Hjernen er stjernen

ditt eneste uerstattelige organ

av (forfatter) og Guro Nordengen (illustratør).

Kagge 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.55 (88 terningkast.)

289 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Marita Pettersens eksemplar av Hjernen er stjernen - ditt eneste uerstattelige organ

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Har lest

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Kan du spise «hjernemat» for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du aktivisere deler av hjernen du ikke bruker? Kan du smile deg glad? «Hjernen er stjernen» innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ.

Hjernen din gjør deg til den du er. Den lærer, den forelsker seg og den tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til å ta dårlige valg og den belønner avhengighet. Hvorfor gjør hjernen som den gjør? Det ligger store muligheter i å vite hvordan hjernen virker, og her gir lege og hjerneforsker Kaja Nordengen deg innsikten du trenger.

Med forord av May-Britt Moser, nobelprisvinner i medisin, og illustrasjoner av Guro Nordengen.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788248918776

EAN 9788248918776

Språk Bokmål

Sider 207

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 39 29 9 1 0

Bokomtaler

«Da oldtidens egyptere balsamerte sine døde herskere for å forberede dem til deres neste liv, ble hjertet omhyggelig behandlet og lagt tilbake i legemet, mens hjernen ble kastet. En pinne ble stukket opp i nesen, hjernen ble vispet til grøt, for deretter å bli sugd ut. Hjernen ble avfall. Det skulle ta lang tid før menneskene forstod at vi er den vi er på grunn av hjernen vår.«

Sitatet er det første avsnittet i boken Hjernen er stjernen Ditt eneste uerstattelige organ av Kaja Nordengen, som er hjerneforsker og lege.

Jeg er i utgangspunktet vitebegjærlig. Men jeg må innrømme at jeg får frysninger av tanken på alle organene som er i kroppen vår. Men artikkelen om forfatteren og boken hun nettopp har utgitt på Kagge forlag, og som jeg leste om første gang i Moss Avis for noen uker siden, gjorde meg nysgjerrig. Nå har jeg lest den interessante og lettleste boken, et leseeksemplar fra forlaget, og det angrer jeg ikke på. Jeg fikk svar på mange ting jeg har lurt på, bl a om og hvordan hjernen påvirkes av stress. Jeg var faktisk ikke klar over at Nansen var Norges første hjerneforsker. Det gjør at det blir enda mer interessant å lese biografien om Nansen som står ulest i bokhyllen.

Jeg har ofte lurt på hvorfor unge mennesker er dårlig til å planlegge. Det forstår jeg bedre etter å ha lest boken:

«Mennesker har imidlertid flere unike funksjoner enn bare språk i pannelappen. Helt foran i pannelappen har vi et område som kalles prefrontal hjernebark. Her finner vi personligheten og evnen til å planlegge. Den prefrontale hjernebarken er den nyeste delen av hjernen, og da ikke bare i evolusjonær forstand, for det er også den delen av hjernen som utvikles sist i oppveksten.»

Jeg kunne ikke la være å tenke på Donald Trump da jeg leste dette:

«Mennesker som har skadet den prefrontale hjernebarken, mister evnen til å forholde seg til reglene som kulturen har diktert. De blir ofte stimulusstyrte. Får de lyst til å klype noen i rumpa, så gjør de det.»

Forfatteren skriver at den franske filosofen René Descartes påpekte at vi er fordi vi tenker, og var overbevist om at kropp og sjel var adskilt, og at sjelen var noe ikke-fysisk. Han mente at all informasjon vi får om omverdenen blir sendt via noe han kalte konglekjertelen som ligger bak i hjernen, og fra denne kjertelen i hjernen ble informasjon sendt videre til vår ikke-fysiske sjel.:

«Men hva er sjel? Hvis sjelen er jeg-et, altså summen av det vi tenker, føler, tror og gjør, så er det ikke så langt unna at det vi kaller personlighet. 200 år etter Descartes, bidro jernbanearbeideren Phineas Gages tragiske skjebne til at vi med sikkerhet kan si at sjelens sete ganske riktig befinner seg i hjernen, men ikke i konglekjertelen. Da Gage fikk en jernstang gjennom hodet i en arbeidsulykke, ble han fraktet til lege, og et halvt års tid senere lot det til at han var helbredet. Likevel var personligheten hans fullstendig endret. Den forreste delen av pannelappene hans var blitt ødelagt i ulykken, noe som gjorde at han ikke lenger holdt avtaler og heller ikke greide å styre temperamentet sitt. Han klarte dessuten ikke å holde på jobber. Tolv år etter ulykken døde han tungt alkoholisert, ensom og forlatt. Historien om Gage har blitt en tragisk klassiker for oss hjerneforskere – ikke fordi han er den eneste med endret personlighet etter en traumatisk hjerneskade, men fordi han er det første kjente eksempelet. Fra oppfatningen om at personlighet var noe uangripelig og ikke-håndfast så en nå hvilke konsekvenser en hjerneskade i pannelappene kunne ha. Descartes kunne ikke ha rett i alt. Selvet er fysisk.»

Dette var noen smakebiter fra boken. Etter å ha lest den er jeg enig: Hjernen er stjernen. Og organet ble mindre skummelt for meg å tenke på. Boken på 208 er oppdelt i kapitler og undertemaer, som f. eks kapitlet Hukommelse og læring der en blant annet kan lese om kortidshukommelse og langtidshukommelse. Bak i boken er det et stikkordsregister.

Kagge forlag beskriver innholdet og presenterer forfatteren slik:

«Kan du spise «hjernemat» for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du aktivisere deler av hjernen du ikke bruker? Kan du smile deg glad? Hjernen er stjernen innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ.
Hjernen din gjør deg til den du er. Den lærer, den forelsker seg og den tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til å ta dårlige valg og den belønner avhengighet. Hvorfor gjør hjernen som den gjør? Det ligger store muligheter i å vite hvordan hjernen virker, og her gir lege og hjerneforsker Kaja Nordengen deg innsikten du trenger.
Med forord av May-Britt Moser, nobelprisvinner i medisin, og illustrasjoner av Guro Nordengen.»
«Kaja Nordengen jobber som lege i spesialisering i nevrologi og postdoc. ved Akershus universitetssykehus. Hun fullførte en doktorgrad om hjernen i 2014. Nordengen har holdt en rekke kurs om hjernen og nervesystemet, og har de siste åtte årene undervist ved Universitet i Oslo. Hun har også holdt foredrag for biologiklasser fra videregående og på TEDx Oslo. Kaja Nordengen bor i Oslo med mann, datter og hund.»

Omtalen er kopi av innlegg på bloggen min

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Lesverdig kortfattet oppsummering om hjerneforskning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig spent på denne. Etter å ha lest Matthew Walkers bok om søvn skulle jeg gjerne ha sett at Nordengens bok hadde gått litt dypere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lettlest om hjernen og kognitive funksjoner. Har lyst til å fordype meg ytterligere og lære enda mer om vår fantastiske hjerne. Lærerikt og inspirerende. Hjernen er stjernen!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sakprosa om vårt uerstattelige organ; hjernen.
En uhyre interessant bok om hvordan hjernen fungerer.
Som kommunikasjon, personlighet, følelser, hukommelse, gjenkjennelse, tolkning, valg, og avhengighet.
Myter blir avlivet, og fakta levert på tydelig og lettfattelig vis.
Nobelprisvinner May-Britt Moser, har også vært involvert, og hun har også skrevet forordet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Personligheten vår er ikke noe overnaturlig, men en kombinasjon av
unikt arvestoff og unike opplevelser som har ført til unike koplinger
mellom nervecellene i hjernen vår.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vi blir født med ulikt utgangspunkt, og veien videre handler om å utnytte vårt eget potensial best mulig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Alt vi tenker, påvirkes av normer og regler for rett og galt i vår eget miljø. Utsiden påvirker innsiden, og innsiden påvirker utsiden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er bare på fotballkamp det er greit å skrike som voksen. Foreldre skal ikke banne foran barna sine hvis de er så uheldige å miste bollen med mel, slik at hele kjøkkenet blir belagt med et tynt, hvitt meldryss. Trekk pusten sakte, tell til ti og rydd deretter opp. Mye i hverdagen handler om å tøyle følelsene våre.
På den annen side: Hvordan ville verden vært uten følelser ? Hvis vi ikke fikk skyldfølelse ved å lyve, ikke kjente kjærlighet til barn, ektefelle, familie og venner, eller motivasjon til å kunne oppnå noe stort ? Sannheten er at vi er helt avhengige av følelser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da oldtidens egyptere balsamerte sine døde herskere for å forberede dem til deres neste liv, ble hjertet omhyggelig behandlet og lagt tilbake i legemet, mens hjernen ble kastet. En pinne ble stukket opp i nesen, hjernen ble vispet til grøt, for deretter å bli sugd ut. Hjernen ble avfall. Det skulle ta lang tid før menneskene forstod at vi er den vi er på grunn av hjernen vår.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når man en gang i fremtiden overvinner de tekniske utfordringene ved en hjertetransplantasjon, vil det samtidig reise seg nye etiske dilemmaer. Hvis en hjernedød får en ny hjerne, vil ikke den personen man forbinder med kroppen lenger være " seg". Personen som ligger der, ser ut som datteren din, men hvis hun har en annens hjerne - er hun da "datteren"din ?. Hun ville hatt en helt annen bevissthet, andre tanker og drømmer. Hjernen kan ikke byttes ut, uten at personen også byttes ut.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gener danner grunnlaget for hjernens struktur og funksjon ved fødselen, men deretter begynner omgivelsene umiddelbart å bombardere den unge hjernen med påvirkning. Hver dag oversvømmes spedbarnets hjerne med ny informasjon gjennom sansene. Nervecellene er ansvarlige for å sende informasjonen til de delene av hjernen som er best skikket til å tolke inntrykkene. Ved fødselen har allerede genene sørget for at det mentale veikartet mellom de viktigste områdene i hjernen ligger klart. Miljøpåvirkningen spiller imidlertid en viktig rolle for at det skapes tettere, flere og mer komplekse forbindelser mellom nervecellene. Ved fødselen har hver nervecellene omtrent 2500 slike kontaktpunkter - synapser. Når vi er to-tre år gamle har hver nervecelle 15 000 synapser. Nye kontaktpunkter dannes hele tiden. Fordi de fleste nervecellekontaktene utvikles etter at vi er født, påvirkes vi av omgivelsene rundt oss. Noen av kontaktpunkter styrkes og blir varige, mens andre forsvinner igjen.
Det er lett for alle å se at hjernen til et nyfødt barn, som ikke engang klarer å feste blikket, ikke er ferdigutviklet. Bare i løpet av det første året begynner barnet å reagere på ansiktsuttrykk og toneleie ved å smile mot blide ansikter og gråte av strenge stemmer. Etterhvert lærer barnet å snakke og resonnere selv. Alt vi tenker, påvirkes av normer og regler for rett og galt i vårt eget miljø. Utsiden påvirker innsiden, og innsiden påvirker utsiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi skal være glade for at vi ikke er avhengige av å ha strøm på mobilen for å finne veien. Hjernens GPS gir oss en mulighet til å bevege oss rundt i verden ved hjelp av en medfødt retningsfølelse. Denne egenskapen er nyttig for å finne veien på nye steder, eller bare for å navigere seg frem til kjøleskapet midt på natten. Uten denne evnen ville vi gått rundt i endeløse sirkler uten å kunne avgjøre hvilken vei vi burde ta.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er hjernen du kan skylde på når du prokrastinerer, og hjernen din du kan takke når du er effektiv og unngår prokrastinering. Det er måten signalene går mellom nervecellene i hjernen som avgjør om du klarer å holde deg til nyttårsforsettet ditt eller er en som trykker på slumreknappen om morgenen. Det betyr ikke at du er født som en slumrer. Nervecellenenettverk kan svekkes og nye dannes. Det kalles læring, og det er sånn vi endrer atferd. Det går faktisk an å tenke seg til en fysisk endring i hjernen. Det er sånn hjernen fungerer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjernen din bombarderer deg med forslag til hvordan du skal reagere eller oppføre deg. Pannelappen hjelper deg med å velge., avhengig av hvilken situasjon du er i. Ikke alle tar lederrollen i alle situasjoner, men gjør det likevel i enkelte gruppesammensetninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Er virkelig den beste måten å vekke interesse for populærvitenskapelige bøker innen naturvitenskap eller medisin å finne på en «fengende» tittel på rim?


Godt sagt! (3) Varsle Svar

...


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Populærvitenskapelige bøker med kroppen som tema


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Saknar ein funksjon på bokelskere der ein kan markere når ein anskaffa seg dei enkelte bøkene. Lagar derfor eigne lister fom 2018 for å bøte på dette.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En oversikt over bøker Marianne bak bloggen EBOKHYLLA MI har gitt meg lyst til å lese. Hun er meget belest. Trykk her for å komme til bloggen hennes.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Hvorfor vi sover - om å utnytte søvnens og drømmenes kraft" av Matthew Walker
  • "Hjernesterk - hvordan fysisk aktivitet styrker hjernen" av Anders Hansen
  • "Den nye gleden med skjeden - alt du trenger å vite om underlivet" av Nina Brochmann
  • "Å dykke etter sjøhester - en bok om hukommelse" av Hilde Østby
  • "Hersketeknikker - nyttige og nådeløse" av Sigrid Sollund
  • "Stillhet i støyens tid - gleden ved å stenge verden ute" av Erling Kagge
  • "Verden på vippepunktet - hvor ille kan det bli?" av Dag O. Hessen
  • "Factfulness - ti knep som hjelper deg å forstå verden" av Hans Rosling
  • "Anorektisk" av Ingeborg Senneset
  • "Om tyranni - tjue ting vi kan lære av det tjuende århundre" av Timothy Snyder
  • "En sånn jente - en dokumentar om voldtekt" av Monica Flatabø
  • "Den edle kunsten å gi f**n - en uventet tilnærming til å leve et godt liv" av Mark Manson
Alle bokanbefalinger for dette verket