Oscar er en søt, men overvektig gettonerd. Han drømmer om å bli en dominikansk Tolkien, men mest av alt drømmer han om å finne kjærligheten. Han vil kanskje aldri oppnå det han drømmer om fordi en forbannelse har hjemsøkt familien hans i generasjoner. De har blitt dømt til fengsel og tortur og utsatt for tragiske ulykker og tragisk kjærlighet.
Utgivelsesår 2010
ISBN13 9788202324490
EAN 9788202324490
Omtalt sted New Jersey
Tildelt litteraturpris Pulitzer-prisen, fiction 2008
Oscar Wao, ein søt, men katastrofalt overvektig gettonerd (sitat)- som har problem med å finne venner, som slit med forbanninga, fukú, som ligg over heile slekta hans, som prøver å finne kjærleiken...Det er han som får hovudfokus i boka, men også mykje meir.
Oscar har tilknyting både til New Yersey, der han lever saman med mora og si kjære søster Lola, og til Santo Domingo der familien har røtene sine. Oscar vil bli forfattar, han skriv mykje i si einsemd. Han lengtar etter å finne ei kvinne som likar han... Også andre personar i Oscar si nære familie spelar ei store rolle i boka, + den samtidige situasjonen i Den Dominikanske republikken under Trujillo. Og det er heftige saker.
Ein ting er heilt sikkert; Dette er ingen "dameroman"! Enkelte scener er så valdelege i all si grusomheit at eg hadde problem med å lese. Og mykje av det vert forklart med "fukú"- ein uunngåelig forbannelse.
Historia om Oscar, familien og ikkje minst samfunnet i Santo Domingo var interessant, rå og brutal! Dei mange fotnotane forklarte litt meir av kulturelle og politiske fenomen (sjølv om eg tilstår at eg hoppa over nokre). Likte spesielt språket,setningar og bildebruk, som var litt annleis enn det eg les til vanleg. Ein del spanske ord og uttrykk krydra det heile . Endåtil grov, seksuell sjargong kunne eg tolerere - pga miljøet det vart presentert i.
Det mest negative - for meg - var at eg spesielt i starten hadde problem med å få med meg kven som fortalte, kven var "jeg".Synsvinkelen skifta litt for ofte...
Historia om Oscar er absolutt verdt å få med seg, og iallfall hos meg har den vekt ei interesse for å lære meir om Den Dominikanske republikk.
Mitt terningkast: fem minus.. (boka er prisbelønt..)
Dette er definitivt den beste boka jeg har lest på mange år.
Boken er til tider svært morsom, men jeg opplevde den etterhvert som masete og mistet interessen etter 150 sider.
Det er aldri de forandringene vi ønsker oss som forandrer alt.
Han var vår Sauron, vår Arawn, vår Darkseid, vår Evige Diktator, en så besynderlig, så pervers og så fryktelig person at ikke en gang en science fiction-forfatter kunne ha funnet ham opp.
Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.
I løpet av 2015 har jeg lest disse bøkene som jeg har plukket ut fra kriterier i en liste jeg fant her på bokelskere.no.
Disse punktene rakk jeg ikke å hake av: En bok på bunnen av leselisten din, en bok som utkom det året du ble født, en bok med dårlige kritikker, en bok fra din barndom, en bok som foregår i din hjemby.