Ein lykkeleg slutt

roman

av (forfatter) og Ingvild Holvik (oversetter).

Samlaget 2021 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.13 (31 terningkast.)

82 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Skjebnen, døden og kjærleiken.
Nicolas er gravferdskonsulent. Ja, faktisk er han den sjuande gravferdskonsulenten i byrået, som har vore i familien sidan 1800-talet. Han nedstammar frå ei rekkje med Christianar, og sjølv om foreldra prøvde å lure skjebnen ved å døype han Nicolas, er han like fullt arveleg belasta.
Det heile startar på 1800-talet då den danske sjømannen Christian 1 tumlar i land på stillehavsøya Tikopia. Her giftar han seg med Konkylie, og dei får to barn. Men på øya der det er plass til berre 989 menneske, er dottera fødd utan løyve og må døy. Ti år gamal ofrar Christian 2 seg for veslesyster si. Han legg ut på ei reise tilbake til røtene, til København - ein skiten, innestengd og pestramma by. Christian, som er van med døden frå heimøya, viser seg som ein stødig hjelpar i saker som har med døden å gjere.

Maren Uthaug fortel med grotesk humor om døden i alle slags fasettar - om epidemiar, nekrofili og spøkelse, om gravferdsritual og nyvinningar i bransjen. Ein lykkeleg slutt er ein fantasifull slektsroman som rommar 200 år med kulturhistorie om døden og minst sju kjærleikshistorier, og viser korleis nokon kan slå seg opp på andre si ulykke.
Omsett av Ingvild Holvik.

Maren Uthaug (f. 1972) er ein dansk-norsk forfattar, teikneserieskapar og bloggar som fekk strålande kritikk i Noreg for romanen Der det finst fuglar (2020). Ho er fødd i Noreg og flytta til Danmark som åtteåring. I 2018 fekk ho DR Romanprisen for Der det finst fuglar. Ein lykkeleg slutt er den tredje romanen hennar, og for den fekk ho Læsernes Bogpris i 2020.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2021

Format E-bok

ISBN13 9788234003813

EAN 9788234003813

Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet 2000-2049

Omtalt sted København

Språk Nynorsk

Sider 375

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 20 2 1 0 0

Bokomtaler

Maren Uthaug er ein fasinerande forfattar. Tonene i dei to siste romanene hennar er verkeleg spesiell. Med letthet og galgenhumor skildrar ho triste skjebner på ein underhaldende og tilgjengeleg måte. Vel verdt å lese, dog ikkje for sarte sjeler. (Denne sarte sjelen måtte ta to lange pauser mellom lesinga)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke mange forfattere skriver så bra om emner som er så tabu! Helt fantastisk, spør du meg. Man må kanskje like at det er litt «on the dark side», men jeg vil uansett anbefale denne og «Der det finst fuglar»! Denne forfatteren skal jeg virkelig følge videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt siden 1800-tallet, har familien vært begravelsesagenter, selv om det ble kalt noe annet opp gjennom årene. Eldste sønn kalles alltid Christian, men historiens forteller er unntaket; han heter Nicolas. Moren hadde en uoverenskomst med sin far, og nektet å kalle sønnen Christian.
Det hele startet altså med at danske Christian 1. havnet på en stillehavsøy, Tikopia. Øya var liten, og hadde kun plass til 989 mennesker i følge høvdingen. Christian forelsker seg i Konkylie, og de får Christian 2. Ni år etter får han en søster, men hun fødes uten tillatelse. Dermed tar storebroren ansvar, og forlater øya så søsteren kan leve. Han havner i Rotterdam, og flere år senere reiser han og venninnen Femke til København der Christian 1. stammer fra. Dette skal vise seg å være et lykketreff, for København ligger langt etter resten av Europa når det gjelder hygiene og kloakk. Folk dør som fluer, og Christian 2. slår seg opp som begravelsesagent. Han hadde erfaring med de døde fra barndoms-øya sammen med faren, og dette blir yrket til den førstefødte i hver generasjon.
Nicolas oppdaget at han elsker de døde mer enn normalt da han kom i puberteten. Han skjønner instinktivt at det er galt, og som voksen valgte han nøye ut hvilke døde han kom i kontakt med. Hemmeligheten måtte for all del ikke komme ut.
En herlig, burlesk, underholdende, og annerledes slektshistorie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

82 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

 • "Dagny - roman" av Aasne Linnestå
 • "Forlattheten" av Elisabeth Åsbrink
 • "Den siste overlevende er død - roman" av Mattis Øybø
 • "Pappa var nesten på Woodstock - roman" av Ane Barmen
 • "Søstera di er den peneste på skolen" av Sverre Henmo
 • "Rich boy" av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
 • "Det hvite kartet - roman" av Cecilie Enger
 • "En strålende fremtid - roman" av Catherine Cusset
 • "Jeg har fotografert deg mens du sover - roman" av Alicia Thi Nguyen Ryberg
 • "Litt død rundt øynene" av David Ärlemalm
 • "Aleksander den store - roman" av Peter F. Strassegger
 • "Dunbar" av Edward St. Aubyn
Alle bokanbefalinger for dette verket