Tekst som har fått en stjerne av Ellen E. Martol:

Viser 1721 til 1740 av 3894:

Vidvandre er et kjempefint navn! Jeg visste ikke at han het Strider, men Vidvandre er jo myyye finere...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Haha :) Jeg skjønner følelsen!

Til dere som ikke likte innlegget kan jeg jo støtte jengeno og bekrefte at både resjisjør og resisjør er utbredte feiluttaler av dette ordet. Nei, det er ikke så lett. Ja, jeg synes kanskje at EN av dem som var med på å legge stemme på, filme, ta opp lyd, regissere, godkjenne og betale for denne reklamefilmen burde kommet med en liten korrigering av uttalen. Nei, det er ikke viktig. Men ja, det ER da litt irriterende....?

Sjøtt, sjole og sjøkken er noe annet. Det er ikke misforståtte ord, men en uttaleendring på gang, hvertfall her i Osloområdet. Alle barn her sier sjøkken, og hvis man korrigerer dem, strever de fælt med å klare å uttale kjøkken. Det ser ut som om de legger det av seg når de blir voksne, men det er nok bare et tidsspørsmål før flertallet faktisk sier sjøkken. Men jeg skal ALDRI slutte å irritere meg over det!! Jeg skal bli en gammel dame som kjefter og mumler over folk som uttaler feil...hehe :)

Forresten leste jeg et sted at det samme skjedde i vikingetida eller deromkring. Den gangen sa man kirke med K-lyd som i kork. Da ungdommen begynte å si kjirke, kan man jo tenke seg hvordan de eldre gremmet seg! Og nå heter det snart sjirke...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg veit om folk som har snudd i kjøkkenbutikken fordi den eplekjekke selgeren sa "sjøkken" og ikke "kjøkken". Der gikk den butikken glipp av et salg på 100 000 liksom...

Jeg skjønner de som gikk godt. Det er noe med hvilke signaler en sender når en velger å ansette en som ikke kan snakke riktig enn si velger å bruke en skuespiller som ikke kan snakke riktig i en reklame. "DET ER IKKE SÅ NØYE" sier en da.
Det ER nøye. Språket ER nøye! Det har med respekt å gjøre i sin ytterste konsekvens.

Synes jeg da.

Og ikke la meg begynne på diskusjonen omkring stavefeil/gramatiske feil og bruk av dialekt på sosiale medier etc etc. Da blir vi aldri ferdige.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den som har begge beina på jorden står stille, det er Tor Åge Bringsværd som har sagt det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjære reklamefilmmedarbeider.
Du vet, du som snakker på reklamefilmen for Les Miserables.

Jeg tenkte bare jeg skulle fortelle deg at du har kostet filmen en seer.

Filmen er sikkert bra.
Jeg ble anbefalt den for noen dager siden, som en "FANTASTISK" film som jeg absolutt burde se.

Men jeg klarer ikke.
For hver gang jeg ser noe om filmen, leser noe om filmen eller hører noen snakke om filmen, så er det EN ting som farer gjennom hodet mitt:
"Resjisjør"

Og jeg vet med meg selv at jeg ganske enkelt ikke orker å sitte gjennom en hel film, hvor folk på lerretet utfører sin jobb, men hvor det eneste jeg hører er "resjisjør, resjisjør, resjisjør".

Men jeg har lært at man ikke skal gi opp, så jeg forsøker igjen.
Om du, kjære reklamefilmmann kan lese sammen med meg, så blir dette sikkert bra til slutt.

Regi. Uttales "Resji"
Resji, resji, resji, resji...

Sør Uttales "sør", akkurat som himmelretningen.
Sør, sør, sør, sør.

Så setter vi det sammen.
Resji... sør... Resji... sør... Resjisør...Resjisør...

Ser du? Du klarer det hvis du bare vil.

Så, rydder opp litt her.
Skrur av lampen med det skarpe lyset.
Tror du nå at du kommer til å huske dette neste gang du skal fortelle hvem som har RESJIEN på en film? At personen er en RESJISØR?
Flink gutt. Da trenger vi ikke disse tauene lenger.
Og vi kan ta av håndjernene.
Ikke vær redd, du får igjen følelsen i hendene iløpet av 10 minutter. Det gjør kanskje litt vondt, men ingen skade skjedd. Denne gangen...

Så får du ha en fortsatt god kveld. Kanskje vi ikke sees igjen...

Godt sagt! (19) Varsle Svar

Det er selvfølgelig hyggelig å få respons på innlegg, enten det nå er i form av svar eller stjerner. Hovedargumentet for å være her inne er for meg å få tips, delta i diskusjoner og rett og slett få mer ut av de bøkene jeg leser. Men når det er over 21000 medlemmer (selv om mange ikke er aktive), så går det ikke an å lese alt som blir publisert her inne. Jeg har etter hvert prøvd å finne hvem som har noenlunde samme boksmak som meg selv, og gjerne også noen som kan foreslå uventede bøker som jeg ellers ikke ville ha oppdaget, eller noen som kommer med gode sitater og dikt. Gjennom å følge disse personene, oppdager jeg diskusjoner de deltar i, og finner av og til nye personer som jeg ønsker å følge. Ved å legge inn mange av bøkene jeg har lest/skal lese, vil jeg også finne diskusjoner om/omtaler av disse bøkene, og ev. hvem som leser dem akkurat nå. Det er altså i stor grad innlegg fra disse personene som jeg finner fram til og som jeg gir stjerner dersom jeg mener det er interessant, godt sagt, oppklarende, en spennende vinkling/tolkning el.lignende.
Og det kan være litt tilfeldig om jeg gir en stjerne eller om jeg gir et svar - noen ganger gjør jeg begge deler. Av og til fungerer stjernen som et signal på at jeg har sett innlegget. Jeg trenger ikke nødvendigvis å være enig i det som står der, men som flere har vært inne på, kan det være at det er argumentert godt for standpunktet likevel :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ok, da velger jeg å ta deg seriøst fordi om jeg vurderte å hoppe av nå fordi jeg føler jeg lar meg dra med i en problemstilling farlig nær fjolleriet..hehe:0)

Slik fungerer ikke dette forumet for meg og jeg håper det ikke gjør det for andre. Med fare for å tråkke noen på tærne og høres litt surpompete ut vil jeg si at det høres både barnslig og meningsløst ut.

Deltar jeg i en aktiv tråd og ikke får stjerner tenker jeg at få er enig med meg eller at jeg kom så sent inn at lufta har gått ut av debatten. Prøver uansett å tenke meg om før jeg poster og står således for det jeg skriver uavhengig av tilbakemeldingene. Stjerner er hyggelig, men ingen forutsetning for at jeg finner det meningsfullt å poste innlegg. Poster jeg der få eller ingen andre enn meg er aktive forventer jeg ingen rask tilbakemelding og tolker ikke manglende stjerner i noen retning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter ventetid på en uke så fant de endelig årsaken til svimmelheten. På MR fant de ut at jeg har betennelse i nesa og kinnbeinan slik at det har trykket en del på pannen i lengre tid slik at det har gitt meg kraftig og langvarig svimmelhet. Så har fått ny resept. Er fortsatt litt svimmel ennå, men er endelig tilbake til leiligheten min og klarer meg selv nå selv om jeg bruker lengre tid på alt. Går bra så lenge jeg tar det med ro. Og legen mener at svimmelheten forårsaker også av stress. Jobbet jo en del før jul med lange dager, ofte fra 07 - 21 selv de dagene jeg var forkjølet og heller burde ha holdt meg hjemme. Så det var en kombinasjon av overbelastning og betennelse i nesa og kinnbeinan. Så nå vet jeg i alle fall årsaken. Jeg er ikke av den skvetne typåen når det gjelder sykdom, men når man ikke får gjøre noen ting på egen hånd fordi man er svimmel og blir nummen i armene, så er det normalt å tro at det var noe alvorlig galt. Det var det heldigvis ikke:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hmmm, ja jeg ventet på det spørsmålet :-)
Tatt på sparket vil jeg si ja, gjerne velformulert, men enda viktigere at innlegget er gjennomtenkt og begrunnet, at det trekker frem flere sider ved en sak eller en bok, og gjerne sider som jeg ikke har tenkt på selv. Et innlegg som gir meg noe å tenke på, er i min smak!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er vel ganske sjenerøs med stjenene og gir omtrent av samme grunner som Ellen. Hvis noen har svart på et innlegg fra meg, synes jeg det er hyggelig å markere at jeg setter pris på det. Hvis noen har skrevet et godt innlegg eller en god bokomtale, synes jeg ofte det er verdt en stjerne, selv om jeg ikke nødvendigvis er enig. Ellers bruker jeg stjerner for å si meg enig, eller at noe er knakende godt sagt. Eller for å starte en artig tråd - som du har gjort her :-)

Et innlegg som ikke belønnes med stjerne, er ikke "dumt". Det er en masse tilfeldigheter som gjør om et innlegg får stjerner eller ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ser du har Borgens "Lillelord" i hyllen her inne, Karin - da er du "reddet", det er fengslende litteratur. De to neste bøkene i "Lillelord"-trilogien har ikke gjort like stort inntrykk på meg, jeg er faktisk usikker på om jeg har lest begge.... Men det kan være at jeg ikke helt husker hvor "Lillelord" stoppet og bok nr. 2 begynte. Og så er han jo en novellenes mester da, Johan Borgen. ("Kaprifolium"! "Jorun og Lillebror!" "Du er grei kar du, Richard!"!) Han hadde en ENORM produksjon, og det er vel ikke alt som bedømmes å være like glitrende, men det beste er suverent. Det var jo forresten han som skjulte seg bak pseudonymet "Mumle Gåsegg" - han havnet på Grini for sine petit-skriverier i Dagbladet under det navnet, og endel av disse epistlene ble utgitt i bokform etter krigen, under tittelen "Far, mor og oss". Veldig morsomme - det er betraktninger lagt i munnen på jentungen Turid, som i jeg-form på tilforlatelig "troskyldig" vis blottstiller sin families hverdagsliv, og gjenforteller episoder som viser hvordan okkupasjonsmakten turer frem og åpenbart bare er til skade og plage for folk flest. (Redigert for å korrigere meg selv: jentungen som FORTELLER heter slett ikke Turid - Turid er en av de to SØSTRENE til fortelleren! AT jeg kunne surre sånn, da - men jeg kom på det "helt av meg 'lene", i det minste. Dét er da noe.)

Og Annemartas "Urtehagen på Knatten" kan man virkelig drømme seg bort i - min mor hadde den (på dansk!), og i mine tidlige tenår inspirerte den boken meg til å dyrke borago officinalis (agurkurt) flere somre på rad. (Himmelblå, spiselige blomster? What's not to like!) Jeg husker ennå at Annemarta (gjennom boken sin, altså!) lærte meg at alt som har "officinalis" i navnet kan spises! Det gjelder dermed også ringblomst, for den heter calendula officinalis på latin. Men nå er det noen år siden Urtehagen på Knatten var fremme sist - det var masse oppskrifter og mathistorie i den, på tide å få tak i mitt eget eksemplar, kanskje---?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hvem fant på ordet demring? Et geni. Jeg tror det var en kvinne. Hun sto i skogkanten en natt, naken og på villstrå; da skimtet hun den matte flaten av en innsjø som tok til å speile en himmel hun ennå ikke kunne se. Da vaket en fisk og sprengte for et sekund den dimme flaten som først i det sekund ble flate: vann. Hun oppfant ordet demring da. I samme sekund trådte himlen frem, skapt av hennes ord. Hun ble gal av lykke. Samme kveld, da natten senket seg, oppfant hun ordet skumring. Hennes verk var fullendt.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Helt enig. Ikke at jeg har lest alt av ham, men alt jeg har lest av ham, har vært bra! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Herlig at Johan Borgen kommer fram i dagslys igjen!
Jeg leste 'Av en født forbryters dagbok' da jeg var 16 år, og det førte til at jeg slukte alt det andre han har skrevet i tur og orden.
Johan Borgen er en god gammel norsk forfatter som godt tåler å bli lest i dag også!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så får man altså et brev i posten, fullt av bokmerker, fra en helt fremmed person... fordi man på et tidspunkt har nevnt på bokelskere.no at man samler på bokmerker, noe har merket seg dette og sender altså til meg:-) Dét er hyggelig det! Tusen takk til deg som sendte, jeg nevner ikke navnet ditt - det kan du selv bestemme om skal offentliggjøres! Jeg ble så rørt over at det finnes slike mennesker!

Godt sagt! (22) Varsle Svar

Nesten litt vemodig å være ferdig med siste boka. Den sterke An-Margitt går fortsatt foran, og sammen med Johannes bringer hun framskritt og større grad av selvberging til bygda. Men også den tilsynelatende usårbare An-Magritt blir sårbar etter å ha møtt Johannes: Amors Schwester hette Angst. Og hun er stadig redd for å miste ham. Hun skjønner også selv at hun er avhengig av Johannes: Her ville aldri ha kommet til å vokse et eneste kornaks uten det under - drømmen om Johannes fra Freiberg.

Selv om også denne siste boka var godt skrevet, er jeg ikke like begeistret som over de tre første. Kanskje fordi det ikke var samme "fortryllelsen" (finner ikke noe dekkende ord...), ikke så mange sitatvennlige visdomsord, mindre humor - både galgenhumor og den underfundige. Og så savner jeg mer om Ole soldat. Vi får i verket ganske god kjennskap til mange personer, men en sentral skikkelse som An-Magritts far dukker bare opp i få setninger og etterlater iallefall meg med mange spørsmål. Samlet sett ble det derfor en litt blandet leseopplevelse, men havner absolutt på pluss-siden! Og jeg tror dette er bøker jeg vil ta fram igjen senere og sikkert finne noe nytt hver gang :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Aspaas har veldig mange gode poenger i denne boken. Hun har satt seg inn i mye materiale, og bruker dette til å begrunne standpunktene sine. Hun har selvfølgelig mye rett i at ting blir bedre i en rausere verden. Slutten blir litt litt "cheesy", men hun må få lov til å ta litt av.

Aberet er at i en verden full av raushet vil kynikeren kunne dure frem. Så en film der alle sa sannheten hele tiden. da hovedpersonen oppdaget at det gikk an å fortelle små løgner, fikk han en kjempefordel i forhold til alle andre. Så hvordan skal verden unngå nettopp dette?

Aspaas fremstår innimellom litt som nyrelgiøs, og har et voldsomt behov for å fortelle det hun har oppdaget.

Til tross for mine motforestillinger har jeg gitt boken terningskast 5. de gode poengene i boken er virkelig gode, og trenger å bli sagt!!!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg synes det er viktig at vi forholder oss til historiske fakta. Mange tror Israel ble opprettet av FN og mange vil gjerne tro det. Det er likevel ikke slik Israel ble til.

Denne konflikten har helt i fra begynnelsen av eksistert i mellom to parter (delvis 3 dersom en regner med britene som spilte en betydelig rolle før opprettelsen) med totalt ulik styrke. At Holocaust bør få all mulig oppmerksomhet og at vi alltid må forsøke å lære av historien endrer ikke dette. Derfor vil alltid Palestina-spørsmålet stå for seg og være et symbol på dyp urettferdighet. Som vi ikke kan eller skal forstå.

Det var ikke FN som opprettet Israel. Det var det Haganah under ledelse av David Ben Gurion som gjorde. Nyere forskning (Morris mfl) viser at det skjedde i et samarbeid med terrorgruppene Irgun (Menachem Begin) og Stern.

"FN kom i 1947 med en anbefaling om at Palestina burde deles i to, der jødene ble tildelt 54 % av jorda, mens palestinerne fikk 46 %. Dette ble akseptert av jødene, mens palestinerne, som utgjorde 70 % av befolkningen, ikke ønsket at det skulle etableres en jødisk stat på det de mente var sin jord. Før FN rakk å behandle saken ferdig, proklamerte imidlertid den sionistiske ledelsen i Palestina i 1948 staten Israel for opprettet." Fra Globalis.no

Og jeg legger til:

Allerede før opprettelsen av staten og deltakelsen fra andre arabiske land i krigen i fra mai 48 hadde Haganah, Irgun og Stern (sionistiske styrker, de to siste rene terroristgrupper) tatt kontroll i større områder enn delingsplanen forutsatte og fordrevet palestinere i fra områder delingsplanen forutsatte at de skulle ha kontroll. Krigen i fra mai 48 utvidet området ytterligere til å utgjøre 21% mer enn FNs delingsplan. Egypt (Gaza)!og Jordan (Vestbredden) tok resten. Palestinerne hadde ikke noe landområde og 700.000 var blitt flyktninger.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Her vil vi gjerne oppfordre de som vil til å dele det første avsnittet eller den første setningen i bøkene dere leser.

Om dere vil dele fra de dere allerede har lest, dårlige, fantastiske eller rett og slett underlige, så gjør gjerne det!

Husk tittel og forfatter!

Gamle tråd/Del1 her

Godt sagt! (22) Varsle Svar

Så pussig at du skulle spørre om det, Natalie - jeg lette den frem i Nasjonalbibliotekets digitale boksamling for bare et par uker siden! Dette er en av mine favorittnoveller, og har vært det siden jeg leste den første gang på gymnaset. Her har du lenke rett inn i novellen - i Johan Borgens "Noveller i utvalg 1936-1961" står den på s. 99:

http://www.nb.no/nbsok/nb/8640eba7158e46cccd5c1f4d07023cf2?index=5#101

"Bestefar er en stokk." Jeg sier ikke mer... ;-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sist sett

Vidar RingstrømBenedikteSvein Erik Francke-EnersenKjell F TislevollSiljeØystein Espeseth-AndresenJakob Lund KlausenTorill RevheimKirsten LundJørgen NHarald KOddvarGritaolinemay britt FagertveitPia Lise SelnesRolf IngemundsenTine SundalelmeNabodamaBjørg L.WencheLisbeth Marie UvaagSynnøve H HoelAnn EkerhovdThomas Røst StenerudEgil StangelandToveChristofferVibekeMarit HåverstadAnne Berit GrønbechKjersti SLailaKjerstiKaramasov11Karen PatriciaEster SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTor Arne DahlEllen E. Martol