Tekst som har fått en stjerne av Kirsten Lund:

Viser 1621 til 1640 av 10779:

Når samfunnet går fra 70% sysselsetting i jordbruket, til 2% på 120 år, er det stor grunn til å tro at det virker inn på politikken.
At det ikke vil ha innvirkning at hovedstaden slutter å produsere industriprodukter og i stedet produserer ideologi, er lite trolig.
Jeg har nettopp begynt å lese boka, og synes utgangspunktet til Kjartan Fløgstad er interessant. Han er etter min mening en av de få forfatterne som fremdeles har et materialistisk utgangspunkt for sine bøker, noe som ikke minst er tydelig i bøker han har skrevet seinere enn denne; Brennbart, Grense Jakobselv, Grand Manila og Nordaustpassasjen.
Når det er ikke lenger er klubbkontorene og arbeiderne på Aker, Kverner, Jøtul og Spikerverket hvor fundamentet for en venstre-politikk legges, kan det ha innvirkning på at hudfarge, kjønnsidentitet og sex har fått en så framtredende politisk rolle.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er en krevende tid for alle, og noen har det verre enn andre. Vi søker informasjon og prøver å orientere oss i ukjent landskap. Det er da både legitimt og nødvendig å stille spørsmål både ved vedtatte og mindre vedtatte sannheter. En viss skepsis er sunt, men ved sunn skepsis kreves også en dose kildekritikk. Dette gjelder både ulike myndigheters informasjon og konspirasjonsteoretikere og andre som bare rett og slett vil skape frykt på feil grunnlag.

Midt oppi dette er det også lurt å skape seg noen fristeder hvor man kobler av og tenker på/gjør noe helt annet. Avkobling er godt for både den fysiske og psykiske helsen. Mange ønsker nok å ha bokelskere som et slikt fristed.

Pandemien stiller oss overfor nye utfordringer. Jeg tror ikke bevisst manipulerte vaksiner er noe vi trenger å bekymre oss for og bruke energi på - vaksiner er faktisk det som kan hjelpe oss igjennom denne situasjonen!

Jeg håper du også har hatt en fin og avkoblende helg :-)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Hendelsen er en kort liten tekst, med mye innehold. Selve hendelsen er en illegal abort fra tiden før abort var legalisert i Frankrike, og et godt argument for nettopp selvbestemt abort. Det er ikke en vakker bok, jeg var kvalm gjennom mye av lesningen, men det er tankevekkende bok.

Ikke bare kan den leses som et argument for selvbestemt abort, men den åpner også klasseperspektivet og den svake parts desperate forhandlingsposisjon i møtet med en ulovlig befrielse. Den unge fortelleren er blitt gravid og vet at hun ikke kan beholde barnet. Hun kobler graviditeten til arbeiderklassebakgrunnen sin: «Men hverken artium eller den humanistiske universitetsgrader mn kunne forhindre den skjebnebestemt overføringen av en type fattigdom som den gravide jenta, på samme måte som alkoholikeren, var selve sinnbildet på. Kåtheten hadde innhentet meg. Det som vokste inni meg, var på sett og vis mitt sosiale nederlag.» Hun lykkes ikke selv med en strikkepinne. Hun må spørre seg rundt og nøste for å finne noen som kan hjelpe, og ender til sist hjemme hos en uskjønn klok kone i Paris som gjennomfører en abort. Det er ikke vakkert. Men det kunne endt verre. Hun ender på sykehus etter å ha mistet blod, dårlig behandlet av legen som tok henne for å være av arbeiderklasse og ikke «høytstående» student som kan heve seg over loven!

Beskrivelsen av desperasjonen for å finne noen som kan hjelpe beskrives nakent og avmektig, men med stor språklig beherskelse. Hun finner ord for slike ting som ikke hadde plass i språket den gang. Boken åpnes ytterligere når hun sammenligner sin egen desperasjon i denne situasjonen med desperate illegale flyktninger.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Alltid mest kjekt med hjemmelaget mat, det er også mer stolthet rundt og mestringsfølelse og ikke minst vet man innholdet som du skriver. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Interresant å utfordre seg på matfronten også. Ha en god uke :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"To send light into the darkness of men's hearts - such is the duty of the artist."
- Robert Schumann.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enda en langhelg i mai, det pleier jo et par i mai måned. Jeg leser en gentleman i Moskva av Amor Towles og liker den veldig godt så langt. Forfatteren har skrevet en bok med ordentlig finesse i seg, og mange av tankene er veldig kloke med mange indirekte referanser. Fine skildringer og godt historisk utforsket. Spent på resten. Så langt årtes best bok, håper boka holder oppe forventingene. Jeg fikk høre om boka på favorittpodcasten BBC bookclub radio 4, anbefales forresten.

Hva leser dere denne helgen?

Ønsker alle en god langhelg :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Forfatteromtale

Om formen:
Romanen er skrevet i flere lag. Små prosa-lyriske stykker er vevd inn i den ytre handlingen, med ulike symboler: havet, vulkanen, hesten og selvfølgelig lundefuglen, slik boktittelen antyder. Symbolene har sin egen betydning og utvikler seg parallelt med historien.
Boken starter med «Dykkeren». Et utdrag kan leses HER (leseutdrag side 5).

Om skriveprosessen:
Historien har ligget i hodet mitt i flere år, før jeg skrev den. Selv om romanen er fiktiv, dukker også virkelige hendelser opp, som skattefunnet på Runde.
Både research og arbeidet med ord har vært en spennende reise. Jeg har møtt mange interessante mennesker og lært mye. Siden kystnaturen ligger mitt hjerte nært, var det lett å sette seg inn i Helenes sted, og lengte til havet sammen med henne. Leseren møter fugleøya Runde, med historiske skipsforlis og skattefunn. Samtidig beskrives innlandsnaturen og livet i den fiktive småbyen Orreby, der hovedhandlingen foregår. I tillegg er det avstikkere til andre landsdeler, blant annet til vill natur ytterst mot nord.
Tidlig satte jeg opp en disposisjon over handlingen. For ikke å vikle meg inn i motsigelser, tegnet jeg portretter av hovedkarakterene, og et kart over byen. Alle hendelser ble koordinert i kalenderen. Personene ble mer og mer levende for meg under skriveprosessen. Selv om hovedkonseptet har vært klart hele tiden, begynte personene å bevege seg i egne retninger. Da var det bare å følge med!
De fleste kan kjenne seg igjen i personene i romanen. De har sine håp og lengsler, og sterke følelser. Når de møtes, blir livene vevd inn i hverandre, og de må ta valg. For å gjøre språket mer ekte, lar jeg noen av personene snakke med dialekt.
Leseren får også innblikk i ulike yrker og interesser. Arbeidet på antikvariatet beskrives gjennom Helene. Mannen hennes, Stein, gir glimt inn i begravelsesbyrået, hvor også sidekarakteren Carl jobber. Anna tar leseren med til sykehjemmet, og Dag Inge til arkitektkontoret. I fotoklubben møtes kunst og fotografi. Musikk er også et aktuelt tema.
Ekstra hyggelig er det at datteren min, Silje Fjørtoft, har laget tittelillustrasjonen som uttrykker romanens innhold på en glimrende måte.
Wiktor media har sørget for en gjennomført estetisk layout, og for at boken ble trykt på kvalitetspapir.
Som bonus ble jeg kjent med familien til kunstneren som malte alterbildene på Runde bedehus. Familien kjente ikke til bildene, og det var hyggelig å kunne bidra til at de fikk vite om dem.
Dessverre sørget korona for at den planlagte boklanseringen måtte gå ut. Jeg håper likevel at boken får mange lesere. Jeg har fått tilbakemeldinger fra begeistrede lesere, og ønsker at boken kan nå ut til flere.

Om forfatteren:
Jeg har alltid vært interessert i språk og kreative uttrykksformer. Under arbeidet med poetiske tekster, blant annet sangtekster, oppstod ønsket om å videreutvikle skrivingen. Denne boken er min debutroman.
Til daglig jobber jeg som kantor (organist). Jeg er også aktiv som komponist og har fått publisert en rekke verk, med hovedvekt på kor- og orgelmusikk.

Sylke Feldhusen

Godt sagt! (3) Varsle Svar

On the World

The world’s an in; and I her guest.
I eat; I drink; I take my rest.
My hostess, nature, does deny me
Nothing, wherewith she can supply me;
Where, having stayed a while, I pay
Her lavish bills, and go my way.

  • Francis Quarles (1592-1644)
Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Betzy Fortellingen om en norsk foregangskvinne"

Boken om Betzy Kjeldsberg er skrevet av Frid Ingulstad er en fantastisk bok. Forfatteren skriver så godt at man får lyst til å lese av henne når man er ferdig med boka. Betzy Kjeldsberg stod i front når det gjelder kvinnekamp og likestilling. Hun er født i Svelvik 1.november 1866, på en tid det ikke var vanlig at kvinner kledde seg i bukser og syklet, men det gjorde hun, og andre kvinner snakket om henne og viste åpent sin forakt for det de mente var lite kvinnelig oppførsel. Betzy Kjeldsberg ble Norges første fabrikkinspektør, hun var politiker i Venstre og hun var med på å starte en Diskusjonsforening, som sener ble forløperen til Norsk Kvinnesaksforening. I boka beskriver Inguldstad at for Betzy Kjeldsberg var det å drive med kvinnekamp et kall hun hadde hatt fra hun var 17 år gammel. Hun var gift og fikk 6 barn. Frps Siv Jensen er oldebarnet til Betzy Kjeldsberg. Boka får terningkast 6 av meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Safting og sylting har begynt å bli mer populært og det kommer stadig nye bøker om temaet. Denne boken ble utgitt i 2014 (innbundet) og kom som pocket i 2018 og er fortsatt i salg. Oppsummert er det en en tykk bok om et tynt tema (kun søtt syltetøy og litt gelé, ingen sirup, saft osv.). Om du har begrenset plass i kokebokhylla di, er kanskje ikke dette en bok du vil prioritere der.

Innledningsvis er det litt syltetøyteori. Dette er greit nok, men i og med at bokens tema kun er syltetøy, hadde jeg sett at det var mer omfattende. Det er ingenting om den alternative konserveringsmetoden prosessering i vannbad som gjør at du kan droppe konserveringsmidler og bruke lite sukker, det er ingenting om fermentering (som jo er litt i vinden) eller at du kan lage frysetøy uten sukker og frysepulver, men med en moden banan. Det er også en del praktiske aspekter mht. utstyr som heller ikke har fått plass. Altså, masse tips & triks som en erfaren syltetøymaker burde kunne finner du ikke her.

Etter innledningen kommer oppskriftene med en enkelt oppskrift på en helside med et helsides bilde på den motstående siden. Bildene er fine nok, men litt komiske da det virker som om de fleste er tatt en stund etter at syltetøyet ble laget og da det ikke lenger var pene eksemplarer av ingrediensene å ha med på bildet. Syltetøy på glass ser jo unektelig litt likt ut uavhengig av om det er laget av blåbær, rips eller moreller, så det gjøres diverse forsøk på å variere dette temaet uten at det egentlig tilfører bildene noe som helst. Jordbær kan kjøpes i butikken hele året, men når de er hvite øverst og ikke solmodne, ser de da ikke så fristende ut … Selve oppskriftene er greie nok, men i og med at bokens premiss er at syltetøy kan varieres i det uendelige, savnet jeg veldig at det under hver oppskrift var tips til variasjon! Og flere spiselige frukt/bær-typer som er vanlige i hagene her i landet eller som kan plukkes i naturen (eks. søtmispel, blokkebær) er ikke nevnt. Det savnet jeg også. Heller det enn smakløs importert stjernefrukt! Oppskriftene er ikke veldig spenstige og du blir mye mer inspirert ved å gå inn på nettsidene til Dansukker.

Noen faktafeil inneholder boka selvfølgelig også (slike bøker gjør alltid det), nei, rødhyll er ikke giftig, men du må koke eller gjære bærene og sile fra frø, blomstene kan brukes som svarthyll som faktisk ikke er så vanlig å komme over hos oss, sjekk artskartet, men her er det ikke mer enn at du kan se gjennom fingrene med det. Så, skal du kjøpe denne boka? Har du allerede prøvd deg på å lage syltetøy, trenger du det ikke. Har du aldri i hele ditt liv laget syltetøy, tja … hvis du veldig har god plass?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Angående kvinnesynet i en 70 år gammel bok: En bok som blir fremhevet som en 'klassiker' bør kunne leses med dagens briller på, synes jeg, ellers er det ingen klassiker. I min bok. Jeg skrev forøvrig 'Som barn av sin tid levnet ikke Bradbury store tiltro til kvinne...'for å vise en smule formildende omstendighet for stakkars Bradbury i sin tid. Men egentlig synes jeg han kunne gjort dette så meget bedre, selv på 50-tallet. Det skorter ikke på ekte klassikere med viktige kvinner i hovedrollene og kvinner som har noe vettugt å si. Mange mannlige forfattere opp gjennom tidene har fikset dette. Det kunne Bradbury og.

Sensurdebatten er et sidespor. Bradbury hevder boka aldri handlet om sensur av bøker, han ble rett og slett sur av at folk leste boka slik. Boka handler om hvordan mennesker av egen vilje slutter å interessere seg for bøker. Det var ikke ytrepåført. Myndighetene bare utnytter dette for å hindre at folk tilegner seg kunnskap om noe som helst og tenker sjæl, så myndighetene kan styre slik de vil. Det var en slik utvikling Bradbury ville advare mot.

Ikke slutt å lese. Les gjerne en klassiker. Vær kritisk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis Gud ikke eksisterer finnes det ikke objektiv moral. Objektiv moral kommer fra Gud. Altså er Gud fullkommen. Bibelens Gud er den beste kandidaten. Altså gir det en god grunn til å tro på Bibelens Gud.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

We did not ask for this room or this music.
We were invited in.
Therefore, because the dark surrounds us,
let us turn our faces to the light.
Let us endure hardships to be grateful for plenty.

We have been given pain to be astounded by joy.
We have been given life to deny death.
We did not ask for this room or this music.
But because we are here,
let us dance.

Sitatet er hentet fra Stephen Kings
lesverdige roman 11/22/63.
Norsk utgave 22.11.63.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En mor og hennes datter fraktes til sykehuset etter en ulykke. Det er bare moren som er skadet. Datteren, Hannah, blir tatt vare på av en sykepleier. Hannah forteller at de bor i en hytte i skogen. Det finnes også en yngre bror, og en far. For sykepleieren virker det som at de har blitt holdt fanget i hytta i en årrekke.

De er endelig fri fra fangenskap, men friheten er ikke som forventet, og det skal vise seg at faren langt fra er over.

En sidevender som får de små grå til jobbe overtid! Ingenting er som man først har trodd.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forfatteren bruker god tid på å male et rikt og levende univers. Jernulven tok langsomt tak i meg og dro meg inn. Jeg slukte den på under en uke tross de 489 sidene, for jeg ville bare lese. Jeg ble spesielt engasjert mot midten av boka, da hadde den nesten en terapeutisk funksjon for meg. Mot slutten var det litt mye frem og tilbake i forhold til allianser og lojalitet, det gjorde at jeg falt av emosjonelt. Jeg brukte litt tid på å komme inn igjen, men i ettertid kjenner jeg mer aksept for slutten. Det er tross alt første bok i en serie og en helt forløst og tilfredsstillende slutt må jeg vel vente med til siste bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

'Det handler ikke om hvordan man har det, men om hvordan man tar det'

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Englers oppgave er ikke å overtale folk om å bli kristne? De er Guds sendebud og tjenere. Engelen Gabriel fortalte f.eks jomfru Maria om Jesus. Så det er ingen argument for at de ikke finnes fordi de ikke har talt til deg... Når du snakker om å innbille seg engler, vil jeg si noe fra filosofen Descartes og hans gudsbevis. Han mente at forestillinger må komme fra noe, ha en årsak. Gud er et fullkomment vesen, og må ha sitt opphav fra noe fullkomment. Siden verken vi eller verden er fullkomment må det eksistere noe fullkomment som ikke er menneskene eller verden rundt oss.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Gleden

Den frostbrente gleden ved livet
søker deg ved vadestedene,
ved leirbålene, ved korsveiene,
alltid –
Selv i sorgens dager,
selv i motgangens bratte døgn
og våkenettenes martrende timer
søker gleden deg, kvidende
lik en trofast hund
som løp med blødende poter
gjennom rimfrosten
og svømte mellom isflakene
i strie elver
for å finne sin husbond.

Hans Børli

Godt sagt! (7) Varsle Svar

"Ikke gjør som legen din sier" (automatisk):

" Top 10 Worst Foods Doctors Tell You To Eat "

ifølge idrettslege og kostholdsekspert Sten Ekberg,
han forklarer nesten alltid nøye hva han egentlig mener.
Legene kan ligge årtier bak dagens forsknings rundetider.
Men maten kan være vår viktigste medisin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

somniferumHarald KBerit B LieBerit RKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundNorahTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardPiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger Martinsen