Viser 1 til 10 av 17 omtaler

Ja, jeg vet den har flere direkte faktafeil, men jeg likte den uansett veldig, veldig godt! Det er sjelden jeg leser en roman i ett jafs, men det gjorde jeg faktisk med denne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trude Teige "Mormor danset i regnet"

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie. Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Jeg har tidligere lest de fleste av Trude Teiges krimbøker, og likt dem godt. Derfor så jeg frem til å også bli kjent med andre sider av forfatterskapet hennes. «Mormor danset i regnet» er vel mest en historisk roman, skjønnlitteratur, basert på historiske og fakta. Det er tydelig at forfatteren har satt seg grundig inn i historien til tyskertøsene, og hvordan de ble behandlet under og etter krigen. En viktig historie som ikke må glemmes for ettertiden.
Boka har to fortellerstemmer. Juni i nåtid og mormor i fortid. Fortidshistorien likte jeg godt, men nåtidshistorien syntes jeg var noe kjedelig. Boka handler om en kvinnes fortielse og hvilke følger dette får for datteren og barnebarnet. Kvinner blei straffet for å ha et forhold til tyskere under krigen, mens menn ikke gjorde det. Språket er lettlest og bra, og historien om behandling av tyskertøsene er sterk. Jeg likte boka godt og anbefaler den videre på grunn av historien, jeg har hjerte for historier fra krigen. Terningen stopper på en sterk 4.
Terningkast 4

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange bøker prydes på omslagene med høye terningkast fra både kjente og mindre kjente anmeldere og aviser.
Skal jeg bare "ha en bok" kan det nok være jeg lar meg påvirke denne form for reklame.
Men, som oftest vet jeg hva jeg vil ha når jeg besøker min lokale bokhandler.

"Mormor danset i regnet" var en slik "ønsket og planlagt baby" så jeg merket meg ikke den rosende omtalen som var å finne på innsiden av omslagene (paperback) før jeg satte i gang med boka.
Men, for en gangs skyld er jeg faktisk enig i mye av disse "omtalene".
Dette er en meget bra bok.

For det første synes jeg temaet boka er basert på er meget interessant. Typisk for Teige bygger hun opp sine historier rundt utsatte og sårbare grupper; her "Tyskertøsene".
Her dreier det seg ikke bare om Norske jenter med forhold til Tyskere, men om jentene som enten ble forvist av familie eller frivillig reiste til Tyskland med sin Tyske kjæreste, i 45.
Fulle av ungdommelig romanse, håp og tro.
Det som ventet i Tyskland er rystende lesning. Likeså reisen dit og kampen om å få komme hjem for de som prøvde på det.
Som jeg leser tenker jeg ofte at dette er for jævlig til være diktet opp, dette må være sant. Jeg snakker her om hovedtrekkene, detaljene er selvfølgelig skapt av forfatteren.
Men det er meget godt utført og utvilsomt bygget på en omfattende research.
For meg virker det meste ytterst troverdig, selv om enkelte "tilfeldigheter" i boka virker skapt for å gi driv i fortellingen.
Jeg tillegger ikke dette så stor vekt, og lar meg rive med i denne spennende romanen fra årene rett etter frigjøringen.
Jeg liker måten Trude skriver på. Direkte, og nokså nøkternt. Setningene er gode å lese, ingenting må "tydes". Overtydelig mener noen? Vel, vel.
Fortellingen veksler effektivt mellom da-tid og nå-tid. Synes dette fungerer fin-fint og det skaper en ekstra spenning mot krysningspunktet som ligger foran.
Avslutningen blir vel noe konsentrert, som om forfatteren enten er sliten, eller forlaget har satt en grense for antall sider. Tenker vel at det var en god del i siste "kapittel" som med fordel kunne ha vært viet større oppmerksomhet.
Dette er ikke helt "Ferrante", men et ekstra poeng for temaet skal hun få og da blir det en femmer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En utrolig god bok. Både trist og fin. Godt språk som fører deg lett videre historien som gir et godt innblikk I grusomhetene som fant sted I Tyskland ved krigens slutt. Anbefales

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En gripende og velskrevet bok, som gjorde inntrykk! Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skjer i de beste familier, er det noe som heter. Hemmeligheter som i løpet av årene som går bare graver seg dypere og dypere og skaper arr for fremtiden.
Boka om denne mormoren som danser i regnet er en slik bok, der fortidens opplevelser farger fremtidens personer.
Vi blir kjent med tre generasjoner, der tidskoloritten veksler mellom barnebarnet Junis nåtid og mormor Teklas fortid som kjæreste med en tysk soldat.
Juni har arvet huset til henne og bestefaren, og jakter både på sin egen vei videre fra en voldelig ektemann, og nøster samtidig opp i mormorens kamp for kjærligheten der hun reiser fra Norge til Tyskland etter krigen med sin tyske kjæreste.
Tematikken i boka er både gammel og fersk på samme tid, idet faktum at det allerede finnes en hærskare av historier fra 2. verdenskrig. På den annen side er historien forfriskende ny, da vi får høre mer om jentene som reiser med sine tyske kjærester til et sønderbombet Tyskland, og skal forsøke å starte på nytt. Bort fra skammen, folkesnakket og fordømmelsen i Norge.
Boka er både opplysende og vond, men også spennende, spesielt delene som omhandler Tekla og hennes skjebne.
Hvem er Lillas far, hvordan går det når Tekla møter Ottos familie og hva har russerne med dette å gjøre?Og hvorfor er det slik at mormor Tekla danser i regnet?

Kjære Trude Teige, du har belyst et interessant og vondt kapitel i etterkrigshistorien, der mange familier lever med ettervirkninger, sorg og skam den dag i dag.
Du skriver godt, men jeg synes strukturen i boka kunne vært annerledes. Fortellergrepet ved å veksle mellom nåtid og fremtid kan være med på å skape spenning og drive en historie fremover, men i dette tilfellet synes jeg at historien om nåtidens Juni faktisk bremser spenning og driv. Teklas historie er verdt en bok i seg selv, men det er min smak i dette tilfellet.
Liker uansett vinklingen du har gjort, og at disse jentenes historier kommer fram i lyset.
På en regntung dag i den håpefulle april måned spretter terningen nokså sjokkert og rystet en stund fram og tilbake, før den lander på en solid treer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En oppsiktsvekkende roman om livet i etterkrigstiden i både Norge og Øst-Tyskland. Boka inneholder gode historiske skildringer og ga meg nye perspektiver på krigen. En krig har alltid flere sider og det er sivilbefolkningen som blir hardest rammet. Romanen er inspirert av levde liv og faktiske hendelser, en krigshistorie som har vært fortiet. Søken etter sitt opphav er sterkt.
Brutal, rørende og vakker!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka er utvilsomt den beste av bøkene jeg har lest i år. Den fikk meg til både å le og gråte, på mormors reise i gjennom livet og hvordan hun levde i Tyskland under krigen. Og hvordan det var i Tyskland på slutten av krigen er vel de sider av krigen man ikke har hørt så mye om. Eneste kritikken jeg har til boka at den var for kort, det "manglet" liksom noe på slutten. men man kan jo bare tenke seg til selv hva som skjedde. Derfor blir det "bare" terningkast 5 fra meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Juni drar ut til huset på øya der hun vokste opp. Både moren og besteforeldrene er døde, og huset tilhører henne nå. Det er mye å rydde opp i, og blant diverse papirer, finner Juni et bilde av mormoren og en tysk soldat. Et brev med tysk poststempel, skrevet av mormoren, gjør mysteriet komplett. Juni bestemmer seg for å ta opp jakten på fortiden, noe som fører henne til Tyskland, og en ukjent krigshistorie.
Lettlest, interessant og god bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt super ,plott, skildringer, realisme, historiske detaljer og bakgrunn Jeg leste boka "rett gjennom" Det eneste som fløt litt var karakteren Jahn og forholdet fremover med avgjørelsen hovedpersonen tar . Kommer det en videreføring tro??

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaHarald KKirsten LundFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeEli HagelundKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodeminesiljehusmorJulie StensethVannflaskeSiri HelsethTom-Erik FallaAntheiaKikkan HaugenBenediktemarithcHilde H HelsethOddvarG