2024
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
"På alle måter en fascinerende bok". Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv. Den økonomiske depresjonen fra høsten 1929 rammet også flere tusen norske sjømenn i USA. Mange fikk verken hyre eller arbeid. Utveien ble for noen å slå seg ned på en søppelfylling i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant. Snart utgjorde "Ørkenen Sur" en hel koloni; et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus. Boken får fram en ukjent side ved norsk emigrant- og sjømannshistorie og er illustrert med unike fotografier.
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2013
Format Innbundet
ISBN13 9788243007789
EAN 9788243007789
Omtalt tid 1918-1939
Språk Bokmål
Sider 253
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Høsten 1929 rammet den økonomiske depresjonen flere tusen norske sjømenn i Brooklyn, USA. Tusenvis fikk verken jobb eller hyre i det forjettede land. Utveien ble for noen å slå seg ned på en søppelfylling i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant. Snart utgjorde «Ørkenen Sur» en hel koloni; et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus. Boken får fram en ukjent side ved norsk emigrant- og sjømannshistorie som er vel verdt å lese.
Det er så ille at man nesten ikke tror det er sant, det som beskrives i denne boken. En forferdelig del av historien
På steder som Ørkenen fortsatte avisenes kretsløp lenge etter at nyhetene størknet. Derfor lagret gutta aviser til senere bruk. En solid stabel fungerte også som bord, stol eller vinduerstatning. En kubikkmeter eller to isolerte som en tjukk vegg. En måtte være hjemløs for å forstå tryggheten ved å ha mye aviser
Wolf Larsen var en av mest kjente nordmenn som drakk seg i hjel i Brooklyn i mellomkrigstida. Legenden fikk næring av et utsvevende livsløp. Larsen mistet moren tidlig og ble bosatt på en gård. Tungt arbeid med høygaffel, ljå og øks utviklet en imponerende fysikk. Allerede som tolvåring hjemme i Brunlanes ved Larvik ga han læreren juling
"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.
På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!
For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!