Hvorfor vi sover

om å utnytte søvnens og drømmenes kraft

av (forfatter) og John Grande (oversetter).

Press 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (17 terningkast.)

64 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Inntil helt nylig hadde ikke vitenskapen noen fornuftige svar på hvorfor vi sover, hva godt det gjør eller hvorfor fravær av søvn er så skadelig. Til forskjell fra de andre basale livsfaktorene, som å spise, drikke og reprodusere oss, lå søvnens hensikt og mening liksom innhyllet bak et slør.

Dette er den første boken i sitt slag, skrevet på bakgrunn av 20 års grunnforskning på søvn, der professor Matthew Walker avslører søvnens betydning for våre liv. Hvorfor vi sover tar for seg en omfattende tematikk; fra hva som i virkeligheten foregår i hjernen og kroppen når vi sover, drømmenes betydning, hva koffein og alkohol gjør med vår søvn og om hvordan vårt søvnmønster endrer seg gjennom livet. For å nevne noe. Dette er en bok som totalt endrer vår oppfattelse av hva søvn er - en ekstraordinær vokter av hele vår eksistens.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788232801978

EAN 9788232801978

Språk Bokmål

Sider 413

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 13 3 0 0 0

Bokomtaler

Dette er kanskje den beste boken jeg har lest om søvn. Den tar fram noe av det samme som tidligere bøker, og en god del andre ting, og går noe mer detaljert til verks. Walker viser til mye søvnforskning og går ikke rundt grøten i å forklare farene ved søvnmangel. Han tar også et oppgjør med noen vanlige myter rundt søvn. Vi leser bl.a. at søvnen forbedrer mange av hjernens funksjoner, som evnen til å lære, til å huske, til å foreta logiske valg, vedligheholde den psykiske helsen og omjusterer de emosjonelle nervebanene. Walker bytter mye mellom å skrive om drømme søvnen (REM) og den dype søvnen (NREM) på en interessant og spennende måte. Man får stadig noen nye innput som man ikke direkte visste om før. Hvor viktig f.eks. drømme søvnen er og hvor skadelidende man blir hvis man ikke får den typen av søvnen som bl.a. bearbeider ting som har skjedd den siste tiden.

Walker har også noe fokus på sollysets rolle i å justere den indre klokken, og avslutningsvis peker han på det å utsette seg for morgensolens lyse stråler for å våkne skikkelig. Walker forklarer videre problemene med flypiloter, jetlag og hjerneskader. Han nevner dessverre ikke jording som en løsning på jetlag problemet. Han påpeker også koffeinets vonde sider som den nest mest solgte handelsvare etter oljen. Forfatteren skriver videre om skadene ved kunstig lys, spesielt blåspekteret i moderne LED lys og hvordan den narrer søvnen. Han påpeker bl.a. at LED lys gir dobbelt så stor skade som glødepærer ville gitt.

Han tar også ett oppgjør med de som mener at de klarer seg med fire-fem timer søvn. Han påpeker at 60års forskning på søvn gjør at han aldri tror på noen som hevder dette. Man tar skade av det selvom man ikke direkte legger merke til det. Forskningen er klar.

Det lille negative i boken er den noe gjentakende fokuset på evolusjon. Han tar frem det kjente sitatet av Thomas Dobzhansky som sa en gang at "Ingenting i biologien gir mening utean at man ser det i lys av evolusjon". Jeg er helt uenig. Som bibeltro kristen mener at mye i biologien ikke gir mening uten at man ser det i lys av Gud som Skaperen og i lys av Bibelen. Jeg er ikke imot vitenskap som mange vil hevde, men jeg er imot dårlig forkledd vitenskap, noe evolusjonslærern kort sagt er. Men jeg har blitt vant til å lese bøker som bygger på et evolusjonært verdensbilde, så jeg prøver bare å justere det over på hvordan Gud har skapt oss, hvordan syndefallet ødela mye av det fullkomne, hvordan flommen gav kloden katastrofale følger og hvordan språkforvirringen i Babel gav oss forskjellige språk, språkgrupper og de forskjellige menneskegruppene.

Men dette er en bok om søvnen og det empiriske forskningsmaterialet som Walker begrunner og forklarer er temmelig oppvekkende og klart. Les denne hvis du sliter med søvn eller ønsker å få enda bedre søvn. En veldig bra bok tross den evolusjonære bismaken.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Uhyre lesbar og lærerik. Men hvordan finner man ut alt sammen, hvis man tar skade av å ikke få 8 timer søvn hver natt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatteren formidler på en klar og enkelt måte hvorfor det er naturlig og viktig at vi sover. God inspirasjon til å foreta små endringe i hverdagen med potensielt stor effekt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

I løpet av så lite som undre år har menneskene vendt ryggen til det biologiske behovet for å sove nok - et behov som evolusjonen har brukt 3,4 millioner år på å perfeksjonere som et system for å opprettholde livet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Næringslivets brautende filosofi om søvnløshet som veien til fremgang er åpenbart feilaktig på alle nivåer vi har undersøkt. God søvn gir gode forretninger. Allikevel er det mange selskaper som behaolder en praksis som er uttalt søvnfiendlig. Som fluer som har størknet i rav, bilir bedirfter som tviholder på denne holdeningen, sittende like fast i en stagnert tilstand uten innovasjon og produktivitet, der de skaper misnøye, mistrivsel og helseproblemer blandt de ansatte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "De seks store følelsene - hvordan emosjonene styrer deg mer enn du aner" av Anne Hilde Vassbø Hagen
 • "Spiselig - en fortelling om maten og mennesket" av Birger Svihus
 • "Lev mer tenk mindre - dropp grubleriene og slipp fri fra nedstemthet og depresjon med metakognitiv terapi" av Pia Callesen
 • "Nazismens idéunivers" av Carl Müller Frøland
 • "Manus om anus - om kroppens (kanskje) viktigste organ" av Kaveh Rashidi
 • "En veldig kort historie om nesten alt" av Bill Bryson
 • "Skal landet gro att? - korleis berge norsk jordbruk" av Siri Helle
 • "Å klemme fingeren i døra - en bok om følelser" av Vera Micaelsen
 • "Den emosjonelle revolusjon" av Kathrine Aspaas
 • "Tenåringshjernen - hjerneforskerens overlevelsesguide til livet med ungdom" av Frances E. Jensen
 • "Selvforsvar mot kreft - 10 grep du selv kan ta" av Øyvind Torp
 • "Huden - alt om vårt største organ" av Yael Adler
Alle bokanbefalinger for dette verket