Det annet kjønn

av (forfatter).

Pax 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.95 (55 terningkast.)

612 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boka er forfatterens filosofiske hovedverk. Her avslører hun tenkingen om kvinnen som det annet kjønn, slik den har fått eksistere fra primitive kulturtrinn til våre dagers vestlige sivilisasjon.

Omtale fra forlaget

Den frie kvinne er først nå i ferd med å bli født#11;SIMONE DE BEAUVOIR
"Man fødes ikke som kvinne, man blir det," sier den franske filosofen og feministen Simone de Beauvoir (1908-1986). Det annet kjønn er Beauvoirs banebrytende verk, også kalt "feminismens bibel". Men hva slags feminisme? "Hunkjønnet er hunkjønn på grunn av en viss mangel på egenskaper," skrev Aristoteles. Fra Platon, via Thomas Aquinas og til mer moderne tenkere som Hegel, er forestillingen om kvinnen som "Den andre" blitt ført videre. Er kvinnen "annethet"? Er hun en gåte? Simone de Beauvoir tilbakeviser slike mytiske forestillinger ved å ta for seg kvinner og kvinnelighet i myter, historie, filosofi og litteratur, husarbeid, forelskelse, ekteskap, barn og visjoner om fremtidig frihet.
For Simone de Beauvoir er mennesklig frihet knyttet til transcendens; livet får mening gjennom handling. Som artsvesen er enhver kvinne og mann både immanent og transcendent. Men for kvinner er handlingens vei ofte sperret, og ikke minst skyldes dette oppdragelsen. Hennes biologiske skjebne har knyttet henne til morsrollen og husarbeidet. Hun stenges inne i gjentakelsen og immanensen, mens mannen "virkeliggjør seg selv". Hans rolle er utadrettet og skapende: "han overskrider nåtiden, han åpner fremtiden." Hun vingestekkes, og så beklager man seg at hun ikke kan fly! Men kvinnen er ikke bare objekt, hun er selv subjekt. Og kvinnerollen er ingen stivnet realitet, den er en rolle i stadig tilblivelse, hvis muligheter stadig må diskuteres. Ifølge Beauvoir må kroppen forstås som en situasjon; biologisk forskjell rettferdiggjøre sosiale normer.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788253021652

EAN 9788253021652

Språk Bokmål

Sider 831

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

18 20 15 1 0 1

Bokomtaler

En bok jeg leste da jeg var i tenårene, og som i en lang periode fikk meg til å bli en smule paranoid og se misogyni hvor enn jeg snudde meg (jeg er kvinne).
Meget interessant lesning likevel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å gi avkall på mytene betyr ikke å ødelegge hver dramatisk forbindelse mellom kjønnene eller undertrykke poesi, kjærlighet, eventyr, lykke og drøm. Det betyr bare at en vil la atferd, følelser og lidenskaper få rot i virkeligheten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Claude Mauriac - som er så beundringsverdig original-kunne skrive om kvinnene i en av sine artikler i Le Figaro Littéraire i september 1948. "Vi lytter med høflig likegyldighet til selv den mest glitrende kvinne, for vi vet godt at hennes vidd mer eller mindre tydlelig gjenspeiler ideer som kommer fra oss".
Det er naturligvis ikke herr Mauriacs egne ideer hans samtalepartner gjenspeiler, fordi ingen har oppfattet at han har noen, men det er mulig at de gjenspeiler ideer som kommer fra menn: selv blandt mennene er det flere enn én som tror han har egne meninger, selv om han ikke har funnet på dem selv...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man blir ikke født som kvinne- man blir det. Ingen biologisk, psykisk eller økonomisk skjebne bestemmer hvilken skikkelse menneskehunnen vil få i samfunnet. Det er sivilisasjonen som helhet som skaper denne mellomtingen mellom en mann og en kastrat som man kaller kvinne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mye fransk, mye bra!

Hvor mange har dere lest av disse?


Godt sagt! (18) Varsle Svar

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Denne listen er et motsvar på GQ's (opprinnelig Gentlemen's Quarterly) liste "The New Canon: The 21 Books from the 21st Century Every Man Should Read” som inneholder kun tre bøker skrevet av kvinner.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker som handler om feminisme,kan være faglitteratur og skjønnlitteratur.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "En veloppdragen ung pikes erindringer" av Simone de Beauvoir
 • "Et eget rom" av Virginia Woolf
 • "Orlando - en biografi" av Virginia Woolf
 • "No logo" av Naomi Klein
 • "Slik talte Zarathustra" av Friedrich Nietzsche
 • "Kvalmen" av Jean-Paul Sartre
 • "Frys - vellykket nedfrysing av herr Moro" av Roy Andersson
 • "Vente på Godot - en tragikomedie i to akter" av Samuel Beckett
 • "Sataniske vers" av Salman Rushdie
 • "Syv fantastiske fortellinger" av Karen Blixen
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Kvinner" av Marilyn French
Alle bokanbefalinger for dette verket