Jeg vil veldig gjerne ha bokanbefalinger om bøker som beskriver, ensomhet.
Er ikke på jakt etter selvhjelpsbøker om emnet :)
Har opplevd at mange av de gode romanene jeg har lest ofte har et litt dystert bakteppe. Derfor ønsker jeg meg tips om gode romaner hvor ensomheten blir beskrevet:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 66 svar.

Blindspor av Celine Curiol

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hundre års ensomhet av Gabriel García Marquez bør vel også nevnes, om ikke annet så fordi hundre år er veldig mye ensomhet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lars Saabye Christensen skriver mange bøker om ensomme hovepersoner. For eksempel Herman, Gutten som ville være en av gutta eller Billettene. Han har også skrevet novellen "Den misunnelige frisør" som har også mange beskrivelser av ensomhet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det begynner å bli en stund siden du startet denne tråden nå, så jeg vet ikke om du fremdeles er interessert i tips? Jeg holder på å lese Tarjei Vesaas' "Is-slottet" nå. Synes den beskriver ensomhet, vennskap, gryende pubertet og identitet på en utrolig fin måte! I utgangspunktet hadde jeg et litt anstrengt forhold til Vesaas etter tvangslesing av "Fuglane" på videregående, men etter noen kapitler ble jeg helt oppslukt og vil gjerne anbefale den videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er alltid på jakt etter gode bøker :)
Is-slottet har jeg ikke lest, men har hørt mye positivt om den.
Takk for tipset. Nå setter jeg den opp på ønskelisten min over bøker :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjærlighetens historie av Nicole Krauss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan ikke se at noen har nevnt Parfymen av Patrick Suskind. En annen type ensomhet, men ensomhet allikevel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest kommentarene om boka og der er det delte meninger om den. Det virker som det er en bok man enten elsker eller hater.
Kan ikke helt se at det er en bok om den ensomheten jeg søker, men siden jeg ikke har hørt om boken og den har fått så mange sterke delte meninger så pirrer den nysgjerrigheten min. Jeg fører den opp på huskelisten min og takker for boktipset :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan forstå at det er mange delte meninger om boka, men jeg synes den var veldig bra. Den finnes også på film, men jeg synes boka er bedre. Det at jeg leste boka i Grasse i Frankrike, hvor en del av handlingen tar plass bidro kanskje til at jeg likte den enda bedre. Uansett er det ei bok som ikke ligner mange andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg i at den handler om ensomhet den også. Hovedpersonene blir totalt oversett av andre - fordi han ikke har noen lukt. Den gikk på TV for noen få uker siden - artid å se den som film også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har nettopp lest Joyce Maynard's Sensommerdager, og er fra meg av begeistring. Denne "måååå" du bare lese hvis du utforsker temaet ensomhet i litteraturen. Har skrevet en kommentar på boka.

Torill Brekkes "En blå kjole fra herr Hitler" er en annen fin bok innenfor temaet.. Inspirert av Linda Olssons "La meg synge..." vil jeg tro - rammen er ihvertfall en yngre og en eldre kvinne som møtes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kom plutselig på John Steinbecks Alle tiders torsdag og den ulykkelige Doc -- den dypeste stemmen i hans sinn, som aldri ga han fred, men messet sitt destruktive mantra: ”Ensomhet, ensomhet”.

Denne boken rommer en fantastisk blanding av humor og alvor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det stemmer at Bente Bratlund har skrevet barne og ungdomsbøker men også mange fine diktsamlinger om livet Sender deg et dikt til:

Vil du dansa tango....

Vil du dansa tango med meg? Eg står klar i posisjon, musikken tonar i kroppen min. Eg har løfta hovudet, tatt danseskorna på og ventar. Du treng ikkje vera nokon kløppar. Berre ørlite musikalsk, så du høyrer skilnad på når eg gret og når eg syng.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at du nevnte at du ikke leser engelsk, men jeg foreslår "I Am Legend" av Richard Matheson uansett. Ganske ulik filmen, for de av dere som evt har sett den. Synes ensomheten i boka er å ta og føle på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sender deg et dikt:

Var vi-

var vi for kvarandre ein draum om heim i desse korte møte

var våre rop vegar som kryssa kvarandre

såg vi eit glimt av vårt eige andlet i desse famntak

var det gråten vi lo mot kvarandre

Skrevet av Bente Bratlund

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bente Bratlund har mange bøker og hefter som kanskje er noe du leter etter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trodde hun var barne- og ungdomsbokforfatter. Mulig jeg tar feil.
Ser at det ikke er så mange som har bøkene hennes her inne.
Vet at hun har gitt ut dikt, men har ikke lest noe av henne :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Den gamle mannen og havet" kanskje :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet ikke om det er helt det du er ute etter, men 'A Five Year Sentence' av Bernice Rubens handler om en ensom dame som begynner å leve livet sitt etter en dagbok. Litt spess, og tror den bare er å finne på engelsk, men helt grei å lese. Jeg synes ikke den var dyster, heller litt naiv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tenker umiddelbart på beskrivelsen av den kvinnelige ensomheten, "Hamfruestolen" av Sue Monk Kidd, og den herlige romanen "Lykka er ein sjeldan fugl" av Anna Gavalda. En annen type ensomhet finner du hos Peter Stamm. Han skriver om den store "iskalde" ensomheten mellom mennesker i forhold.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

To nyere bøker som har fått gode karakterer her inne, og hvor et hovedtema er hovedpersonen/jeg-personens ensomhet (eller kanskje snarere alenetiværelse) er Vinter i Maine av Gerard Donovan og Mørketid av Michelle Paver.

Jeg vil si at det er litt maskulint tilsnitt over disse bøkene, men i begge tilfelle er over 80 % av leserne kvinner, så det burde ikke være noe problem.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åååå - MØRKETID!!! Det er den nestbeste boka jeg leste i 2011 - og den var fantastisk!!!!! Anbefaler den til alle! :-D (sjelden jeg blir så entusiastisk). Mind you, jeg leste den på engelsk så garanterer ikke for oversettelsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var to ukjente bøker for meg.
Har lest de kommentarene jeg har kommet over og det virker som begge bøkene er gode boktips :)
Vinter i Maine er vel den som tiltaler meg mest, men siden mange mener at Mørketid også er en god grøsser så noterer jeg meg den også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste "Nedtur" av Karin Vatne (2008) nylig. En diktbok som handler om ensomhet, fattigdom, om å ikke føle seg elsket nok, om å ikke være viktig for andre - m.m. Diktene har en klagende stil, for en gangs skyld, noe som er uvanlig for publiserte diktbøker (men vanligere i private dagbøker f eks). Jeg-personen i boken klager over ulike ting i hverdagslivet, men på en konstaterende måte, med mye sort humor. Og med følelser, tanker mange mennesker har hatt noen gang i livet. Diktene har en form alle kan forstå, også de som sjelden leser eller liker dikt. Når siste diktet er lest får diktene en sterk helhet over seg, som en del diktbøker av mere pretensiøse forfattare ikke har. Ja, kanskje er det Karin Vatnes upretensiøse stil som gjør boken genial? Jeg leser 1-3 bøker i uken og mener den er en perle. Anbefaller den fra hjertet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har gått glipp av det interessante innlegget ditt.
Jeg liker veldig godt å lese dikt og derfor tror jeg forslaget ditt absolutt er noe for meg. Har ikke lest noe av Karin Vatne, kan igrunn ikke huske å ha hørt om henne engang.
Skal notere meg forfatternavn og boktittel.
Takk for supert tips :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Historien om Edgar Sawtelle av David Wroblewski (forfatter), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (oversetter).

Jeg hørte den på lydbok på engelsk (amerikansk) og elsket historien og stemningen.
Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den likte jeg så innmari godt. Den kom så overraskende på meg midt i mellom den vanlige, på det jevne-bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må takke dere som svarte meg og kom med gode boktips om bøker som handlet om ensomhet.
På grunn av deres anbefalinger så har jeg gjort følgende:

Kjøpte meg to nye bøker:

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda
Det dyrbare av Linn Ullmann

Kjøpt tre bruktbøker av Karin:

Hjerte er en ensom jeger av Carson McCullers
Kilden av Gabriel Scott
Dvergen av Per Lagerkvist

Tre bøker er ført opp på ønskelisten min:

Balladen om den bedrøvelige kafe av Carson McCullers
Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold
En sannsylig historie av Karin Alvtegen

Dette er en av grunnene til at jeg elsker, bruker og er medlem av denne nettsiden :)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Og tusen takk til deg for din fine tilbakemelding! Veldig artig å få vite hvordan tipsene og anbefalingene faktisk blir brukt :-)

Slutter meg fullt ut til den siste setningen din, Hedvig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Primtallenes ensomhet ^^

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne har jeg ikke hørt om, men den er ført opp på listen min :) Har lest de kommentarere som er lagt inn om boken og ser at flere bemerker en dårlig slutt. Liker ikke bøker som har dårlige avslutninger. Det være seg at boken slutter brått eller har løse tråder. Hva syntes du om slutten?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, husker slutten som sånn helt ok, den gjorde ikke så mye inntrykk. Det er de andre delene av boken jeg husker i ettertid, som gjorde den spesiell for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og her kjem eit forslag om ei bok eg likte svært godt: "An der schönen blauen Donau" av Øivind Hånes. Hovudpersonen er nokså spesiell og svært einsam, språket i boka er godt og boka har ein litt sår, men også humoristisk tone. Ei perle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Et fint tema! Tenkte umiddelbart på Karin Alvtegens "En sannsynlig historie". En fin og var bok, med gode skildringer av ensomhet. Mange bøker berører dette med å føle seg ensom sammen med andre. Jeg forbinder Linda Olssons bøker med ensomhet - ikke minst "Taushetens konsekvenser". Det samme med Ambjørnsens "Opp Oridongo".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar :)
Linda Olssons bøker har jeg lest, samt Opp Oridongo av Ambjørnsen.
Derimot hadde jeg ikke hørt om boken, En sannsynlig historie så den har jeg lest litt om nå. Det virker som den er etter min smak så den er notert ned :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at ingen ennå har foreslått Dag Solstads bøker. Hans middelaldrende menn nesten oser av ensomhet, selv om ensomheten ikke nødvendigvis er uttalt. Av de bøkene jeg har lest, vil jeg spesielt anbefale "Genanse og verdighet". Etter et tips fra en annen bokelsker, leste jeg Ibsens "Vildanden" før jeg leste boka. Det ga en større forståelse for innholdet, så jeg anbefaler det videre til deg :)

Redigering: Ved nærmere ettertanke er det vel unødvendig å be Hedvig om å lese Vildanden...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Blant Solstad sine: ikke minst T. Singer. Og Professor Andersens natt. Roman 1987. De er vel strengt tatt ensomme i alle Solstads romaner...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fra T. Singer husker jeg først og fremst (foruten ensomheten) hans møte med Adam Eyde og historien om Hydros champagnefrokoster den 31. april: "...den datoen almenheten kjenner som 1. mai." Fornøyelig! Og forøvrig en interessant framstilling av industrihistorien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har du helt retti Bjørg L, Vildanden har jeg lest hehe
Derimot var Dag Solstad et veldig godt forslag.
Mitt første møte med forfatteren var når jeg ifjor leste 17. roman, etter en fantastisk bokomtale fra Rose-Marie. Likte boken veldig godt og noterer meg forslaget ditt :) Skal virkelig få lest mer av Dag Solstad.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På toget nå i kveld avsluttet jeg akkurat lesingen av Pär Lagerkvists "Dvärgen" - den er definitivt en bok om ensomhet, i tillegg til veldig mye annet. Har tenkt å skrive en liten omtale av den her inne, men da jeg så "etterlysningen" din, fikk jeg lyst til å tipse om den her. Det er på en måte et vrengebilde av en ensomhetsskildring - hovedpersonen hevder selv at han trives storartet med å være alene, og ensomheten er ikke i seg selv bokens hovedtema. Likevel er ensomheten en rød tråd i denne romanen - som jeg visste var en av de store, svenske romanene, men som jeg på forhånd knapt visste noe om, annet enn at jeg skulle lese den en dag (for å finne ut "hva det var for noe"). En vond og opprivende bok - og en makalaus roman. Om du er interessert, har jeg som sagt til hensikt å skrive noen (flere) ord om den i en egen tråd - men jeg tror ikke jeg skal fortelle så veldig mye om handlingen. Et kort sammendrag finner du i bokdatabasens omtale.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har akkurat lest bokomtalen din og den var så flott at jeg har ført boken opp på ønskelisten min :)
Hørtes ut som en bok etter min smak. Takk for et godt tips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fint å kunne sette andre bokelskere på sporet av litt eldre bøker - det "informasjonsutvekslingen" vi driver her inne i så måte er gull verdt! :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...en makalaus roman. - så enig! En stor leseopplevelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dvergen - den andre boken jeg har lagt til min ønskeliste i kveld/natt etter din anbefaling. Takk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du verden - og hvilke MOTPOLER du dermed har fått som tilvekster på listen din! Dvergen skal du DEFINITIVT ikke utsette tolvåringene dine for... der er det ondskap, krig, død, hevngjerrighet og atter ondskap. Jeg er glad for å ha lest den, men hadde nok nølt på forhånd om jeg hadde visst mer om innholdet. (Så egentlig burde jeg holdt tann for tunge nå, for ikke å skremme noen vekk fra å lese denne romanen...) Og underveis har jeg grunnet mye over at mitt eksemplar (d.v.s. mitt opphavs) var utgitt i 1945. På wikipedia nå i kveld finner jeg at den utkom første gang i 1944 - jeg lurte på om det var verdenskrigens gru som hadde foranlediget Lagerkvists temavalg i "Dvärgen". Det kan det absolutt ha vært, men på svensk wikipedia leser jeg også at han skrev om ondhetens problem lenge før han skrev "Dvärgen". For eksempel i romanen "Bøddelen" fra 1933... Men jeg skal ikke trekke dette videre her i denne tråden!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og nå var det sannelig godt at jeg sjekket, Dvergen står i bokhyllene her hjemme (ulest) - apropos en annen tråd :-)) Dvergen flyttes straks fra ønskelisten til skal-lese-listen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå lo jeg godt, Lillevi! Det er utrolig hva man kan finne i sine egne bokhyller.... :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøddelen kan jeg absolutt anbefale. Har skrevet litt om den her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker om ensomhet - det er ikke så enkelt å anbefale. Ensomhet kan være et aspekt i svært ulike bøker. Da jeg leste innlegget ditt, var den første som falt meg inn, Balladen om den bedrøvelige kafé av Carson McCullers (som også har skrevet Hjertet er en ensom jeger - smak på tittelen...)

Jeg har skrevet litt om den her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja - Carson McCullers har du fått meg til å føre opp på ønskelisten min. Jeg skal bare finne henne på engelsk i en bruktforretning - med andre ord: currently hunting for "The Heart is a Lonely Hunter" (eller en annen tittel av samme forfatter, anything goes!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var veldig spennende Lillevi :) Har aldri hørt om hverken bøkene eller forfatteren. Jeg blir så utrolig glad når man får så spennende tips :) Har lest det du har skrive om bøkene, samt kommentarene til andre bokelskere og bøkene skal bli lagt til min leseliste.
Enig med deg, det er jammen noen flotte titler :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den første boka jeg tenkte på er "Kilden" av Gabriel Scott.

Der går den enslige og litt enkle fiskeren Markus og "toster" med sitt på et lite sted langs sørlandskysten.
Ei makeløs bok, som jeg anbefaler alle å lese, du glemmer den aldri.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne makeløse boken står nå på min ønskeliste :)
Takk Karin :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tenkte umiddelbart på Ambjørnsens Elling, men det er jo ikke akkurat bare ensomhet han strever med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vet ikke om dette er helt hva du er ute etter, men jeg tenkte straks på Linn Ullmanns "Det dyrebare". Der er det noen beskrivleser av ensomhet hos flere av personene som er noe av det mest hjerteskjærende ensomme jeg har lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Søkte opp denne boken og leste kommentarer om den. Den hørtes ut til å være noe jeg kan like.
Takk for det boktipset :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heh, jeg elsker bøker om ensomhet, så jeg kunne sikkert listet opp flere titalls, men jeg må nesten begrense meg litt, så jeg nevner bare noen få jeg liker spesielt godt.

  • J. D. Salinger - The Catcher in the Rye
  • Stephen Chbosky - The Perks of Being a Wallflower
  • Sylvia Plath - The Bell Jar
  • Carson McCullers - The Heart Is a Lonely Hunter
  • Edith Wharton - Ethan Frome
  • Antoine de Saint-Exupéry - Den lille prinsen
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at bøkene du anbefaler har fått gode tilbakemeldinger, men bøker på engelsk er ikke noe for meg. Den lille prinsen må jeg undersøke litt nærmere :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den lille prinsen anbefales på det høyeste! En skatt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alle disse, med unntak av The Perks of Being a Wallflower, finnes i norsk oversettelse.

The Catcher in the Rye.
The Bell Jar.
The Heart Is a Lonely Hunter.
Ethan Frome.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra :) Skal sjekke dem ut :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Husker godt jeg leste McCullens The Heart is a Lonely Hunter, den likte jeg, så støtter anbefalingen. Har også lest Den Lille Prinsen, bra den. I tillegg kan jeg anbefale Saman er ein mindre aleine...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Saman er ein mindre aleine er nå notert må min ønskeliste. Takk for at du minnet meg om den. Har hørt mye bra om boken :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den rev meg skikkelig med på alle mulige måter, likte den kjempegodt selv om jeg ikke alltid likte hva de gjorde...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Yvonne JohannesenBjørg RistvedtHarald KBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingPiippokattamarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill RevheimBirkaKirsten LundSol SkipnesBjørg L.Ingunn SJulie StensethStig TFrode Øglænd  MalminTor-Arne JensenHilde H HelsethKarin  JensenRuneAvaAud- HelenInge KnoffHeidisiljehusmorChristoffer SmedaasAkima MontgomeryKristine LouiseAnne-Stine Ruud Husevågmay britt FagertveitLailaTanteMamiePia Lise SelnesKine Selbekk Ottersen