Jeg hadde planlagt å lese Øst for Eden i sommer, og takket være din inspirerende omtale her, har bøkene rykket oppover i lesebunken. Og Cannery Row hadde jeg ikke hørt om før - skjønner det må bli et besøk på biblioteket snart :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De lykkeligste menneskene er de som har det travelt, for deres sinn har ikke tid til bekymringer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så artig og høre om hvordan James Dean fikk filmrollen. Takk Rolf, for meget interessant og festlig info, det er som en blomst i hverdagen :)
Jeg har lest "Øst for eden" og ble så begeistret for de to bøkene, etter min mening er det et mesterverk i verdensklasse. Meget interessant og følge livene til disse to ulike brødrene, for noen personligheter han skapte, spennende lesning.
Jeg må innrømme at jeg er veldig dårlig på film og tror ikke jeg har sett noen av de filmatiseringene du nevner. Skjønner jeg har gått glipp av noen go'biter, men det går kanskje an å få tak i de enda.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det gleder meg at han som forfatter rykker frem i køen, det fortjener han virkelig. Jeg har anbefalt flere av hans bøker til familie og kjente. Har du lest ei vil du lese flere, det er så mye menneskekjærlighet og visdom i de, samtidig kan de være brutale som livet fortoner seg for mange.
De har noe eget over seg de menneskene Steinbeck viser oss, vi blir glad i de og føler virkelig med i deres strid. Her er flotte beskrivelser om hans kjære Salinasdalen der Steinbeck selv kommer fra og han henter stedet frem i flere bøker.
Ønsker deg lykke til og håper du deler dine meninger med oss når du har lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant og følge med samtalene dere har hatt om Steinbeck. Jeg er også stor tilhenger av hans forfatterskap. Han skriver drivende godt, og belyser på en ærlig og liketil måte alle de menneskene som ikke alltid "har fått til livet sitt" på en fremragende måte, og det til og med i de fleste av bøkene hans.
For meg viser det at han hadde måtte ha hatt stor menneskekunnskap og kjærlighet til typene sine når han mestret å skrive om bl.a. det skitne, det usminkede på den måten han gjør det. Ja, slik kan livet være for noen selv den dag i dag, de er der ute et sted.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka syntes jeg også høres interessant ut.
Det er som når en skal slutte å røyke, hjernen styrer det meste, men heldigvis kan den påvirkes i riktig retning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klokt og varmt om kosthold, kroppens kjemi og hjernens betydning

Det er en stund siden jeg kjøpte denne boka, og jeg vet ikke helt hvorfor den har blitt liggende ulest så lenge. Den hadde nemlig fortjent å bli lest - om og om igjen, vil jeg hevde. Boka utkom på Arnberg Forlag i 2011, etter at den hadde blitt en stor suksess i Sverige året før. Det er den fremstående hjerneforskeren Martin Ingvar og den erfarne medisinske journalisten Gunille Eldh som står bak boka. Martin Ingvar har lenge interessert seg for hjernens belønningssystem og hvordan dette styrer atferden vår, kan jeg lese på bokas smussomslag. Gunilla Eldh har fulgt med i forskningen og debatten om våre spisevaner og fedmeepidemien - en debatt som er til forveksling svært lik den vi har hatt og fremdeles har i Norge.

Bare for å ha sagt det med en gang: Boka presenterer ingen mirakelslankekurer! Tvert i mot tar den et oppgjør med såkalte lettvinte veier til et (midlertidig!) slankere legeme. Begrepet lavkarbo nevnes ikke med et ord. Likevel er tankegodset bak de (moderate) lavkarbokurene til forveksling likt det som presenteres i denne boka. For det handler om å oppnå jevnt blodsukker og unngå blodsukkersjokkstigning og -fall som følge av kjappe karbohydrater, og overvinne den innarvede angsten mot fett.

Mantraet som går som en rød tråd gjennom hele boka er at veien til vellykket og holdbar vektkontroll går via hjernen. "Hjernens belønningssystem er en usynlig supermakt som styrer vår handlemåte på godt og vondt. I prinsippet fungerer det likt for alle, men noen av oss har et mer følsomt system enn andre. Det er en av årsakene til at noen mennesker har større problemer med å holde seg unna smågodt eller fortere blir avhengig av alkohol." (side 13)

Innledningsvis stiller forfatterne spørsmål om hvorfor vi føler et sug etter ting vi vet er skadelig. Alle har vi jevnlig fått høre at det "bare er å spise mindre". Dette avstedkommer imidlertid ingen bærekraftig vektkontroll. Alt handler ikke bare om antall kalorier, og dessuten er ikke alle kalorier like mye verdt. "Mat er ikke bare brensel, og det er ikke bare energiinnholdet som er forskjellig i fett, protein og karbohydrater". Det handler også om raske og sakte karbohydrater som påvirker blodsukkeret forskjellig, herunder kroppens insulinproduksjon, men det handler også om ulike former for fett. Det handler heller ikke bare om sukker eller søtmat, men også om stivelsesrike næringsmidler som poteter, hvitt brød, ris - typisk forekommende i pommes frites, pizza, pasta, hamburgbrød, baguetter etc. Vel så viktig er å vite hvilke virkninger forskjellige næringsstoffer har på signalsystemet i hjernen.

Selv om arv et stykke på vei er en viktig komponent når det gjelder tendenser til overvekt, er det kanskje viktigere å være oppmerksom på at det for enkeltes vedkommende er farligere å spise feil og bevege seg for lite, heller enn at dette med arv skal bli en slags "sovepute". Det finnes ingen mirakelkurer som fører til et slankere liv, og alle metoder er i seg selv like dårlige mht. varig vektnedgang. Det må mer til enn en slankekur, for å si det sånn.

Hjernen elsker sukker! Tilførsel av sukker tilfredsstiller hjernens belønningssystem og fører umiddelbart til økt velvære. Problemet er bare at gleden er så kortvarig, og at mye vil ha mer. Mens karbohydrater generelt og sukker spesielt bare fører til mer sult, har f.eks. mer fettholdige matvarer den fordelen at de ganske raskt fører til metthet. Dermed trenger man mindre - og altså totalt sett færre kalorier. Forfatterne redegjør i boka for alle kjemiske prosesser som foregår i kroppen, og bidrar dermed til økt forståelse både i forhold til hva som skjer og hvorfor.

Sukker fører til at kroppen produserer dopamin - lykkehormonet. Det er derfor vi kjenner en lykkefølelse når vi f.eks. spiser sjokolade - i alle fall helt til nedturen i form av et kraftig blodsukkerfall kommer. Det er fullt mulig å bli avhengig av sukker, og denne avhengigheten kan faktisk sammenlignes med andre avhengighetsformer som rusavhengighet, spilleavhengighet etc. Dopamineffekten er den samme - tilsvarende er "bakrusen" etter den første gleden ... "Hos den som har utviklet avhengighet, har det oppstått hurtigkoblinger i hjernens belønningssystem." (side 38)

Hvis man ønsker å gå over til et kosthold som innebærer at det er mulig å spise seg mett og holde en akseptabel vekt stabil, er det lurt å sette seg inn i hvilke næringsmidler som inneholder stoffer som gir mersmak i stedet for metthet.

F.eks. vil fett i maten føre til at tømmingen av magesekken skjer litt langsommere. Dersom man f.eks. starter et måltid med noen nøtter og lite væske, tar det mye lengre tid før sukkeret i måltidet sendes ut i blodet. Da får også kroppen tid til å bruke opp sukkeret som ligger i kortidsdepotene leveren og musklene, i stedet for at de bare lagres og ender opp rundt magen. Ulempen med inntak av raske karbohydrater og medfølgende nedgang i blodsukkernivåene i kroppen, er at altfor mye insulin pumpes rundt i kroppen på en gang og fører til at man kommer i modus for umiddelbar behovstilfredsstillelse (som oftest med ytterligere tilgang av raske karbohydrater). Gjentatte episoder over mange år med høyt blodsukker og overproduksjon av insulin for å regulere dette, er bakgrunnen bak vår tids diabetes-epidemi - en epidemi som er fremskyndet av vår tids kosthold med mye sukkerholdig brus, pizza, loff og den slags. Insulinet demper dessuten nedbrytingen av protein og fett, og resultatet er at fettsyrene ikke omdannes til brensel, men havner rundt magen, som da blir endestasjonen ...

Det er fortsatt en utbredt misforståelse av man blir fet og syk av fett. Dette finnes det faktisk ikke vitenskapelig belegg for. Når man snakker om fett, er det like fullt viktig å skille mellom de ulike formene for fett. Det er en utbredt oppfatning at flerumettet fett er sunnere enn mettet fett. Flerumettet fett finnes i fet fisk som laks, ørret, makrell og sild (dvs. maritimt omega-3), og denne typen fett bør vi få i oss en del av. De som hevder at rikelig med mettet fett er rene helsekuren, har imidlertid like lite vitenskapelig belegg for dette som de som hevder at fett er noe man helst bør unngå. En gylden middelvei er å foretrekke. Det er imidlertid en myte at mettet fett fører til økt risiko for hjerte-kar-sykdommer. Transfett som oppstår under høyt trykk, er derimot ikke bra for kroppen. Dette er en form for herdet fett som i enkelte land er forbudt, men altså ikke i Norge ...

"Når matfett brytes ned i tarmen, dannes det stoffer som forsterker metthetsfølelsen, blant dem enterostatin. Serotininnholdet i hjernen øker, og vi blir tilfredse og rolige. Mye fett frigjør dessuten kroppsegne opiater - uten å gjøre oss avhengige. Det kan skyldes at for eksempel enterostatin har en balanserende virkning på opiater. Fett aktiverer altså belønningssystemet ditt uten at du blir avhengig. Fett gjør deg mett og tilfreds, ikke sulten på mer. Den tilfredsheten fett skaper, later også til å ha andre egenskaper enn sukkerets. Forsøkspersoner som spiste pannekaker laget av en røre av mel og vann, ble aggressive, mens de som fikk pannekaker fremstilt av en røre med fløte, ble blide og sosiale (Wells mfl. 1998)." (side 61)

På side 63 redegjøres det for fremstillingen av margarin, som for all fremtid har fratatt meg lysten til å spise dette produktet. Noen sinne!

Fordelen ved å holde seg unna sukker og alt som inneholder hvetemel eller stivelse, er at kroppen får tid til å få hormonsystemet over i normalleiet. Med på kjøpet får man da en normalisering av hjernens belønningssystem når det gjelder sukker. Det som for øvrig er litt skummelt er at selv lettbrus - dvs. brus som utelukkende er tilsatt kunstige søtningsstoffer - lurer hjernen til å tro at her kommer det sukker (pga. den søte smaken), og dermed setter kroppen i gang med å pumpe ut insulin i kroppen. Virkningen uteblir ikke - vi blir mer sultne, og dermed er vi potensielt i fare for å kaste innpå med kjappe karbohydrater slik at vi legger på oss.

Det finnes én saligjørende vei til en slankere kropp, og den består av mange faktorer: at man spiser riktig, at man spiser seg mett, at man spiser i et rolig tempo (for at enzymene skal rekke å spalte maten), at man beveger seg mer, sover godt og demper det negative stresset! Dårlig nattesøvn og mye negativt stress fører til fettlagring rundt magen. En slankekur som innebærer at man må sulte seg, er uansett dømt til å mislykkes. Det er omtrent ikke mulig å trene seg slank - med mindre man løper maraton hver dag - så det hele koker ned til: hva spiser du! Trening er imidlertid viktig, fordi også dette påvirker hormonbalansen - særlig insulinet - i kroppen på en meget gunstig måte. "Det er det du spiser som avgjør hvor mye du spiser." (side 83)

Det oppleves urettferdig at noen kan feilspise mer enn andre uten å bli syke, men det er et faktum. Ekstra ille blir det selvsagt når disse heldige begynner å strø om seg med velmenende (besserwisser-)råd til sine mindre heldige medmennesker. "Spis mindre og tren mer!" Som om man ikke vet utmerket godt hva som skal til. Men det er selvsagt ikke så enkelt når det kommer til stykket.

Utover i boka dukker det opp mange gode råd. Som at jo mykere og mer "herlig nybakt" et brød ser ut, jo større er andelen av harsknet fett i brødet. Som at chili, ingefær og kanel har en gunstig effekt på stoffskiftet. Og at økt oppmerksomhet på glykemisk indeks (GI) kan fortelle oss hvordan maten vi inntar påvirker blodsukkeret. Raske karbohydrater = høy GI, og vise versa. Flerumettet fett øker kroppens varmeproduksjon, og virker dermed drivende på stoffskiftet. Og for mye rødt kjøtt øker risikoen for kreft.

"Det amerikanske paradokset" begynner vel å bli kjent for de aller fleste nå etter utallige TV-debatter og side opp og side ned med kostholdråd både i aviser og tidsskrifter. Bedre enn hvordan legen Jan Helge Halleraker forklarer dette på denne YouTube-videoen, som gikk som en farsott over landet for ca. ett år siden, har jeg faktisk ikke sett det. Det handler altså om hvordan hele den vestlige verden bare har blitt fetere og fetere de siste 20-30 årene, til tross for at vi aldri har spist flere såkalte lettprodukter og mindre fett. Alt kan ikke forklares utelukkende ut fra at vi lever et mer stillesittende liv.

Siste del av boka er viet viktigheten av bl.a. trening, omlegging av kostholdet for hele familien, med fokus på en økende tendens til overvekt både blant unge og eldre. Kognitiv atferdsterapi nevnes som en metode for å endre (u)vaner. Det holder ikke å hoppe over annen hver kanelbolle. Man må stille om hele systemet. Når kroppens belønningssystem er i lage igjen, kan man tillate seg en og annen utskeielse uten fare for at det bærer galt av sted, men lørdag hele uka går ganske enkelt ikke. "Det er ikke din "feil" at du er tjukk, men det er ditt ansvar hvis du fortsetter videre den veien. Alle kan nemlig forandre seg, om enn i forskjellig grad og tempo." (side 164)

"Hjernen styrer vekten din" er en klok og varm bok om hvilke grep man kan gjøre i livet sitt for å få til en varig endring i forhold til kosthold og vektregulering. Alt tankegodset i boka er som tidligere nevnt forbausende likt det som ligger til grunn for typiske såkalte (moderate) lavkarbo-kurer - eller for å si det på en annen måte: her har man faktisk oppskriften på hvordan man kan få til varige resultater etter en vektnedgang på en lavkarbokur. I boka presenteres et fornuftig og bærekraftig opplegg, som er til å leve med over tid, og som ikke innebærer så mange forsakelser at det blir umulig å leve med. Og jeg som selv har sverget til en moderat form for lavkarbo-kosthold over noen år og syntes jeg kunne en hel del fra før av, lærte mye nytt. Alle trenger ikke å følge dette opplegget, og det mener heller ikke forfatterne. Derimot snakker forfatter til dem av oss som ikke kan leve på kosthold bestående av for mye karbohydrater, uten at dette får fatale konsekvenser både i forhold til vekt og helse. Denne boka skal jeg ha stående blant mine kokebøker, som en påminnelse om viktige kostholdsprinsipper, og som jeg kan gripe til dersom jeg skulle komme til å glemme noen av tipsene som fremkommer i boka. Jeg gir terningkast fem!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Oi, tre bøker så langt. Tror du ligger etter skjema jeg. Skam den som gir seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Best er boka så lenge guttene er guttunger og fulle av planer og utforskertrang. Koselig og munter lesing om oppveksten i Oslo på 50/60-tallet.
Mot slutten av boken ble jeg bare så lei av hele Kim og alt det dystre, at det var en lettelse når det var over.
Jeg var inne i en LSC-dilla og hoppet rett fra ferdiglest Halvbroren (som jeg ELSKET!) og direkte på Beatles. Men etter denne ble jeg ordentlig forsynt, og kommer til å vente en god stund før jeg leser noe av forfatteren igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ble oppfordret til å lese denne "morsomme" boka, men dessverre den fenget ikke meg heller så jeg avbrøt den. Greit nok med slike røverhistorier, men jeg falt ikke for plottet rett og slett

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da vil jeg foreslå at du ser nærmere på Pär Lagerkvists Dvergen og Bøddelen, samt Karen Blixen. Kan i alle fall anbefale Babettes gjestebud og Den afrikanske farm. De er vel ikke akkurat nye, men ser ikke ut som du har lest noe av dem slik at de er nye for deg? Håper de faller i smak!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Johan Bojer:
Iblant kunde en svensktalende herre bane seg veg mellom bordene, og som regel gå i grå dress og grå hatt. Det var August Strindberg. Når han hadde funnet sin plass, fikk han et uttrykk som om han ventet noen, og litt etter kom en staselig skikkelse i en sort slengkappe. Det var Knut Hamsun. Han bodde i Rue Vaugirad og skrev den gangen på "Ved rikets port".
Jeg hadde det hell et par ganger å få sitte ved samme bordet som de to, og samtalen mellom dem ble stadig et fyrverkeri av paradokser, som det var en fest å høre på. men så en dag forsvant Strindberg, og det spurtes at han lå på hospital, han hadde forbrent hendene sine da han prøvde å lage gull.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å kjøpe flere bøker enn man får lest.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg har også Løwenskold-trilogien liggende, og gleder meg, som deg, veldig til å lese dem. "Himmel over London" kan du også glede deg til! Velskrevet, men krevende å lese, og også spennende. Men så er det jo Håkan Nesser da, en av hans beste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes boka tok seg kraftig opp i andre halvdel og ble vanskelig å legge fra seg før den var ferdiglest. Ikke stor litteratur, men absolutt god underholdning. Ble litt nysgjerrig på de skrønehistoriene du nevner og fikk lyst til å prøve dem. Hvilke bøker er det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan være glad du bare har gitt litt over en krone for den, stort mer er den ikke verdt, etter min mening! Er enig med deg i at det er lettere å avbryte bøker en enten har lånt på biblioteket, eller bet. lite for. Jeg er uansett ikke særlig flink til å avbryte bøker, ligger et stort forbedringspotensiale hos meg der! Mulig jeg er for sta, jeg vet ikke. Ovennevnte bok fikk jeg låne av en venninne. Mulig en av grunnene til at jeg fullførte den. Hun skal ihvertfall få ærlig tilbakemelding! Fikk også låne "Mokka" av T. de Rosnay i samme slengen. Ikke stort bedre den heller. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på en bok av Selma Lagerløf, takke meg til gamle, gode klassikere, istedet for alskens "nymotens møl".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Folket på Innhaug ga jeg til min mor og hun elsket den gaven.
Det var et godt forslag til lesestoff i solen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var mørkt der hun satt sammenkrøpet, men den lille piken gjorde som hun var blitt bedt om. Damen hadde sagt hun skulle vente. Det var ikke trygt ennå, og de måtte være stille som mus. Det var en lek, akkurat som gjemsel.

Den glemte hagen av Kate Morton

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er alltid på jakt etter gode bøker :)
Is-slottet har jeg ikke lest, men har hørt mye positivt om den.
Takk for tipset. Nå setter jeg den opp på ønskelisten min over bøker :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvordan denne boka har oppnådd gode kritikker er for meg helt uforståelig. Ikke var den spennende, altfor forutsigbar og språket var platt. Så vidt jeg gadd å lese den ferdig. Minner meg om en eller annen dårlig bok fra 80-tallet som jeg har lest før, men vet ikke helt hvilken. Maken til makkverk er det lenge siden jeg har lest. Ikke mye å bruke tiden på. Tern.kast 2.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundMads Leonard HolvikRufsetufsaHelena ETove Obrestad WøienLinda NyrudLars Johann MiljeAnneWangHeidi BBRandiAFrode Øglænd  MalminJarmo LarsenKristinAnn Helen EalpakkaEster SMorten MüllerHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTore HalsaAnne Berit GrønbechSiv ÅrdalEmil ChristiansenElisabeth SveeAlice NordliChristofferBerit RKjell F TislevollOdd HebækMarianne MEllen E. MartolPiippokattaFarfalleMonica CarlsenHeidi LTonje-Elisabeth StørkersenEgil StangelandMarit HøvdeIreneleserFiol