Stallo

av (forfatter) og Bjørn Alex Herrman (oversetter).

Oktober 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.40 (108 terningkast.)

262 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Katrine Kirkeby Arnolds eksemplar av Stallo

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Litt av hvert

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

En mor med en liten gutt har lånt en hytte i skogen. Trær, mygg, blomster, fugler. Og hva er det med haren og reven og flaggermusen? Så får gutten et glimt av et stort dyr. Og hva er det moren hans ser, som hun vil skjerme sønnen for?

Magnus forsvinner denne sommerkvelden i 1978, men ingen tror på det moren forteller om hva som skjedde. Femogtjue år senere blir et nytt barn borte. På hjemmesiden sin publiserer Susso Myrén et bilde hun har tatt av en merkelig skikkelse: en liten kall, kanskje bare en meter. Øynene langt fra hverandre.

I Stallo er store troll virkelige. Det er også vetter og nisser og skrømt. Her er dyr som forandrer seg foran øynene dine, og mus og lemen som går i sinnet på folk.

Troll er farlige og uberegnelige. Det vet de som lever med dem tett innpå seg på en avsidesliggende gård. Det vet Susso når beistene kommer etter henne.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788249510924

EAN 9788249510924

Serie Susso Myrén (1)

Genre Fantastisk litteratur Spenning

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 536

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

13 45 28 18 2 2

Bokomtaler

Herlig fin denne! Fabelaktige natur og stemningsskildringer. Snøen er drivkvit og vinterkulden formerlig slår ut av sidene. (det er sommer litt og) Kan minne litt om "La den rette komme inn", bare at det ikke er vampyrer, men ..troll. eller nisser. kanskje? den som leser får vite... Rikholdig på stemninger, Humor, grøss, vemod, sorg, skrekk, til og med lit action. ikke å forglemme gode karakterskildringer og rikt persongalleri. Håper denne blir film. Anbefales varmt!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

536 sider med pur leseglede! Anbefales på det sterkeste

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eksisterer det uvanlige ting/skikkelser i skogen eller er det bare i fantasien vår?

På slutten av 70 - tallet låner en enslig mor seg en hytte i Sverige, og tar med seg sønnen. Det blir deres lille sommerferie. Det er ingen moderne hytte de låner, men en god gammeldags en uten strøm og innlagt vann. Og de trives med omgivelsene selv om de ikke hver dag er helt heldige med været. Og sønnen hennes forsvinner en kveld den sommeren kort tid etter at moren hans observerer noe i skogen som hun vil beskytte sønnen sin mot. Og sønnen hennes er og blir forsvunnet. Hva er det hun har sett, og har det noe med forsvinningen til sønnen hennes å gjøre?

En annen ung gutt forsvinner tjuefem år senere. Det er barnebarnet til en dame som føler skyld og har dårlig samvittighet. Hun kontakter Susso Myrén og hun er datter av en kjent, avdød fotograf. Hun er hovedpersonen i den moderne historien. Hun setter opp et kamera i nærheten der barnebarnet til den den fortvilte farmoren, forsvant, og der fanger de opp et bilde av en skikkelse. En skikkelse som de har hørt om, men som kun er kjent fra eventyr. Er dette en spøk som setter hjernen deres på spill, eller har denne forsvinningssaken noen sammenheng med forsvinningen som skjedde for tjuefem år siden? Susso og hennes medarbeidere i dette surrealistiske eventyret blir satt på en real prøve.

Da jeg først la merke til denne boka, ble jeg veldig nysgjerrig og hadde meget lyst til å lese den. Jeg liker spenningsbøker/thrillere med mørke temaer, og gjerne en dose med noe overnaturlig, og denne boka hadde alle disse ingrediensene, men det er synd jeg ikke likte den så godt som jeg hadde håpet på. (Det er det som er så "farlig" med å ha for høye forventninger ...).

Det er ikke sånn at jeg ikke likte noe med boka. Jeg likte den jo delvis, så jeg gir den tross alt ikke fullstendig slakt heller. Det jeg likte aller best med boka var konseptet (litt annerledes og småoriginalt), den første delen av boka, og de siste hundre sidene. Det jeg ikke fikk helt sansen for var midtdelen av boka. Der var det lite som skjedde. Mange ord, men lite med spenning. Og jeg savnet en del uhygge/suspense for enkelte deler i boka ble for forutsigbart for meg og da forsvinner uhyggen for min del temmelig fort. Da sliter jeg litt med å holde på interessen. Jeg savnet at det var mer gåtefullt, og flere undertoner.

Alt i alt virket det som en lovende bok, men som dere har skjønt allerede, savnet jeg mer av den uhyggen som jeg hadde forventet meg og det gåtefulle. Mye ble avslørt og forutsigbart altfor tidlig. Denne historien ville ha passet mer som en novelle istedet for i bokformat.

Det går rykter om at boka skal bli til film. Det er ikke noe overraskende for nesten alle bøker blir filmatisert nå for tiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boka skal ha godt med poeng for å ha et spennende konsept. Det dreier seg om en del mytiske skapninger fra nordiske folketradisjoner, men den sammenfaller dessverre lite med norske figurer. Da mye av det som fenget meg tanken på en Trolljeger-fortelling minus humoren, ble det litt nedtur med skapninger som lignet mer på "vanlige" skrekkfigurer fra amerikanske kulturer enn klassiske troll og tusser. Handlingen generelt er nå ok, men boka mistet det lille ekstra som jeg trodde skulle skille den ut fra alle andre bøker

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt skrevet bok, men blei litt fpr eventyrlig og overnaturlig for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boken virket veldig spennende og jeg gledet meg til å lese den, og ble egentlig litt skuffet. Historier om troll og andre skapninger er vanligvis helt i min gate, dessverre klarer forfatteren å ta livet av noe som kunne ha vært en braksuksess. Den er tung å lese, unødvendige detaljer er stappet inn som sidefyll og man mister fokuset gjentatte ganger. De siste hundre sidene skumleste jeg raskt gjennom bare for å komme til poenget. Jeg har kategorisert den som "God bok" og gitt terningkast 4 ene og alene fordi selve storyen er kjempespennende, hvis man klarer å tråkke seg gjennom boken. Siden jeg ikke har lest Stallo på orginalspråket kan jeg heller ikke ute om det er den norske oversetteren som har punktert den, eller om dette bare er en forfatter med en forkjærlighet for kronglete og langdryge formuleringer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt for mye eventyr for meg, men spennende historie

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet ikke helt, jeg... Første del var litt treig. Sleit med å komme inn i handlingen, holde de ulike personene fra hverandre, og hvorfor det skulle være en jeg-forteller innimellom, det har jeg enda ikke helt skjønt. Men siste halvdel var virkelig spennende, skikkelig driv. Tror ikke jeg vil kalle den skummel, ble ikke på noen måte skremt. Men spennende, ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Troll, vetter,nisser, skrømt. Til tross for litt for mye tomsnakk som godt kunne ga vært kuttet ned på, så er dette noe av det mer originale som har kommet på flere år. Jeg kunne se for meg hvordan det ville ha vært å være alene på hytta og hørt tunge skritt utenfor fra noe som ikke er en elg. Det skumleste var likevel småskrømtet, at små uskyldige dyr ikke er det de ser ut som. En stund trodde jeg forfatteren skulle ha tatt en helomvending og ha latt det være utenomjordiske-nie jeg er glad det ikke var. Det var også ganske kult at det forfatteren kaller "kallen"var i min bok ganske skummel-langt fra den koselige fjøsnissen vi er kjent med her til lands.Pluss for interresante karakterer og en interesant historie. Likte også at til forskjell fra Trolljegeren så er ikke trollene rovdyr, men mer tradisjonelle og utspekulerte her. Hadde forfatteren kuttet litt ned på urenomsnakket og mer fokus på det skumle hadde dette blitt en femmer.Vi får håpe de klarer å få til like gode og skremmende troll som i Trolljegeren om denne skulle bli filmatisert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var med grøssende forventning jeg begynte å leste denne boka i påska. Kritikken var god og forventningene ulmet i sofakroken, sammen med malte påskeegg og søtladne marsipanpølser.
Side opp og side ned ble fortært, og underveis tenkte jeg: Må jo gi forfatteren en sjanse, - jeg får lese noen sider til. Men etterhvert ble det mer marsipanspising enn grøssende uhygge der borte i sofakroken.
Bevares tematikken er forfriskende, - slike typer skrømt har ikke jeg hørt så mye om, så forfatteren kunne gjort så mye mer ut av dette. Spenningen steg jo etterhvert, men forfatteren maktet ikke å skape den uhyggen kritikerne og vaskeseddelen på boka legger opp til. Beklager Stefan Spjut, det ble bare en treer denne gangen, - men du kan å skrive, så kanskje neste gang?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han er sikker på at dyr ofte kjeder seg. At de er så vant til å kjede seg at de ikke engang tenker på hvor kjedelig de har det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg ønsker å lese mer nordisk litteratur innenfor disse sjangrene. Her har jeg lest altfor lite, og har dermed lite kunnskap til forfattere, så kom gjerne med forslag :)
Har bare med en bok for hver forfatter, slik at jeg kan få med flest mulig forfattere.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Målet er å få lest ca 2 bøker pr måned, tilsammen 24 stk i 2014. kan inkludere comics hvis det kniper...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lyst til å lese!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tittelen sier det meste.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Stalpi - roman" av Stefan Spjut
 • "Vinterfolket" av Jennifer McMahon
 • "Himmelstrand - det første stedet" av John Ajvide Lindqvist
 • "Mørketid" av Michelle Paver
 • "Nysgjerrigper" av Belinda Bauer
 • "Silo" av Hugh Howey
 • "Helbrederen" av Antti Tuomainen
 • "Mørke dager" av Belinda Bauer
 • "Bobla" av Siri Pettersen
 • "Menneskebarnet" av M.R. Carey
 • "Harpiks" av Ane Riel
 • "Nattfilm" av Marisha Pessl
Alle bokanbefalinger for dette verket