han opplever.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

HanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHarald KHeidiMads Leonard HolvikElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupsiljehusmorHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaaseStine SevilhaugInge KnoffGro-Anita RoenKirsten Lundtommy meyerSynnøve H HoelTonje Sivertsen