Ti tusen skygger

en historie om Norge og de spedalske

av (forfatter).

Spartacus 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.97 (32 terningkast.)

70 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Turid Kalvatn Schøyens eksemplar av Ti tusen skygger - en historie om Norge og de spedalske

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2016

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Spedalskhet er en av de eldste og verste sykdommer som menneskeheten kjenner til. Tidlig på 1800-tallet gikk den blant annet under navnet Lepra borealis, Norvegica. Andre steder i Europa var spedalskhet utryddet for lengst. I Norge herjet sykdommen verre enn noensinne.

På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Minst ti tusen mennesker opplevde at marerittet ble virkelighet. Spedalskhet forvandlet dem til skrekkinngytende, dødningaktige skikkelser. De ble makabre skygger av seg selv.

I førti år, mellom 1830 og 1870, fremsto spedalskhet som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge. Sykdommen lenket landet fast til en dyster og primitiv fortid - i en periode da myndighetene mer enn noe ønsket å modernisere samfunnet.

Ti tusen skygger er historien om en fryktelig sykdom, om norske myndigheters kamp for å utrydde trusselen, og om mennesker som ble ødelagt på grusomste vis. Det er også fortellingen om en komité som foreslo å kastrere alle menn i visse familier, om uregjerlige spedalske med draget på damene, og om leger som mente at Vestlandet simpelthen var helsefarlig.

Presse:
«Skildringen er så levende at man formelig kjenner lukten av puss og forråtnelse. Jeg kommer ikke til å glemme bildene av ofrene for Guds mest grusomme påfunn mot menneskeheten som Godøy har plantet i meg med sitt innlevende språk. » Ivo De Figueiredo, Morgenbladet

«Vær advart - denne boka inneholder basiller og er svært smittsom. » Stian Bromark, Dagsavisen

«Mesterlig! Usedvanlig godt om de spedalske i Norge. Du! Les boka da vel.» Espen Stueland, Klassekampen

«En av årets sterkeste leseopplevelser. »
Vebjørn Selbekk, Dagen

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788243006126

EAN 9788243006126

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 257

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 20 5 1 0 0

Bokomtaler

Trodde aldri jeg skulle gi en bok om Norge og de spedalske en sekser. Denne boken er meget godt skrevet, lettlest og med en meget god fortellerstemme. Den har gitt meg en innsikt ikke bare i sykdommen spedalskhet, men i like stor grad levevilkår, klasseskille og forholdene i Norge på 1800 tallet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette var et helt nytt tema for meg. Fascinerende bok som er fengende, lett og medrivende skrevet. Klarer å levendegjøre både typer og tenkemåter fra 1800-tallet. Godøy klarer å få fram små glimt av humor, og det er godt gjort med et så dystert tema. Synes beskrivelsene av hvordan man tenkte om Vestlandet og vestlendinger var aldeles fantastiske. Forbilledlig kort!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Legestandens harde syn på vestlendinger bidrar til å forklare hvorfor kystkultur aldri har stått sentralt i dyrkingen av det norske. Da Norsk folkemuseum og Maihaugen ble etablert for å vise frem norsk kultur, falt det seg naturlig å fylle friluftsområdene med stabbur, ikke naust. De kondisjonerte menneskene som utgjorde publikum, ville ha noe de kunne identifisere seg med. Det ville ha vært absurd å invitere dem inn i omgivelsene som i over hundre år hadde vært stemplet som regelrett sykdomsfremkallende. Ingen nasjonalistisk innstilt nordmann drømte om å ligne på en lutrygget, sløv og gusten fiskerbonde.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

I 1826 så både Rikshospitalet og landets første legetidsskrift dagens lys. Begge nyvinningene hjalp på den frynsete selvtilliten mange leger slet med. Etableringen av Rikshospitalet innebar at legestudentene fikk en mer praktisk rettet utdannelse. Det hjalp noe, men fortsatt var legestudiet det minst prestisjefylte faget på universitetet. De fleste artianere foretrakk jus, teologi eller filosofi. Lave søkertall førte til lave opptakskrav. Legestudentenes omdømme som de smarteste av de smarte er faktisk et relativt nytt fenomen. Målt etter artiumskarakterer sorterte de blant de svakeste på universitetet helt frem til den andre verdenskrig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som det eneste pasientregister i verden følger Lepraregistret en sykdom fra epidemisk nivå til utryddelse og har derfor fått internasjonal oppmerksomhet. I 2001 ble registret ført opp på UNESCOs liste over verdensminner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I dag virker flere av teoriene underlige, men de var helt i samsvar med 1800-tallets legevitenskapelige innsikt. Silda og ulven fikk skylden fordi gjeting og fiskerier førte vestlendingene tettere på skadelige naturkrefter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

På Vestlandet hadde flere prester problemer med at tilhørerne bråket under gudstjenestene. Folk var lovpålagt å komme til kirke, men etter at prekenen og kanskje en barnedåp var unnagjort, tapte mange interessen for det presten holdt på med, og begynte å prate i stedet. Usjenert gikk de inn og ut av kirken for å treffe kjente og kanskje dele en flaske på kirkebakken, før de utstøtt travet inn igjen. En ulykkelig pastor ... var så nervøs for menigheten sin at han begynte nesten hver preken med en pissepause eller to.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Man trengte ikke være gal på forhånd for å miste forstanden på en pleiestiftelse

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På Nordmøre sved de vekk drøvelen til en spedalsk kvinne med glødende jern i en forsøk på å kurere henne for heshet

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spedalske fikk forbud mot å pleie kontakt
med friske mennesker. Når de vandret gjennom bygatene, måtte de varsle sin ankomst med å ringe med bjeller eller rangler

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Gjennomgang av 2014-fagbøker jeg hadde glede av.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker lest i 2020


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Håpefulle hjerte - en Kristian Swane-krim" av Jakob Knudsen
  • "Den usynlige krigen - historien om Eva - og vold mot kvinner og barn i norske hjem" av Jon Gangdal
  • "Da gud ble til - om religionenes utviklingshistorie" av Kjell Kristensen
  • "Knut Alvssons krig - ridderen som ville erobre Norge" av Øystein Hellesøe Brekke
  • "Jenna - dokumentarroman" av Lise Galaasen
  • "Før himmelen roper deg hjem" av Eva Mjøen Brantenberg
  • "Margretesirkelen - historisk roman" av Ingeborg Askeland
  • "Jeg vil ikke dø alene" av Gil Courtemanche
  • "Syng meg vekk" av Bror Hagemann
  • "Tre kvinner - roman" av Mari Ann Augestad
  • "Sommerfuglene i Armero - fortellinger fra et liv på reise" av Jon Magnus
  • "Som avtalt med legen - når hjelpeapparatet svikter" av Anne Sigvart
Alle bokanbefalinger for dette verket