I kartonger fulle av loppisbøker stakk en ørliten flis av en bok seg ut, med gulnede blader, vakre illustrasjoner av Chrix Dahl og den rørende tittelen Balladen om den bedrøvelige kafé. Jeg skjønte straks at jeg hadde funnet en skatt (i bakhodet visste jeg at jeg hadde hørt en bibliotekar snakke så varmt om den), selv om jeg ikke kjente forfatteren - Carson McCullers, som jeg nå forstår at jeg burde ha kjent. Hennes mest kjente er Hjertet er en ensom jeger, en tittel som kan være dekkende for mitt bokfunn også.

Handlingen, skjønt det er nesten ingen ytre handling, er lagt til de amerikanske sørstatene på 1950-tallet. Bak den rike, biske og nådeløse frøken Amelias ytre, finnes en sårbar og kjærlighetshungrig kvinne. Det er to menn i hennes liv. Hennes forhold til disse kan synes besynderlig, men ikke uforståelig. Vi formelig kjenner hennes lengsel og øyner tragedien.

Det er en betagende stemning gjennom hele boken, en spenning som gjør den vanskelig å legge fra seg. Skildringen av den avsidesliggende triste småbyen, naturen, været, luften og ikke minst himmelens skiftende farger. Av menneskene, som enkeltindivider og flokkdyr. En gripende bok, velskrevet og egenartet.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Da har jeg også lest og er helt enig med deg i at dette var en god bok. Amelia er en spennende dame. Ikke ofte forfattere lar damer spenne muskler slik som henne og dette var skrevet på 50-tallet:) Carson McCullers har også noen observasjoner jeg bet meg merke i som for eksempel dynamikken som oppstår når en menneskeflokk opphisses og går til handling og hva som kjennetegner en elsker og en som elskes. Jeg likte også rytmen i historien der åpning og avslutning binder det hele i sammen slik at en kan få litt assosiasjoner til fortellinger/sagn/eventyr. Takk for godt tips! Jeg vil gjerne lese mer av denne forfatteren.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg likte også rytmen i historien der åpning og avslutning binder det hele i sammen slik at en kan få litt assosiasjoner til fortellinger/sagn/eventyr.

Da jeg leste boken, syntes jeg avslutningen hang litt i luften. Nå har jeg lest de 2-3 første sidene på nytt, og også slutten, og ser den sammenbindingen som du så skarpt har observert (detaljer som gikk meg forbi ved første gangs lesing). En sammenbinding og innramning som løfter historien ytterligere. Frøken Amelia Evans tragedie blir så tydelig, mens livet uanfektet går videre.

Jeg kan også godt merke, som du har gjort, assosiasjonene til et gammelt sagn eller eventyr. Tusen takk igjen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk, da var jeg ikke helt på viddene:) Fikk følelsen at huset, byen og dermed historien åpnet og lukket seg som i et eventyr. Du skrev at det var lite ytre handling. Det forsterket inntrykket av en fortettet historie der enkelthendelser endrer totalt om på ting. Slik kan jo og skje i det virkelige liv, men det har en tendens til å være mer sammensatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så artig at dere allerede har lest den, Toril og Strindin - og at dere likte den så godt! Jeg slukte den også i én (langsom) jafs :-).

Også jeg bet meg merke i forfatterens beskrivelse av dynamikken når mennesket opptrer i flokk. Godt observert og nesten grøssende beskrevet.
Sammenbindingen av åpningen og avslutningen, assosiasjonene til eventyr og sagn; jo... men tror jeg skal lese dette en gang til. Som Toril er inne på, dette er en bok som må fordøyes, og nok kan leses flere ganger med nytt utbytte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så spennende da. Jeg har ikke hørt om bøkene eller forfatteren før. Selvfølgelig er den lagt til ønskelista mi.
Takk for boktipset Lillevi :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg bestillte forrige uke på biblioteket etter å ha lest din anbefaling og i dag hentet jeg den:) Gleder meg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk til deg, Strindin og Karin!
Og jeg grugleder meg til å høre hva dere synes:-)! Litt "skummelt" å anbefale en bok så sterkt og spenne forventingene høyt hos kompetente bokelskere (står inne for hvert ord). Men - fra spøk til alvor; ulike meninger gir interessante diskusjoner, og jeg vil veldig gjerne høre etter hvert som dere får lest den!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har mottatt boken. Har flere bøker fra biblioteket jeg må lese først. Men deretter....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Neida, ikke skummelt i det hele tatt, enten liker vi den eller ikke, hehe. Det er så flott å få tips om slike bøker og forfatternavn som i alle fall jeg ikke har hørt om før.
Jeg kommer helt sikkert til å skrive noe når jeg har lest boka, og kan ikke tenke meg at ditt boktips skulle falle helt gjennom.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja så er den lagt til "skal lese"-listen:) Jeg synes "Hjertet er en ensom jeger" var nydelig både som bok og film, og det høres det jo ut som denne er også!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For en fristende tittel! Og med din anbefaling i tillegg, gjør du det sannelig ikke lettere for en stakkar å begrense "har-lyst-til-å-lese-bunken" ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Luksusproblem hehe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig! Den listen blir fullere og fullere hos noen og enhver:))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

he, he, felles skjebne osv...
Ingen grunn til begrensninger her, så artig å kunne inspirere hverandre :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har vært på nett og kjøpt 3 bøker Carson McCullers. Jeg ble overbevist av deg at dette var skatter å eie.

  • Hjertet er en ensom jeger
  • Reflekser i et gyllent blikk
  • Balladen om den bedrøvelige kafé

Hver kostet 25 kr.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvor i all verden fikk du tak i dem? Jeg har Hjertet er en ensom jeger og vil veldig gjerne lese mer av McCullers ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg går igjennom diverse antikvariater. Er jeg heldig så finner jeg noe av interesse. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gratulerer, Kristen!
Jeg har kun lest "Balladen..osv". "Hjerte er en ensom jeger" står i hyllen, og der må den nok vente på tur en stund til, så mange andre som presser seg på :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Kjære søte Toril, er det ikke derfor vi er her - påvirke hverandres leselyst!

I tillegg til Dickens har jeg for øyeblikket så mange jeg ikke greier å velge mellom, hvilket luksusproblem! Har hentet Hjertet er en ensom jeger ut av bokhyllen...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lagt til bokomslag til bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du, jeg måtte rett og slett legge inn omslaget med Chrix Dahls karakteristiske og vakre strektegning, beklager :-)
Dahl har illustrert min utgave.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leser ikke alt her inne, men jeg klikket på denne saken på grunn av den fine tittelen. Hva heter den i original? Og bildet er jo fantastisk fint, en sånn super bok som bare tigger om å bli lest :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er lenge siden du spurte (et år i skrivende stund) - men originalen heter The Ballad of the Sad Cafe, og jeg kjøpte den i går (januar 2013) på Norli i Universitetsgaten i Oslo. Jeg gikk inn i butikken for å kjøpe Balladen... og intet annet, men da jeg ikke fant den tittelen, tok jeg med til kassen de to andre Carson McCullers-titlene jeg fant i hyllen (samt en liten bunke andre bøker). Vel hjemme oppdaget jeg at en av de nyinnkjøpte bøkene inneholderBalladen - hvilken flaks! (Alternativ tolkning: hvor sløvt av meg ikke å se at det stod det på bokens omslag da jeg plukket den ned av hyllen i bokhandelen...) Boken der du kan finne Balladen på engelsk er The collected stories of Carson McCullers - det finnes sikkert andre utgaver også, men her får du altså masse mer av samme forfatter i tillegg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Flott, jeg har nå endret mitt også. Liker ikke at mine bøker er uten omslag, de så nakne da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! hehe om jeg vet! Sørger for å få skattene i hus - hehe det er det aller viktigste. Så får jeg lese dem etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Pi_MesonPiippokattaStig TAneHarald KSynnøve H HoelMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene Andresen