Å dykke etter sjøhester

en bok om hukommelse

av (forfatter) og Ylva Østby (forfatter).

Cappelen Damm 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (24 terningkast.)

77 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Å dykke etter sjøhester er en unik og minneverdig bok om hukommelsen, som viser oss hvordan hjernen på nesten magisk vis henter fram informasjon og gjenskaper øyeblikk for oss, og hvordan minner danner et nødvendig grunnlag for vår evne til å forestille oss framtiden. Men like mye handler boken om at hukommelsen er en svært upålitelig venn som følger noen helt egne regler, og at noen minner er aller best glemt.

I Å dykke etter sjøhester drar nevropsykolog Ylva Østby og søsteren hennes, journalist og forfatter Hilde Østby, ut på en forrykende rundreise i hukommelsen, fra oppdagelsen av hukommelsen på nevronnivå til moderne tankelesing ved hjelp av MR-maskiner. Boka handler om falske minner, glemsel, hukommelsesteknikker og minnehoper, og de to forfatterne snakker med en mann som har mistet all hukommelse, en Utøya-overlevende, ti dykkere, fire stormestre i sjakk, en kriminaletterforsker, en operasanger, en hukommelsesmester, en quizdronning, forfatter Linn Ullmann, Nobelpris-vinner Edvard Moser, Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Torsen, klimaforsker Chris Field, blogger Ida Jackson, samt at de sender sin egen søster Tonje ut av et fly i fallskjerm for å høre hvordan det er når livet passerer revy.

For kan vi stole på hukommelsen vår? Hvordan er barns hukommelse annerledes enn eldre folks minner? Hvordan kan vi bli bedre til å lære? Hvordan leve med traumatiske minner, og hvordan leve uten minner i det hele tatt? Dette er bare noen av spørsmålene de to søstrene undersøker.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788202522568

EAN 9788202522568

Språk Bokmål

Sider 280

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 14 5 0 1 0

Bokomtaler

Engasjerende og lettlest bok om et spennende og sentralt tema (for alle mennesker.) Forskningsformidling av ypperste klasse!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En kjempeinteressant og lærerik bok om hukommelse. Likte denne boka kjempegodt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg elsker populærvitenskap og denne boken var nydelig. Skrevet på en flott og folkelig måte, samtidig som den er veldig lærerik og full av morsomme funfact. Likte for eksempel godt at man kan spille tetris for å hindre traumer. Tanken er at bildene fra tetris "konkurrerer" om minneplassen for traumene. Antar at grunnen til jeg likte den så godt er at jeg selv spiller candy crush når jeg trenger å roe meg - har oppdaget at soving er perfekt med candy crush.

Det er også spennende - men litt trist - at minnene så lett smitter, slår seg sammen, forvrenges etc Det triste ligger nok i det at jeg føler at det jeg eier forsvinner. Har aldri vært så veldig minneorientert - det jeg husker best var fra da jeg var gravid med eldste jenta og jeg våknet hver natt av at jeg hadde drømt noe fra min egen barndom som var så sterkt at jeg gråt meg våken. Jeg er enda usikker på hva som var drømmer og hva som var virkelige minner. Dette er ting jeg ikke har husket tidligere, og nå husker jeg det bare som minner fra drømmen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Oppmerksomheten er tryllekunstnerens og lommetyvens venn, den kan ikke være overalt samtidig. Idet du ser på kartet som tyven dytter opp i ansiktet ditt for angivelig å spørre om veien, ser du ikke at han samtidig stikker hånden ned i veska di.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Selv om vi ikke skriver et seksbindsverk om oss selv, slik som Karl Ove Knausgård, går vi alle rundt med en selvbiografi lagret i hukommelsen. Og den er ikke bare en tilfeldig strøm av hendelser vi har vært gjennom. Den er strukturert og ordnet, etter vårt eget livsmanus. Vi er alle forfattere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi har en hang til å lete etter en viss dramaturgi i livene våre, og siden vi ikke kan spole fremover, ser vi bakover i livet for å lage en fortelling om oss selv. Og når vi ser bakover, ressigerer, klipper vi og photoshopper. Vi kan endre manuset underveis, finne grunner til at ting er som de er.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dommedag er ikke noe som venter fjernt fra oss. Det skjer hele tiden, i form av ekstremvær og krig. Det skjer gradvis, så langsomt at vi nesten ikke merker det. Klimaendringer og flyktningestrømmer endrer jorda litt, hele tiden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

There are places I remember all my life
Though some have changed
Some forever, not for better
Somke have gone and some remain
All these places have their moments
Of lovers and friends I still can recall
Some are dead and some are living
In my life I loved them all.

Fra "In my life" av The Beatles.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Populærvitenskapelige bøker med kroppen som tema


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Musikk og hjernen - om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen" av Are Brean
 • "Naturhistorie - roman" av Marte Huke
 • "Dyrenes indre liv - kjærlighet, sorg, omtanke" av Peter Wohlleben
 • "Jeg ikke dum" av Bård Torgersen
 • "En odyssé - en far, en sønn og et epos" av Daniel Mendelsohn
 • "Norske tabuer - om likhetens tyranni, språk som religion og hellige mødre" av Sanna Sarromaa
 • "Natur - hva skal vi med den?" av Dag O. Hessen
 • "Den jævla naboen - om nabokrangler, tujahekker og norsk smålighet" av Ronny Berg
 • "Vår utrolige hjerne - en nervepirrende fortelling om vår dynamiske og formbare hjerne" av Johan Norberg
 • "Alle mine demoner - noveller" av Nikolaj Frobenius
 • "Alt dette er Tokyo - Japan sett fra gateplan" av Ina Strøm
 • "Insektenes planet - om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten" av Anne Sverdrup-Thygeson
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver