Helbrederen

av (forfatter) og Merethe Eidstø Kristiansen (oversetter).

Font 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.24 (45 terningkast.)

92 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Font

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788281691568

EAN 9788281691568

Genre Thriller

Omtalt sted Helsinki

Språk Bokmål

Sider 188

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 18 20 4 1 1

Bokomtaler

Dette er en finsk, dystopisk, dyster fremtidsroman og stort mørkere kan det ikke bli. Men samtidig er den så levende og full av optimisme at det ble en av de største leseropplevelsene jeg noen gang har hatt. Les hele min omtale på ritaleser.com

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har tatt en pause fra å lese krimbøker. Nordic noir har blitt for likt og det har blitt en slags konkurranse om hvem som kan være mest makaber, om hvem som har en politimann med mest mulig fæl fortid/bagasje. Begge deler er greit, men det går ofte på bekostning av fortellingen. Å lese for meg er å ta del i en historie.

Likevel lot jeg meg friste til å lese Helbrederen. Historiens dystopitrekk overtalte meg.

I Finland i en nær framtid er verden som vi kjenner den i ferd med å gå i oppløsning. Ekstremvær har gjort store deler av jorda ubeboelig.
Helsinki har blitt en lovløs storby. Kaos, kriminalitet og kynisme preger livene til byens innbyggere. Bygninger i ruiner. Tusenvis av flyktninger lever på gata. Det evige regnet.

Poeten Tapani Lethinen leter etter sin kone Johanna. Han har ikke hørt fra henne på over 24 timer. Johanna er journalist og på oppdrag for å lete etter Helbrederen. Helbrederen er en seriemorder. Han straffer de han mener er ansvarlige for de økonomiske og klimatiske problemene. Har Johanna funnet ham? Lever hun fortsatt?

Politiet mangler ressurser så Tapani legger ut på jakt. Både for å finne Johanna og for å få svarene på hvem Helbrederen er. Taxisjåføren Hamid er en bra medhjelper og sidekick. For Tapani er alt håpløst. Hamid ser håp for framtida.

Fortid og nåtid veves sammen. Tapani oppsøker Johannas arbeidssted og venner. Hemmeligheter avsløres og de gnagende tankene om man kan stole på sine nærmeste øker for hver person han snakker med.
Slutten stiller spørsmål og tvang meg til å tenke.

Håpet og kjærligheten lyser glimtvis igjennom det dystre og dramatiske.
Historien er fortalt i førsteperson og det gjør den til tider vel fortellende i stilen. En sivilisasjons sammenbrudd skildres grått og grusomt. Humoren er mørk.

Helbrederen er en god "sakte" spenningsroman med tankevekkende tema.

Historien har en moralsk nerve det er umulig å ikke bli påvirket av. Vissheten om at i deler av verden lever mennesker i en hverdag lik den som er beskrevet i boka er deprimerende. Gjør vi nok for at våre barn skal unngå en verden i kaos?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

HUFF huff huff Jeg vet ikke hvor jeg skal karakterisere denne boken en fremtidskrim kanskje? Merkelig bok og nifs- skrekkelig ,skremmende i sin utforming av bakteppet for plottet ( som egentlig var helt vanlig- krimteknisk sett) Vi følger hovedpersonen- den andre får vi vite mindre om og slutten- ja den kan forstås p flere måter- den ene verre enn den andre- men det som skjer rundt dette- i samfunnet, er bare alt for lett å tenke seg blir realiteter. Jeg fikk en vekker og skal være mer bevist videre!!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka fungerte ikke for meg, og klarte aldri å opparbeide en spenning slik en slik roman bør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Men størst av alt er kjærligheten" er det inderlige buskapet i denne klimadystopiske kriminalromanen. Tro og håp er fraværende. Romanen har en foruroligende og kryptisk slutt, skrevet i en vakker, poetisk prosa som det også er rikelig av gjennom hele romanen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Rundstykket var tørt, og inni var den tynneste osteskiven jeg noensinne hadde sett.
Hadde den vært tynnere, ville jeg ikke fått øye på den.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

De sørlige delene av Spania og Italia var offisielt blitt overlatt til skjebnen. I Bangladesh, som holdt på å synke i havet, hadde det brutt ut pest som truet med å spre seg til hele Asia. Indias og Kinas strid om vannreservene i Himalaya hadde ført landene i krig. Da USA stengte grensen mot Mexico, svarte narkokartellerne med raketter: Målene var Los Angeles og San Diego. Skogbrannen i Amazonas var ikke mulig å få slukket, og det hjalp ikke engang å sprenge elvefar for å isolere brannområdene.
Pågående kriger eller væpnede konflikter i EU-området: 13, de fleste på grensene. Et anslag over antallet klimaflyktninger på jordkloden: 650-800 millioner mennesker.
Pandemivarsler: H3N3, malaria, tuberkulose, ebola, pest.
Til slutt en gladnyhet: Den nylig kårede Miss Finland har tro på at alt blir mye bedre til våren.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De sier at et menneske ikke har levd dersom det ikke var idealist i ungdommen, men at det heller ikke har lært noe av livet dersom det ikke er konservativ som gammel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Klokka var halv ti, jeg hadde mistet kona mi og drukket kopp på kopp med svart kaffe. Jeg kom definitivt ikke til å sovne på lenge.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har satt meg som mål å lese meg verden rundt ved hjelp av bøker :)
Eneste kriteriet jeg har er at handlingen er lagt til et land. Forfatteren trenger ikke å være fra samme land.

Land I Europa:
✔Albania‎ , Andorra‎, Armenia, Belgia‎, Bosnia-Hercegovina‎, Bulgaria‎, Danmark‎, Estland‎, ✔Finland‎, ✔Frankrike‎ , Færøyene, Georgia, Guernsey‎, ✔Hellas‎, Hviterussland‎, ✔Irland, ✔Island, ✔Italia‎, Jersey‎, Kosovo‎, Kroatia‎, Latvia‎, Liechtenstein‎, Litauen‎, Luxembourg‎, Makedonia‎, Malta‎, Man‎, Moldova‎, Monaco‎, Montenegro‎, Nederland‎, ✔Norge‎. Polen‎, Portugal‎, Romania‎, ✔Russland‎, San Marino‎, Serbia‎, Slovakia‎, Slovenia‎ , ✔Spania‎,‎ ✔England, ✔Skottland og ✔Wales), Sveits‎, ✔Sverige‎, Tsjekkia‎, ✔Tyrkia‎, ✔Tyskland‎, Ukraina‎, Ungarn‎, Vatikanstaten‎ og Østerrike‎

Antall besøkte land i Europa hittil er: 16


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker eg ikkke eig


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mørkt som mitt hjerte" av Antti Tuomainen
 • "Et gap i tiden - Vintereventyret gjenfortalt" av Jeanette Winterson
 • "Vi snakkes" av Laurie Frankel
 • "Hekseyngel - Stormen gjenfortalt" av Margaret Atwood
 • "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami
 • "Brønnøya - roman" av Stein Sørensen
 • "Dødens herskerinne" av Bernhard Aichner
 • "Endetid" av Minette Walters
 • "Vår verden er dugg" av Tor Åge Bringsværd
 • "Linnés dystre lærdom - kriminalroman" av Lars Mæhle
 • "Vinter i Havana" av Leonardo Padura
 • "Falsk natur" av Jane Harper
Alle bokanbefalinger for dette verket