Sakprosa boken du har bestilt ser interresant ut. Viktig tema og godt å få faglig påfyll tenker jeg. Hørtes ut som trist historie også. Håper du får en god lesning og ha en god helg :)
Denne helgen tar jeg tidlig helgen på grunn jeg har ferie igjen og avspasering, så det blir fint å ha litt fri. Jeg gleder meg veldig det betyr mye tid til lesning. Jeg leser denne uken drapet på kommandanten av Haruki Murakami som er bok en av to, en slags kunsterrroman, mennskelig relasjoner som er viktig i boken, mye skildringer, og interresant historie Murakami forteller om kunst og det å se. Jeg er spent på resten, skal vurdere å lese bok nummer to etter hvert.
Hva leser dere denne helgen?
Ønsker alle en god helg og ha en god lesning :)
Hvordan skal man skrive en omtale av en bok om litteraturkritikk? Hvordan kan man vurdere den litterære kvaliteten på noe som lærer deg om litterær kvalitet? Jo, det er lett! Erik Bjerck Hagen har jo lært meg kjempemasse. Da har han oppnådd det han ønsket. Da har boken gjort sin oppgave. Den har fullbyrdet sitt potensial!
Jeg kjøpte denne boken fordi jeg hadde en intuisjon om at hvis jeg lærte meg noe om hvordan man vurderer litteratur, så ville jeg få mer innsikt i det som får tekster til å funke, og hvordan jeg kan tolke litteratur og finne ut av hva som gjør dem bra, og hva som gjør dem dårlig. Da, tenkte jeg, ville jeg få mer ut av å lese, bli mer bevisst og reflektert og formidle det jeg jeg har forstått og følt på en god måte. Noe som til syvende og sist ville gjøre meg til et bedre menneske. I dag kjenner jeg at jeg vil få mye mer ut av hver eneste bok jeg kommer til å lese, og det vil berike meg.
Hagen lærte meg blant annet at litteraturens kvalitet rommer alt den berører, og alt den påvirker. God kvalitet er ikke bare tekstens innhold og det man lærer og føler mens man leser, men også selve refleksjonen man gjør seg i etterkant, om samtalene man har om den, om andres vurderinger og om dommen man etter hvert avsier. Egne erfaringer påvirker kvaliteten. Det samme gjør kunnskap, kultur, tiden, forventninger og andre bøker. Kvaliteten er dynamisk og mangefasettert.
I utgangspunktet trodde jeg faktisk at Hagen ville gi meg en slags liste over kriterier - en enkel metode jeg kan følge når jeg skriver omtaler - men det finnes jo mange måter å vurdere litteratur på, og det er her inne du finner kunnskapen du trenger for å finne ut av hva kvalitet kan være for deg.
Hagen skriver i del 1 av boken om estetikk. I tillegg til en innføring i estetikk lærer man om ulike symptomer på kvalitet og ulike kvalitetskriterier. Kapittel to handler om smak. Vår litterære dømmekraft er sterkt knyttet til vår egen smak, og smaken er påvirket av så mangt. Det er mulig for oss å ha en felles forståelse av kvalitet, men det er nærmest umulig å vurdere bøker uten å være subjektiv. Det er heller ikke et mål. Litteraturen skal jo gjøre noe med oss. Den skal vekke følelser og fremkalle åpenbaringer. Hagen bruker mange gode eksempler, og han skriver godt. Av og til kan noen av beskrivelsene hans kreve litt ekstra forkunnskaper, og det kan bli litt for komplisert uten de forkunnskapene. Men da er det bare å søke opp ord og uttrykk man ikke vet så mye om. Det er jo et relativt sammensatt og utfordrende tema.
Del 2 består av fire kapitler. Det første handler blant annet om ulike typer kritikk og litteraturkritikkens etikk. De neste tre kapitlene handler om tre store kritikere som for Hagen representerer «noe i nærheten av ideell balanse mellom det vitenskapelige og det journalistiske». Han oppsummerer nærmest deres karrierer og livssyn og sammenligner tilnærmingsmåtene deres til litteraturkritikk. Jeg fikk i utgangspunktet ikke mye ut av del 2, for jeg så ikke helt relevansen. Men etter at jeg hadde lest del 3, hvor Hagen selv kvalitetsvurderer seks norske dikt og to noveller av Johan Borgen, innså jeg i det avsluttende, oppsummerende kapittelet at deres liv og livssyn jo er en del av deres kvalitetsvurderinger. Hagens egne vurderinger og oppsummering ble derfor en åpenbaring for meg. Alt i hele boken ga så mening, og jeg er så takknemlig for alt jeg har lært. Jeg kommer garantert til å lese denne boken igjen en gang.
Denne boken tiltalte meg, fordi jeg har vokst opp i det ytterste nord og jeg syns det ville være unikt å reise tilbake til år 1599. Det er liten tvil om at det ligger mye arbeid bak en bok som denne, og det er imponerende i lese om aktiviteten i nordområdene på denne tiden og om besluttsomheten til den purunge kong Christian.
Forventet meg nok litt flere detaljer i beretningene, men jeg glemte vel et øyeblikk at tastaturet ikke var oppfunnet. Det de to følgesvennene har skrevet ned er ganske ulikt, og det gjør også fortellingen mer interessant. Her kan man lese om alt fra planter og dyr til forhandlinger om hav- og landområder og rettigheter i nord.
Københavns Vesterbro er en bydel med en variert historie der det lenge var kort avstand mellom de fattige og de mer velstående. Denne lenken gir en god beskrivelse av gatene i Tove Ditlevsens roman hvor handlingen er lagt til 1930-tallet.
For en deilig høstsøndag når klokken stilles tilbake og man får en time ekstra! :)
Spennende det du skriver om denne boken av Max Porter, nå har jeg satt meg på venteliste på Libby…
Jeg leser «Barnevakten» av Joyce Carol Oates, jeg er litt i tvil hvor godt jeg liker denne men er imponert av denne forfatterens enorme kapasitet og hun er 84 år! Boken har et veldig driv så det går raskt å lese disse 504 sidene.
På vent har jeg «Naustet» av Jon Fosse, en helt annen type bok og skrivestil, tror den passer meg bedre.
Ha en herlig søndag…og god bedring til Karen Ramsvik!
Jeg ble akkurat ferdig med bok 3 om arkeologen Ruth Galloway, "Huset på klippen". Denne krimserien er bra, hovedpersonen er uperfekte på en troverdig måte, og feiler stadig trass i gode intensjoner. Endelig, og de omfavner dette uperfekte og fortsetter å gjøre det de gjør. Selve krimgåtene er også gode, historiske og nåtidige. Så heldige meg, men jeg fikk også omgangssyke i dag, og det passet dårlig, men jeg fikk lest ihvertfall. Jeg skal også lese "da vi var yngre", av Oliver Lovrenski, en veldig ung debutant fra Oslo. Født i 2003. Jeg tenkte på en annen ung, dansk forfatter, eller poet da jeg begynte på denne. Jeg er superfornøyd med denne lesehelga. Det er ikke mye i livet som er bedre enn bøker man oppdager helt tilfeldig. Vel Lovrenski var det mange som merket seg i en avisanmeldelse, og jeg har lånt den av en kollega som anbefalte ordlisten helt til slutt. God lesing i helga, alle sammen.
Likte tittelen på boka du leser, ser for meg at det kan være et svar en voksen kan gi et barn, når de ikke vil forklare hva som ligger i ordet. Jeg har også lest Jernulven, og så nettopp at bok nummer to var kommet ut. Er spent på fortsettelsen og om denne triologien kan leve opp til Ravneringene. Har du lest om dem?
Jeg leser «Sand, vind og stjerner» som er skrevet av forfatteren bak «Den lille prinsen», Antoine De Saint-Exupéry. Dette er noe helt annet, så veldig spent på innholdet.
God helg til alle bokelskere!
"Byttet" av Stefan Ahnhem
– Leseeksemplar fra Aschehoug
Her møter vi to familier som bytter hus en måned i ferien. Av flere grunner, så får ingen av parene den drømmeferien som dem så for seg. Det ene huset stemmer ikke med bildene, og i det andre finnes skjulte hemmeligheter og plagsomme naboer.
Jeg har sett at flere bokbloggere "slakter boka" for at den er for forutsigbar, og at de liker de tidligere bøkene til forfatteren bedre. Jeg er ikke sikker på om jeg er helt enig.
Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
"Om tiden og vannet er en storslått skildring av det islandske samfunnet, det globale håpet som preger klimakampen og arbeidet som må gjøres for å sikre menneskenes fremtid.
Andri Snær Magnasons besteforeldre dro på bryllupsreise til en isbre på Island. Stedet de slo opp teltet sitt bærer fortsatt navn etter dem. Men hvor lenge? I 2019 måtte Magnason skrive minneord over en annen islandsk bre - den første som gikk tapt for klimaendringene.
«Folk lytter til fortellinger, ikke tall», fikk han høre. Han bestemte seg derfor for å skrive nært og sanselig om vår tids viktigste tema. Gjennom intervjuer, forskning og fortellinger gir Magnason en poetisk fremstilling av kloden vi lever på og må bevare.
Resultatet er en reiseskildring, en verdenshistorie og en personlig erindbringsbok. Forfatteren er håpefull, og har tilegnet boken til sine barnebarns barn".
Og det er akkurat det Andri Snær Magnason gjør i denne boka, han beskriver klimakrisen gjennom sine besteforeldre. Tanken er at folk ikke forstår tall, men historiene til de gamle berører oss, og vi kan relatere. På den måten unngår han tall og vitenskapelig språk for å beskrive krisen. Han nærmer seg temaene i boka gjennom hans besteforeldre om hvordan det var da de vokste opp i forhold til i dag. Smart! Dette er ingen munter bok, tvert imot, men det er håp, og alle burde lese den. Rett og slett vakkert skrevet om generasjoner bakover og tiden framover.
Bildebok om norske middelalderbygg i stein
I en kort innledning får vi historien om hvordan kunstneren J.C. Dahl vekket interessen for å bevare og restaurere den norske bygningsarven fra middelalderen. Resten av boka gjengir før og nå-bilder av de viktigste eksemplene på bevarte byggverk i stein fra denne tiden. Flest kirker og klostre, men også slott som Bergenhus og Akershus.
Selv med den knappe teksten gir boka godt innblikk i skiftende syn på hvordan gamle bygg best kan bevares - i all fall fram til 1960.
Mine erfaringer med Bookis har hittil vært positive. Derimot har det vært problermer med Helthjem som i sommer sendte meg melding om at en bok var hentet hos meg enda den fortsatt lå uavhentet i postkassen min. Samtidig hadde jeg problemer med avisleveringen. De siste ukene har tjenesten derimot fungert svært godt.
Nei, jeg vil ikke si at den er annerledes. Den framstår så langt som en tidløs fortelling, og er like aktuell i dag. Den handler om inderlige følelser, så inderlige at jeg er sikker på at forfatteren må ha kjent på dette selv. Ca. halve boken lest så langt.
FOR BERRE VANVITET TORER IKKJE
tvilens tenner
å slita på
og det reiv meg bort
på smil med venger
men gløym ikkje ormen i støvet
Jon Fosse
Diktet er hentet fra Poesiar etter Henrik Wergeland, Samlaget - 2016
NO HAR EG SAGT
det eg kan seia
så lat no stilla
lata seg att
for eg treng å kvila
berre kvila
berre kvila
og kanskje alltid berre kvila
berre no
berre enno det
THE INNERMOST EMPTINESS
The Innermost Emptiness
Now I know
where the innermost emptiness can be found,
in whose wing, in whose flight,
in whose bones -
transparent and anxious -
hides not music
but memories of it.
Ei uke har allerede gått siden Litteratursymposiet i Odda - hvor emnet var MAGISK!. På grunn av en kranglevoren rygg fikk jeg ikke gjort alt jeg ønsket å gjøre, like fullt har jeg gode minner fra å ha ansvaret for å følge Simon Stranger rundt, bl.a i en leilighet med opplesning av den siste boka hans. Var med på det samme i fjor, da sammen med Maria Navarro Skaranger. Simon er en utrolig fin fyr, og vi hadde flere fine samtaler disse dagene. Han var ikke vond å be når jeg ytret et fromt ønske om en signering i boka jeg kjøpte - han skrev en fin hilsen i tillegg.
En fast gjest på symposiet vårt er Pedro Carmona-Alvarez. I år også deltok han med egne tekster og som paneldeltager i ulike samtaler. Han og Simon deltok på to av de samme samtalene. Jeg leste ferdig boka hans Chiquitita senest i går, torsdag. Den raste rett inn på favorittlista jeg har her på bokelskere.no. Hvordan Pedro trakterer det å være ei lita jente, ung kvinne og voksen kvinne, er enestående. Bakgrunnshistorien er familien "hennes" og deres opplevelse av Pinochet sitt kupp, flukten til Brasil, og deretter Bergen. Poetisk og vakkert, hardt og brutalt.
Nå er det tilbake til naive Norge sett gjennom øynene til Joly og Witoszek. Ønsker alle en god helg og uke mellom permer og med lyd på ørene :-)
Spennende psykologisk-orientert bok om viljestyrke - om hvordan vi kan styrke den, men også hva som kan skje når den plutselig svekkes, som når politikere begår alvorlige tabber på det personlige planet. (Lest 2015).
Merkverdig bok av forfatteren av «The Basque History of the World». Den inneholder flere spørsmål enn svar, det vil si at det knapt finnes andre svar enn de som allerede ligger inne i spørsmålene. Til tross for de få sidene, bør boka ikke leses i én omgang. Spørsmålene fungerer som et provoserende korrektiv til konvensjonelle skrivemåter. (Lest 2016).