Omtale fra forlaget
"Man fødes ikke som kvinne, man blir det," sier den franske filosofen og feministen Simone de Beauvoir (1908-1986). Det annet kjønn er Beauvoirs banebrytende verk, også kalt "feminismens bibel". Men hva slags feminisme? "Hunkjønnet er hunkjønn på grunn av en viss mangel på egenskaper," skrev Aristoteles. Fra Platon, via Thomas Aquinas og til mer moderne tenkere som Hegel, er forestillingen om kvinnen som "Den andre" blitt ført videre. Er kvinnen "annethet"? Er hun en gåte? Simone de Beauvoir tilbakeviser slike mytiske forestillinger ved å ta for seg kvinner og kvinnelighet i myter, historie, filosofi og litteratur, husarbeid, forelskelse, ekteskap, barn og visjoner om fremtidig frihet.
For Simone de Beauvoir er menneskelig frihet knyttet til transcendens; livet får mening gjennom handling. Som artsvesen er enhver kvinne og mann både immanent og transcendent. Men for kvinner er handlingens vei ofte sperret, og ikke minst skyldes dette oppdragelsen. Hennes biologiske skjebne har knyttet henne til morsrollen og husarbeidet. Hun stenges inne i gjentakelsen og immanensen, mens mannen "virkeliggjør seg selv". Hans rolle er utadrettet og skapende: "han overskrider nåtiden, han åpner fremtiden. "Hun vinge-stekkes, og så beklager man seg over at hun ikke kan fly! Men kvinnen er ikke bare objekt, hun er selv subjekt. Og kvinnerollen er ingen stivnet realitet, den er en rolle i stadig tilblivelse, hvis muligheter stadig må diskuteres. Ifølge Beauvoir må kroppen forstås som en situasjon; biologisk forskjell kan ikke rettferdiggjøre sosiale normer.
Innledende essay av Toril Moi.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2001
Format Heftet
ISBN13 9788253023021
EAN 9788253023021
Språk Bokmål
Sider 831
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En bok jeg leste da jeg var i tenårene, og som i en lang periode fikk meg til å bli en smule paranoid og se misogyni hvor enn jeg snudde meg (jeg er kvinne).
Meget interessant lesning likevel.
Å gi avkall på mytene betyr ikke å ødelegge hver dramatisk forbindelse mellom kjønnene eller undertrykke poesi, kjærlighet, eventyr, lykke og drøm. Det betyr bare at en vil la atferd, følelser og lidenskaper få rot i virkeligheten.
Claude Mauriac - som er så beundringsverdig original-kunne skrive om kvinnene i en av sine artikler i Le Figaro Littéraire i september 1948.
"Vi lytter med høflig likegyldighet til selv den mest glitrende kvinne, for vi vet godt at hennes vidd mer eller mindre tydlelig gjenspeiler ideer som kommer fra oss".
Det er naturligvis ikke herr Mauriacs egne ideer hans samtalepartner gjenspeiler, fordi ingen har oppfattet at han har noen, men det er mulig at de gjenspeiler ideer som kommer fra menn: selv blandt mennene er det flere enn én som tror han har egne meninger, selv om han ikke har funnet på dem selv...
Man blir ikke født som kvinne- man blir det. Ingen biologisk, psykisk eller økonomisk skjebne bestemmer hvilken skikkelse menneskehunnen vil få i samfunnet. Det er sivilisasjonen som helhet som skaper denne mellomtingen mellom en mann og en kastrat som man kaller kvinne.
Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.
Bøkene er ikke rangert.
Lenke til den originale listen.
Bøker som handler om feminisme,kan være faglitteratur og skjønnlitteratur.
Denne listen er et motsvar på GQ's (opprinnelig Gentlemen's Quarterly) liste "The New Canon: The 21 Books from the 21st Century Every Man Should Read” som inneholder kun tre bøker skrevet av kvinner.