Se oss

bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne

av (forfatter).

Aschehoug 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.15 (20 terningkast.)

74 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

aurorafloras eksemplar av Se oss - bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Bokens første del er en dokumentarisk fortelling om en ung somalisk Oslojente det året hun fyller 14 år. I den andre halvdelen tar forfatteren utgangspunkt i fortellingen og drøfter en rekke problematiske sider ved det norsksomaliske miljøet, der hun også kommer med praktiske forslag til tiltak og løsninger. Dette er forfatterens debutbok.

Omtale fra forlaget

I denne tankevekkende boken blir forholdene i det norsksomaliske miljøet i Norge skildret fra innsiden. Forfatteren benytter flere sjangre. "Året Yasmin ble voksen" er en dokumentarisk fortelling der vi følger en somalisk oslojente det året hun fyller 14. I bokens annen del drøfter Aden en rekke problematiske sider ved eget miljø, og hun kommer med ulike forslag til hva som kan gjøres. Hun nøler ikke med å slynge ut provoserende generaliseringer. Hennes kritikk er hard, men alt har et konstruktivt siktemål: Kvinner og barn i innvandrermiljøene skal ha det samme rettsvernet, de samme frihetene og de samme mulighetene som alle andre i Norge i dag. Amal Aden kan ikke stå fram offentlig. Hun er en ung kvinne av somalisk opprinnelse, og dette er hennes første bok.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788203291364

EAN 9788203291364

Omtalt sted Norge Somalia

Språk Bokmål

Sider 189

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 12 2 4 1 1

Bokomtaler

Amal Aden er nådeløst ærlig i denne boka.
Boka kom ut i 2008, men er fremdeles aktuell. Kanskje mer aktuell enn noensinne.
Amal Aden skriver selv i forordet til boka at det hun skriver i denne boka er harde fakta, sannheten om det somaliske miljøet "må både hennes eget miljø og de godtroende norske myndighetene tåle". I denne sørgelige situasjonen er Se oss et nødrop fra en utålmodig - og modig norsksomalisk jente.
Amal Aden ønsker å sette fokus på det som foregår, og vil vekke opp mennesker som jobber med flyktninger - i asylmottak, på kontorer, barnevern og skole, - alle som har noe med flyktninger og innvandrere å gjøre.
Se oss er skrevet av ei som har opplevd det somaliske miljøet fra innsiden og har kjent det på kroppen selv. Hun greier ikke å tie og kan ikke vente lenger, sier hun om boka.

Amal Aden har skrevet flere bøker:
Det skal merkes at de gråter fra 2011
Min drøm om frihet fra 2009
ABC i integrering fra 2009 og
Jacayl er kjærlighet på somali fra 2015

Siden denne boka kom ut har Amal Aden brukt mye tid på å holde foredrag om livet sitt og erfaringene om å komme til Norge og livet her. Hun har fått mange trusler, også drapstrusler, fra det somaliske miljøet, og hun har vært nødt til å ha politibeskyttelse.
I dag, 8 år senere, lever hun litt mer i det stille. Hun fikk beskjed fra det norske politiet om at hun var nødt til å dempe seg i sine oppriktige uttalelser, for politiet har rett og slett ikke ressurser til å beskytte henne hele tida.
At det er nødvendig å be ærlige mennesker som Amal å dempe seg, er en sørgelig utvikling for - for henne, - og for alle de andre modige kvinnene som tør å stå fram for å hjelpe og frigjøre alle undertrykte kvinner - og barn, som lever kuede liv i sterkt patriarkalske miljøer og samfunn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis dette er dagens situasjon, bør myndighetene lytte til Amal Aden og ta grep. Økonomisk tilskudd bør være avhengig av at mottagerne deltar i gjeldende tilbud fra NAV,

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det finnes veldig mange sterke, flotte og ressurssterke somaliske kvinner i Norge som gjerne vil delta i det norske samfunnet, men mange av dem sliter fordi presset om ikke å integreres, ikke jobbe, ikke gå på skole, ikke ha norske venninner, er stort. Det er mange som prøver å kjempe mot presset fra sitt miljø, som prøver å endre kulturen; mye av det som begrenser, som stenger kvinnene inne, handler om en foreldet tradisjon, som vektlegger at kvinnen skal holde seg hjemme, lage mat og gjøre husarbeid. Kvinnen er skapt for å tilfredsstille mannen, sier denne eldgamle tradisjonen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hatet til Vesten står sterkt hos oss. Hatet er så sterkt at det også kan føre til terror. Nå, mens jeg sitter og skriver disse linjene, viser tv-nyhetene en sak om at somaliere i Oslo er arrestert som terrormistenkte. Personlig er jeg ikke overrasket. På Grønland i Oslo kan alt skje, og kanskje er dette bare begynnelsen på et mareritt.
Det er så mange spørsmål - men jeg finner aldri svaret:
Hvorfor hater vi Vesten så mye? Hvorfor er vi så fiendtlige når noen prøver å hjelpe oss? Hvorfor er vi her i landet når hatet mot nordmenn er så stort? Hvordan kan noen mennesker tro bare stygt om andre?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror mange som jobber i det offentlige kunne hjulpet mer til med integreringen hvis de hadde hatt litt mer kunnskap. Jeg mener det er viktig at Norge ikke bare tar imot og tar imot flyktninger, men at de som er her blir fulgt opp. Det offentlige må kunne sette mer krav til dem som er her, jeg tror mange er redd for å bli kalt fremmedfiendtlige og det som verre er.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvert år er det mange somaliere i Norge som reiser til Somalia. De har familie der og savner landet sitt. De fleste reiser i det minste på ferie til Somalia, men mange har bygd hus der, de har biler og butikker. Mange foreldre sender barna sine tilbake til Somalia for at barna skal være der for alltid, eller for en periode for å lære om somalisk kultur.
Mange reiser fordi de er redde for at barna deres skal bli for norske her i Norge, derfor mener de det er viktig å ta med seg barna til Somalia, slik at de kan venne seg til kulturen der. Mange reiser til Somalia for å gifte seg med en de kjenner for å få denne personen til Norge. Noen reiser tilbake fordi de er redde for at jentene deres skal finne seg en norsk gutt, eller de er redde for at jentene skal integrere seg i de vantros samfunn. Mange unge blir lurt tilbake til Somalia. Foreldrene lyver og sier at de skal reise til Dubai, men så reiser de videre til Somalia. Noen foreldre kaster barnas pass når de kommer frem til Somalia slik at de må bli i landet, eller får barna arrestert slik at de ikke får kontakt med andre. Slikt skjer fordi foreldrene mener barna har blitt for norske. Jeg hører historier hele tiden, og mye har jeg opplevd selv. Det er veldig trist.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken Bare en datter (2007) av den indiskfødte Sarita Skagnes gjorde derimot et sterkt inntrykk på meg. Selv om vi kommer fra forskjellige land, har forskjellig religion, kultur og tradisjoner, er det likevel mye vi har felles. Jeg kjente meg veldig godt igjen da jeg leste; spesielt i synet på kvinner, æresbegrepet, seksuell utnyttelse fra nære slektninger, vold i hjemmet og at noen blant våre egne mener at vi ikke trenger å følge norske lover og regler selv om vi bor i Norge.
Jeg visste ikke mye om den indiske sikhkulturen før jeg leste Skagnes' bok, men jeg er glad for at vi har samme mål; at vi er imot kvinneundertrykkelse og at vi kjemper for våre rettigheter som kvinner i Norge.
Sarita er en modig kvinne. Uansett hva vi har opplevd tidligere, enten det er i India eller Somalia, så må kvinner nå stå sammen og kjempe for våre rettigheter i vårt nye land.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter kjønnslemlesting mister kvinnene evnen til seksuell nytelse. Det er mannen som skal ta initiativ til sex. Mange kvinner opplever det som voldtekt hver gang de har samleie. Ingen somalisk kvinne kan si nei til å ha sex med sin egen mann, det ender da med tvang/voldtekt.
Kvinnene skal være seksuelt passive, også under akten. Sex skjer i mørket, kroppen er usynlig. Når det går for mannen, snur han ryggen til og sovner. Sex er tabu, og skal ikke snakkes om. Flørting med egen ektemann er også skambelagt.
Denne seksuelle kulturen har vi tatt med oss til Norge. Det synes jeg er trist. Det fører også til at mange menn er utro med kvinner som de kan ha mer spennende sex med. Konene skal bare bli gravide, det er galt å ha spennende sex med egen kone. Konene skal ikke lære seg noe nytt, heller ikke på det seksuelle området. Hvis kona er gravid, trenger mennene ikke å ha sex med henne - hun er jo gravid allerede. Det meste bunner i at kvinner i vår kultur er svært undertrykte.
I den somaliske kulturen er det ikke godtatt å bruke prevensjon. I den somaliske kulturen tilhører barna mannen og hans klan. Det er derfor viktig for mannen å få mange barn slik at hans klan blir stor og mektig. I Norge handler det også om å føde barn slik at familien får penger fra trygdesystemet. Mange skiller seg "på papiret", slik at mor blir enslig og får ytterligere trygdestønader.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

"Bindestreksnordmenn". Forfattere med tilhørighet til flere land enn Norge. Enten de er født i et annet land eller norskfødte med én eller begge foreldre fra annet land enn Norge. Adopterte er dermed med på lista. Det er en stor variasjon som vises her - heldigvis.

Obs - lista er under arbeid, så kom gjerne med tips :-)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hadde et mål om 100 bøker, det var visst litt optimistisk. Så satser på 25 i 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne lista blir på en måte en oppfølger til denne: https://bokelskere.no/lister/262329/
Jeg er fortsatt hjemme i mammapermisjon, og jeg håper jeg kan fortsette å lese bøker slik som jeg har gjort til nå. Denne lista kommer jeg til å oppdatere etterhvert som jeg leser bøker.

Ellers har det lokale biblioteket jubileum i år, og arrangerer derfor bokorm for voksne også. Det betyr heder og ære for dem som klarer å lese 50 bøker på ett år. Det har jeg ikke gjort siden jeg var en liten barnerumpe, så det blir en spennende utfordring! Jeg klarte 16 bøker på ca 5 måneder sist år, så nå gjelder det å virkelig henge i.

Her: https://bokelskere.no/lister/262954/liste/ ligger for øvrig en liste med bøker jeg planlegger å lese. Den er under stadig endring, men der kan du se hva jeg holder på med nå, og gjerne gi tips om andre spennende bøker som bør stå på lista.

Følg med følg med ;)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "ABC i integrering - 111 gode råd om hvordan alle kan bli fullverdige borgere i det norske samfunnet" av Amal Aden
  • "Min drøm om frihet - en selvbiografisk fortelling" av Amal Aden
  • "Forberedelsen - roman" av Roda Ahmed
  • "Lenker" av Nuruddin Farah
  • "Saynab - min historie" av Eva Norderhaug
  • "Bastarden fra Istanbul" av Elif Shafak
  • "Anna og kjærligheten - roman" av Birger Emanuelsen
  • "Universets engler" av Einar Már Guðmundsson
  • "Ulovlig norsk" av Maria Amelie
  • "Mykle - et diktet liv" av Anders Heger
  • "Alt jeg ikke husker" av Jonas Hassen Khemiri
  • "Forsvunnet - en fortelling om seks av seks millioner" av Daniel Mendelsohn
Alle bokanbefalinger for dette verket