Mormor danset i regnet

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.79 (219 terningkast.)

424 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Helgas eksemplar av Mormor danset i regnet - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Nyare norske romanar

Lesedato

2021

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788203359309

EAN 9788203359309

Omtalt tid Etterkrigstiden 2010-2019

Omtalt sted Tyskland Telemark

Språk Bokmål

Sider 314

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

44 105 53 15 2 0

Bokomtaler

"Mormor danset i regnet", Trude Teige
Boka er en roman. Om den kan kalles historisk roman er jeg usikker på, men Trude bruker, som vanlig, sin journalistiske innfallsvinkel med masse research før hun skriver. Denne boka kom til etter samtaler med Ragnar Ulstein, en krigshelt, som intervjua norske jenter som gifta seg med tyske soldater, ga slipp på sitt norske statsborgerskap, dro til et Tyskland som lå i ruiner etter krigen - også i øst hvor russerne gikk på med krum hals. Hun tar oss inn i en del av krigshistorien som har vært fortiet. I Demmin voldtok russere nesten alle byens kvinner. Dette førte til en bølge av familiedrap og selvdrap for å unngå traumer. 700-1000 tok sitt eget liv.
Interressant påminnelse om at det var krig i Tyskland også, og at også der gikk krigen ut over sivilister.
Sånn sett ga boka, i tillegg til googling om temaet, meg nye perspektiver og for meg ukjente sider av krigen. Men som ei tilfeldig bok, uten interesse eller kunnskap om dette temaet, er jeg ikke så veldig imponert. Etter min smak kunne den vært mye bedre hvis hun hadde kutta ned på den kjærlighetshistoria av handlinga som var lagt til vår tid - selv om den hører til i helheten.
Men vil allikevel gi tommelen opp for Trude Teige for alt arbeidet hun har lagt ned for å få frem denne delen av krigshistoria. Ei stor avis, tror det var Dagbladet, fulgte opp med en syvsiders reportasje om temaet, så her ser vi igjen at romansjangeren kan ha en kraft i tillegg til underholdning for oss som leser romaner.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Delen som er lagt til 2.verdenskrig og de første par årene etter, syns jeg var velskrevet, med gode detaljer og intensitet som fikk meg til å leve meg inn i handlingen. Innholdet knyttet til nåtid, syns jeg, til tider, var som en hvilken som helst typisk, forutsigbare, platte "damebok". Tenker at det hadde blitt bedre uten de endimensjonale manne-karakterene. Særlig Georg, og handlingen som involverer han, ble bare en skikkelig nedtur for min leseglede

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Veldig bra bok. Interessant, sår og lærerik. Rikt språk. Spennende bok.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Helt super ,plott, skildringer, realisme, historiske detaljer og bakgrunn Jeg leste boka "rett gjennom" Det eneste som fløt litt var karakteren Jahn og forholdet fremover med avgjørelsen hovedpersonen tar . Kommer det en videreføring tro??

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mange bøker prydes på omslagene med høye terningkast fra både kjente og mindre kjente anmeldere og aviser.
Skal jeg bare "ha en bok" kan det nok være jeg lar meg påvirke denne form for reklame.
Men, som oftest vet jeg hva jeg vil ha når jeg besøker min lokale bokhandler.

"Mormor danset i regnet" var en slik "ønsket og planlagt baby" så jeg merket meg ikke den rosende omtalen som var å finne på innsiden av omslagene (paperback) før jeg satte i gang med boka.
Men, for en gangs skyld er jeg faktisk enig i mye av disse "omtalene".
Dette er en meget bra bok.

For det første synes jeg temaet boka er basert på er meget interessant. Typisk for Teige bygger hun opp sine historier rundt utsatte og sårbare grupper; her "Tyskertøsene".
Her dreier det seg ikke bare om Norske jenter med forhold til Tyskere, men om jentene som enten ble forvist av familie eller frivillig reiste til Tyskland med sin Tyske kjæreste, i 45.
Fulle av ungdommelig romanse, håp og tro.
Det som ventet i Tyskland er rystende lesning. Likeså reisen dit og kampen om å få komme hjem for de som prøvde på det.
Som jeg leser tenker jeg ofte at dette er for jævlig til være diktet opp, dette må være sant. Jeg snakker her om hovedtrekkene, detaljene er selvfølgelig skapt av forfatteren.
Men det er meget godt utført og utvilsomt bygget på en omfattende research.
For meg virker det meste ytterst troverdig, selv om enkelte "tilfeldigheter" i boka virker skapt for å gi driv i fortellingen.
Jeg tillegger ikke dette så stor vekt, og lar meg rive med i denne spennende romanen fra årene rett etter frigjøringen.
Jeg liker måten Trude skriver på. Direkte, og nokså nøkternt. Setningene er gode å lese, ingenting må "tydes". Overtydelig mener noen? Vel, vel.
Fortellingen veksler effektivt mellom da-tid og nå-tid. Synes dette fungerer fin-fint og det skaper en ekstra spenning mot krysningspunktet som ligger foran.
Avslutningen blir vel noe konsentrert, som om forfatteren enten er sliten, eller forlaget har satt en grense for antall sider. Tenker vel at det var en god del i siste "kapittel" som med fordel kunne ha vært viet større oppmerksomhet.
Dette er ikke helt "Ferrante", men et ekstra poeng for temaet skal hun få og da blir det en femmer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er overbevist over at mange lesere vil like boken. Men jeg er todelt. Formen hun har valgt, den klare todelingen nåtid og fortid, trekker ned for meg. Og fortellingen i nåtid er totalt uinteressant for meg å lese om. Historien i fortid er interessant og årsaken til at jeg overhodet leste boken. Litt mer om min leseopplevelse kan lese i dette blogginnlegget

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne likte jeg godt, så fin og trist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg vet den har flere direkte faktafeil, men jeg likte den uansett veldig, veldig godt! Det er sjelden jeg leser en roman i ett jafs, men det gjorde jeg faktisk med denne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trude Teige "Mormor danset i regnet"

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie. Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Jeg har tidligere lest de fleste av Trude Teiges krimbøker, og likt dem godt. Derfor så jeg frem til å også bli kjent med andre sider av forfatterskapet hennes. «Mormor danset i regnet» er vel mest en historisk roman, skjønnlitteratur, basert på historiske og fakta. Det er tydelig at forfatteren har satt seg grundig inn i historien til tyskertøsene, og hvordan de ble behandlet under og etter krigen. En viktig historie som ikke må glemmes for ettertiden.
Boka har to fortellerstemmer. Juni i nåtid og mormor i fortid. Fortidshistorien likte jeg godt, men nåtidshistorien syntes jeg var noe kjedelig. Boka handler om en kvinnes fortielse og hvilke følger dette får for datteren og barnebarnet. Kvinner blei straffet for å ha et forhold til tyskere under krigen, mens menn ikke gjorde det. Språket er lettlest og bra, og historien om behandling av tyskertøsene er sterk. Jeg likte boka godt og anbefaler den videre på grunn av historien, jeg har hjerte for historier fra krigen. Terningen stopper på en sterk 4.
Terningkast 4

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En utrolig god bok. Både trist og fin. Godt språk som fører deg lett videre historien som gir et godt innblikk I grusomhetene som fant sted I Tyskland ved krigens slutt. Anbefales

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Alle kriger viser at ondskapen finnes på begge sider.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sorg er kjærlighet, sa hun. Kjærlighet til den du har mistet. Vi kan ikke slette minnene, det er de som gjør oss til mennesker.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Folk sier at man ikke skal se seg tilbake, men det er feil. Man må se seg litt tilbake for å vite hvem man er, hvor man kommer fra, først da blir man god til å manøvrere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Når noen dør, er det en avskjed, og smerten i den avskjeden finnes hos oss som er igjen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Klær uten menneskene som bruker dem, er påminnelser om det som aldri skal skje igjen, det som er forbi, alt som er for sent.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Av og til er det noe som går i arv, selv om man ikke engang vet at det finnes.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Anja så på fuglen, sola traff de mørke, blanke øynene. -Det ser ikke vondt ut å være død.
-Nei, det er ikke vondt å være den som er død, sa Tekla og skyflet jord over fuglen. -Smerten er hos dem som lever og sørger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

[...] Den tyske befolkningens lidelser er minst like store som andres, forskjellen er at det er deres egen skyld. Overalt så hun resignasjon, bitterhet og likegyldighet i folks ansikter. De hadde ingen utenforstående å vende de vonde følelsene mot, for katastrofen var deres egen skyld.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du må være sterk
hender det folk sier til meg.
Og jeg tenker
på alt som har hendt

-kanskje jeg er sterk.
Jo, det stemmer vel, jeg er vel sterk jeg.

Sterke mennesker bøyes ikke
De brekker

og brister.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er fremdeles hos deg, sa han da, for bare den som ikke er i noe annet menneskes bevissthet, finnes ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er en kronologisk oversikt over bøker jeg har lest i år.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lyst til å lese disse bøkene.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Morfar pustet med havet - roman" av Trude Teige
 • "Hannahs brev - roman" av Sissel Værøyvik
 • "Skjulestedet" av Pam Jenoff
 • "Aldri tilgi - en Kajsa Coren-krim" av Trude Teige
 • "Havet syng - roman" av Trude Teige
 • "Urmakeren i Auschwitz" av John Donoghue
 • "Langsomt lukker jeg døren" av Linda Olsson
 • "Spor i støvet" av Katherine Webb
 • "Etter vinteren" av Isabel Allende
 • "Alle elsket moren din - roman" av Toril Brekke
 • "Eplehagen - roman" av Marianne Storberg
 • "Bakeriet i Brooklyn - roman" av Ellen Vahr
Alle bokanbefalinger for dette verket