Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Klassen - fortellinger fra et skoleår følger et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer Marte Spurkland, tidligere journalist og utgavesjef i VG helg, nå programleder i TV 2, elevene gjennom siste skoleår på videregående. Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å blir til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn. I kjernen av hennes virke står målsettingen om å gjøre ungdommene til ”gagns mennesker”.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2017
Format Innbundet
ISBN13 9788202534165
EAN 9788202534165
Genre Biografisk litteratur
Omtalt tid 2010-2019
Språk Bokmål
Sider 315
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Bokhandelens sakprosapris til forfattere 2018
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Stramt gjennomført, presist språk, tankevekkende og stort sett fri for klisjeer. Ei bok du kommer til å ville diskutere med alle du treffer.
Det blir ein sekser fordi eg blir så hisides rørt. Ja, eg er lærar sjølv, så det er jo litt "biased". Men det er eit så fint portrett av forholdet elev/lærar. Den viktigaste relasjonen til ein vasken etter mor og far. Det er også eit fint portrett av ein ungdomskultur med mange sjuke trekk, men også med svært mykje glede og varme.
Handlingen er lagt til en videregående skole i 2017. Elevene er tredjeklassinger, og alle har de sitt å stri med.
Max, som er smart og reflektert, men som ikke kommer seg ut av senga.
Daran, vil bli jurist, men har en gjeng å ivareta utenom skolearbeidet.
Rebecca, som er livredd etter en hendelse på lekeplassen.
Carina, som har funnet Gud.
Nahid, som må sette familien først.
Mouna, som aldri skal være fattig mer etter endte studier.
Emily, som skal bo i nærheten av foreldrene til evig tid.
Og midt i alt, Anette, læreren som vil redde dem alle, og få dem gjennom skolen, koste hva det koste vil.
Forfatteren fulgte alle disse i et år, og boken gir et unikt innblikk i det å være ung i Norge, og hva en lærer kan bety.
En utrolig god og interessant bok. En hyllest til den spesielle læreren vi alle har hatt en eller annen gang gjennom skolegangen.
Solid og fin. Men ferskvare.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet er lett å flørte, men vanskelig å forplikte seg.
Hver og en av de unge menneskene som kommer inn i hennes klasserom, skal gå ut derfra med en visshet om at det er mulig for dem å få til noe. At det er en plass for dem i fellesskapet. At de kan bli til gagns mennesker.
Du er sterkere enn du tror. Du har masse i deg som trengs i denne verden. Du er verdt noe. Du er viktig. Du kommer til å klare deg.
Videregående skole. 3 ganger 38 uker. 570 dager. Tallfestet og oppstilt ser det lite ut, bare en brøkdel av tiden vi mennesker har på jorden. Men alle som har gått på skole, vet at lite er det ikke. At det kan være nettopp denne brøkdelen som former en. Den beste av tider og den verste.
Hun har ikke rukket å hjelpe sønnen med skriveleksen hun vet at han strever med, og barnebursdagen på fredag; årets store tvillingfest, har hun glemt, fortrengt - helt til tekstmeldinger fra foreldre til barn som kommer, tikker inn; når skal hun bake, når skal hun rydde, når skal hun lage skattejakt og adjektivhistorie? Er det fordi hun tenker så mye på 29 attenåringers verden at hun ikke har grep om sin egen ?
Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)
Bøker jeg har lest i 2023
Her er ei liste med bøker som er litt i samme gata som Innsirkling-trilogien til Carl Frode Tiller.