Hei! Neste trilogien er Shaman's Crossing, Forest Mage og Renegade's Magic. Disse tre har jeg ikke lest ennå, i motsetning til de tre første trilogiene.. The Liveship Traders-trilogien (som Fitz ikke er med i, men man kan gjette seg til at nøkkelpersonen Amber er Fool) er den klart beste..
Helt klart god underholdning. Det er spennende og de historiske omgivelsene virker troverdige. Selve historien og mysteriet er enkelt og figurene ganske grunne, uten at det ødelegger for meg. Den engelske utgaven har et språk som flyter godt, synd å høre at oversettelsen ikke holder mål.
Vil anbefale å lese Wolf Hall av Hilary Mantel - den forteller historien til Cromwell som også er en viktig person i Dark Fire og Dissolution. Cromwell framstilles ganske annerledes her. Interessant kontrast.
Jeg tror også at det er det boka ønsker å fremheve. Det som er litt irriterende med denne boka er at den gjør, i hvert fall slik jeg tolker den, gjør overgriperen til noe "allmenngyldig mannlig". Jeg er jo selvsagt ingen tilhenger av at menn skal rotte seg sammen mot kvinner, eller motsatt for den saks skyld. Et aspekt ved slike feministiske bøker er at den portretterer kvinner som "tikkende bomber", "sovende villdyr". På samme tid anerkjenner den ikke hvilke framskritt man faktisk har hatt de siste hundre årene. Uri svarte unnvikende i et intervju hvotvidt menn er født sånn, eller blitt sånn. Da sendte hun stafettpinnen videre til Harald Eia.
En grunn er sikkert at hun synes det er gøy å se hvilke reaksjoner den ville høste, a la leser innlegg som disse her.
Jeg er litt over halvveis nå, og koser meg så tærne krøller seg :-) Det siste året har jeg hatt litt tungt for å komme meg gjennom bøkene jeg har lest, men nå! Så deilig :D
Har lest gjennom boka og tenkte at dette er en bok som det vil bli vanskelig å si noe kritisk om, ettersom jeg er mann selv. Premisset for denne bok hviler på en dikotomi mellom menn og kvinner, eller rettere sagt menn vs kvinner. Et inntrykk var at dette var klassisk 70- tallsfeminisme, a la "kastrer hannkattene" osv. Menn innehar skurkerollen ikke nødvendigvis utelukkende i krqaft av gjerninger, men i kraft av at de er menn. Kjønnstilhørigheten er her avgjørende for hvilke egenskaper de ulike aktørene har, innledningen som starter med en kastraksjon av en mannlig aktør, setter på mange måter tonen for boka. At den som kastreres er en overgriper blir, dersom man ser det i komparasjon med resten av handlingen, underordnet. Hovedsaken er at han er en mann, og i kraft av å være mann får han som fortjent. Fortidens kjønnsstereotypier får nytt liv med denne boka. Det kan virke som uri går bevisst inn for å tekkes sin målgruppe, som i hovedsak er godt utdannede kvinner i 40-50 årene, som har slitt med gammeldagse holdninger og kjønnsegregering på arbeidsplassen. Hun tekkes den nettopp i kraft at hun i sin utfordret dem med romanen honningtunger, som i stor grad høstet negative anmeldelser hos kvinnelige bokanmeldere. I Honningtunger skrev hun om hvordan kvinner kan ta rotta på andre kvinner, innenfor rammene av et kvinnefellesskap. Flere anmeldere uttrykte i sin tid skuffelse over nettopp dette, at kvinner kan begå ondskapsfulle handlinger mot hverandre. I Kjerringer har hun gått i motsatt retning, hun lar en gruppe kvinner stå sammen og ta rotta på mennene. Hver for seg blir begge bøker relativt unyanserte og banale, slått sammen gir de kanskje et litt mer sammensatt verdensbilde. Kvinner kan være både overgriper og offer. Artig nok har anmeldelsene av Kjerringer fått mye bra tilbakemeldinger fra kvinnelige kulturpersonligheter, som Mari Maurstad og Kristin Skogheim. Liker kvinner å lese om menn som blir kastrert? Tydeligvis! Liker menn å lese om kvinner som blir kjønnslemlestet? Det tror jeg ikke! Ingen normale i hvertfall.
Det hørtes veldig spennende og givende ut å være hjelpeverge for enslige mindreårige asylsøkere! Hvordan gikk du fram for å bli det? Jeg har tidligere jobbet som lærer ved en skole med norskopplæring for barn og ungdom, og møtte mange enslige mindreårige asylsøkere. Skjebnene deres er fortsatt med meg i tankene og hjertet.
Jeg driver i grunn ikke så mye med fritid om dagen, jeg. Jobber med lesing og skriving og prøver å ta vare på familie og venner. Inbiller meg stadig at jeg skal bli flink til å spille piano og skrive nye sanger på gitar og lære meg latin og ta svart belte i karate og gå turer i skogen og rydde tid til å spille brettspill og kjøpe meg WII, men det blir nok ikke i år, heller, ser det ut til.
Det eneste jeg har klart å rydde plass til er å være hjelpeverge for enslige mindreårige asylsøkere. Det er fint, men jeg veit ikke om det kan regnes som en interesse, akkurat ...
Enig i at det er ei fin debutbok, definitivt litt annerledes,og ikke minst morsomt at det dreier seg om bøker og da spesielt ei bok, nemlig "Klassikeren".
Hva boka ellers angår er jeg litt usikker på hvorvidt den egentlig er god eller ikke, det får vel rett og slett være opp til hver enkelt.
Innledningsvis fikk jeg flashback til Dan Browns Da Vinci-koden, uten å trekke noen paralleller forøvrig. Boka har en helt grei spenningskurve, handlinga er grei, men jeg savner noe, uten helt å kunne sette fingeren på hva. Kanskje boka rett og slett burde vært litt lengre?
Det ligger i blodet var en liten skattekiste av en vampyrbok, litt anderledes fordi den ikke først og fremst handler om vampyrer egentlig men det å være en familie. Jeg koste meg stort da jeg leste denne boken, det var rett og slett noe avslappende ved skrivestilen til Haig. Kapittelene dro ikke ut i det vide og det brede, ofte var de bare på en tre, fire sider. Boken var morsom og underholdene, selv om handlingen i boken nok er noe mørkere enn en del av de nyere vampyrbøkene, men det syntes jeg det var utelukkende positivt.
Noen vil kanskje få assosiasjoner til Twilight når de leser videre i anmeldelsen, men bøkene er veldig forskjellige med unntak et par likhetstrekk i livsstilen til vampyrene. Jeg vil også tro at Haigs bok har en langt større apeal til begge kjønn enn hva Mayers bøker har.
Hvert kapittel i boken begynner med et avsnitt fra Håndboken for de avholdne, familien Radley prøver nemlig sitt beste for bare passe inn i samfunnet og være slik som alle andre(les: menneskene). En ting man bør lære seg først som sist er at det ikke alltid så lurt å prøve å undertrykke sin egen personlighet.
Tittelen på boken ga meg umiddelbart assosiasjoner til Harper Lees berømte roman To Kill A Mockingbird(min anmeldelse) og det var ikke feil for forfatteren har latt seg inspirere av den berømte Boo Radley fra denne romanen. I et intervju med Pulishers Weekly kan man lese følgende:
Were you influenced by Boo Radley of Harper Lee's To Kill a Mockingbird? Yes, Boo, pale-faced, misunderstood suburban outsider, was definitely my inspiration, though I later discovered Radley means "of the red meadow," which can have vampire connotations.
Boken passer både for ungdom(fra 16 år og oppover kanskje) og voksne, i England er boken utgitt i to versjoner; en for ungdom og en for voksne, her i Norge tror jeg de fleste tåler å lese samme bok.
Absolutt en bok som fortjener å bli lest, den skal forresten også filmatiseres.
Hehei! Veldig hyggelig, føler meg beæret, det er selvsagt okei! :-) Du gikk glipp av et flott bokbad på Litteraturhuset da boka ble lansert på nynorsk! Igelin Røssland var flink, og Sandahl veldig flink. Elevene mine storkoste seg på bytur og fikk seg en skikkelig leseopplevelse!
Jeg er imot sensur og sletting av innlegg dersom det kan unngås, men nå har vi f.eks fått en bruker ved navn nils arne eggen her, som åpenbart er en tullekonto, han eller hun har blant annet brukt sitatfunksjonen for å si "halla". Siden medlemsmassen etter hva jeg har skjønt vokser jevnt og trutt så kunne det kanskje vært en idè å "ansette" et par moderatorer etter hvert? Kanskje kunne disse også hatt mulighet til å slå sammen bøker på en enkel måte, hvis det er mulig i det nåværende grensesnittet. Dumt når diskusjoner om en og samme bok er spredt utover forskjellige utgaver. Ser for meg at Andrè får vel mye å henge fingrene i hvis vi får samme mengden bullshit og tull her som andre fora sliter med.
Hva er det man sier; livet er for kort til dårlige bøker og dårlig vin? Hvis en bok ikke "sitter" for deg, må du absolutt ikke lese hele synes jeg, da kan en gå videre.. det finnes så mange!
_ og når jeg har lyst til å "spare" resten av boken for at den ikke skal ta slutt.
Det var liksom ikke måte på slakt.....
Denne romanen finnes det allerede mange tråder om fra før. Noen elsker boka, noen liker den og noen likte den ikke. Men ingen er i nærheten av den analysen du gjør her. Tredimensjonale karakterer; med forbehold om at jeg ikke vet hva du mener med det, har kritikerne snarere påpekt at karakterene mangler dybde og troverdighet. Slik jeg ser det ligger mye av Langelands humor og ironi her, i stereotypiene. Langeland selv sa et sted at karakterene var utviklet for å være motsetninger til hverandre. De litterære referansene er det mange som koser seg med og jeg har ikke sett mange kritisere den delen av romanen. For meg er de med å understreke nerdetheten til hovedkarakteren og hvilken herlig bobble universitetsmiljøet lever i. Samtidig skaper det faglige en atmosfære i boka som gjør de middelaldrende mennene ekstra fjollete i sin jakt på unge studiner. Kontrasten i mellom det å tilsynelatende kunne mye om mennesket og livet igjennom litteraturen og det levde livet, blir humoristisk stor.
Fordi om jeg ikke synes dette er Langelands beste, synes jeg den er verdt å lese og kjenner ikke igjen romanen i din beskrivelse. Og pretensiøs? Tja, i mine øyne ikke mer enn universitetsmiljøet selv. Og dette er jo en universitetsroman.......
Tja, hva skal jeg si. Boka var over all forventning når det gjelder å skape leseglede hos mine 3IFA-elever, mange formelig slukte boka. Tror vi kan si at "sex selger - også på nynorsk"! Boka gir et usminket bilde av oppvekst på små steder. Minner mye om "Fucking Åmål", som jo også Sandahl refererer til i boka. Her er ingenting overlatt til fantasien - akkurat som ungdommen er ujålete og direkte, skildrer forfatteren vennskapet mellom 4 ungdommer i Fallköping i Sverige på godt og veldig vondt. Ulike skjebner skildres brutalt og usminket, og avslutninga er både overraskende og åpen.
Veldig enig der.
Ville nok for èn gangs skyld ikke anbefale nye lesere å starte på den første boka når det gjelder Discworld. Kan tenke meg at noen vil kunne komme til å legge den fra seg og gå glipp mer enn de burde..
The Colour of Magic og The Light Fantastic er lite representativ for alt det som er bra med Pratchett og jeg har ihvertfall oppfordret folk til å begynne med Equal Rites, nr. 3.
Men for all del. Jeg begynte mitt dypdykk i Discworld med å kjøpe kartet (http://www.amazon.co.uk/Discworld-Mapp-Sir-Terry-Pratchett/dp/0552143243/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1298048819&sr=8-1)og skjønte allerede da at dette var tingen for meg!
Jeg har ei fantastisk snill og god svigermor. Som meg leser hun mange bøker, og mange av disse vil hun anbefale til meg. Problemet er bare at hun ofte anbefaler ei bok på denne måten (de som ikke har lest Menn som hater kvinner triologien bør stoppe nå):
"Å Yngleplass, de bøkerne her må du bare lese. De handler om ei jente som blir mishandla av pappaen sin, som hun tenner på, også blir hun tvangsinnlagt av en fæl psykiater, og seinere voldtatt av vergen sin, og til og med staten er i mot henne. Men så kommer det en journalist å hjelper henne, og til slutt vinner de saken, og alle de slemme får straffen si og hun jenta skaffer ser utrolig mange penger, ja du bare må lese de bøkerne her!".
Jeg kan jo ikke like godt be henne holde kjeft, men kan jeg putte en sokk i munnen på svigermor? Hva gjør dere med bokstrippere?
Jeg likte veldig godt den første, og kanskje også den andre. Men når jeg hadde lest 4-5 i serien, så tok jeg meg selv i å kjede meg. Det ble for mye repetisjon og for lite som skjedde. Jeg ville bare bli ferdig slik at jeg kunne begynne på noe annet jeg gledet meg til.
Har endelig fått lest den. Fantastisk :D
Ja etter Farseer triologien kom the Tawny man serien; Fools errand, The golden fool og fools fate, de er fantastisk bra!