Romanens handling foregår på femtitallet, i en liten islandsk by. Den unge og vakre Freyja oppsøker sin familie etter et syv år langt opphold i Amerika. Både kvinner og menn tiltrekkes av hennes elegante klær, usedvanlige skjønnhet og kjølige mystikk. Men Freyjas tolv år gamle niese Agga er ikke fullt så dupert av sin tante. Da hun flytter inn i huset hvor Agga bor sammen med sine besteforeldre, følger jenta godt med på hva tanten foretar seg. Agga synes Freyja har harde øyne og oppfører seg merkelig.
Kristin Marja Baldusdottir (født 1949) er kjent på Island som journalist og forfatter. Historien i "Måkelatter" finner sted i en liten islandsk fiskelandsby i femtiårene. Hendelsene i boken blir sett gjennom den 12 år gamle jenta, Aggas, unge og nysgjerrige øyne. Da Freyja, en meget spesiell kvinne fra Amerika, ankommer landsbyen, forandrer alt seg. Landsbyens kvinner føler seg truet av Freyjas røde lepper, isblå øyne og nydelige figur. Hennes effekt på landsbyens menn er sterk. Stemningen i den lille byen blir straks preget av en forvirring og en kompleks mystikk. Den tidligere idyllen forsvinner som dugg for solen.... Kriminalromanen "Måkelatter" er satt opp som theaterstykke og filmrettighetene er solgt.
Forlag Pantagruel
Utgivelsesår 2006
Omtalt tid Etterkrigstiden
Omtalt sted Island
Boka har blitt beskrevet som krim og det forundrer meg virkelig. Dette er rent drama, med et snev av ubehag.
Vi følger den unge Agga som er bygdas nysgjerrigper og sladrehank. Hun følger nøye med da hennes unge tante kommer hjem til Island fra Amerika som enke. Det er etterkrigstid og de preges av mat- og varemangel.
Jeg leste denne boka i forbindelse med en lesesirkel. De andre damene synes den var ganske fin. De begrunnet det med at de likte at den var langsom og at de kunne kjenne igjen personer fra sitt liv i flere av karakterene. Det var interessant å høre, for jeg syntes det var kjedelig at den var så langsom.
Likte denne boka, spesielt kvinneskikkelsene - og slutten :-)
ganske spennende- og kreativ vinklling på hovedkarakteren ok bok
En morgen da Agga våknet, kikket hun rett inn i Freyjas øyne, som så ut som et par islagte vannpytter en vinterdag. Agga var ofte forbauset over at Gud hadde glemt å gi Freyjas øyne farge.
Har begynt å legge merke til hvor mange bøker det er som har dyr i tittelen, Dette fikk jeg lyst til å "forske litt i" Og slik ble denne listen til :) Prøver å holde meg til bøker jeg eier, har lest eller har lyst til å lese. Er så mange, at jeg velger et av hvert dyr.
Forslag til bøker til lesesirkel - ny runde.
Kvinnelige forfattere fra land vi sjelden leser fra.